Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 26 Ianuarie 2020
Abonamente

Interviu 30 Aprilie 2013, ora 20:25

Interviu cu Alexandru Tănase, Președintele CC: Curtea a obţinut informaţii oficiale de la organele de urmărire penală

Marime Font

Europa Liberă: De ce sesizarea a fost pusă pe rol cu viteza luminii? 

Alexandru Tănase: A fost o procedură obişnuită pentru cazurile când se solicită examinarea în regim de urgenţă. În acest caz, autorii sesizării au solicitat ca aceasta să fie examinată până la expirarea termenului de 15 zile de la desemnare, când candidatul pentru funcţia de Prim-ministru urma să ceară votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. Autorii sesizării au invocat faptul că o eventuală hotărâre a Curţii după acea dată ar fi fost una tardivă. Curtea a decis ca au existat motive întemeiate pentru a da curs unei asemenea solicitări. Decizia Curţii a fost adusă imediat la cunoştinţa Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui Republicii. Curtea a procedat la fel de fiecare dată în situaţii similare. Spre exemplu, sesizarea privind votul secret în cadrul procedurii de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, înregistrată la 26 decembrie 2011, a fost, pentru considerente similare, examinată în regim de urgenţă, deja în data de 12 ianuarie 2012, deci înainte de data preconizatelor alegeri repetate.

Europa Libera: Aţi aşteptat aceste reacţii pro şi contra după ce înalta Curte a pronunţat verdictul?

Alexandru Tănase: De fiecare dată când Curtea a invalidat legi, hotărâri ale Parlamentului, Guvernului sau decrete prezidenţiale, am fost ţinta unor atacuri vehemente din partea autorităţilor. Doar câteva exemple.

Loading...


Atunci când Curtea a declarat neconstituţională modalitatea în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru un pachet de legi. Nu a combătut nimeni nici un argument din hotărârea noastră, cu toate acestea, puterea a declanşat o adevărată campanie mediatică împotriva judecătorilor Curţii.

Atunci când am constatat că Parlamentul a încălcat procedura obligatorie prevăzută de Constituţie privind alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot secret, din nou am fost supuşi unor critici foarte dure. Dacă vă amintiţi, exact aceleaşi persoane care ne atacă azi, ne acuzau de uzurparea puterii în stat. Bunăoară, ex-ministrul justiţiei, dl Ion Păduraru, declara cu privire la Hotărârea CC din 12 ianuarie 2012 că „este cea mai rușinoasă hotărâre luată de Curtea Constituțională vreodată”, că „parlamentul nu este legitim şi nu are dreptul să aleagă preşedintele, iar dacă îl va alege acesta va fi unul nelegitim”. Tot dumnealui declara că pentru a intra în câmpul legalităţii, Parlamentul trebuie dizolvat, urmând a se purcede la alegeri anticipate. În mod surprinzător, după alegerea dlui N. Timofti în funcţia de Preşedinte al ţării, dl Ion Păduraru a devenit secretar general al administraţiei prezidenţiale. A acceptat această funcţie, uitând de pretinsa „lipsă de legitimitate” a actualului Parlament şi Preşedinte. Un alt „critic” vehement al hotărârii CC din 22 aprilie, la fel de virulent convingea societatea în 2008 că legea privind interdicţia dublei cetăţenii pentru persoane publice este perfect legală şi nu încalcă nimănui niciun drept. Cu toţii ştim soluţia adoptata de CEDO in cazul cu dubla cetăţenie.

Reacţia la hotărârile Curţii Constituţionale reprezintă un indice de maturitate a clasei politice. Cum sunt politicienii, aşa sunt şi reacţiile. Dar, şi de această dată, nu am văzut pe nimeni care să vină cu anumite contraargumente. Nu am de gând să cobor la nivelul spectacolului şi să mă antrenez in polemici cu cei care consideră că insultele şi atacul la persoană pot compensa lipsa argumentelor.

În orice litigiu, inclusiv de natură constituţională, există mai multe părţi cu interese divergente. Este şi firesc ca ea să nu fie pe placul tuturor, astfel încât va exista mereu cel puţin o parte care va fi nemulţumită. În acelaşi timp, hotărârile Curţii Constituţionale nu sunt făcute şi nici nu trebuie să fie făcute pentru a fi pe placul sau pentru a nu displace cuiva. În acest context, merită atenţie faptul că principalele critici ale hotărârii Curţii Constituţionale vin dintr-o singură tabără. Acest lucru e de înţeles, dacă e să ţinem cont de faptul că a avut impact direct asupra unei anumite persoane.

Europa Libera: Decizia Curţii Constituţionale în privinţa lui Filat este una politică, a declarat Preşedintele Nicolae Timofti.

Alexandru Tănase: O singură precizare. Hotărârea Curţii nu se referă la domnul Filat. Este o hotărâre prin care Curtea, interpretând Constituţia, a stabilit un principiu: „Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile”. Curtea stabileşte anumite principii nu pentru a fi aplicate unor persoane, ci pentru a putea trata anumite situaţii prezente şi viitoare.

În privinţa caracterului politic al hotărârii, pot să vă spun că şi la case mai mari Guvernul recurge la acuzaţii de acest gen, atunci când anumite soluţii judiciare nu-i sunt pe plac. Să ne amintim de reacţia Guvernului Federaţiei Ruse la Hotărârea CEDO în cazul Ilaşcu: „este o hotărâre pur politică, iar instanţa de la Strasbourg şi-a depăşit competenţele”. La 25 mai 2010, Camera Superioară a Parlamentului rus (Совет Федерации) a făcut publică poziţia sa la Hotărârea în cazul Cononov v. Federaţia Rusă. Voi cita doar un alineat al acestei declaraţii: „Această hotărâre nu este bazată pe normele de drept, ci este dictată de considerente exclusiv politice”. Eu nu văd nici o diferenţă dintre aceste atitudini. Va îndemn să vedeţi care a fost reacţia MAE a Federaţiei Ruse în cauza Catan v. Moldova şi Federaţia Rusă (şcolile româneşti din Transnistria): „MAE FR consideră arbitrară şi motivată politic hotărârea CEDO” referitoare la statutul şcolilor moldoveneşti din Transnistria”.

Europa Libera: Dar şi Preşedintele Nicolae Timofti este jurist...

Alexandru Tănase: Am tot respectul pentru dl N. Timofti, în calitatea sa de Preşedinte al Republicii Moldova. În calitatea mea de judecător constituţional, nu consider potrivit să comentez declaraţiile dânsului. Accept că domnul Preşedinte are o altă viziune asupra interpretării articolelor 101 şi 103 din Constituţie, dar cu toate acestea, potrivit articolul 135 alin. (1) din Constituţie, Curtea Constituţională, şi nu Preşedintele ţării, este singura autoritate abilitată de Constituţie să exercite controlul constituţionalităţii decretelor Preşedintelui Republicii Moldova, precum şi să interpreteze Constituţia.

Europa Liberă: Aţi fost influenţat politic asupra luării acestei decizii? Doar se aştepta formarea unei noi majorităţi parlamentare.

Alexandru Tănase: Curtea nu interpretează Constituţia în funcţie de majorităţile parlamentare care se constituie. Faptul că hotărârea CC produce un impact mai mare sau mai mic asupra unui sau altuia din actorii politici nu înseamnă că este influenţată politic. În aceeaşi ordine de idei, nu există nici un impediment legat de hotărârea CC, care ar împiedica constituirea unei majorităţi parlamentare. Ce împiedică această majoritate parlamentară să formeze un Guvern în frunte cu un alt Prim-ministru. Nimic. Decât dacă nu se doreşte folosirea acesteia ca pretext în acest sens.

Legile, hotărârile de guvern sau de parlament sunt expresii ale voinţei politice. Prin urmare, hotărârile Curţii, prin care aceste acte sunt invalidate, in mod inevitabil produc nu doar consecinţe juridice dar şi politice. Daca prin absurd ar fi să acceptăm logica „influenţelor politice”, ar rezulta că de fiecare dată când se dă dreptate unui actor politic, Curtea e influenţată de celălalt actor politic. E o logică nu numai că falsă, dar chiar absurdă.

Europa Libera: Din componenţa Curţii fac parte cel puţin doi judecători care in trecut au fost parlamentari, din partea a doua partide politice. Decizia Curţii din 22 aprilie a fost influenţată de acest fapt?

Alexandru Tănase: Trebuie să constat că asistăm la un atac fără precedent, după intensitate si gravitatea acuzaţiilor si limbajului folosit, la adresa judecătorilor CC. Fiţi atenţi la limbajul folosit: „idioţi cu diplomă”, „caracatiţa de la Curte”, „beduin al lui Plahotniuc” sau „Curtea i-a tăiat penisul lui Vlad Filat, Ambasadorul SUA condamnă Hotărârea Curţii Constituţionale”. Obligaţia de rezervă a judecătorilor Curţii ne plasează în situaţia de a nu putea riposta cu aceleaşi arme sau folosind acelaşi limbaj. Este însă regretabil când (foşti) demnitari de asemenea rang sau instituţii media, îşi permit asemenea insinuări la adresa Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi. Îmi amintesc doar de un exemplu similar in România, anul trecut. Sa nu se creadă ca nimeni nu vede şi nu ţine cont de aceste derapaje in respectarea statului de drept si a autorităţii Curţii Constituţionale.

Un alt aspect extrem de important: această hotărâre a fost adoptată în unanimitate, de judecători desemnaţi de toate cele trei autorităţi şi cu votul tuturor componentelor majorităţii de guvernare. Ceea ce eu cred că nu s-a înţeles este faptul că judecătorii Curţii nu reprezintă nici autorităţile, nici persoanele care i-au votat. Faptul de a-i fi desemnat şi de a le cere pentru asta subordonare este absolut greşit. Este la fel ca şi în cazul Curţii de la Strasbourg – un judecător desemnat de un stat este totalmente independent de acest stat. Judecătorii sunt independenţi în acţiuni şi decizii, şi se supun numai Constituţiei. Eu cred că aceasta e principala chestiune pe care politicienii nu au înţeles-o şi care provoacă atacurile virulente la adresa judecătorilor Curţii. De fapt, eu cred ca nu trecutul politic al unor judecători îi deranjează pe cei care atacă Curtea, ci faptul că aceşti judecători nu ţin cont de interesele lor politice de moment.

Europa Libera: De altfel cum comentaţi declaraţia Ambasadorului SUA William H. Moser prin care condamna decizia Curţii Constituţionale?

Alexandru Tănase: Este un fals regretabil. Ambasadorul William H. Moser nu a condamnat niciodată Hotărârea Curţii Constituţionale. Regret ca se recurge la ademenea metode. Domnul ambasador a declarat următoarele: „Eu deseori am spus că Moldova trebuie să aibă o politică de toleranţă zero faţă de corupţie, şi nici un funcţionar public nu poate fi mai sus de lege, dar principiile democratice la fel prevăd că persoanele sunt inocente până nu este dovedită vina lor şi nu invers”. Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie este în concordanţă deplină cu această aserţiune a domnului Ambasador W. Moser. Pana la finele acestei săptămâni va fi finalizată traducerea oficială a hotărârii în limba engleză, ca fiecare demnitar european sau diplomat acreditat la Chişinău să poată formula propriile concluzii despre aceasta în cunoştinţă de cauză.

Europa Libera: Şi-a respectat Curtea Constituţională propria jurisprudenţă în privinţa prezumţiei nevinovăţiei?

Alexandru Tănase: Urmărind reacţiile la Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie, am rămas surprins cât de mulţi specialişti în drept constituţional avem în această ţară. În mod special, mă refer la cei care s-au aventurat în interpretări privind prezumţia de nevinovăţie. Eu cred că răposatul Sir William Garrow (avocat britanic care a introdus în jurisprudenţa britanică principiul prezumţiei nevinovăţiei în acuzaţiile penale) ar fi fost uimit să vadă cât de tare a evoluat gândirea juridică de pe malurile Bâcului, interpretând teoriile sale.

Nu pot face altceva decât să constat că lipsa unor argumente relevante i-a determinat unii sa invoce „încălcarea prezumţiei nevinovăţiei”. Nu voi veni cu interpretări proprii, ci doar voi face referire la faptele care au „fost trecute cu vederea” de comentatori: Prezumția nevinovăției este un principiu al dreptului penal, în timp ce Curtea vorbeşte de răspunderea politică a Guvernului. Mandatul politic se bazează pe încredere şi nu sunt necesare sentinţe de condamnare pentru a justifica pierderea încrederii. Cazurile invocate din jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt pure speculaţii şi se referă la cu totul alte situaţii. Nu poţi face analogie dintre prezumţia dobândirii licite a proprietăţii şi prezumţia de nevinovăţie în materie penală, doar din simplu motiv ca în ambele sintagme figurează termenul „prezumţie”. La fel nu este posibil de împărţit 10 kilometri la 10 kilograme, din simplu motiv ca in ambele unităţi figurează cifra 10.

Europa Libera: Au mai existat precedente în ţara noastră, când persoane care sunt prezumate a fi nevinovate au fost demise din funcţii publice?

Alexandru Tănase: Bineînţeles. Să luam speţa referitoare la persoanele care au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească. Toţi, inclusiv principalul suspect, beneficiază în continuare de prezumţia nevinovăţiei, deoarece încă nu există nici o sentinţă de condamnare. Cu toate acestea, persoanele publice prezente la acea vânătoare au demisionat din funcţiile deţinute. De ce au demisionat dacă se prezumă a fi nevinovate? Deoarece mandatul pe care l-au deţinut s-a bazat pe încredere, or pentru pierderea încrederii nu sunt necesare sentinţe de condamnare. Un alt caz este cel ex-Preşedintelui CNPF, care în toamna anului 2011 şi-a prezentat demisia, deoarece instituţia pe care o conducea nu a reacţionat adecvat la tentativele de acaparare ostilă a acţiunilor unor bănci. Şi această persoană a beneficiat de prezumţia de nevinovăţie, dar a demisionat deoarece mandatul său s-a bazat pe încredere, pe care a pierdut-o.

Europa Libera: Pe ce s-a bazat Curtea când s-a referit la aşa zisele „suspiciuni”?

Alexandru Tănase: Curtea nu a inventat termenul de „suspiciuni”, ci a făcut trimitere la un act juridic emis de Parlament – textul moţiunii de cenzură în baza căruia a fost demis Guvernul. Adiţional, Curtea a obţinut informaţii oficiale de la organele de urmărire penală, pentru a se convinge că motivele invocate în moţiunea de cenzură se bazează pe fapte. Rezonabilitatea motivelor invocate în moţiune a fost confirmată şi de faptul că acuzaţiile de corupţie nu au condus la iniţiativa Premierului de suspendare din funcţie a celor vizaţi. Mai mult ca atât, întreaga societate a asistat la adevărate tentative de obstrucţionare a activităţii organelor de urmărire penală, precum solicitarea demisiei directorului CNA sau impunerea interdicţiei acestuia de a asista la şedinţele Guvernului. Aceste acţiuni au generat pierderea încrederii Parlamentului faţă de actualul Guvern.

Europa Libera: Faptul că fostul Premier Filat spune că se va adresa la CEDO e calea cea mai potrivită? Şi cum ar putea reacţiona Curtea de la Strasbourg?

Alexandru Tănase: Nu pot decât să salut decizia fostului Premier de a supune hotărârea CC din 22 aprilie 2013 unei verificări la CEDO. Recunosc sincer că voi urmări cu mult interes acest dosar (dacă, bineînţeles, dumnealui nu se va răzgândi sau dacă Guvernul nu va reglementa amiabil). Am declarat mereu că toate hotărârile CEDO, indiferent de soluţia pe care o conţin, sunt în favoarea drepturilor omului, prin urmare, în favoarea statelor semnatare ale Convenţiei Europene, care pot astfel să-şi amelioreze sistemul de protecţie a drepturilor omului.

La rândul meu, sunt absolut convins că Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 este perfect legală şi în conformitate totală cu spiritul Convenţiei Europene. La fel, nu am nici un dubiu că domnului Filat nu i-a fost încălcat vreun drept garantat de Convenţia Europeană. În ceea ce spun, mă bazez nu doar pe propria înţelegere a Convenţiei, dar şi pe experienţa mea de participare în peste douăzeci de dosare la CEDO.

Europa Libera: Vlad Filat spune şi el că decizia Curţii este una politică şi că, dacă textul a fost scris de Curte, atunci intenţiile au fost ghidate din afara Curţii.

Alexandru Tănase: Domnului Filat, de altfel ca oricărui alt cetăţean, Constituţia îi garantează dreptul la libera exprimare. În ultimii ani, ne-am obişnuit cu asemenea gen de declaraţii, care plasează dubii, dar care nu se referă nici la o faptă concretă. În calitate de cetăţean şi de om politic, dl Filat este obligat să spună până la capăt „de cine au fost ghidate aceste intenţii”. Fără această precizare importantă nu văd cum ar putea fi comentate declaraţiile fostului Premier.

Europa Libera: Un grup de liberali reformatori au invocat încălcarea procedurii, cum puteţi comenta aceste acuzaţii.

Alexandru Tănase: Nu pot comenta nicicum aceste declaraţii deoarece, situaţia când un parlamentar vine cu o solicitare la Curte, iar când curtea îi satisface solicitarea, acesta critică Curtea, nu se încadrează nici într-o logică. Vreau să mă credeţi că este prima data când mă ciocnesc cu aşa ceva in întreaga carieră profesională.

Europa Libera: „Nu a fost o lovitură împotriva lui, ci împotriva Republicii Moldova”, a subliniat fostul Premier.

Alexandru Tănase: Nu sunt eu cel care trebuie să decid dacă e corecta sau nu identificarea unei persoane cu statul. Cu riscul de a mă repeta, ţin să reiterez că această hotărâre nu a fost scrisă pentru persoana ex-Premierului Filat, chiar dacă produce impact direct asupra acestuia. Ea stabileşte nişte principii generale de activitate şi funcţionalitate a instituţiilor fundamentale ale statului, ţinând cont de realităţile concrete ale Republicii Moldova.

Europa Libera: Decizia CC se răsfrânge asupra întregului cabinet de miniştri, care vor fi în eventualitatea ca cineva va dori să candideze la o anumită funcţie importantă în stat?

Alexandru Tănase: Hotărârea CC se referă la norme constituţionale ce reglementează exercitarea funcţiei de Prim-ministru. Acesta a fost obiectul sesizării adresate la Curte. Bineînţeles, raţionamentul Curţii poate fi aplicat mutatis mutandis şi în cazul altor demnitari. Aceasta înseamnă că, atunci când vor fi desemnate persoanele în noul Cabinet de Miniştri ar trebui să se ţină cont de criteriile de integritate invocate de Curte. De altfel, faptul că CC a lăsat portiţa deschisă pentru flexibilitate/apreciere discreţionară în privinţa altor membri ai Guvernului demis, rezultă şi din textul şi dispozitivul Curţii, în care CC a arătat că poate fi desemnat Prim-ministru interimar un alt membru al Guvernului, integritatea căruia nu a fost afectată. Este evident că membrii Guvernului demis, integritatea cărora nu a fost afectată se pot regăsi în noul Cabinet de miniştri.

Europa Libera: Care vor fi consecinţele acestei decizii?

Alexandru Tănase: Curtea a interpretat evolutiv textul Constituţiei, la fel cum fac toate curţile din lume. În cazul de faţă, ar fi fost greşită o interpretare a prevederilor constituţionale făcând abstracţie de realităţile din Republica Moldova. Cea mai gravă problemă a Republicii Moldova, care nu permite dezvoltarea, care impune cetăţenii să-şi caute salvarea în străinătăţi, care ameninţă cu disoluţia statului este corupţia. Peştele de la cap se strică. În aceste condiţii, prevederile constituţionale cu privire la statul de drept nu mai pot rămâne literă moartă, iar Curtea le-a dat înţeles clar, practic.

Da, este şocant, chiar dureros, dar necesar pentru prezentul şi viitorul ţării. Cei cu dubii de integritate nu pot fi numiţi în înalte funcţii publice, tot aşa cum nu se pot iniţia urmăriri penale fără temei, în scopul denigrării, anihilării politice etc.

O primă consecinţă ar fi promovarea unor standarde de integritate mai mari la numirea persoanelor în funcţii de conducere de rang înalt, Curtea instituind un grad înalt de responsabilizare a înalţilor demnitari de stat. Aplicarea stricta a criteriilor de integritate la numirea in funcţii a înalţilor demnitari de stat nu poate sa aibă decât consecinţe benefice in lupta cu corupţia. Daca continuam cu "merge şi aşa", ca „ăsta e băiat bun pentru ca-i dea-l nostru” , ne vom scufunda definitiv si ireversibil, iar statul Moldova nu va avea nici o şansă de supravieţuire.
 
Sursa: europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)