Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Externe 19 Iulie 2017, ora 09:38

Întâlnirea secretă dintre Trump și Putin

Marime Font

Preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin au purtat o discuţie - necunoscută până acum - în marja summitului G20, la Hamburg, în Germania, la începutul lui iulie, a cărei existenţă a fost divulgată abia marţi de Casa Albă, relatează AFP. 

După o scurtă interacţiune la începutul summitului de la Hamburg şi o întâlnire bilaterală de peste două ore, pe 7 iulie, în compania miniştrilor lor de Externe, cei doi preşedinţi s-au întâlnit, de asemenea, la o cină în seara summitului, a declarat pentru AFP un oficial de la Casa Albă.

„A existat o cină pur socială a cuplurilor la G20”, a precizat această sursă. ”Către sfârşit, preşedintele a discutat cu Putin la cină”.Această dezvăluire a provocat întrebări despre conţinutul conversaţiei, despre persoanele care au asistat şi despre motivul care a făcut ca existenţa ei să nu fie făcută publică până acum.

Preşedintele însuşi nu a întârziat să contraatace pe Twitter.

„Această poveste falsă cu cina secretă este «dementă». Toţi membrii G20 şi soţiile(/soţii) lor erau invitaţi de cancelarul german. Presa ştia!”, a scris preşedintele marţi seara.

„Aceste ştiri false sunt tot mai necinstite! Până şi o cină organizată pentru cei 20 de lideri principali ai lumii în Germania este prezentată în aşa fel încât să fie făcută ceva sinistru!”, a adăugat el în al doilea tweet.

Un al doilea reprezentant al Casei Albe a negat că a avut ”o a doua întâlnire” între Trump şi Putin, evocând o ”scurtă conversaţie la sfârşitul cinei” oficiale.

The New York Times evocă însă o conversaţie de o oră între cei doi lideri. O durată neobişnuită în acest tip de cadru, care ar fi surprins alţi invitaţi, scrie cotidianul.

„Să se insinueze că Casa Abă a încercat să «scundă» o a doua întâlnire este fals, rău intenţionat şi absurd”, a subliniat acest al doilea oficial.

„La cină, preşedintele Trump era aşezat între doamna Abe, soţia premierului japonez, şi doamna Macri, soţia preşedintelui argentinian. Doamna Trump era aşezată alături de preşedintele Putin”, a detaliat sursa citată.

UN SINGUT TRADUCĂTOR

„În timpul cinei, toţi liderii s-au deplasat în sală şi au au vorbit unii cu alţii liber. Preşedintele Trump a vorbit mult cu liderii în cursul serii. În timp ce se încheia cina, preşedintele Trump s-a dus lângă doamna Trump şi atuncii a vorbit, scurt, cu preşedintele rus”, a mai spus această sursă.

Casa Albă a încercat de asemenea să răspundă criticilor cu privire la absenţa oricărui alt reprezentant american alături de preşedinte în timpul întâlnirii bilaterale, care a fost tradusă de un singur interpret - al şefului de la Kremlin.

”Fiecare cuplu avea dreptul la un traducător. Traducătorul american care l-a însoţit pe preşedintele Trump vorbeşte japoneza. Atunci când preşedintele Trump a vorbit cu Putin, ei au folosit amândoi acelaşi traducător rus, pentru că traducătorul american nu vorbeşte rusa”.

Administraţia Trump este împotmolită în scandalul rus, în urma unor suspiciuni cu privire la o complicitate între apropiaţi ai miliardarului devenit preşedinte şi reprezentanţi ruşi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Mai multe anchete sunt în curs cu privire la un amestec al Rusiei în procesul electoral american.

Cea mai recentă dezvăluire în acest dosa: fiul preşedintelui, Donald Trump Jr, a publicat discuţii pe e-mail potrivit cărora accepta să se întâlnească cu o avocată rusă despre care credea că deţine documente furnizate de autorităţile ruse şi prezentate ca fiind compromiţătoare pentru candidata democrată Hillary Clinton. 

News.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul