Muzică

Interpreţii de muzică vor să-şi apere drepturile

Producătorul şi noul director al Uniunii Interpreţilor Profesionişti, Iurie Badicu, spune că interpreţii n-au avut o uniune care să le apere drepturile.
„Poate, într-un fel, această uniune pare a fi subiectivă şi sceptică, dar motivele şi cauzele constituirii ei sunt destul de serioase şi obiective. Interpreţii, de-a lungul anilor, n-au avut o uniune care să le apere drepturile fundamentale, mai ales prin prisma noii legi”, a menţionat Badicu.

Preşedinta Consiliului de administrare UIP, Nelly Ciobanu, a menţionat că în străinătate se promovează circa 70% din producţia muzicală autohtonă, iar la noi – vreo 20%. Din acest motiv, ea crede că „trebuie să promovăm valorile noastre naţionale, artiştii noştri, eroii noştri”. De aceeaşi părere este şi interpreta Olga Ciolacu: „Instituirea acestei uniuni era necesară de mult. Au apărut instituţii cu care artiştii n-au niciun raport legal. Artiştii, fiind răzleţiţi şi ai nimănui, au supravieţuit pe cont propriu, de aceea avem nevoie de o organizaţie care să ne administreze şi să ne reglementeze activitatea”, a declarat Ciolacu. Ea susţine necesitatea construirii unui cadru legal care să aducă transparenţă în distribuirea proprietăţii intelectuale, a prestării serviciilor media, dar şi stabilirea unui raport civilizat cu autorii străini.
Activitatea UIP are şi câteva scopuri concrete: asigurarea concurenţei loiale pe piaţa muzicală a RM, protejarea interpretului autohton, promovarea dreptului de interpret şi a dreptului de autor, administrarea acestora, dar şi altele. În acest sens, conducerea uniunii a întreprins şi primii paşi. Este vorba de un demers adresat Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în care se cere mărirea cotei de difuzare a muzicii autohtone atât la posturile private, cât şi la cele publice, adică ponderea creaţiilor muzicale autohtone să nu constituie mai puţin de 50% din volumul total al emisiilor muzicale în serviciile de programe radio, nu mai puţin de 40% în cele TV, nu mai puţin de 35% în cadrul programelor radio şi TV nespecializate în domeniul muzical. Ei mai cer ca difuzarea să fie distribuită uniform pe tot parcursul zilei.
Directoarea „PrimeFM”, Victoria Bucătaru, a menţionat că nu vede nicio problemă în suplinirea volumului de emisie muzicală cu creaţii autohtone, doar dacă aceasta ar îndeplini şi câteva condiţii esenţiale: calitate şi competitivitate. „Este greu de suplinit asemenea procente în condiţiile în care nu prea avem ce selecta. În Franţa, unde există mai multă muzică de calitate, acest procent este de doar 40%”, a menţionat Bucătaru.
Uniunea Artiştilor Profesionişti s-a constiutuit pe 27 septembrie 2010. Are 36 de membri fondatori, dar se preconizează ca numărul lor să crească până la 100.
 
Nadia Tataru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *