Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Interviu 4 Noiembrie 2016, ora 06:50    Din editia print

INNA ȘUPAC: „Marian Lupu a dispărut. Nu se știe unde va fi el după decembrie”

Marime Font

Partidul Comuniștilor a anunțat că va boicota și al doilea tur al alegerilor președintelui RM. În opinia comuniștilor, scrutinul este ilegal și rezultatele primului tur au fost falsificate. Ei consideră, totodată, că finaliștii competiției, Maia Sandu și Igor Dodon, sunt devotați guvernării actuale. 

Despre motivele din care partidul lui Voronin a adoptat o astfel de poziție în situația în care voturile electoratului comunist ar putea fi decisive în turul II am discutat cu Inna Șupac, șefa fracțiunii parlamentare a PCRM. Ciudat faptul că, deși Voronin îl critică dur pe Igor Dodon, dna Șupac se eschivează să vorbească despre legăturile liderului socialist cu Rusia.

- Dnă Șupac, sunteți conștientă de faptul că decizia de a boicota și turul II îl favorizează pe Igor Dodon, care are șanse mai mari decât Maia Sandu de a deveni președinte?
- Dl Dodon și simpatizanții săi afirmă că, din contra, PCRM face jocul unui alt candidat. E interesant că aceste discuții apar în timp ce noi am declarat clar că alegerile sunt nelegitime și, respectiv, nu suntem nici pentru, nici împotriva cuiva. Noi am constatat că toți candidații care s-au înscris în primul tur ar face jocul Partidului Democrat (PD), care a capturat țara și a încălcat Constituția, creând un precedent juridic foarte periculos.


- Și Maia Sandu face jocul PD?
- N-aș dori să discut despre fiecare candidat în parte, ca să nu iasă să aș face jocul cuiva.

„Nu cred că dl Plahotniuc este atât de naiv…”

- Totuși, despre Dodon se știe că este protejat de Vlad Plahotniuc, dar ce legătură are Sandu cu PD?
- Noi am dori ca ambii să ne răspundă clar ce părere au despre decizia Curții Constituționale, prin care s-a decis ca președintele să fie ales în mod direct de către cetățeni și de ce ei s-au înscris în cursă, dacă prin decizia respectivă a fost încălcată Constituția. Nu avem dubii că anume PD, mai bine zis așa-numitul coordonator executiv al acestui partid, a comandat decizia Curții.

Și acest lucru nu s-a făcut pentru a schimba ceva în RM. Sau vă imaginați că ședea dl Plahotniuc în biroul său și s-a gândit: „Ah, poporul meu vrea alegerile directe. Da, așa voi face, chiar dacă astfel poporul vrea să dea jos PD de la conducerea țării”? Eu nu cred că el este atât de naiv și nu și-a pregătit un scenariu clar. De aceea, la aceste alegeri va învinge cel care trebuie să învingă.

- Adică, vor fi falsificate voturile?
- Păi, și în turul I au avut loc foarte multe falsificări. Așa arată informațiile noastre și cele ale organizațiilor cu autoritate, cum ar fi Promo-LEX. Acum înțelegem de ce guvernării îi era teamă de apelul PCRM cu privire la boicotarea alegerilor. Cunoscând rezultatele sondajelor interne, care nu se publică, ei și-au dat seama că există problema legitimității acestor alegeri. Vedeți că până la urmă au ieșit la vot mai puțin de 50 la sută din cetățeni.

„Rezultatele alegerilor au fost scrise înainte de procesul de votare”

- Cu ce scop și în favoarea cui credeți că s-a retras din cursă Marian Lupu?
- Această decizie nu a fost luată de Marian Lupu. El a aflat despre ea cu jumătate de oră înainte de conferința de presă la care a făcut anunțul. Probabil, după ce a înțeles că există riscul ca alegerile să nu aibă loc din lipsă de cvorum, PD a încercat în acest mod să atragă cetățenii la vot, manipulându-i cu vectorul geopolitic.

- Sau poate că PD a încercat astfel să-i asigure lui Dodon victoria din primul tur?
- Rezultatele alegerilor, în opinia noastră, au fost scrise înainte de procesul de votare. Deși cunoaștem și noi că, după anunțul lui Lupu, primăriile PD au primit indicații neoficiale să stimuleze lumea ca să voteze pentru dl Dodon. Iar o televiziune din media-holdingul lui Plahotniuc a transmis un reportaj, în care se spunea că PCRM îndeamnă oamenii să voteze pentru același Dodon. A fost o minciună și o manipulare evidentă.

- Și dacă PD îl susține pe Dodon, considerați că Maia Sandu se face vinovată doar pentru că participă la aceste alegeri?
- Eu sunt deputat din 2009 și știu cine sunt Maia Sandu și Igor Dodon. Am avut dezbateri destul de dure în Parlament cu dna Sandu și, când îi dădeam întrebări cu privire la capturarea RM, ea răspundea cu ironie: „Astea sunt bârfele dvs. comuniste”. De ce acum vrea să combată sistemul oligarhic, dar când a fost în sistem nu a ieșit să spună: „Oameni buni, ceva se petrece putred în Guvern”? Ea a votat și decizia cu privire la alocarea a celor 7,5 miliarde lei către BEM și cea cu privire la concesionarea Aeroportului.

- Ea spune că nu a participat la acele ședințe ale Guvernului.
- Atunci doar Mihail Formuzal a spus că este împotriva concesionării. Dna Sandu nu a anunțat nimic. Ea nu este o persoană anti-sistem și îi cunoaște personal pe dnii Plahotniuc, Lupu și pe alții. Poate că și ea, la fel ca dl Dodon, își face PR politic, infirmând orice legătură cu aceste fărădelegi.

„Plahotniuc a asistat la conferința lui Lupu pentru ca acesta să nu se răzgândească”

- Vreți să spuneți că lui Plahotniuc nu-i pasă cine dintre cei doi va deveni președinte?
- Da.

- Atunci de ce primarii PD au primit indicații să voteze cu Dodon?
- Bine, probabil că… Credeți că dna Sandu a avut din start 38 la sută? Nimeni nu știe care este ratingul real al acestor politicieni.

- Credeți că Vlad Plahotniuc ar accepta orice vector extern al RM doar de dragul puterii?

- Da, scopul lui este de a-și păstra puterea. Eu nu cunosc strategiile lor, dar ar fi bine să-l întrebați pe Marian Lupu, dacă veți putea să-l găsiți înainte de congresul PD din decembrie. Fiindcă cine știe unde va fi după aceasta dl Lupu. Noi am analizat minuțios retragerea sa din cursă și ni s-a creat impresia că Plahotniuc a asistat la acea conferință de presă pentru ca nu cumva Lupu să se răzgândească.

Pe urmă Lupu a dispărut, nimeni nu-l poate găsi. E clar cine i-a dictat decizia, deși, conform rigorilor europene, ea putea fi luată doar de Consiliul național al PD. Chiar și Dumitru Diacov spune că decizia a fost luată într-un cerc mai restrâns.

Întrebare fără răspuns: Dodon va fi condus din exterior?

- Vladimir Voronin a declarat că nu o susține pe Maia Sandu pentru că ea va fi condusă din exterior. Oare Dodon nu va fi dirijat din afară?
- PCRM a fost întotdeauna pentru o Moldovă independentă și neutră. Nu suntem un partid proeuropean, prorus, proamerican sau proromân. Și nu avem dubii că Maia Sandu este un proiect din exterior.

- Eu vă întrebam despre Dodon.
- La ședințele Parlamentului și nu numai, dl Dodon își coordonează multe activități cu oficiul de pe bulevardul Cantemir al dlui Plahotniuc.

- Nici despre Plahotniuc nu v-am întrebat, ci despre faptul dacă este și Dodon un proiect din afara țării.

- Eu v-am spus părerea mea despre cum sunt coordonate activitățile dlui Dodon.

- Dnă Șupac, nu este condus Dodon din exterior, de Rusia?

- Eu v-am răspuns. Din exterior, din bulevardul Cantemir.

„În campania electorală pot avea loc furturi”

- Ce să înțelegem când afirmați că PCRM nu este un partid proeuropean, în timp ce Voronin se mândrește că el a pornit procesul de apropiere a RM de UE?
- Depinde cum interpretați acești termeni. În ultimii șapte ani am avut o coaliție care s-a proclamat proeuropeană, dar a promovat ea valorile și principiile europene? Când s-a negociat Acordul de asociere cu UE, ei nu au insistat asupra respectării intereselor economice și politice ale RM. Despre aceasta ne-a spus și Luck Devigne, responsabilul din partea Comisiei Europene la negocieri.

După semnarea Acordului, când PCRM i-a prezentat lista cu circa 40 de articole din document care, în opinia noastră, ar trebui schimbate, dl Devigne ne-a spus că nimeni nu a pus această problemă. Ideea e că guvernarea actuală nu apără interesele RM în cadrul discuțiilor cu partenerii externi.

- PCRM ar susține federalizarea RM?
- Dl Voronin de mai multe ori și-a expus opinia că noi nu susținem această idee.

- După ce, în 2003, Voronin a salvat RM de federalizare, refuzând să semneze Memorandumul Kozak, n-ar fi mai bine să susțineți acum apropierea de UE decât federalizarea promisă de Dodon?

- Când Maia Sandu a fost întrebată ce părere are despre Unirea cu România, ea a spus că, în cazul unui referendum, ar vota pro. Îmi cer scuze, dar asta nu ține de respectarea statalității moldovenești. Repet că guvernarea și PD utilizează o agendă geopolitică falsă, cu tot felul de sperietori, cum au făcut și la alegerile din 2014.

Atunci, cât timp noi discutam despre Est sau Vest, cineva a furat un miliard de dolari. Să nu vă mirați dacă, după turul II, vom afla că și pe durata acestei campanii au avut loc furturi. Cel mai mare pericol pentru noi este faptul că RM este un stat capturat și că PD deține controlul asupra tuturor instituțiilor statului.

- Ați fost într-un partid cu Dodon și îl cunoașteți bine. Se știe că el își mai schimbă opțiunile politice. Iar Voronin a spus că Dodon a votat pentru Timofti în schimbul a trei milioane de lei. Ar putea el să-și schimbe părerile în schimbul banilor?
- Nu numai dl Voronin a spus că Dodon a fost plătit pentru a-l vota pe Timofti, dar și Renato Usatîi. Ce să vă spun? Eu respect oamenii care, dacă își schimbă ideologia, au principii și promovează consecvența. Unii zic că n-ar trebui să-l numim pe Dodon trădător pentru că el nu a fost de acord cu ceva în PCRM. Dar eu, în calitate de membru al Comitetului Central, vă asigur cu toată responsabilitatea că atât el, cât și ceilalți fugari din PCRM, au fost cei mai dedicați lui Voronin și niciodată n-au avut pretenții.

Cât privește promisiunile dlui Dodon și cele ale dnei Sandu, să nu uităm despre lipsa competențelor majore pentru președintele țării. Oamenii într-adevăr așteaptă un președinte care să facă ordine, însă învingătorul turului doi le va spune a doua zi: „Scuzați, nu pot face nimic, n-am atribuții”. Peste vreo jumătate de an, cetățenii vor înțelege că au votat degeaba. Iată de ce numai prin alegeri parlamentare anticipate am putea schimba situația în țară.

P.S. Menționăm că interviul a fost realizat marți, însă ieri, 3  noiembrie, Marian Lupu a fost prezent la ședința Parlamentului..

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)