Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Interviu 31 Mai 2013, ora 07:20    Din editia print

Interviu cu ambasadorul Poloniei la Chișinău, Excelența Sa, Artur Michałski: „Cetățenii moldoveni trebuie să simtă că sunt aproape de împlinirea unui țel”

Marime Font

Excelența Sa, Artur Michałski și-a prezentat scrisorile de acreditare în funcția de ambasador al Poloniei pe 11 octombrie 2012. 

De jumătate de an se află în Republica Moldova și învață intens limba română. A reușit să vadă multe locuri pitorești în țara noastră și să se convingă că cetățenii moldoveni vor cu adevărat să modernizeze statul în care locuiesc. Am discutat despre viitorul european al Republicii Moldova în ajunul zilei în care parlamentul urma să voteze un nou guvern. 

- Dle Michałski, anterior, ați lucrat la ambasadele din Moscova și Washington, iar în octombrie 2012 ați fost numit ambasador în Republica Moldova, o țară mică, vecină cu Uniunea Europeană. Cum apreciați această traiectorie în cariera dvs. de diplomat?


- Sunt ambasador pentru prima oară. În serviciul diplomatic am început să lucrez la sfârșitul anului 1990, în perioada marilor schimbări din Polonia. Am lucrat la ambasadele din Moscova, Washington, Ottawa. Aceste oraşe sunt desigur capitalele unor state puternice, dar lumea e diversă şi eu mă bucur că am ajuns în Republica Moldova, o ţară care menţine relaţii apropiate cu Polonia şi îşi doreşte foarte mult să continue procesul de integrare în Uniunea Europeană. E un proces fascinant şi sunt mulţumit că mă aflu în această perioadă la Chişinău.

- În opinia mea, integrarea europeană este, înainte de toate, un proces dificil.

- Desigur, este un proces dificil. Mă aflu în Moldova mai mult de o jumătate de an și am observat că există momente grele. În ultimele luni am asistat la evoluţia unei crize politice interne, la pierderea încrederii dintre componentele fostei Alianțe pentru Integrare Europeană. În același timp, văd cât de multe lucruri s-au realizat pentru modernizarea R. Moldova în ultimii ani de guvernare. Ați obținut rezultate foarte bune. Cred că aceste realizări nu trebuie ratate.


„Moldova are șanse mari să parafeze Acordul de Asociere cu UE”

- Polonia rămâne optimistă în ceea ce priveşte viitorul european al Republicii Moldova?

- În ultimii ani, Moldova a demonstrat că are o determinare politică puternică necesară pentru a demara reformele şi a se apropia de UE. Europa şi, în special, Polonia, apreciază aceste eforturi. Noi ducem un dialog intensiv şi sprijinim năzuinţele proeuropene ale Moldovei. Ca dovadă sunt şi vizitele preşedintelui Bronislaw Komorowski, ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, şi a mareşalului Seimului polonez, Bogdan Borusewicz.

În toamnă, la Vilnius, va avea loc al treilea summit al Parteneriatului Estic. Dacă se va stabiliza situația internă şi formarea unui guvern, ceea ce cred că se va reuși cu siguranță, atunci R. Moldova are șanse mari ca la summitul de la Vilnius, sau chiar mai devreme, să parafeze Acordul de Asociere cu UE și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv. De asemenea, va fi posibil înregistrarea unui progres important în procesul de liberalizare a regimului de vize. Totul poate fi făcut, doar că e nevoie de stabilitate politică și continuarea reformelor. Mi se pare că după atâția ani de investiții, inclusiv emoționale, moldovenii trebuie să aibă sentimentul că încheie o etapă, că au ajuns undeva, că sunt aproape de împlinirea unui țel. Acest sentiment e foarte important, mai ales, pentru tineri.

- Polonia este una din prietenele Republicii Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană. În ce proiecte de asistență acordată țării noastre participă Polonia?

- Acordăm asistență de dezvoltare deja de aproape zece ani. E vorba de peste un milion de euro oferit anual pentru diverse proiecte. Ambasada coordonează peste zece proiecte în sumă de peste o sută de mii de euro care se referă la diferite forme de ajutor: consolidarea democrației, proiecte de caracter social, campanii de caritate, reparaţia spitalelor etc. De asemenea, am contribuit la deschiderea unui centru de asistenţă la Ialoveni care ajută autorităţile locale să acceseze surse de finanţare pentru proiectele lor.

Putem să ne împărtăşim experienţa, pentru că Polonia a reuşit să ducă la bun sfârşit modernizarea fundamentală a statului după ieşirea dintr-un sistem totalitar. Dar vreau să menţionez că niciodată ajutorul oferit nu va fi suficient. Contează, în primul rând, munca şi deciziile pe care le iau cetăţenii moldoveni.

- Pe 1 mai au fost anulate taxele consulare pentru vizele naționale poloneze. Ce urmări a avut această modificare?

- Polonia cu siguranţă nu este o destinaţie atât de populară cum ar, de exemplu, Italia pentru moldoveni. Cu toate acestea, în fiecare an acordăm circa 15 mii de vize de mai multe tipuri. Trebuie să remarc faptul că deputaţii ţărilor noastre colaborează foarte bine. Ministrul de Externe Radosław Sikorski a dat curs iniţiativei lor de a anula taxele consulare pentru vizele poloneze de lungă durată. Primim multe apeluri şi cereri pentru vize. Interesul din partea cetăţenilor a crescut.

- Oamenii de afaceri din Polonia au fost mereu îndemnați să vină în Republica Moldova. Ce i-ar stimula să investească în ţara noastră?

- Acum doi ani, polonezii au procurat Fabrica de zahăr din Cupcini. Sper că vor urma şi alte investiţii mari, deoarece Moldova este un stat binevoitor. Climatul de investiţii se bazează pe încredere. Se ştie că încrederea se obţine greu, dar poate fi pierdută într-o clipă. Investiţiile vin atunci când are loc reformarea consecventă a statului, aplicarea mecanismelor eficiente de luptă împotriva corupţiei, când există previzibilitate şi, înainte de toate, stabilitate politică. Turbulenţele îi fac pe investitori să ia deciziile mai greu. Cred că în acest domeniu sunt multe lucruri de făcut, dar trebuie să fim conştienţi că este un proces îndelungat.

„Adevărul istoric ajută la construirea unui viitor mai bun”

- Ați declarat odată în cadrul unei conferințe polono-ruse că destalinizarea ar fi în folosul Rusiei. Credeți că e valabilă această afirmație și în R. Moldova, care a fost afectată grav de politica stalinistă?

- În formarea unei societăţi moderne şi a unui stat democratic este important de a revedea propria istorie. Nu pentru a fi prizonierul ei, ci pentru a învăţa o lecţie şi a făuri un viitor mai bun. Perioada stalinistă este foarte bine cunoscută în Polonia, a fost un regim totalitar care a comis o mulţime de crime. Noi am reuşit să stabilim adevărul despre trecutul nostru nu doar în privinţa stalinismului. Clarificarea trecutului este necesară oriunde. Adevărul ajută la construirea viitorului, chiar dacă la început pare inutil sau dureros. Societatea moldovenească singură trebuie să decidă în ce mod va duce acest dialog cu trecutul său.

- Recent Ziua Europei a fost sărbătorită la Tiraspol. Are șanse Uniunea Europeană să fie atractivă în fața locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului?

- Consider că a fost un eveniment important. Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită la Tiraspol. Orăşelul european a avut mulţi vizitatori. Oamenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului nu au avut până atunci ocazia să se întâlnească direct cu europenii. Iar din lipsă de informaţie şi cunoaştere apar stereotipurile. Mi se pare că cel puţin astfel de evenimente apropie Europa de cetăţeni. Asta e important mai ales pentru generaţia tânără.

- Dle ambasador, locuiţi deja de câteva luni în Republica Moldova. Aţi reuşit să o cunoaşteţi mai bine?

- Călătoresc mult nu doar în scopuri de serviciu, dar şi cu familia. Chiar dacă nu sunt prea multe monumente de arhitectură, Republica Moldova are locuri pitoreşti şi mănăstiri foarte frumoase.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)