Astăzi 6 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 5 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 6 Iunie 2020, ora 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Marime Font

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada de pandemie.

- Dle Cavcaliuc, dacă privim cu ochi optimiști situația în care ne aflăm, pentru unii această perioadă complicată a fost de bun augur, fiindcă au avut timp să facă lucruri la care nici nu visau sau pe care și le doreau cu ardoare, dar nu apucau să le ducă la bun sfârșit. Pentru dvs. cum a fost? Cu ce v-ați ocupat în pandemie?

Carantina pentru mine are mai degrabă avantaje. A venit cu beneficii, să zic așa, pentru că mi-a adus o schimbare minunată în viața mea. Când a început pandemia în Republica Moldova abia revenisem dintr-o deplasare de serviciu din Strasbourg și, anume începutul carantinei ne-a prins împreună pe mine și pe mama copiilor mei, Eugenia, femeia pe care o iubesc și o respect mult. Dar cumva, din anul 2016, o perioadă buna de timp, viata ne-a ținut departe unul de altul. Însă, autoizolarea, care ne-a prins sub același acoperiș, alături de copiii noștri, ne-a unit și ne-a fortificat relația!

Loading...


Oricât ar suna de straniu, dar sunt fericit si mulțumit că anume această pandemie de coronavirus a contribuit enorm pentru a-mi reuni familia cu care am petrecut clipe minunate, savurându-le din plin și la intensitate maximă!

- Așadar, de mai bine de un an nu mai sunteți la IGP. Ce faceți acum?

De când am ales să plec de la Inspectoratul General al Poliției, m-am angajat într-o companie petrolieră internațională și coordonez echipa care asigură securitatea în cadrul firmei. Este cumva o muncă apropiată cu job-ul meu anterior.

Paralel, mă documentez pentru teza mea doctorat, sunt în anul patru acum. În plus, lucrez la un proiect ambițios pentru țară. Prioritatea mea a fost și rămâne să realizez cât mai multe lucruri utile pentru societate. Acum nu pot să deschid încă prea multe paranteze, dar atunci câd va veni momentul potrivit vă voi prezenta și acest proiect și sper să se bucure de succes cum s-a întâmplat și cu alte inițiative la care am lucrat în trecut.

- Acest proiect ambițios se referă cumva la intrarea dvs. în viața politică, pentru că s-a vehiculat mult în ultima vreme?

Deja este un lucru bine știut de toată lumea. Eu sunt o persoană foarte activă social, care m-am implicat şi o să continui să mă implic în acțiuni care vin să schimbe în bine viața cetăţenilor şi să transforme Republica Moldova, pentru că eu cred în bunăstarea cetățenilor și a țării. Schimbările pornesc întotdeauna de la noi.

- Cât timp v-ați aflat în funcții publice în trecut v-ați asociat cu multe proiecte de succes. Ați fost inițiatorul unor campanii sociale la nivel național. Planificați ceva nou în acest sens? La ce lucrați acum?

M-am implicat activ în susținerea polițiștilor care erau în prima linie de luptă cu COVID-19 și am pornit campania ”Noi Alături de Eroi” pentru colectarea fondurilor ca să achiziționăm echipamente de protecție pentru angajații din cadrul MAI.

Am donat 30 000 lei împreună cu Galina Cotorobai, presedintele AO “Bunicii Grijulii” , motivând și alți parteneri, Svetlana Sainsus și Dumitru Beschieru, și am procurat măști, mănuși și dezinfectanți în perioada asta de pandemie de COVID-19, dar și produse alimentare. Am mers noi personal în cele mai afectate raioane și am livrat la foarte mulți bătrâni și persoane neajutorate uitate de stat, pentru a-i ajuta în aceasta perioadă foarte complicată pentru noi toți, dar în special pentru bunicii noștri bătrâni, bolnavi și vulnerabili. Mulți din ei nu-i au în țară pe copii sau alte rude apropiate care i-ar putea sprijini.

În aceste timpuri complicate pentru întreaga omenire, dar și pentru Republica Moldova, consider că societatea trebuie să dea dovadă de înțelepciune, de consolidare și de responsabilitate civică înaltă. Consider că cetățenii trebuie să se consolideze exemplar în jurul lucrătorilor medicali și al polițiștilor, care sunt în prima linie în acest război cu inamicul invizibil, dar extrem de periculos pentru toți noi!

Totodată, am fost invitat de Asociația Europeană a Studenților la Drept ELSA să le împărtășesc experiența mea în poliție, am discutat despre consecințele pandemiei pentru angajații din cadrul structurilor MAI care luptă în prima linie, dar și asupra cetățenilor. Am constatat a nu știu câta oară că tinerii din țara noastră vor să se implice activ în soluționarea provocărilor cu care ne confruntăm și să vor să asimileze cunoștințe de la oameni cu experiență.

- Aveți mai multe proiecte de succes, inclusiv sociale. Cel mai reprezentativ este campania ”Bunicii Grijulii”, care s-a transformat într-o organizație neguvernamentală cu filiale în toată țara. Are continuitate acest proiect? Mai țineți legătura cu acești voluntari?

Sigur că da. Sunt fondatorul AO “Bunicii Grijulii”, din care fac parte peste 1800 de bunici înțelepți și peste 300 de nepoței grijulii, tineri activi social, din toate raioanele țării, implicați în activități de voluntariat pentru țara noastră, pe care i-am consolidat acum doi ani. Lucrez cu ei și până astăzi, desfășor ședințe de lucru, planuri de acțiuni și diverse activități în beneficiul cetățenilor noștri și al copiilor din toate raioanele țării.

- Dacă ar fi să transmiteți un mesaj pentru generațiile viitoare, cum ați descrie vremurile în care trăim?

Este o perioadă excepțională când o generație care este în viață a prins timpuri, când s-a bucurat de primul televizor alb negru, singurul în sat de mărimea unui car, iar astăzi vorbește cu feciorii și nepoții care se află la mii de kilometri printr-un click, cu ajutorul unui smartphone pe care îl poartă în buzunar.

Sunt locuri pe glob unde unii oameni își permit să piardă într-o seară într-un cazinou 1 milion de euro, iar în alte țări, poate chiar și-n Republica Moldova, mulți, foarte mulți, mor de foame în adevăratul sens al cuvântului.

Suntem o noua generație care ne-am născut la răscrucea evoluției omenirii și suntem datori să depunem mult efort ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască într-o țară prosperă și înfloritoare. Noi suntem cei care avem șansa, motivația și datoria să ne implicăm cu toată ființa și capacitățile noastre pentru ca peste 10 ani Republica Moldova să fie de nerecunoscut, ajungând în top 5 țări din UE cu cei mai fericiti oameni. Asta este posibil și cunosc și oamenii din generația noastră care pot realiza acest obiectiv ambițios pentru Republica Moldova, cu care am marea speranță că vom reuși.  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)