Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Constantin Tănase 16 August 2016, ora 09:18    Din editia print

Marime Font

Inițiativa Roșca-Stepaniuc

Inițiativa lui Roșca-Stepaniuc – conform căreia transmisiunea în direct a ședințelor în plen ale Parlamentului ar urma să se decidă prin „votul majorității deputaților prezenți” – este de fapt o inițiativă de sistare a acestor transmisiuni, pentru că comuniștii și pepecediștii vor avea întotdeauna „majoritatea celor prezenți!”

 
 
 

Astfel, inițiativa este una eminamente politică și e îndreptată împotriva opoziției și nu are nimic cu motivele invocate în „Nota informativă” la acest proiect de modificare a Regulamentului Parlamentului.

Prin inițiativa lui Roșca-Stepaniuc de a sista transmisiunea în direct a ședințelor Parlamentului guvernarea comunist-pepecedistă închide singurul și ultimul canal de contact public direct dintre opoziția parlamentară și societate. Anume aceste ședințe transmise în direct ofereau opoziției parlamentare posibilitatea ca să-și facă publică poziția.Majoritatea comunist-pepecedistă s-a arătat iritată de atitudinile luate de opoziție și transmise de posturile naționale de radio și TV. Aceste luări de atitudine loveau direct, și de cele mai multe ori în imaginea acestei majorități. Devenise clar: coaliția roș-oranj nu va tolera acest „dezmăț democratic” al „cirezii”, ca să reluăm calificativul lui Roșca. Mai ales că foarte nemulțumit de transmisiunile în direct s-a arătat recent și președintele Voronin. Inițiativa Roșca-Stepaniuc este însă mai importantă din alt punct de vedere. După adoptarea Audiovizualului, care i-a permis coaliției comunist-pepecediste să păstreze controlul asupra Companiei „Teleradio-Moldova”, a urmat preluarea de către aceasta a instituțiilor municipale de presă „Antena C” și „Euro TV Chișinău”. Iar inițiativa Roșca-Stepaniuc încheie procesul de concentrare în mâinile majorității comunist-pepecediste a tuturor resurselor mediatice ale statului. Aceasta-i realitate și lucrurile trebuie tratate ca atare, așa cum sunt. Roșca n-are emoții și face politică. Politică „fără emoții” trebuie să facă și opoziția. Pentru că reacțiile sentimentale gen „Roșca trădător” nu dau nimic.
Opoziția trebuie să mediteze adânc la situația în care s-a pomenit. Inițiativa Roșca-Stepaniuc a pus nu numai opoziția, dar și societatea în fața unui fapt împlinit: constituirea în Parlament a unei majorități-mutant, alcătuită din comuniști și pepecediști. Demagogia socială a lui Voronin se îmbină de minune cu demagogia proeuropeană și proromânească. Și mutantul se dovedește a fi funcțional.
Cât va fi funcțional? – aceasta-i întrebarea…

Constantin Tănase
Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009
23 martie 2007

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md