Ultima oră

Iniţiativă legislativă de renunţare benevolă la imunitatea parlamentară

Deputatul Eugen Carpov, a declarat, astăzi, în şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, că şi anterior au fost înaintate iniţiative privind abolirea imunităţii parlamentare, dar aşa cum ele prevedeau modificarea Constituţiei, nu au trecut. Acum s-a găsit o alternativă, mai ales că majoritatea deputaţilor din toate fracţiunile parlamentare au declarat că nu au nevoie de imunitate, transmite IPN.

Potrivit deputatului, un exemplu este Bundestagul Germaniei, unde se aplică renunţarea benevolă la imunitatea parlamentară la începutul fiecărei legislaturi. În proiectul propus de deputaţii neafiliaţi se prevede posibilitatea de a renunţa la imunitate pentru deputaţii din actuala legislatură, iar pentru cele viitoare se lasă decizia la discreţia viitorilor deputaţi.

Membrii comisiei din partea fracţiunii Partidului Democrat au susţinut această propunere, fiind unicii de acord cu ea. Deputatul Sergiu Sârbu a subliniat că aceasta este o găselniţă bună a colegilor din Parlament în contextul în care până acum nu s-a reuşit modificarea Constituţiei. „Eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Aşa cum Constituţia îmi oferă dreptul să am parte de această protecţie, tot aşa vreau prin legislaţie să mi se acorde dreptul să renunţ la ea”, a spus Sergiu Sârbu.

Deputaţii din restul fracţiunilor parlamentare, deşi au spus că nu au nevoie de imunitate, s-au abţinut să susţină iniţiativa. Comuniştii au spus că acest proiect de lege este populist, liberalii au declarat că e depăşit, iar socialiştii că ar fi mai bine să se modifice Constituţia. Că ar trebui să se meargă pe calea modificării Constituţiei consideră şi deputaţii liberal-democraţi, care au spus că sunt gata chiar astăzi să subsemneze unui proiect de lege care prevede modificarea Constituţiei în vederea abolirii imunităţii parlamentare.

Democrata Raisa Apolschii, preşedintele comisiei, a spus că acest proiect de lege este şi o oportunitate de a discuta, inclusiv cu societatea civilă, cum e mai bine să se renunţe la imunitatea parlamentară.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *