Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Editorial 26 Iulie 2015, ora 07:33    Din editia print

Marime Font

Înmulțirea pâinilor

„(...)Iisus însă le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti. Şi El a zis: Aduceţi-Mi-le aici.

 
 

Şi poruncind să se aşeze mulţimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au strâns rămăşiţele de fărâmituri, douăsprezece coşuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii.(...)" (Matei 14; 14-22)

Această înmulțire miraculoasă a pâinii e parte din visul oricărui popor. Pâinea e extrem de importantă, chiar și în politică cei care pot asigura pâinea pentru oameni au de câștigat. Dar Iisus nu înmulțeşte pâinile ca să câștige mulțimile. De vreme ce atâta putere de oameni L-a urmat în acel loc pustiu, înseamnă că ei erau deja convinși de Iisus.Și totuși această minune trebuia să aibă și un rol pedagogic. Pentru că fiecare gest al lui Iisus Hristos a însemnat mai mult. Ne spune Matei că Iisus a binecuvântat și frânt pâinea pe care a dat-o ucenicilor să o împartă. Când auzim de frângerea pâinii nu putem să nu ne gândim la euharistie (împărtășanie). Înmulțirea pâinii e prefigurarea Sfintei Împărtășanii care se dă tuturor, ajungând tuturor, fără să se sfârșească. Iar faptul că apostolii o dau mai departe sugerează de pe acum învestirea în preoție a unor aleși care vor da poporului sfintele taine.

La evanghelistul Ioan, după hrănirea oamenilor, Iisus le spune celor prezenți că El este pâinea vieții și că cine nu va mânca trupul Său nu va avea viață în el. Vă recomand tuturor celor care aveți o Biblie la îndemână să citiți după acest articol capitolul 6 din Evanghelia după Ioan pentru că acolo e pe deplin mărturisit sensul acestei înmulțiri și tot acolo e foarte clar scris că ceea ce a spus Iisus nu avea sens figurativ. Ba chiar se menționează că mulți oameni s-au tulburat de cuvintele Lui și s-au întors la casele lor. Chiar și apostolii mărturisesc că acele cuvinte sunt prea grele pentru ei.
Iisus totuși le-a spus limpede: „Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi." (Ioan 6; 54).

Și știm prin aceste cuvinte că noi toți, când ne împărtășim, suntem părtași la înmulțirea pâinii, dar nu a celei trecătoare, ci a celei veșnice care e Iisus Hristos și care ni se dă nouă de El (Cel care dă și ni se dă!) prin preoții care au moștenit de la apostoli, prin succesiune neîntreruptă, harul preoției.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md