Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 10:49
Abonamente

Interviu 4 Noiembrie 2016, ora 06:50    Din editia print

INNA ȘUPAC: „Marian Lupu a dispărut. Nu se știe unde va fi el după decembrie”

Marime Font

Partidul Comuniștilor a anunțat că va boicota și al doilea tur al alegerilor președintelui RM. În opinia comuniștilor, scrutinul este ilegal și rezultatele primului tur au fost falsificate. Ei consideră, totodată, că finaliștii competiției, Maia Sandu și Igor Dodon, sunt devotați guvernării actuale. 

Despre motivele din care partidul lui Voronin a adoptat o astfel de poziție în situația în care voturile electoratului comunist ar putea fi decisive în turul II am discutat cu Inna Șupac, șefa fracțiunii parlamentare a PCRM. Ciudat faptul că, deși Voronin îl critică dur pe Igor Dodon, dna Șupac se eschivează să vorbească despre legăturile liderului socialist cu Rusia.

- Dnă Șupac, sunteți conștientă de faptul că decizia de a boicota și turul II îl favorizează pe Igor Dodon, care are șanse mai mari decât Maia Sandu de a deveni președinte?
- Dl Dodon și simpatizanții săi afirmă că, din contra, PCRM face jocul unui alt candidat. E interesant că aceste discuții apar în timp ce noi am declarat clar că alegerile sunt nelegitime și, respectiv, nu suntem nici pentru, nici împotriva cuiva. Noi am constatat că toți candidații care s-au înscris în primul tur ar face jocul Partidului Democrat (PD), care a capturat țara și a încălcat Constituția, creând un precedent juridic foarte periculos.


- Și Maia Sandu face jocul PD?
- N-aș dori să discut despre fiecare candidat în parte, ca să nu iasă să aș face jocul cuiva.

„Nu cred că dl Plahotniuc este atât de naiv…”

- Totuși, despre Dodon se știe că este protejat de Vlad Plahotniuc, dar ce legătură are Sandu cu PD?
- Noi am dori ca ambii să ne răspundă clar ce părere au despre decizia Curții Constituționale, prin care s-a decis ca președintele să fie ales în mod direct de către cetățeni și de ce ei s-au înscris în cursă, dacă prin decizia respectivă a fost încălcată Constituția. Nu avem dubii că anume PD, mai bine zis așa-numitul coordonator executiv al acestui partid, a comandat decizia Curții.

Și acest lucru nu s-a făcut pentru a schimba ceva în RM. Sau vă imaginați că ședea dl Plahotniuc în biroul său și s-a gândit: „Ah, poporul meu vrea alegerile directe. Da, așa voi face, chiar dacă astfel poporul vrea să dea jos PD de la conducerea țării”? Eu nu cred că el este atât de naiv și nu și-a pregătit un scenariu clar. De aceea, la aceste alegeri va învinge cel care trebuie să învingă.

- Adică, vor fi falsificate voturile?
- Păi, și în turul I au avut loc foarte multe falsificări. Așa arată informațiile noastre și cele ale organizațiilor cu autoritate, cum ar fi Promo-LEX. Acum înțelegem de ce guvernării îi era teamă de apelul PCRM cu privire la boicotarea alegerilor. Cunoscând rezultatele sondajelor interne, care nu se publică, ei și-au dat seama că există problema legitimității acestor alegeri. Vedeți că până la urmă au ieșit la vot mai puțin de 50 la sută din cetățeni.

„Rezultatele alegerilor au fost scrise înainte de procesul de votare”

- Cu ce scop și în favoarea cui credeți că s-a retras din cursă Marian Lupu?
- Această decizie nu a fost luată de Marian Lupu. El a aflat despre ea cu jumătate de oră înainte de conferința de presă la care a făcut anunțul. Probabil, după ce a înțeles că există riscul ca alegerile să nu aibă loc din lipsă de cvorum, PD a încercat în acest mod să atragă cetățenii la vot, manipulându-i cu vectorul geopolitic.

- Sau poate că PD a încercat astfel să-i asigure lui Dodon victoria din primul tur?
- Rezultatele alegerilor, în opinia noastră, au fost scrise înainte de procesul de votare. Deși cunoaștem și noi că, după anunțul lui Lupu, primăriile PD au primit indicații neoficiale să stimuleze lumea ca să voteze pentru dl Dodon. Iar o televiziune din media-holdingul lui Plahotniuc a transmis un reportaj, în care se spunea că PCRM îndeamnă oamenii să voteze pentru același Dodon. A fost o minciună și o manipulare evidentă.

- Și dacă PD îl susține pe Dodon, considerați că Maia Sandu se face vinovată doar pentru că participă la aceste alegeri?
- Eu sunt deputat din 2009 și știu cine sunt Maia Sandu și Igor Dodon. Am avut dezbateri destul de dure în Parlament cu dna Sandu și, când îi dădeam întrebări cu privire la capturarea RM, ea răspundea cu ironie: „Astea sunt bârfele dvs. comuniste”. De ce acum vrea să combată sistemul oligarhic, dar când a fost în sistem nu a ieșit să spună: „Oameni buni, ceva se petrece putred în Guvern”? Ea a votat și decizia cu privire la alocarea a celor 7,5 miliarde lei către BEM și cea cu privire la concesionarea Aeroportului.

- Ea spune că nu a participat la acele ședințe ale Guvernului.
- Atunci doar Mihail Formuzal a spus că este împotriva concesionării. Dna Sandu nu a anunțat nimic. Ea nu este o persoană anti-sistem și îi cunoaște personal pe dnii Plahotniuc, Lupu și pe alții. Poate că și ea, la fel ca dl Dodon, își face PR politic, infirmând orice legătură cu aceste fărădelegi.

„Plahotniuc a asistat la conferința lui Lupu pentru ca acesta să nu se răzgândească”

- Vreți să spuneți că lui Plahotniuc nu-i pasă cine dintre cei doi va deveni președinte?
- Da.

- Atunci de ce primarii PD au primit indicații să voteze cu Dodon?
- Bine, probabil că… Credeți că dna Sandu a avut din start 38 la sută? Nimeni nu știe care este ratingul real al acestor politicieni.

- Credeți că Vlad Plahotniuc ar accepta orice vector extern al RM doar de dragul puterii?

- Da, scopul lui este de a-și păstra puterea. Eu nu cunosc strategiile lor, dar ar fi bine să-l întrebați pe Marian Lupu, dacă veți putea să-l găsiți înainte de congresul PD din decembrie. Fiindcă cine știe unde va fi după aceasta dl Lupu. Noi am analizat minuțios retragerea sa din cursă și ni s-a creat impresia că Plahotniuc a asistat la acea conferință de presă pentru ca nu cumva Lupu să se răzgândească.

Pe urmă Lupu a dispărut, nimeni nu-l poate găsi. E clar cine i-a dictat decizia, deși, conform rigorilor europene, ea putea fi luată doar de Consiliul național al PD. Chiar și Dumitru Diacov spune că decizia a fost luată într-un cerc mai restrâns.

Întrebare fără răspuns: Dodon va fi condus din exterior?

- Vladimir Voronin a declarat că nu o susține pe Maia Sandu pentru că ea va fi condusă din exterior. Oare Dodon nu va fi dirijat din afară?
- PCRM a fost întotdeauna pentru o Moldovă independentă și neutră. Nu suntem un partid proeuropean, prorus, proamerican sau proromân. Și nu avem dubii că Maia Sandu este un proiect din exterior.

- Eu vă întrebam despre Dodon.
- La ședințele Parlamentului și nu numai, dl Dodon își coordonează multe activități cu oficiul de pe bulevardul Cantemir al dlui Plahotniuc.

- Nici despre Plahotniuc nu v-am întrebat, ci despre faptul dacă este și Dodon un proiect din afara țării.

- Eu v-am spus părerea mea despre cum sunt coordonate activitățile dlui Dodon.

- Dnă Șupac, nu este condus Dodon din exterior, de Rusia?

- Eu v-am răspuns. Din exterior, din bulevardul Cantemir.

„În campania electorală pot avea loc furturi”

- Ce să înțelegem când afirmați că PCRM nu este un partid proeuropean, în timp ce Voronin se mândrește că el a pornit procesul de apropiere a RM de UE?
- Depinde cum interpretați acești termeni. În ultimii șapte ani am avut o coaliție care s-a proclamat proeuropeană, dar a promovat ea valorile și principiile europene? Când s-a negociat Acordul de asociere cu UE, ei nu au insistat asupra respectării intereselor economice și politice ale RM. Despre aceasta ne-a spus și Luck Devigne, responsabilul din partea Comisiei Europene la negocieri.

După semnarea Acordului, când PCRM i-a prezentat lista cu circa 40 de articole din document care, în opinia noastră, ar trebui schimbate, dl Devigne ne-a spus că nimeni nu a pus această problemă. Ideea e că guvernarea actuală nu apără interesele RM în cadrul discuțiilor cu partenerii externi.

- PCRM ar susține federalizarea RM?
- Dl Voronin de mai multe ori și-a expus opinia că noi nu susținem această idee.

- După ce, în 2003, Voronin a salvat RM de federalizare, refuzând să semneze Memorandumul Kozak, n-ar fi mai bine să susțineți acum apropierea de UE decât federalizarea promisă de Dodon?

- Când Maia Sandu a fost întrebată ce părere are despre Unirea cu România, ea a spus că, în cazul unui referendum, ar vota pro. Îmi cer scuze, dar asta nu ține de respectarea statalității moldovenești. Repet că guvernarea și PD utilizează o agendă geopolitică falsă, cu tot felul de sperietori, cum au făcut și la alegerile din 2014.

Atunci, cât timp noi discutam despre Est sau Vest, cineva a furat un miliard de dolari. Să nu vă mirați dacă, după turul II, vom afla că și pe durata acestei campanii au avut loc furturi. Cel mai mare pericol pentru noi este faptul că RM este un stat capturat și că PD deține controlul asupra tuturor instituțiilor statului.

- Ați fost într-un partid cu Dodon și îl cunoașteți bine. Se știe că el își mai schimbă opțiunile politice. Iar Voronin a spus că Dodon a votat pentru Timofti în schimbul a trei milioane de lei. Ar putea el să-și schimbe părerile în schimbul banilor?
- Nu numai dl Voronin a spus că Dodon a fost plătit pentru a-l vota pe Timofti, dar și Renato Usatîi. Ce să vă spun? Eu respect oamenii care, dacă își schimbă ideologia, au principii și promovează consecvența. Unii zic că n-ar trebui să-l numim pe Dodon trădător pentru că el nu a fost de acord cu ceva în PCRM. Dar eu, în calitate de membru al Comitetului Central, vă asigur cu toată responsabilitatea că atât el, cât și ceilalți fugari din PCRM, au fost cei mai dedicați lui Voronin și niciodată n-au avut pretenții.

Cât privește promisiunile dlui Dodon și cele ale dnei Sandu, să nu uităm despre lipsa competențelor majore pentru președintele țării. Oamenii într-adevăr așteaptă un președinte care să facă ordine, însă învingătorul turului doi le va spune a doua zi: „Scuzați, nu pot face nimic, n-am atribuții”. Peste vreo jumătate de an, cetățenii vor înțelege că au votat degeaba. Iată de ce numai prin alegeri parlamentare anticipate am putea schimba situația în țară.

P.S. Menționăm că interviul a fost realizat marți, însă ieri, 3  noiembrie, Marian Lupu a fost prezent la ședința Parlamentului..

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)