Astăzi 22 Iulie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Iulie 2019
Abonamente

Interviu 4 Noiembrie 2016, ora 06:50    Din editia print

INNA ȘUPAC: „Marian Lupu a dispărut. Nu se știe unde va fi el după decembrie”

Marime Font

Partidul Comuniștilor a anunțat că va boicota și al doilea tur al alegerilor președintelui RM. În opinia comuniștilor, scrutinul este ilegal și rezultatele primului tur au fost falsificate. Ei consideră, totodată, că finaliștii competiției, Maia Sandu și Igor Dodon, sunt devotați guvernării actuale. 

Despre motivele din care partidul lui Voronin a adoptat o astfel de poziție în situația în care voturile electoratului comunist ar putea fi decisive în turul II am discutat cu Inna Șupac, șefa fracțiunii parlamentare a PCRM. Ciudat faptul că, deși Voronin îl critică dur pe Igor Dodon, dna Șupac se eschivează să vorbească despre legăturile liderului socialist cu Rusia.

- Dnă Șupac, sunteți conștientă de faptul că decizia de a boicota și turul II îl favorizează pe Igor Dodon, care are șanse mai mari decât Maia Sandu de a deveni președinte?
- Dl Dodon și simpatizanții săi afirmă că, din contra, PCRM face jocul unui alt candidat. E interesant că aceste discuții apar în timp ce noi am declarat clar că alegerile sunt nelegitime și, respectiv, nu suntem nici pentru, nici împotriva cuiva. Noi am constatat că toți candidații care s-au înscris în primul tur ar face jocul Partidului Democrat (PD), care a capturat țara și a încălcat Constituția, creând un precedent juridic foarte periculos.


- Și Maia Sandu face jocul PD?
- N-aș dori să discut despre fiecare candidat în parte, ca să nu iasă să aș face jocul cuiva.

„Nu cred că dl Plahotniuc este atât de naiv…”

- Totuși, despre Dodon se știe că este protejat de Vlad Plahotniuc, dar ce legătură are Sandu cu PD?
- Noi am dori ca ambii să ne răspundă clar ce părere au despre decizia Curții Constituționale, prin care s-a decis ca președintele să fie ales în mod direct de către cetățeni și de ce ei s-au înscris în cursă, dacă prin decizia respectivă a fost încălcată Constituția. Nu avem dubii că anume PD, mai bine zis așa-numitul coordonator executiv al acestui partid, a comandat decizia Curții.

Și acest lucru nu s-a făcut pentru a schimba ceva în RM. Sau vă imaginați că ședea dl Plahotniuc în biroul său și s-a gândit: „Ah, poporul meu vrea alegerile directe. Da, așa voi face, chiar dacă astfel poporul vrea să dea jos PD de la conducerea țării”? Eu nu cred că el este atât de naiv și nu și-a pregătit un scenariu clar. De aceea, la aceste alegeri va învinge cel care trebuie să învingă.

- Adică, vor fi falsificate voturile?
- Păi, și în turul I au avut loc foarte multe falsificări. Așa arată informațiile noastre și cele ale organizațiilor cu autoritate, cum ar fi Promo-LEX. Acum înțelegem de ce guvernării îi era teamă de apelul PCRM cu privire la boicotarea alegerilor. Cunoscând rezultatele sondajelor interne, care nu se publică, ei și-au dat seama că există problema legitimității acestor alegeri. Vedeți că până la urmă au ieșit la vot mai puțin de 50 la sută din cetățeni.

„Rezultatele alegerilor au fost scrise înainte de procesul de votare”

- Cu ce scop și în favoarea cui credeți că s-a retras din cursă Marian Lupu?
- Această decizie nu a fost luată de Marian Lupu. El a aflat despre ea cu jumătate de oră înainte de conferința de presă la care a făcut anunțul. Probabil, după ce a înțeles că există riscul ca alegerile să nu aibă loc din lipsă de cvorum, PD a încercat în acest mod să atragă cetățenii la vot, manipulându-i cu vectorul geopolitic.

- Sau poate că PD a încercat astfel să-i asigure lui Dodon victoria din primul tur?
- Rezultatele alegerilor, în opinia noastră, au fost scrise înainte de procesul de votare. Deși cunoaștem și noi că, după anunțul lui Lupu, primăriile PD au primit indicații neoficiale să stimuleze lumea ca să voteze pentru dl Dodon. Iar o televiziune din media-holdingul lui Plahotniuc a transmis un reportaj, în care se spunea că PCRM îndeamnă oamenii să voteze pentru același Dodon. A fost o minciună și o manipulare evidentă.

- Și dacă PD îl susține pe Dodon, considerați că Maia Sandu se face vinovată doar pentru că participă la aceste alegeri?
- Eu sunt deputat din 2009 și știu cine sunt Maia Sandu și Igor Dodon. Am avut dezbateri destul de dure în Parlament cu dna Sandu și, când îi dădeam întrebări cu privire la capturarea RM, ea răspundea cu ironie: „Astea sunt bârfele dvs. comuniste”. De ce acum vrea să combată sistemul oligarhic, dar când a fost în sistem nu a ieșit să spună: „Oameni buni, ceva se petrece putred în Guvern”? Ea a votat și decizia cu privire la alocarea a celor 7,5 miliarde lei către BEM și cea cu privire la concesionarea Aeroportului.

- Ea spune că nu a participat la acele ședințe ale Guvernului.
- Atunci doar Mihail Formuzal a spus că este împotriva concesionării. Dna Sandu nu a anunțat nimic. Ea nu este o persoană anti-sistem și îi cunoaște personal pe dnii Plahotniuc, Lupu și pe alții. Poate că și ea, la fel ca dl Dodon, își face PR politic, infirmând orice legătură cu aceste fărădelegi.

„Plahotniuc a asistat la conferința lui Lupu pentru ca acesta să nu se răzgândească”

- Vreți să spuneți că lui Plahotniuc nu-i pasă cine dintre cei doi va deveni președinte?
- Da.

- Atunci de ce primarii PD au primit indicații să voteze cu Dodon?
- Bine, probabil că… Credeți că dna Sandu a avut din start 38 la sută? Nimeni nu știe care este ratingul real al acestor politicieni.

- Credeți că Vlad Plahotniuc ar accepta orice vector extern al RM doar de dragul puterii?

- Da, scopul lui este de a-și păstra puterea. Eu nu cunosc strategiile lor, dar ar fi bine să-l întrebați pe Marian Lupu, dacă veți putea să-l găsiți înainte de congresul PD din decembrie. Fiindcă cine știe unde va fi după aceasta dl Lupu. Noi am analizat minuțios retragerea sa din cursă și ni s-a creat impresia că Plahotniuc a asistat la acea conferință de presă pentru ca nu cumva Lupu să se răzgândească.

Pe urmă Lupu a dispărut, nimeni nu-l poate găsi. E clar cine i-a dictat decizia, deși, conform rigorilor europene, ea putea fi luată doar de Consiliul național al PD. Chiar și Dumitru Diacov spune că decizia a fost luată într-un cerc mai restrâns.

Întrebare fără răspuns: Dodon va fi condus din exterior?

- Vladimir Voronin a declarat că nu o susține pe Maia Sandu pentru că ea va fi condusă din exterior. Oare Dodon nu va fi dirijat din afară?
- PCRM a fost întotdeauna pentru o Moldovă independentă și neutră. Nu suntem un partid proeuropean, prorus, proamerican sau proromân. Și nu avem dubii că Maia Sandu este un proiect din exterior.

- Eu vă întrebam despre Dodon.
- La ședințele Parlamentului și nu numai, dl Dodon își coordonează multe activități cu oficiul de pe bulevardul Cantemir al dlui Plahotniuc.

- Nici despre Plahotniuc nu v-am întrebat, ci despre faptul dacă este și Dodon un proiect din afara țării.

- Eu v-am spus părerea mea despre cum sunt coordonate activitățile dlui Dodon.

- Dnă Șupac, nu este condus Dodon din exterior, de Rusia?

- Eu v-am răspuns. Din exterior, din bulevardul Cantemir.

„În campania electorală pot avea loc furturi”

- Ce să înțelegem când afirmați că PCRM nu este un partid proeuropean, în timp ce Voronin se mândrește că el a pornit procesul de apropiere a RM de UE?
- Depinde cum interpretați acești termeni. În ultimii șapte ani am avut o coaliție care s-a proclamat proeuropeană, dar a promovat ea valorile și principiile europene? Când s-a negociat Acordul de asociere cu UE, ei nu au insistat asupra respectării intereselor economice și politice ale RM. Despre aceasta ne-a spus și Luck Devigne, responsabilul din partea Comisiei Europene la negocieri.

După semnarea Acordului, când PCRM i-a prezentat lista cu circa 40 de articole din document care, în opinia noastră, ar trebui schimbate, dl Devigne ne-a spus că nimeni nu a pus această problemă. Ideea e că guvernarea actuală nu apără interesele RM în cadrul discuțiilor cu partenerii externi.

- PCRM ar susține federalizarea RM?
- Dl Voronin de mai multe ori și-a expus opinia că noi nu susținem această idee.

- După ce, în 2003, Voronin a salvat RM de federalizare, refuzând să semneze Memorandumul Kozak, n-ar fi mai bine să susțineți acum apropierea de UE decât federalizarea promisă de Dodon?

- Când Maia Sandu a fost întrebată ce părere are despre Unirea cu România, ea a spus că, în cazul unui referendum, ar vota pro. Îmi cer scuze, dar asta nu ține de respectarea statalității moldovenești. Repet că guvernarea și PD utilizează o agendă geopolitică falsă, cu tot felul de sperietori, cum au făcut și la alegerile din 2014.

Atunci, cât timp noi discutam despre Est sau Vest, cineva a furat un miliard de dolari. Să nu vă mirați dacă, după turul II, vom afla că și pe durata acestei campanii au avut loc furturi. Cel mai mare pericol pentru noi este faptul că RM este un stat capturat și că PD deține controlul asupra tuturor instituțiilor statului.

- Ați fost într-un partid cu Dodon și îl cunoașteți bine. Se știe că el își mai schimbă opțiunile politice. Iar Voronin a spus că Dodon a votat pentru Timofti în schimbul a trei milioane de lei. Ar putea el să-și schimbe părerile în schimbul banilor?
- Nu numai dl Voronin a spus că Dodon a fost plătit pentru a-l vota pe Timofti, dar și Renato Usatîi. Ce să vă spun? Eu respect oamenii care, dacă își schimbă ideologia, au principii și promovează consecvența. Unii zic că n-ar trebui să-l numim pe Dodon trădător pentru că el nu a fost de acord cu ceva în PCRM. Dar eu, în calitate de membru al Comitetului Central, vă asigur cu toată responsabilitatea că atât el, cât și ceilalți fugari din PCRM, au fost cei mai dedicați lui Voronin și niciodată n-au avut pretenții.

Cât privește promisiunile dlui Dodon și cele ale dnei Sandu, să nu uităm despre lipsa competențelor majore pentru președintele țării. Oamenii într-adevăr așteaptă un președinte care să facă ordine, însă învingătorul turului doi le va spune a doua zi: „Scuzați, nu pot face nimic, n-am atribuții”. Peste vreo jumătate de an, cetățenii vor înțelege că au votat degeaba. Iată de ce numai prin alegeri parlamentare anticipate am putea schimba situația în țară.

P.S. Menționăm că interviul a fost realizat marți, însă ieri, 3  noiembrie, Marian Lupu a fost prezent la ședința Parlamentului..

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)