Actualitate

Intelectualul nostru de la talpa tarii

Noi, cei din satul Branza, Cahul, domiciliati in Chisinau, cunoastem foarte bine viata si activitatea bunului nostru prieten Ion Antohi, care rotunjeste varsta de 70 de ani. Provine dintr-o familie de gospodari instariti, dar saraciti in perioada sovietica, pre nume Ana si Dumitru Antohi (sau Mitea Botgros, cum ii zicea toata lumea din sat). Pe parcursul intregii sale vieti a tinut sa le semene parintilor – cinstiti, onesti, muncitori si cu dragoste fata de sateni.

Practic, toata activitatea de dupa absolvirea Institutului Agricol din Chisinau a avut-o in satul natal – Branza, incepand ca simplu specialist la vii, livezi si horticultura, apoi agronom-sef, loctiitor de presedinte de colhoz, presedinte al sovietului satesc. Un timp, a lucrat ca presedinte al Asociatiei raionale de ameliorare si irigatie a solurilor, cu sediul nu in centrul raional, cum doreau sefii, ci in satul vecin – Valeni, devenit centru al terenurilor irigabile in lunca Prutului de Jos. In cinci ani, a reusit sa transforme in pamanturi irigate peste 7.800 ha, aducandu-le gospodariilor din preajma un profit esential.

A revenit in satul natal ca presedinte de colhoz, transformandu-l dintr-o gospodarie saraca in una din cele mai bogate din raion, chiar din republica. A construit o Casa de cultura, a initiat constructia noului bloc al scolii, a reinnoit parcul de tractoare, a reabilitat drumuri din sat s.a. S-a concediat din postul de presedinte imediat dupa nenorocirea care i-a lovit familia: la varsta de 18 ani, feciorul sau a decedat intr-un accident stupid…

Dupa revenirea la normal, a fost numit director la gospodaria apicola de prasila „Faguras”, din Valeni. A preluat gospodaria cu 54 familii de albine si a lasat-o, dupa 12 ani, cu 4 mii de familii. Cu riscul de a fi destituit din functie, in 1989 a fost primul in raion care a depus cererea de eliberare din randurile Partidului Comunist.

Este numit primul director al Rezervatiei stiintifice „Prutul de Jos”. Si aici sefii-comunisti nu l-au iertat pentru gestul de parasire a partidului. In scurt timp, i-au intentat dosar penal, l-au purtat prin judecati, pe motiv ca nu se supunea organelor superioare in gestionarea Rezervatiei. Dar a avut dreptate si a fost achitat. A participat la buna desfasurare a lucrurilor in judetul Cahul, fiind membru al Consiliului judetean si seful Directiei servicii desconcentrate.

A fost si ramane un patriot, membru activ al Miscarii de renastere nationala. A fost mereu prezent impreuna cu colegii sai la mitingurile din Piata Marii Adunari Nationale.Acum zece ani, cu ocazia jubileului de 60 de ani, in felicitarea personala, Mircea Snegur, printre altele, semnifica: „Va stim, Domnule Ion Antohi, un mare patriot, un gospodar cu grija pentru familie, neam si tara. Orisiunde ati activat – fie in functiile administrative, fie in cele legate de economia nationala -, ati dat dovada omului competent, perseverent si responsabil. Va cunoastem curajul civic si onestitatea. In calitate de presedinte al organizatiei zonale Vulcanesti a PRC ati contribuit mult la organizarea, consolidarea si activizarea fortelor democratice si reformatoare”.

Ne bucura faptul ca este un om implinit: aproape 50 de ani casniceste cu sotia Ana, profesoara de limba franceza, are o fiica, Silvia, care este primarita la Valeni, are doi nepoti de varsta scolara si un ginere – om de afaceri in Galati.
Suntem convinsi ca inca este plin de energie si isi va pune umarul la educatia tinerei generatii prin propriul exemplu. Visul lui e sa traiasca intr-o Europa libera si democrata.

Iata ce spunea in ziarul „Luceafarul” acum zece ani: „M-am trezit pe aceasta lume in 1939, intr-o tara romaneasca. Nu tin minte cum au venit rusii peste noi si nici razboiul care a urmat. Dar am simtit toata viata ca sunt rupt de tara”.
Iti dorim, dle Ion Antohi, ani multi, fericiti alaturi de familie si de cei dragi, succese in activitatea de fermier, ramanand in continuare un bun exemplu pentru satenii nostri si nu numai.

In numele celor peste 60 de branzeneni stabiliti in Chisinau:
Ion Bostan, academician, rector UTM,
Vitalie Marin, prof. univ., doctor habilitat,
Nicolae Vulpe, prof. univ., doctor habilitat,
Alexandru Marin, profesor, dr. ing., Doctor Honoris Causa

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *