Astăzi 8 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Politică 6 Martie 2012, ora 05:45    Din editia print

Vocea MoldoveiInstabilitatea ne doare, chiar dacă viaţa merge înainte şi fără preşedinte

Marime Font

R. Moldova ar putea intra în Cartea Recordurilor Guinness pentru perioada îndelungată în care rămâne fără un preşedinte ales. 

De aproape trei ani, politicienii de la Chişinău caută soluţii, dar niciodată nu ajung la un numitor comun. În fiecare zi în presă apar figurile liderilor fracţiunilor parlamentare, D. Diacov, V. Streleţ, I. Hadârcă sau M. Postoico şi, de fiecare dată, găsim aceleaşi răspunsuri. De data aceasta, TIMPUL a apelat la oamenii din afara capitalei. Recent i-am contactat pe preşedinţii mai multor raioane din republică, întrebându-i ce cred despre nealegerea preşedintelui, pe cine văd în această postură, dar şi ce părere au despre alegerea unei femei la funcţia de şef de stat. De asemenea, i-am întrebat pe liderii din teritoriu ce cred despre votul uninominal, un subiect vechi, dar care a intrat săptămâna trecută în vizorul politicienilor, fiind înregistrat şi un proiect legislativ în acest sens. (Ion Surdu)

Efimia Bandalac, preşedinta raionului Briceni

1. Noi suntem în aşteptare, ca şi toată ţara. Aceasta este şi opinia cetăţenilor raionului Briceni. Considerăm că, odată cu alegerea preşedintelui, va veni şi o stabilitate politică în ţară, R. Moldova va merge mai departe în dezvoltarea sa conform reformelor începute de Alianţă. Lumea crede că reformele trebuie să aibă continuitate. Dorim ca Alianţa să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte candidatura... Chiar dacă au fost diferite opinii despre dna Bacalu, ştiu că este o personalitate demnă de a fi aleasă preşedinte. Deşi este în afara ţării, lumea îi cunoaşte capacităţile ei profesionale, atitudinea faţă de stat. Desigur că şi celelalte candidaturi merită atenţie. Ne dorim ca spiritele să se mai liniştească.

Loading...


2. Orice modalitate care va duce la alegerea preşedintelui va fi bună... Nu pot să mă exprim referitor la votul uninominal, pentru că nu ştiu care ar fi efectul. După părerea mea, este suficient ca partidele să-şi înainteze candidaturile, pentru că îşi cunosc membrii.

Valeriu Ţarigradschi, preşedintele raionului Glodeni

1. Toţi înţelegem că e timpul să fie ales preşedintele. Personal, nu mă deranjează dacă este sau nu aleasă această persoană, pentru că, oricum, ţara nu stă pe loc, economia nu este la pământ, salariile se plătesc, energie electrică este, gaz este… Adică viaţa merge înainte. Cred altceva - că acest subiect s-a politizat prea mult. Nu sunt în postura să mă pronunţ asupra candidaturii vehiculate, a Veronicăi Bacalu. În lume sunt atâţia politicieni femei, uitaţi-vă numai ce face Angela Merkel. Nu cred că cel mai important este sexul persoanei, ci activităţile, capacităţile manageriale, măiestria de a comunica etc.

2. Este nevoie să se discute în ansamblu: despre alegerea Parlamentului şi cea a preşedintelui. În opinia mea, avem nevoie de o perioadă de tranziţie pentru trecerea de la un sistem la altul, pentru că însăşi legislaţia noastră trebuie să fie perfectată.

Victor Său, preşedintele raionului Soroca

1. După părerea mea, orice cetăţean al RM e demn ca să fie preşedinte al ţării, dar sunt anumite cerinţe pentru această funcţie. Deoarece Alianţa are majoritate parlamentară, anume ea trebuie să ia decizia şi să meargă cu un candidat unic.
Dna Bacalu are totuşi perspective de a fi aleasă, dar decizia le aparţine deputaţilor. Nu noi hotărâm. Noi, în teritoriu, avem problemele noastre. Nici activitatea, nici bugetul raionului, nici cetăţenii nu sunt afectaţi de nealegerea preşedintelui, dar oamenii spun că „dacă este Constituţia şi se poate de ales, faceţi tot ce-i posibil ca să fie votat şeful statului. Alegerile anticipate nu vor hotărî problema, dimpotrivă, o vor înrăutăţi”.

2. Încă de când eram la universitate se vorbeşte despre votul uninominal. Cred că parlamentarii noştri vor fi apţi să adopte o decizie corectă. Mie mi se pare mai potrivit un sistem mixt. Acest lucru ar schimba atitudinea, pentru că omul ştie cine îl reprezintă în Parlament şi întrebările vor veni direct la deputat.

Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni

1. Ar trebui ales Marian Lupu şi de lăsat ambiţiile pe care le au şi Dodon, şi Filat. Să se meargă la o conlucrare, pentru că oamenii deja aşteaptă propuneri concrete, cum să ieşim din impas cu agricultura, cu economia, cu pensiile, cu salariile. Dacă se dorea, demult se vota. Pe noi, la modul direct, nu ne afectează acest lucru, dar psihologic toţi simt această problemă. Oamenii nu sunt indiferenţi, vor alegerea preşedintelui, nu doresc alegeri anticipate. Dacă au convenit asupra candidaturii V. Bacalu, nu avem nimic împotrivă. Noi avem primari doamne care îşi exercită foarte bine atribuţiile de serviciu. Celor care spun că nu o cunosc, nu le rămâne decât să facă aşa ca să o cunoască.

2. Votul uninominal este un lucru binevenit. Poporul va fi mai aproape de cei care sunt în Parlament. Vor fi aceleaşi persoane înaintate de partid, numai că din teritoriu, din localitatea pe care o reprezintă. În acest caz, oamenii îl vor şterge din listă pentru totdeauna pe cel care nu şi-a respectat obligaţiile.

Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan-Vodă

1. Eu am văzut lucruri bune la prima Alianţă... În prezent, ca pregătire, Lupu trebuie votat, nici vorbă. Şi Ababii era o foarte bună candidatură. O femeie la preşedinţie este un moment pozitiv, dar eu nu o cunosc pe această doamnă. Am aceeaşi părere ca şi Ghimpu, dacă nu cunoşti omul, atunci nu poţi să te pronunţi... Oamenii din Ştefan-Vodă sunt revoltaţi. Noi nu comunicăm direct cu preşedintele şi parcă nu ne afectează, dar instabilitatea ne doare.

2. Am o părere pozitivă despre votul uninominal. Vom avea legătură directă cu Parlamentul. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:15

Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2 / Care-i DIFERENȚA?

Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2 / Care-i DIFERENȚA?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 09:12

CRIMINAL / PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

CRIMINAL / PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputata Platformei DA Arina Spătaru afirmă că deputaţi au primit ieri, 7 aprilie, un mesaj din partea secretariatului Parlamentului Republicii Moldova prin care au fost avertizaţi că în Parlament ar exista mai multe persoane testate pozitiv la COVID-19. Politiciana precizează că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:59

Orașul în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Orașul în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Autoritățile din orașul ucrainean Dnipro au săpat peste 600 de gropi de morminte, pentru a se pregăti de posibilitatea unui număr mare de victime din cauza pandemiei de coronavirus, deși în regiunea Dnipropetrovsk nu a fost înregistrat niciun deces, iar Ucraina a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:49

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. Care este starea sa

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. Care este starea sa

Șeful guvernului britanic, Boris Johnson, a petrecut a doua noapte la terapie intensivă, fiind tratat în continuare de Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 08:09

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Numărul persoanelor care au decedat în ultimele 24 de ore pe teritoriul SUA în urma infecţiei cu noul coronavirus a ajuns la 1939 de persoane, potrivit datelor furnizate marţi seara de Universitatea Johns Hopkins, transmite miercuri AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 07:33

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:29

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Paralizate de criză, economiile europene fac paşi pentru revenirea la un program de lucru normal. Cehia devine primul stat în care viaţa se reîntoarce treptat la cea de dinainte de pandemie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:25

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Vasile Mihailov, consilier municipal şi raional Cahul, Preşedintele OT Cahul a PSRM, s-a stins din viaţă în această seară, la un spital din Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:10

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 00:35

Chicu și Dumbrăveanu s-au ÎNCURCAT în cifre sau ne MINT? Când au fost realizate cele mai multe teste la coronavirus?

Chicu și Dumbrăveanu s-au ÎNCURCAT în cifre sau ne MINT? Când au fost realizate cele mai multe teste la coronavirus?

Ion Chicu a anunțat sâmbătă că au fost prelevate 681 de probe. Astăzi, atât primul ministru, cât și ministra Sănătății au afirmat că în ultimele 24 de ore au fost testate cele mai multe probe întro singură zi, iar numărul acestora este de 510.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 00:12

O nouă minciună DODONISTĂ / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

O nouă minciună DODONISTĂ / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

„Țin să informez șeful statului (poate cei din jur nu au curajul) că sistemul de sănătate nu dispune de cei 50 mii personal medical pe care Dumnealui a anunțat că îi aruncă în luptă cu coronavirusul”, opinează ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 20:12

VEȘTI FOARTE BUNE DIN ITALIA /// Numărul noilor decese și a noilor infecții SCADE

VEȘTI FOARTE BUNE DIN ITALIA /// Numărul noilor decese și a noilor infecții SCADE

Numărul deceselor provocate de epidemia Covid-19 a crescut cu 604 marți, un bilanț zilnic mai mic decât cel de ieri, de 636, în timp ce numărul cazurilor noi înregistrate este cel mai mic de pe 13 martie, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 19:08

Un reputat doctor român avertizează: Măștile și igiena, mai eficiente decât carantina și izolarea socială

Un reputat doctor român avertizează: Măștile și igiena, mai eficiente decât carantina și izolarea socială

Una dintre temele dezbătute în ultimele săptămâni a fost aceea referitoare la măști: le purtăm sau nu. Deja este clasică atitudinea oscilantă a Puterii de la București - acum o lună spunea ca nu sunt eficiente, acum că sunt – așa că vocea credibilă este a medicilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 18:51

7 aprilie, cea mai neagră zi din Marea Britanie, în războiul cu COVID-19

7 aprilie, cea mai neagră zi din Marea Britanie, în războiul cu COVID-19

Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de decese provocate de COVID-19 în doar 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 18:16 de George Simion

George Simion: Din două republici mici, nu obții o Românie Mare. De ce nu aveți grijă de români, domnilor Iohannis și Dodon?

George Simion: Din două republici mici, nu obții o Românie Mare. De ce nu aveți grijă de români, domnilor Iohannis și Dodon?

Ca moldovean din dreapta Prutului, mă uit consternat când văd că Țara asta, care a fost o dată Mare, ajunge cârpa de șters pe jos a unor indiviz slabi, numiți președinți/ pîșâdinți. Nu mai bine revenim noi la un Rege?

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 7 Aprilie 2020, ora: 18:07

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

„Prioritățile noastre vor fi achitarea salariilor, pensiilor, plăților sociale și ajutoarelor de șomaj”, a declarat astăzi Președintele R. Moldova Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 17:12

VIDEO / Așa sunt întâlniți oamenii noștri care se întorc în Republica Moldova din Rusia

VIDEO / Așa sunt întâlniți oamenii noștri care se întorc în Republica Moldova din Rusia

Lumea nu are bani să procure polița de asigurare obligatorie, o familie, din 3 persoane, spune că nu are 12 000 de lei acum ca să plătească în 72 de ore

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 16:59

EPIDEMIE DE COVID-19 / 1 persoană a DECEDAT, 22 în total /. +91 de cazuri noi de coronavirus, 1056 în total / Declarații de ultimă oră după ședința Centrului Unic de Comandă din 7 aprilie 2020 (LIVE VIDEO)

EPIDEMIE DE COVID-19 / 1 persoană a DECEDAT, 22 în total /. +91 de cazuri noi de coronavirus, 1056 în total / Declarații de ultimă oră după ședința Centrului Unic de Comandă din 7 aprilie 2020 (LIVE VIDEO)

Încă un deces din cauza COVID-19 și 91 de cazuri noi confirmate în R.Moldova. Au fost examinate 510 probe, cele mai multe de la declanșarea situației privind noul coronavirus în R.Moldova. Declarații după ședința Centrului Unic de Comandă. Trei cazuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 7 Aprilie 2020, ora: 15:46

Dodon: Avem suficiente lichidități pentru a „nu admite haos pe piața valutară” / Leul scade în continuare față de dolar

Dodon: Avem suficiente lichidități pentru a „nu admite haos pe piața valutară” / Leul scade în continuare față de dolar

Banca Naţională a Moldovei are suficiente lichidităţi pentru a nu admite haos pe piaţa valutară a țării. „Asigurarea” vine din partea lui Igor Dodon şi a fost făcută în cadrul briefingului de după ședința de marți a Consiliului Suprem de Securitate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 15:41

Dodon: Sunt sufienți angajați în sistemul de sănătate. Realitatea: Deficit de peste 5 mii de asistenți

Dodon: Sunt sufienți angajați în sistemul de sănătate. Realitatea: Deficit de peste 5 mii de asistenți

Igor Dodon a declarat marți, 7 aprilie, că peste 50 de mii de lucrători medicali ar putea fi implicați în lupta cu virusul COVID-19, adăugând că sunt suficienți angajați în sistemul de sănătate pentru a face față „situației”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 13:40

Moscova / Un medic care s-a plâns de lipsa măștilor și termometrelor a fost chemat la PROCURATURĂ

Moscova / Un medic care s-a plâns de lipsa măștilor și termometrelor a fost chemat la PROCURATURĂ

Chirurgul Vsevolod Șukhrai a fost chemat la procuratură „pentru a da explicații” după ce a vorbit într-un interviu despre lipsa echipamentului personal de protecție din spitalul unde lucrează.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 7 Aprilie 2020, ora: 13:31

COVID-19 | Populația din Belarus s-a răzvrătit! „Vor fi consecințe oribile dacă rămânem tăcuți!”. Dezvăluiri GRAVE

COVID-19 | Populația din Belarus s-a răzvrătit! „Vor fi consecințe oribile dacă rămânem tăcuți!”. Dezvăluiri GRAVE

Situația din Belarus, singurul campionat de fotbal care se mai joacă, pare tot mai tensionată în ultima vreme, mai ales că președintele țării, Alexander Lukașenko, nu ține cont de pandemia de coronavirus și nu a impus deloc măsuri restrictive.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)