Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 13:43
Abonamente

Editorial 20 Februarie 2018, ora 07:41    Din editia print

Marime Font

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

 
 
 

Acest sfat al lui mi-l amintesc, indiferent despre ce e vorba. Fiindcă văd că și în alte domenii, nu doar în cel de studiu, sunt mulți care vor să ne convingă că ei știu ce spun, că ei au dreptate, că ei au pus degetul în buricul cunoașterii.

Desigur că profesorul meu nu se referea la dezbateri și discuții argumentate, la păreri diferite sau la noi informații, ci vorbea strict de cei care vor să te convingă că adevărul e al lor și nu al tău. Adică se raporta la acele situații care nu au la bază un dialog real cu implicarea tuturor părților lansate în dezbatere, cu ascultarea celuilalt și analizarea informațiilor.De foarte multe ori acest sfat al lui mi-e util în selectarea cărților și în formarea unor direcții de lectură, chiar dacă niciodată nu voi respinge un autor înainte să îl citesc. Dar dacă, după ce l-am citit, vine cineva să îmi spună că nu l-am evaluat cum trebuie, atunci trebuie să mă asigur de câteva lucruri: are persoana respectivă la fel de multă sau mai multă experiență de lectură decât mine; vrea să purtăm o discuție sau să își impună punctul de vedere, există idei preconcepute în convingerile conlocutorului? Dacă nu, răspunsul e simplu: de la această masă s-au strâns deja banii.

Am văzut de-a lungul timpului foarte mulți oameni respingând din principiu ceea ce nu cunosc sau nu înțeleg. Am văzut prea multe atitudini agresive de la un grup – să zicem literar – la altul. Însă nu deseori poți duce un dialog polemic de pe poziții egale, care să te îmbogățească.

Toate celelalte discuții ar trebui să treacă pe lângă voi. Cum fac și eu când mă anunță cineva că în nu știu care ziar îndoielnic (cum ar fi Moldova suverană) sau pe nu știu care blog realizat de necunoscuți mă critică vreun om mai supărat. Atunci, pe modelul sfatului primit în facultate, nu consider necesar nici măcar să citesc opiniile respective, pentru că – nu-i așa – mi-am tocit destul coatele pe băncile facultății ca să nu îmi bat capul cu mărunțișuri, timpul și așa nu e niciodată destul.

Situația e una simplă: de la cei mai pregătiți decât mine învăț, cu cei egali cu mine port dialoguri argumentate, iar celor mai puțin pregătiți decât mine pot, dacă vor, să le predau. Restul discuțiilor se poartă între prieteni. 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md