Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Film 15 Mai 2016, ora 18:29    Din editia print

exclusivInima cinema-ului mondial bate la Cannes. În 2016, bate mai tare pentru România!

Marime Font

În pofida ploii agasante (a plouat cu găleata, il pleut de cordes, zic localnicii, it’s raining cats and dogs, comentează musafirii anglofoni!), show must go on! 

Norii s-au domolit, curioși să vadă ceremonia de inaugurare, ei și ce dacă soarele n-a apărut? E atâta strălucire și splendoare…Întâi și întâi, pe treptele Palatului (protejate acum de o copertină transparentă), urcă Juriul Mare în frunte cu realizatorul George Miller, aclamat anul trecut pentru „Mad Max: Fury Road”. Urmează, cu pauzele de rigoare, Michel Piccoli, Blake Lively, Kristen Stewart, Jessica Chastain, Vanessa Paradis, Kirsten Dunst și mulți, mulți alții. Jurați, vedete ale modei, protagoniștii filmelor proiectate, regizori, actori veniți să țină companie, să-și susțină confrații de platou…

O competiție tradițională, cu cineaști renumiți și foarte așteptați: răspund Prezent! la apel frații Dardenne, (La fille inconnue) Pedro Almodovar (Julieta), Ken Loach (I, Daniel Blake), Jim Jarmush (Paterson, pe afiș Adam Driver și Iggy Pop), Sean Penn (The Last Face), Xavier Dolan (Juste la fin du monde) francezii Olivier Assayas, Bruno Dumont, Nicole Garcia, Alain Guiraudie. În afara competiției, filme de Spielberg (Disney s The BFG), Jodie Foster (Money Monster), Albert Serra cu La mort de Louis XIV, unde îl vom revedea pe Jean-Pierre Léaud Palmierul de Onoare îi va fi decernat actorului fetiș al lui Trufaut, în Ceremonia de închidere a Festivalului), Antoine Doinel de cândva, acum ajuns la 72 de ani. Este, precum afirma Thierry Frémaux, la conferința de presă, o ediție a starurilor; au sosit deja pe Croisette George Clooney, Julia Roberts (prima oară la Cannes), Marion Cottillard, Juliette Binoche, Fabrice Luchini. Interesul public e amplificat mai ales de faptul că defilarea pe covorul roșu e deschisă, cu tot fastul, de magnificul Woody Allen cu alaiul său de femei extraordinare prinse în iureșul recentului uvraj inconfundabil, Café Society. Se pare că a devenit tradiție ca debutul celui mai important Festival de Film de pe mapamond să fie stropit din belșug, la propriu și la figurat…Să fie semn bun, binecuvântare cerească ploaia de mai pentru cineaștii înveterați, familiarii Festivalului Cristian Mungiu, Cristi Puiu, dar și pentru debutantul Bogdan Mirică, un semn că au șanse reale de a culege premiile râvnite de toți cei înscriși în competiția oficială? Să le ținem pumnii!

Hai, România!

E pentru prima oară în istorie când România participă atât de masiv la Cannes; e pur și simplu o minune ca din cele 1.869 de pelicule provenind din 28 de țări, vizionate în acest an de către Thierry Fremaux, delegatul general și echipa sa, tocmai 3 filme românești să intre în selecția oficială la cele 2 secțiuni paralele, Un Certain regard și Competiția pentru Palmierul de Aur. Mari puteri cinematografice au rămas pe dinafară, iar un stat precum România, care nicidecum nu reușește să producă mai mult de 20 de filme pe an, le-a trecut pe dinainte. O performanță ce rar se întâmplă chiar și la case mai mari…

Sieranevada și Bacalaureat în Competiția oficială

„Sieranevada” (coproducție România / Franța / Bosnia și Herțegovina, Croația / Macedonia) este primul film de Cristi Puiu selecționat în competiția oficială la Cannes, deși nici celelalte trei lung metraje anterioare - Marfa și banii, Moartea domnului Lăzărescu și Aurora, - nu au fost ocolite de premii. În 2005, Moartea domnului Dante Lăzărescu, tragi-comedie cu accente politice girată de Cristi Puiu și filmată cu camera pe umăr de chișinăuianul Oleg Mutu, cucerește Premiul Mare la Un Certain Regard și marchează emergența Noului val al cinematografiei românești. Chiar dacă Cristi Puiu a revenit pe Croisette cu Aurora, în 2010 la secțiunea Un Certain Regard și într-o sesiune specială cu filmul omnibus colectiv Poduri la Sarajevo, în 2014, totuși nu a fost niciodată prezent în marea competiție oficială, sfânta sfintelor la Cannes.
Palmierul de Aur ce i-a revenit, într-o competiție acerbă, lui Cristian Mungiu pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (imaginea semnată de neobositul Oleg Mutu) a confirmat indubitabil valoarea creativității românești. Uite că și în acest Anno Domini 2016 Cristian Mungiu, talentatul nostru prieten (a copilărit și s-a format sub aripa bunicii basarabene, originară de pe lângă Cahul) este din nou în competiție cu filmul Bacalaureat.


Filmul Sieranevada (turnat cu un buget estimat la 1,4 milioane de euro), inspirat din poemul lui Aurel Rău, Agatarsii, este o dramă familială cu o durată de aproape 3 ore, istoria unei „comemorări ce nu mai are loc”, povestea cu alură de recviem „a celor ce aleg să trăiască în realitatea imediată atunci când sunt cuprinși de o suferință de neînțeles”. Barbu Bălăşoiu semnează imaginea, iar în distribuție îi aflăm pe Mimi Brănescu și Bogdan Dumitrache.

Un nou Bacalaureat pentru Cristian Mungiu

Firește că toate privirile sunt ațintite spre Cristian Mungiu, laureat multiplu al Festivalului, Palme d’Or și Premiul pentru scenariu. În pelicula Bacalaureat îi urmărim pe Romeo (Adrian Titieni) tatăl, și fiica sa Eliza (Maria Drăguş, actriţa germană de origine română, a debutat în Panglica albă de Michael Haneke, film superb și mistic recompensat cu Palme d’Or în 2009). Povestea porneşte şi de la articole despre corupţie şi educaţie din presa ultimilor ani. Regizorul a declarat pentru News.ro, că pelicula are ca sursă de inspiraţie preocupările unui părinte în contextul societăţii de astăzi: „Ce îi transmiţi copilului tău, asta e chestiunea de bază. Ce îl înveţi: cum să se descurce în lumea noastră obişnuită cu scurtături pentru oricare situaţie sau cum să respecte nişte principii, cu speranţa că doar aşa se va îndrepta ceva într-o societate în care predomină individualismul în detrimentul unei educaţii pentru binele comun”. Imaginea e semnată de Marius Panduru, producători Mobra Films (România), Why Not Productions, Wild Bunch (France) și Les Films du Fleuve (Belgium).

Filmul lui Bogdan Mirică „Câini”, eligibil și pentru trofeul Camera d’Or, acordat celui mai valoros debut din selecția oficială, vrea să răstoarne convențiile filmului de gen și să devină un veritabil anti-western balcanic. Acțiunea se desfășoară lângă hotarul cu Ucraina. Roman, orășean sadea, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea cu gândul să se debaraseze de lotul de pământ moștenit de la bunicul decedat cu câteva luni în urmă, însă pe parcurs devine, involuntar, martorul unor evenimente bizare.

„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc bine - lumea în care am copilărit, la bunica. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care încă le mai am şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”- spune regizorul Bogdan Mirică. Protagoniștii filmului sunt Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. În roluri secundare apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru.

Și nu doar atât, nume românești demne de ținut minte figurează în competiția scurtmetrajelor (4:15 P.M. Sfârșitul lumii de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şarga), iar pelicula lui Alexandru Badea Toate râurile curg în mare a fost selectată în programul Cinéfondation. Despre toate vom vorbi după vizionare.

Woody ne poftește la „Café Society”: dacă tot e frig și plouă afară…

Lungmetrajul proaspăt produs este proiectat, comme d’habitude, în afara competiției, în strictă conformitate cu dorința autorului: se pare că Woody Allen nu s-a arătat nicicând incitat să concureze la Cannes. În schimb, a făcut de numeroase ori deliciul spectatorilor și al profesioniștilor acreditați cu trufandale filmice precum „Manhattan” și „ Match Point „. Anume Woody Allen, cineast prolific, ironic și acid, dă startul festivităților, și nu e pentru prima oară: „Hollywood Ending” și „Midnight in Paris” au avut deja onoarea primului seans în Palatul Festivalului. Actualul „Café Society” ia în colimator debutul hollywoodian, în anii 30, ani de glorie ai fabricii de iluzii, a unui tânăr interpretat cu șarm și dezinvoltură de către Jesse Eisenberg care împarte afișul cu Kristen Stewart , Steve Carell, Parker Posey, Blake Lively.

„Café Society” constituie și prima colaborare importantă dintre regizorul Woody Allen și directorul de imagine Vittorio Storaro, binecunoscut pe Croisette: de trei ori oscarizat (pentru „Apocalypse Now” de Francis Ford Coppola, 1980, „ Reds de Warren Beatty „1982” și „Ultimul Împărat” de Bernardo Bertolucci, 1988), în 1991a făcut parte din Juriul mare.

Cea de a 69-a ediție e dedicată noilor modalități de a vedea lumea prin ochiul camerei de luat vederi aducând în același timp omagiu creatorilor: afișul ce încununează fațada reprezintă o secvență extrasă din filmul clasic „Le Mépris”, „Disprețul” de Jean-Luc Godard, film despre cum se naște un film. Sus de tot, deasupra treptelor cu covor roșu până în tăriile celeste, se profilează silueta carismatică a lui Michel Piccoli. Un imn de slavă cinematografiei ce ne îmbie să visăm, să substituim viața anostă, de rutină, cu iluzii ce corespund aspirațiilor noastre cele mai tainice.

Peste 10 zile, duminică 22 mai, vom afla cine sunt câștigătorii și perdanții rundei Cannes 69.

Să ne auzim numai de bine!
Cu drag de domniile voastre, de la Cannes,
Larisa Turea

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Penibil! Deputatul PAS Alaiba vorbește despre lupta cu corupția, dar diminuează de minim 3 ori valoarea casei sale

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)