Ultima oră

Instituţiile statului ADMIN iregularităţi MAJORE la achiziţiile publice

Aceasta duce la irosirea banilor publici, prin procurarea echipamentelor şi consumabilelor neadecvate sau de proastă calitate şi prin promovarea unor majorări de impozite neargumentate. Despre aceasta a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Dumitru Budianschi, coordonator de proiect la Centrul analitic „Expert-Grup”, instituţie care a analizat rapoartele Curţii de Conturi pentru anul 2012 cu privire la gestionarea banilor publici în domeniul energetic şi cel medical.

Economistul Tatiana Savva a comunicat că în 2012 Casa Naţională de Asigurări în Medicină, Spitalul Clinic Republican şi Centrul Mamei şi Copilului au gestionat greşit peste 240 de milioane de lei în proceduri de achiziţii publice. Expertul consideră că iregularităţile au survenit deoarece până la 1 ianuarie 2013 cele două spitale nu au avut norme interne privind organizarea achiziţiilor publice.

Tatiana Savva a dat drept exemplu procurarea generatoarelor de oxigen – s-a lansat apelul la licitaţie, s-au înregistrat 3 agenţi economici, iar 2 ulterior au fost declaraţi ca ineligibili pentru că nu ar fi achitat taxa de participare. „Această achiziţie a fost desfăşurată cu un singur participant. Cu 8 zile înainte de încheierea termenului final, ei au modificat oferta, iar TVA-ul la importul utilajului a fost plătit de către Spitalul clinic republican”, a remarcat economistul.

Într-un alt caz, deja în sectorul energetic, CET-2 a procurat o pompă prin intermediari, la un preţ mărit, iar în costul achiziţiei nu intra şi întreţinerea ei pe parcursul anului. „La costurile de mentenanţă avem o problemă, nu se stabilesc componentele, cine va deservi acest echipament şi pe parcursul a ce perioadă. S-au ajuns la situaţii ciudate, s-au procurat microscoape care nu puteau fi procurate deoarece nu aveau toate detaliile şi instituţia cheltuia în plus bani pentru a le procura”, a adăugat Tatiana Savva.

Expert-Grup menţionează că din totalul banilor gestionaţi greşit ulterior se pierd circa 30%.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *