Astăzi 17 Septembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:56
Abonamente

Politică 6 Martie 2012, ora 05:45    Din editia print

Vocea MoldoveiInstabilitatea ne doare, chiar dacă viaţa merge înainte şi fără preşedinte

Marime Font

R. Moldova ar putea intra în Cartea Recordurilor Guinness pentru perioada îndelungată în care rămâne fără un preşedinte ales. 

De aproape trei ani, politicienii de la Chişinău caută soluţii, dar niciodată nu ajung la un numitor comun. În fiecare zi în presă apar figurile liderilor fracţiunilor parlamentare, D. Diacov, V. Streleţ, I. Hadârcă sau M. Postoico şi, de fiecare dată, găsim aceleaşi răspunsuri. De data aceasta, TIMPUL a apelat la oamenii din afara capitalei. Recent i-am contactat pe preşedinţii mai multor raioane din republică, întrebându-i ce cred despre nealegerea preşedintelui, pe cine văd în această postură, dar şi ce părere au despre alegerea unei femei la funcţia de şef de stat. De asemenea, i-am întrebat pe liderii din teritoriu ce cred despre votul uninominal, un subiect vechi, dar care a intrat săptămâna trecută în vizorul politicienilor, fiind înregistrat şi un proiect legislativ în acest sens. (Ion Surdu)

Efimia Bandalac, preşedinta raionului Briceni

1. Noi suntem în aşteptare, ca şi toată ţara. Aceasta este şi opinia cetăţenilor raionului Briceni. Considerăm că, odată cu alegerea preşedintelui, va veni şi o stabilitate politică în ţară, R. Moldova va merge mai departe în dezvoltarea sa conform reformelor începute de Alianţă. Lumea crede că reformele trebuie să aibă continuitate. Dorim ca Alianţa să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte candidatura... Chiar dacă au fost diferite opinii despre dna Bacalu, ştiu că este o personalitate demnă de a fi aleasă preşedinte. Deşi este în afara ţării, lumea îi cunoaşte capacităţile ei profesionale, atitudinea faţă de stat. Desigur că şi celelalte candidaturi merită atenţie. Ne dorim ca spiritele să se mai liniştească.


2. Orice modalitate care va duce la alegerea preşedintelui va fi bună... Nu pot să mă exprim referitor la votul uninominal, pentru că nu ştiu care ar fi efectul. După părerea mea, este suficient ca partidele să-şi înainteze candidaturile, pentru că îşi cunosc membrii.

Valeriu Ţarigradschi, preşedintele raionului Glodeni

1. Toţi înţelegem că e timpul să fie ales preşedintele. Personal, nu mă deranjează dacă este sau nu aleasă această persoană, pentru că, oricum, ţara nu stă pe loc, economia nu este la pământ, salariile se plătesc, energie electrică este, gaz este… Adică viaţa merge înainte. Cred altceva - că acest subiect s-a politizat prea mult. Nu sunt în postura să mă pronunţ asupra candidaturii vehiculate, a Veronicăi Bacalu. În lume sunt atâţia politicieni femei, uitaţi-vă numai ce face Angela Merkel. Nu cred că cel mai important este sexul persoanei, ci activităţile, capacităţile manageriale, măiestria de a comunica etc.

2. Este nevoie să se discute în ansamblu: despre alegerea Parlamentului şi cea a preşedintelui. În opinia mea, avem nevoie de o perioadă de tranziţie pentru trecerea de la un sistem la altul, pentru că însăşi legislaţia noastră trebuie să fie perfectată.

Victor Său, preşedintele raionului Soroca

1. După părerea mea, orice cetăţean al RM e demn ca să fie preşedinte al ţării, dar sunt anumite cerinţe pentru această funcţie. Deoarece Alianţa are majoritate parlamentară, anume ea trebuie să ia decizia şi să meargă cu un candidat unic.
Dna Bacalu are totuşi perspective de a fi aleasă, dar decizia le aparţine deputaţilor. Nu noi hotărâm. Noi, în teritoriu, avem problemele noastre. Nici activitatea, nici bugetul raionului, nici cetăţenii nu sunt afectaţi de nealegerea preşedintelui, dar oamenii spun că „dacă este Constituţia şi se poate de ales, faceţi tot ce-i posibil ca să fie votat şeful statului. Alegerile anticipate nu vor hotărî problema, dimpotrivă, o vor înrăutăţi”.

2. Încă de când eram la universitate se vorbeşte despre votul uninominal. Cred că parlamentarii noştri vor fi apţi să adopte o decizie corectă. Mie mi se pare mai potrivit un sistem mixt. Acest lucru ar schimba atitudinea, pentru că omul ştie cine îl reprezintă în Parlament şi întrebările vor veni direct la deputat.

Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni

1. Ar trebui ales Marian Lupu şi de lăsat ambiţiile pe care le au şi Dodon, şi Filat. Să se meargă la o conlucrare, pentru că oamenii deja aşteaptă propuneri concrete, cum să ieşim din impas cu agricultura, cu economia, cu pensiile, cu salariile. Dacă se dorea, demult se vota. Pe noi, la modul direct, nu ne afectează acest lucru, dar psihologic toţi simt această problemă. Oamenii nu sunt indiferenţi, vor alegerea preşedintelui, nu doresc alegeri anticipate. Dacă au convenit asupra candidaturii V. Bacalu, nu avem nimic împotrivă. Noi avem primari doamne care îşi exercită foarte bine atribuţiile de serviciu. Celor care spun că nu o cunosc, nu le rămâne decât să facă aşa ca să o cunoască.

2. Votul uninominal este un lucru binevenit. Poporul va fi mai aproape de cei care sunt în Parlament. Vor fi aceleaşi persoane înaintate de partid, numai că din teritoriu, din localitatea pe care o reprezintă. În acest caz, oamenii îl vor şterge din listă pentru totdeauna pe cel care nu şi-a respectat obligaţiile.

Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan-Vodă

1. Eu am văzut lucruri bune la prima Alianţă... În prezent, ca pregătire, Lupu trebuie votat, nici vorbă. Şi Ababii era o foarte bună candidatură. O femeie la preşedinţie este un moment pozitiv, dar eu nu o cunosc pe această doamnă. Am aceeaşi părere ca şi Ghimpu, dacă nu cunoşti omul, atunci nu poţi să te pronunţi... Oamenii din Ştefan-Vodă sunt revoltaţi. Noi nu comunicăm direct cu preşedintele şi parcă nu ne afectează, dar instabilitatea ne doare.

2. Am o părere pozitivă despre votul uninominal. Vom avea legătură directă cu Parlamentul. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:40

 Preşedintele Vladimir Putin a propus luni Arabiei Saudite să achiziţioneze un sistem de rachete fabricat în Rusia pentru a-şi apăra teritoriul, după atacurile cu drone care i-au vizat instalaţiile petroliere la sfârşitul săptămânii, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:22

În 2016, SUA au închis două vile ale Ambasadei Rusiei. Yahoo News a aflat că acolo activau centre de spionaj

În 2016, SUA au închis două vile ale Ambasadei Rusiei. Yahoo News a aflat că acolo activau centre de spionaj

În decembrie 2016, autoritățile americane au anunțat închiderea a două vile ale ambasadei ruse, aflate în New York și Maryland și expulzarea a 35 de diplomați ruși. La acea vreme s-a relatat oficial că Statele Unite au făcut un astfel de pas din cauza presupusei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 14:46

Sonata lui Woldi în re-minor pentru patru mâini

Sonata lui Woldi în re-minor pentru patru mâini

 Puteți, bineînțeles, citi romanul lui Oleg Serebrian „Woldemar” și fӑrӑ a fi citit în prealabil „Cântecul mӑrii”. Veți rămâne la fel de încântați, vrăjiți, fermecați... Cu atât mai mult că romanul conține...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 13:07

Prim-ministrul Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Washington, D.C.

Prim-ministrul Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Washington, D.C.

Prim-ministrul Maia Sandu întreprinde, în perioada 18-19 septembrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:38

Lilian Carp: „Semnarea acordului ACUM-PSRM trebuia condiționată cu retragerea lui Țurcan de la CC”

Lilian Carp: „Semnarea acordului ACUM-PSRM trebuia condiționată cu retragerea lui Țurcan de la CC”

Deputații Blocului „ACUM”, Lilian Carp, Iurie Reniță și Octavian Țîcu, nu au discutat despre o eventuală părăsire a acestei entități politice, așa cum au scris astăzi, pe surse, unele instituții media.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:33

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:05

A fost REȚINUT directorul agenției de presă SPUTNIK-MOLDOVA în legătură cu jaful miliardului / DOCUMENT

A fost REȚINUT directorul agenției de presă SPUTNIK-MOLDOVA în legătură cu jaful miliardului / DOCUMENT

Șeful agenției de știri Sputnik-Moldova, Vladimir Novosadiuk, a fost reținut astăzi în Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 12:03

„Canal 2” renunță la frecvența națională de emisie care a aparținut anterior TVR

„Canal 2” renunță la frecvența națională de emisie care a aparținut anterior TVR

Telestar Media SRL, deţinătoarea licenţelor de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 şi Canal 3, a anuţat astăzi că renunţă la frecvenţa naţională pentru Canal 2, care a aparţinut anterior postului de televiziune TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 11:36

SCHIMBARE PAS CU PAS / Viorel Morari a fost restabilit în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

SCHIMBARE PAS CU PAS / Viorel Morari a fost restabilit în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Marți, 17 septembrie 2019, Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a semnat Ordinul de restabilire în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a domnului Viorel Morari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 11:04

OPINIE /// Reținerile spectaculoase s-au făcut doar pentru a ACOPERI mediatic semnarea RUȘINOASĂ a acordului de guvernare ACUM-PSRM

OPINIE /// Reținerile spectaculoase s-au făcut doar pentru a ACOPERI mediatic semnarea RUȘINOASĂ a acordului de guvernare ACUM-PSRM

În seara zilei de ieri coaliția PSRM-ACUM a realizat mai multe acțiuni reprobabile, care șubrezesc și mai mult încrederea oamenilor că lucrurile pot fi îndreptate în Republica Moldova de actuala guvernare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 10:51

Reghina Apostolova este în stare GRAVĂ la spital. A făcut accident vascular cerebral

Reghina Apostolova este în stare GRAVĂ la spital. A făcut accident vascular cerebral

Reghina Apostolova a făcut accident vascular cerebral şi a fost internată la spitalul de Urgenţă din Capitală, în secţia Epileptologie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 10:41

Rusia: Explozie la centrul Vector, unul dintre cele două locuri de pe Pământ unde mai există virusul variolei

Rusia: Explozie la centrul Vector, unul dintre cele două locuri de pe Pământ unde mai există virusul variolei

O explozie de gaze a provocat un incendiu la un laborator rus ce deține mai multe virusuri periculoase precum variola sau ebola, au anunțat autoritățile, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:55

Chirtoacă îi acuză pe Dodon, Sandu și Greceanîi că au semnat pe ASCUNS acordul de alianță ACUM-PSRM

Chirtoacă îi acuză pe Dodon, Sandu și Greceanîi că au semnat pe ASCUNS acordul de alianță ACUM-PSRM

Nastase, care spunea ca nu trebuie semnat nimic, s-a ascuns la umbra crucii si a disparut cu totul. In locul sau a aparut Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:44

Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă Prim-ministru s-a întrunit în prima ședință

Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă Prim-ministru s-a întrunit în prima ședință

Ieri, 16 septembrie, a avut loc prima ședință a Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:29

Reacția Maiei Sandu după modificarea Legii Procuraturii prin care ȘEFUL PG va fi ALES de Guvern

Reacția Maiei Sandu după modificarea Legii Procuraturii prin care ȘEFUL PG va fi ALES de Guvern

Șefa Guvernului a făcut primele comentarii după ce deputații au aprobat modificările propuse de Ministerul Justiției la Legea Procuraturii. Maia Sandu afirmă că este departe momentul în care vom putea răsufla ușurați că avem un procuror general integru, dar ceea ce au făcut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:25

Chișinăul, paralizat de la primele ore ale zilei: Ce se întâmplă

Chișinăul, paralizat de la primele ore ale zilei: Ce se întâmplă

Pe mai multe străzi din Capitală s-au creat ambuteiaje încă de pa primele ore ale dimineții. S-a circulat cu dificultate în special pe strada Mihai Viteazul din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 09:03

Atacurile care au vizat cele mai mari rafinării din lume, comise cu armament iranian, anunţă coaliţia saudită

Atacurile care au vizat cele mai mari rafinării din lume, comise cu armament iranian, anunţă coaliţia saudită

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, informează agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax. "Rezultatele preliminare arată că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 08:54

Diacov aruncă bomba! Fostul procuror al Capitalei face dezvăluiri incendiare despre Stația de Epurare

Diacov aruncă bomba! Fostul procuror al Capitalei face dezvăluiri incendiare despre Stația de Epurare

Fostul procuror al Capitalei și candidatul „Partidului Nostru” pentru funcția de primar al Chișinăului, Ion Diacov, spune argumentat de unde pornesc problemele la Stația de Epurare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 08:45

DOC / Acordul ACUM-PSRM a fost semnat de Dodon, Sandu și Greceanîi. Năstase nu l-a semnat, în schimb au semnat Ceban, Popșoi și Slusari

DOC / Acordul ACUM-PSRM a fost semnat de Dodon, Sandu și Greceanîi. Năstase nu l-a semnat, în schimb au semnat Ceban, Popșoi și Slusari

Acordul este semnat de președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu; președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, și de deputații: Ion Ceban, Mihail Popșoi și Alexandru Slusari. Textul acordului semnat de PSRM și ACUM a fost publicat de către vicepreședintele Parlamentului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 08:38

Țîcu, Carp și Reniță ar urma să părăsească blocul ACUM după ce acesta a decis să-și întărească alianța cu Partidul pro-rus al socialiștilor lui Dodon

Țîcu, Carp și Reniță ar urma să părăsească blocul ACUM după ce acesta a decis să-și întărească alianța cu Partidul pro-rus al socialiștilor lui Dodon

Cel puțin doi deputați și-au manifestat intenția de a părăsi Blocul ACUM, după ce Platforma DA și PAS au semnat un nou acord de guvernare cu Partidul Socialiștilor, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 07:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 07:31

Sky News: Foamea nepotolită pe parcursul zilei se poate lăsa cu decizii proaste

 Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Dundee, Scoţia, au arătat că senzaţia de foame poate afecta felul în care oamenii iau decizii importante, ei devenind grăbiţi şi lipsiţi de răbdare, relatează Sky News.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)