Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 26 Ianuarie 2020
Abonamente

Interviu 10 Martie 2016, ora 14:34

Interviu cu actrița Mariana Bratu: „De ce o femeie preferă să rămână într-un oraș frumos, decât să tremure de frig într-o baracă nenorocită?”

Marime Font

Actrița Mariana Bratu s-a născut la Chișinău, pe 26 decembrie 1989. A absolvit Academia de Arte în 2012, clasa - Emil Gaju. Ulterior, tânăra artistă s-a aflat pentru un an la Moscova, unde a făcut studii în domeniul mișcării scenice.  

,,Sexul femeii - câmp de luptă în războiul din Bosnia”, regie Gheorghina Todorov, ,,Om şi gentilom’’ regie Emil Gaju, ,,Lacrima’’ și ,,Dorian Grey’’ ambele regizate de Daniela Burlaca, ,,Blujdaiushee vremea’’, regia Lidia Kopina, sunt doar câteva din spectacole în care a jucat.

Mariana Bratu este actriță la teatrul „Luceafărul” – unde, în această stagiune, poate fi văzută în rolul central al premierei „Anotimpurile iubirii” scrisă de poloneza Agnieszka Osiecka, dar este prezentă și pe scena teatrului ”Geneza Art”, în mai multe producții.

Loading...


Despre cum e să interpretezi câteva roluri pe parcursul a 90 de minute, dar și să joci drama unei femei trecută printr-un proaspăt divorț aflați în interviul ce urmează.

- Rolul Ianei, protagonista piesei, a fost dificil de interpretat pentru Dvs.?

- Știi, fiecare rol e dificil de interpretat. Să zicem că sunt la început de drum și nu am un palmares foarte, foarte mare, dar rolul acesta m-a ajutat în primul rând să sap în mine, să sap în profunzime.  

Există unele momente în spectacol prin care trece protagonista la care încă nu am ajuns în viața mea, deoarece vârsta Ianei din piesă este mai mare decât a mea. Este o femeie care are doi copii (eu încă nu am copii). Această doamnă din cauza rutinei vieții și a problemelor care vrând nevrând apar decide să divorțeze, dar și din cauza luptei dintre cap și suflet: cu capul gândește una și cu sufletul simte altceva.
Iată aici, apare conflictul ei interior și în urma acestui conflict ea hotărăște să renunțe la dragoste, adică renunță și ca să-i provoace durere persoanei pe care o iubește. Iată așa suntem noi femeile, avem foarte multe fețe. Și în această piesă, personajul meu a jucat în retrospectivă mai multe femei.

A trebuit să fiu avocatul acestei femei, ca să o justific de ce a făcut ea asta, „de ce o femeie preferă să rămână într-un oraș frumos, decât să tremure de frig într-o baracă nenorocită?” este și replica din piesă. Este acea femeie emancipată, o femeie care-i place cultura, să iasă în oraș nu să stea în casă, femeia căruia îi place dezvoltarea. El în schimb, partenerul meu, joacă un bărbat mulțumit, mai mult sau mai puțin de ceea ce are, un bărbat care iubește foarte sincer. Numai că lumile lor un pic sunt diferite. De aici apare conflictul dintre ei doi, ce vrea ea și ce vrea el, iar dorințele lor nu coincid.

- Există asemănări dintre Dvs. și rolul pe care l-ați interpretat?

- Încă nu știu dacă există, probabil că undeva, da. Însă, eu nu prea mă asemăn cu personajele pe care le joc, dar în schimb am emoții pentru toate rolurile pe care le interpretez, fiindcă încerc să le înțeleg, de ce ele au făcut asta?

Eu, ca Mariana, nu știu dacă aș fi făcut asta, probabil aș fi luptat mai mult, aș fi perseverat mai mult și nu aș fi lăsat să-mi scape unele lucruri. Iana, personajul pe care îl joc, este o femeie mai... nu pot să spun că este mai lăsătoare, pentru că este și o femeie foarte ambițioasă.
De asta a vrut să dea la divorț. Se simțea neînțeleasă de persoana cu care a trăit. Cel mai mare paradox este că ei se iubesc foarte mult. Știi, când două persoane încă se iubesc foarte mult, scânteia este la limită. De fapt și spectacolul începe la apogeul relației dintre cei doi. Spectacolul începe cu ziua în care ambii au divorțat și, ironia sorții, după tribunal se întâlnesc în același tren, în același vagon. Ei sunt stupefiați când înțeleg că soarta i-a adus acum, aici, în această zi, după divorț, împreună și au ocazia să-și spună fiecare durerea. Din cauza lipsei de comunicare dintre oameni, ei ajung la un moment în care înțelegeau că fiecare vorbește în limbi diferite. Lucru care le-a îndepărtat sufletele. Disonanța dintre sufletele și mințile lor, care spuneau una și doreau alta.- Cum e să lucrați cu regizorul Emil Gaju, ținând cont că v-a fost și profesor?

- Exact, domnul Gaju a fost profesorul nostru la facultate timp de patru ani de zile. Pentru mine a fost o onoare să lucrăm cu el, fiindcă am stabilit o relație pe parcursul repetițiilor, o relație foarte caldă, o relație și cu partenerul meu Ion Jitari, unde am încercat să ne ajutăm toți trei, să ajungem la momentul în care să aducem o istorie. Deci trebuia să aducem istoria asta la cel mai gustos apogeu al ei și am încercat să lucrăm și să stoarcem ceea ce-i mai bun din piesa asta. Și cred că domnul Gaju și-a făcut bine treaba.

- Aveți o voce foarte frumoasă, ați luat ore de canto pe durata repetițiilor?

- Nu. Vocea am luat-o de la mama mea. Este un dar de la mama mea, care cântă de o sută de ori mai bine decât mine. Eu am moștenit probabil vre-o 15% din talentul mamei mele, care a fost cântăreață.

- De ce e nevoie ca un actor să interpreteze mai multe roluri timp de o oră și jumătate, cât durează piesa?

- În primul rând de un bagaj de emoții și de sentimente pe care le-ai trăit pe tot parcursul vieții. Adică, de retrospectiva emotivității, de imaginație și de capacitatea de a observa foarte multe caractere din viața noastră de zi cu zi, ca să poți să le reproduci în mod diferit, să nu te asemeni cu nici una dintre ele și să nu te repeți.

- Câte mere ați mâncat în timpul repetițiilor?

- (râde) Eu cred că am devenit o fană a merelor în ultimul timp. Într-adevăr. Eu, de fapt, în viața reală nu prea mănânc mere, dar la repetiții am făcut din asta un obicei. Și pentru mine da, spectacolul acesta are un gust de măr. Știi? Când te gândești la diferite momente din viață: la primul sărut, la prima dragoste, le asociezi și cu mirosul. De exemplu, pentru mine Anul Nou are miros de portocale, acest spectacol „Anotimpurile iubirii” de Agnieszka Osiecka miroase a flori de măr, a mere.

- Ce ați învățat voi ca cetățeni/oameni simpli din acest spectacol?

- Eu, personal, am învățat că orice experiență are o valoare, că de la fiecare lucru/om înveți o lecție, că toată viața trebuie să înveți din greșelile... dacă nu poți din greșelile altora, măcar din greșelile tale personale. Noi oricum ne frigem, chiar dacă cineva ne zice că „nu fă asta”, tu oricum faci, dar cel mai important e să înveți lecția, să înveți măcar din greșeala ta, dacă se poate. Ca cetățean nu știu dacă am învățat ceva, dar ca femeie am învățat să păstrezi căldura într-un cămin familial, într-un cuplu, într-o relație. Am învățat că trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui fiindcă cuvintele dor și le ții minte toată viața. Poți să spui un cuvânt care poate să distrugă tot ce ai clădit până acum. De aceea, trebuie să alegi foarte bine cuvintele. Nu trebuie să arunci și să arunci cuvinte. Ca femeie asta am învățat - să știu să diriguiesc cu emoțiile.

- Care au fost provocările din acest spectacol?

- Cred că îmbinarea mai multor stiluri și trecerea de la unul la altul. De exemplu, când este vorba de teatru în teatru sau de schimbare de cântec.

- Cât de mult vă reprezintă personajele pe care le-ați jucat?

- Mă reprezintă foarte puțin. Eu cred că o femeie are foarte multe fețe, nu vreau să spun măști fiindcă masca imediat presupune ceva mai abstract. Vorbesc de ceva foarte real, de viața noastră. Femeia este un organism viu care în fiecare zi poate fi foarte diferită. Femeile sunt foarte diferite și diverse. Din cauza asta se și numesc ”FEMEI” și din cauza asta bărbaților le plac femeile. De exemplu, cântăreața din bar pe care am jucat-o, ca atare nu mă reprezintă deloc, dar o înțeleg. Ea are drama ei, este o femeie care are o soartă foarte complicată și unicul lucru pe care și-l dorește ea de fapt este iubirea. Ea vrea să fie înțeleasă, vrea să aibă pe cineva alături. Asta și este drama ei, fiindcă nu știe cum să aibă asta, nu poate să facă ceva ca să aibă asta.

Iana, personajul principal, probabil că mă reprezintă. Dacă persoana care-i lângă mine m-a înșelat, nu știu cum aș reacționa, probabil, la fel, aș tăia în carne crudă, aș fi foarte dură. Am avut dezamăgiri în viață, dar nu cred că au fost până într-atât de dure în căsnicie.

Vă mulțumim mult pentru interviu.
Marcela Mafteuța, studentă la Academia de Arte 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)