Astăzi 24 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 23 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 31 Martie 2019, ora 07:27    Din editia print

INTERVIU /// Volodymyr Fesenko: „Dacă toți adepții lui Zelenski se vor prezenta la vot, el va deveni președinte”

Marime Font

Pe 14 martie, la Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI) din Paris s-a desfășurat conferința „Alegerile prezidențiale din Ucraina: va câștiga oare țara?”. În cadrul evenimentului, mai mulți specialiști și-au expus punctul de vedere cu privire la alegerile prezidențiale din Ucraina, al căror prim tur va avea loc duminică, 31 martie 2019. Printre experții invitați de către prestigioasa instituție franceză s-a numărat și  Volodymyr Fesenko.TIMPUL a realizat un interviu cu expertul nominalizat despre importanța pe care alegerile de duminică o vor avea pentru vecinii Ucrainei, în special pentru R. Moldova.

Volodymyr Fesenko conduce Centrul de Studii Politice „Penta” din Kiev. A activat în calitate de profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității Naționale din Harkov (1999-2001). A fost coordonator de programe la antena regională a International Rennaissance Foundation (rețeaua Fundațiilor Soros) (1993–1999) și profesor asociat la Academia ucraineană de pedagogie tehnică din Harkov (1990–2000). A fost membru al Consiliului unității naționale și al Adunării constituționale pe lângă președintele Ucrainei (2013), membru al Consiliului coordonator pentru dezvoltarea societății civile pe lângă șeful statului (2012–2013) și membru al Consiliului public al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei (2005–2012). Principalele sale teme de cercetare includ politica ucraineană, relațiile între Ucraina și Rusia, partidele și elitele ucrainene.

- Care sunt principalele așteptări ale electoratului ucrainean în 2019?
- Spre deosebire de 2014, când așteptarea păcii (încetarea războiului) și stabilizarea situației politice, inclusiv consolidarea schimbărilor politice, care au avut loc după victoria Euromaidanului, erau sentimentele dominante, în prezent concurează între ele diferite așteptări. Există așteptări legate de schimbări politice cardinale și de înlăturarea de la putere a elitelor politice vechi, mă refer, în special, la candidatul Vladimir Zelenski. Sunt și așteptări legate de schimbări pozitive în plan social și de revizuirea politicilor tarifare. Pe acest palier se poziționează mai mulți candidați, dar Iulia Timoșenko este lider. Există și tendința de încetare a războiului și de o împăcare, cel puțin, relativă cu Rusia, căreia încearcă să-i corespundă politicienii pro-ruși Boiko, Vilkul, Muraev. Altă parte a societății este împotriva oricărui compromis cu Moscova și susține ideea de confruntare cu Kremlinul și ruperea legăturilor cu Rusia. Acest electorat este consolidat de către Poroșenko. Există și dispoziții favorabile unei schimbări ale puterii - pentru o putere mai cinstită, dar fără o schimbare radicală a politicii externe și interne. Acestora le corespunde în cea mai mare măsură Hrițenko.

Loading...


Principala schimbare a structurii electoratului, în comparație cu anul 2014, este lipsa a cinci milioane de alegători, care au rămas în teritoriile ocupate din Donbas și Crimeea și, care în trecut, votau pentru Partidul Regiunilor și pentru comuniști. Fără acești alegători, urmașii politici ai Partidului Regiunilor nu-și pot lua revanșa, nu pot câștiga nici alegerile prezidențiale, nici pe cele parlamentare. Plafonul lor electoral este de 15-20 de procente. Totuși forțele proruse s-au activizat simțitor în ultimii ani, utilizând, mai ales, tribunele mediatice. Unii dintre susținătorii lor nu au participat în alegerile din 2014, dar în situația actuală mulți dintre ei vor ieși, cel mai probabil, la vot pe 31 martie. De aceea forțele proruse își vor mări cu certitudine ponderea în viitoarea componentă a parlamentului, dar nu vor avea majoritatea. Cred că vor acumula cel mult un sfert dintre mandatele de deputat.

Dar cea mai importantă schimbare din 2014 până în prezent este creșterea nemulțumirii față de președintele Poroșenko și față de toate elitele politice, atât cele de la putere, cât și cele din opoziție. Cu toate acestea, majoritatea populației susține în continuare opțiunea proeuropeană.

„Nici un candidat nu are șanse să câștige din primul tur”

- Confruntarea cu Rusia, lupta cu fenomenul corupției și geopolitica. Ați putea include aceste trei teme într-un top al celor mai importante preocupări din această cursă electorală?
- Nu este chiar așa. Lupta contra corupției și geopolitica nu ajung în mod sigur în topul primelor trei. Cele mai importante trei teme ale acestei campanii sunt următoarele: 1) problemele războiului și ale păcii (pentru unii în prim-plan este încetarea războiului, pentru alții – confruntarea cu Rusia); 2) problema tarifară, care e preocuparea a peste 50% dintre ucraineni; 3) atitudinea față de conducerea actuală a țării, pe care unii o susțin, iar alții pledează pentru schimbarea ei neîntârziată.

- Cine dintre primii trei candidați, Zelenski, Poroșenko și Timoșenko, au cele mai mari șanse de a corespunde așteptărilor alegătorilor ucraineni, dacă ținem cont de preocupările pe care le-ați menționat mai sus?
- Nu e vorba de o corespundere cu preocupările electoratului, ci cu dispozițiile și cu așteptările, care sunt dominante în societatea ucraineană. Cei trei lideri, menționați de dvs., corespund cel mai bine așteptărilor respective, dar această logică va funcționa în primul tur al alegerilor prezidențiale. Nici unul dintre ei nu are șanse să câștige din primul tur. Rezultatul final al prezidențialelor va depinde de numele candidaților, care se vor califica în turul doi. Iar în turul doi, majoritatea alegătorilor votează nu atât pentru unul dintre concurenți, cât, mai degrabă, împotriva celuilalt. Aici pot să apară probleme pentru actualul președinte al Ucrainei. El are cel mai ridicat anti-rating dintre toți candidații – între 40 și 50 la sută dintre ucraineni le spun sociologilor că nu vor vota în niciun caz pentru Poroșenko. Conform sociologilor, cele mai mari șanse de victorie le are Zelenski, dar printre susținătorii acestuia sunt mulți tineri și persoane apolitice, care nu merg la vot la fel de activ ca pensionarii, care o simpatizează pe Timoșenko. Dacă adepții lui Zelenski se vor prezenta în număr mare la vot, acesta nu doar va ajunge în turul doi, dar și va învinge în aceste alegeri. Iar dacă activismul adepților săi va fi slab, el ar putea nici să nu ajungă în turul doi. De aceea e devreme să prezicem cine ar putea câștiga prezidențialele din Ucraina.

Lecția transnistreană pentru Ucraina

- Conflictul înghețat din anul 1992 din Transnistria ar putea servi ca model pentru soluționarea conflictului militar-politic din Estul Ucrainei? Și ce concluzii pot fi trase din lecția transnistreană?
- Aici nu este vorba despre un scenariu de soluționare a conflictului, ci mai degrabă de o modalitate de înghețare a sa. De fapt, în asta și constă principala lecție transnistreană. În primii ani ai conflictului din Donbas scenariul transnistrean era examinat în Ucraina ca fiind unul prin definiție negativ, deoarece într-o asemenea eventualitate teritoriile necontrolate nu s-ar întoarce în componența Ucrainei. Dar în prezent nu mai există o atitudine negativă din start față de un astfel de scenariu. S-a acumulat oboseala de pe urma războiului. Dacă acțiunile militare ar înceta și în Donbas s-ar păstra statu-quo-ul militar-politic, acest fapt ar atrage o atitudine pozitivă. Cum se mai spune pe la noi: „Doar să nu fie război”. Avantajele unui astfel de scenariu constau în faptul că acesta ar putea deveni un compromis realist pentru ambele părți implicate în conflict, un fel de „răul cel mai mic”. Cu toate acestea, nu putem spune că scenariul în cauză este un model de soluționare a conflictului, fiindcă acest lucru ar trezi neînțelegere și din partea participanților occidentali la negocieri, și în Ucraina, și, posibil, chiar și în Rusia. Este mai degrabă o premisă necesară pentru soluționarea ulterioară a diferendului. Dacă acțiunile militare din Donbas vor înceta, atunci se vor putea activiza legăturile informale și semiformale dintre partea ucraineană și separatiștii din regiune. Interesele de business vor începe să acționeze în calitate de punte de legătură. Astfel pot fi create treptat premise pentru o reintegrare ulterioară a Donbasului. În acest caz, trebuie să ținem cont de faptul că, spre deosebire de Transnistria, teritoriile separatiste din Donbas s-au aflat peste 20 de ani în componența Ucrainei independente.

Scenariul transnistrean va fi unul eficient doar atunci când își va da acordul Moscova. Iar acest lucru va deveni posibil doar în cadrul unor înțelegeri mai largi între Rusia și Occident. De exemplu, ar putea fi viabilă condiția slăbirii sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei în schimbul încetării focului în Donbas.

Între timp, la Moscova domină o cu totul altă logică, și anume, că e mai bine să continue „un război de mică intensitate” în Donbas, care să consume resursele Ucrainei și să frâneze dezvoltarea ei, împiedicând în același timp integrarea Ucrainei în UE și în NATO. Atât timp cât va continua conflictul în estul Ucrainei, nu poate fi vorba de accederea Ucrainei nici în UE, nici în NATO.

- Ce consecințe vor avea aceste alegeri pentru vecinii Ucrainei, în special, pentru R. Moldova?
- Nu cred că vor avea consecințe importante pentru vecinii Ucrainei, inclusiv pentru R. Moldova. Mult mai important va fi un alt aspect - păstrarea cursului de integrare europeană a Ucrainei și contrapunerea față de agresiunea rusească, chiar și în cazul schimbării președintelui țării.

Kiev, 19 martie 2019


Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:21

Ala Nemerenco despre „reacția rapidă a Guvernării Dodon/Chicu”: Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape...

Ala Nemerenco despre „reacția rapidă a Guvernării Dodon/Chicu”: Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape...

2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în Italia. Cazurile sunt din nordul Italiei, majoritar în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă inima industrială a țării. Toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:12

De ce TACE guvernarea DODON/CHICU? Ministerul Sănătății din București: Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile

De ce TACE guvernarea DODON/CHICU? Ministerul Sănătății din București: Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile

Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății, care precizează că până în prezent autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:03

Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara

Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara

O sută de pasageri care așteptau să se îmbarce spre Treviso, Italia, de pe aeroportul Timișoara sunt blocați pe pistă. E alertă de coronavirus, pentru că avionul care urma să plece la Treviso tocmai sosise de la Bergamo, iar autoritățile ar fi decis să fie oprit la sol pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:00

Cutremur de 5,7 grade în Turcia: cel puțin 8 oameni au murit, iar 21 sunt răniți

Cutremur de 5,7 grade în Turcia: cel puțin 8 oameni au murit, iar 21 sunt răniți

Opt persoane au murit, iar altele au rămas prinse sub dărâmături, după un cutremur cu o magnitudine de 5,7 grade care a lovit, duminică, la granița Turciei cu Iran, transmite Mediafax. Printre victime au fost și copii, iar 21 de oameni au fost răniți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:00 de Ana Marchitan

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții Din editia print

Mii de moldoveni au fost schingiuiți, deportați și chiar împușcați de bolșevici în imperiul sovietic. Cu toate acestea, mulți dintre urmașii acestora continuă să celebreze sărbătorile ocupanților. Oricât de stupid ar părea, în viziunea celor care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 13:01

Coronavirus ITALIA: Peste 100 de cazuri, 2 morți, 12 orașe izolate, peste 50.000 de oameni în carantină

Coronavirus ITALIA: Peste 100 de cazuri, 2 morți, 12 orașe izolate, peste 50.000 de oameni în carantină

Situație alarmantă în Italia, unde coronavirus a lovit brusc cu un număr mare de cazuri în ultimele 48 de ore.  Noile cifre din Italia sunt chiar și mai înspăimântătoare ca până acum. Conform oficialităților s-a ajuns la peste 100 de cazuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:48

Prognoza METEO pe o săptămână / FOTO

Prognoza METEO pe o săptămână / FOTO

Meteorologii prognozează pentru astăzi vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Iată ce valori termice se vor înregistra pe parcursul zilei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:39

Un adept al Pământului plat a murit într-un accident de rachetă

Un adept al Pământului plat a murit într-un accident de rachetă

Americanul Mike Hughes a murit după ce racheta artizanală la bordul căreia se afla s-a prăbuşit imediat după decolare, potrivit CNN. Racheta fusese construită în curtea pilotului, cu un cost de 18.000 de dolari. El era un adept al teoriei pământului plat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:00

Scandalul Grenell - Plahotniuc /// UPDATE - Avocatul lui Grenell neagă acuzațiile. De ce informații vechi de 2 ani apar acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post)

Scandalul Grenell - Plahotniuc /// UPDATE - Avocatul lui Grenell neagă acuzațiile. De ce informații vechi de 2 ani apar acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post)

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit între timp din Republica Moldova și are interdicție...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 11:00

Valeriu Munteanu: 23 februarie - (Non)Valorile falsei sărbători

Valeriu Munteanu: 23 februarie - (Non)Valorile falsei sărbători

Luni, m-a sunat fratele unui fost coleg de liceu, cu o solicitare deocheată, care m-a marcat atât profund, încât esenţa acesteia nu pot să mi-o explic nici acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:41

Calul troian al Moscovei de lângă România. Stațiunea turistică din Bulgaria unde se bănuiește că sunt antrenați SPIONII ruși

Calul troian al Moscovei de lângă România. Stațiunea turistică din Bulgaria unde se bănuiește că sunt antrenați SPIONII ruși

Un impresionant complex sportiv și de turism de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, cunoscut de localnici sub numele de „Complexul rusesc”, a devenit un veritabil simbol al Bulgariei, o țară prinsă între loialitatea față de NATO și UE, pe de o parte, și relația de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:31

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

Doi italieni sunt primii europeni rapusi de coronavirus. Este vorba despre un barbat de 78 de ani si o femeie de 75 de ani, care provin din localitati mici de munte. In regiunile Lombardia si Veneto, unde traiesc si comunitati mari de romani, autoritatile au luat masuri speciale de preventie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:23

FOTO // Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins; aproximativ 500 de persoane, evacuate

FOTO // Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins; aproximativ 500 de persoane, evacuate

 Incendiul izbucnit la unul dintre fast food-urile din terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni a fost stins, în total fiind evacuate 500 de persoane, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Potrivit pompierilor, la momentul producerii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 09:55

Cum să lărgești pantofii care te strâng. Top 5 metode

Cum să lărgești pantofii care te strâng. Top 5 metode

Ti s-a intamplat vreodata sa iti alegi cea mai frumoasa pereche de pantofi, dar care sa nu-ti vina foarte bine? Sau sa iti alegi o pereche care, la un moment dat, sa inceapa sa te stranga? Iata cum sa largesti pantofii care te strang. Nu este indicat sa porti pantofii stramti, pentru ca pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 09:50

Scrisoarea care a dus la încheierea mariajului dintre Prințesa Diana și Prințul Charles

Scrisoarea care a dus la încheierea mariajului dintre Prințesa Diana și Prințul Charles

 Prințesa Diana a primit o scrisoare care a dus la încheierea căsniciei sale cu Prințul Charles. Iar autoarea acelei scrisori a fost chiar Regina Elisabeta a II-a. Cu câteva săptămâni înainte ca Lady Diana să ofere un interviu în care a vorbit despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:44

Coronavirusul s-a extins la Milano și Torino. 60 de infecţii confirmate în Italia

Coronavirusul s-a extins la Milano și Torino. 60 de infecţii confirmate în Italia

Coronavirusul s-a extins și la Milano, al doilea mare oraș din Italia, dar și la Torino. Conform medicilor, 60 de infecții au fost raportate în Peninsulă. Doi pacienți au murit.​ La doar câteva ore după ce a fost semnalat primul caz de coronavirus din Milano,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:40

Autoritatea Aeronautica Civilă minte live! Partenerul companiei HiSky a depus toate actele pentru a opera zboruri

Autoritatea Aeronautica Civilă minte live! Partenerul companiei HiSky a depus toate actele pentru a opera zboruri

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova minte și atacă cu insistență compania recent lansată – HiSky. AAC a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a lansat un șir de acuzații grave împotriva HiSky, care într-un final par să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:27

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 23 FEBRUARIE 2020. Luna Nouă în Pești este astăzi

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 23 FEBRUARIE 2020. Luna Nouă în Pești este astăzi

 Luna Noua de astazi are loc in Pesti este primul eveniment major al Lunii in timp ce Soarele se afla in Pesti. Soarele si Luna se intalnesc in aceasta zodie emotionala de apa, ultima destinatie a Soarelui din anul astrologic inceput pe 20 martie 2019 o data cu Soarele in Berbec. Tot aici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:01

VIDEO FOTO / INCENDIU la Aeroportul Otopeni, terminalul Plecări este plin de fum

VIDEO FOTO / INCENDIU la Aeroportul Otopeni, terminalul Plecări este plin de fum

Un incendiu a izbucnit la un fast food din terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni, călătorii fiind evacuați din zonă. Incendiul se manifestă cu degajare de fum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 07:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 23 Februarie 2020, ora: 06:38

Epidemia de coronavirus afectează economia globală. FMI a prezentat care sunt scenariile

Epidemia de coronavirus afectează economia globală. FMI a prezentat care sunt scenariile

Economia mondială se confruntă cu o încetinire clară, iar această încetinire ar putea fi întărită de epidemia de coronavirus, atrag atenția specialiștii. Singura necunoscută este dacă scăderea va fi de tip V, cu redresare rapidă, sau L, cu o redresare mai lentă.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 23 Februarie 2020, ora: 01:59

Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne). Predica Sfântului Ioan Gură de Aur

Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne). Predica Sfântului Ioan Gură de Aur

”Nimeni, care nu este bun, nu poate nădăjdui după moarte o soartă bună, chiar de ar număra mii de sfinți între strămoșii săi, căci fiecare, zice Apostolul, „va lua după cum a lucrat în viața cea trupească, ori bine, ori rău” (II Cor. 5, 10).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 00:57

Va denunța R. Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța R. Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 00:29

Facebook lansează moneda digitală Libra

Facebook lansează moneda digitală Libra

 Compania canadiană de comerţ electronic Shopify a anunţat vineri că intenţionează că se alăture proiectului Libra Association, un grup care gestionează eforturile Facebook de a lansa moneda digitală Libra, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)