Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Interviu 31 Mai 2013, ora 07:20    Din editia print

Interviu cu ambasadorul Poloniei la Chișinău, Excelența Sa, Artur Michałski: „Cetățenii moldoveni trebuie să simtă că sunt aproape de împlinirea unui țel”

Marime Font

Excelența Sa, Artur Michałski și-a prezentat scrisorile de acreditare în funcția de ambasador al Poloniei pe 11 octombrie 2012. 

De jumătate de an se află în Republica Moldova și învață intens limba română. A reușit să vadă multe locuri pitorești în țara noastră și să se convingă că cetățenii moldoveni vor cu adevărat să modernizeze statul în care locuiesc. Am discutat despre viitorul european al Republicii Moldova în ajunul zilei în care parlamentul urma să voteze un nou guvern. 

- Dle Michałski, anterior, ați lucrat la ambasadele din Moscova și Washington, iar în octombrie 2012 ați fost numit ambasador în Republica Moldova, o țară mică, vecină cu Uniunea Europeană. Cum apreciați această traiectorie în cariera dvs. de diplomat?


- Sunt ambasador pentru prima oară. În serviciul diplomatic am început să lucrez la sfârșitul anului 1990, în perioada marilor schimbări din Polonia. Am lucrat la ambasadele din Moscova, Washington, Ottawa. Aceste oraşe sunt desigur capitalele unor state puternice, dar lumea e diversă şi eu mă bucur că am ajuns în Republica Moldova, o ţară care menţine relaţii apropiate cu Polonia şi îşi doreşte foarte mult să continue procesul de integrare în Uniunea Europeană. E un proces fascinant şi sunt mulţumit că mă aflu în această perioadă la Chişinău.

- În opinia mea, integrarea europeană este, înainte de toate, un proces dificil.

- Desigur, este un proces dificil. Mă aflu în Moldova mai mult de o jumătate de an și am observat că există momente grele. În ultimele luni am asistat la evoluţia unei crize politice interne, la pierderea încrederii dintre componentele fostei Alianțe pentru Integrare Europeană. În același timp, văd cât de multe lucruri s-au realizat pentru modernizarea R. Moldova în ultimii ani de guvernare. Ați obținut rezultate foarte bune. Cred că aceste realizări nu trebuie ratate.


„Moldova are șanse mari să parafeze Acordul de Asociere cu UE”

- Polonia rămâne optimistă în ceea ce priveşte viitorul european al Republicii Moldova?

- În ultimii ani, Moldova a demonstrat că are o determinare politică puternică necesară pentru a demara reformele şi a se apropia de UE. Europa şi, în special, Polonia, apreciază aceste eforturi. Noi ducem un dialog intensiv şi sprijinim năzuinţele proeuropene ale Moldovei. Ca dovadă sunt şi vizitele preşedintelui Bronislaw Komorowski, ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, şi a mareşalului Seimului polonez, Bogdan Borusewicz.

În toamnă, la Vilnius, va avea loc al treilea summit al Parteneriatului Estic. Dacă se va stabiliza situația internă şi formarea unui guvern, ceea ce cred că se va reuși cu siguranță, atunci R. Moldova are șanse mari ca la summitul de la Vilnius, sau chiar mai devreme, să parafeze Acordul de Asociere cu UE și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv. De asemenea, va fi posibil înregistrarea unui progres important în procesul de liberalizare a regimului de vize. Totul poate fi făcut, doar că e nevoie de stabilitate politică și continuarea reformelor. Mi se pare că după atâția ani de investiții, inclusiv emoționale, moldovenii trebuie să aibă sentimentul că încheie o etapă, că au ajuns undeva, că sunt aproape de împlinirea unui țel. Acest sentiment e foarte important, mai ales, pentru tineri.

- Polonia este una din prietenele Republicii Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană. În ce proiecte de asistență acordată țării noastre participă Polonia?

- Acordăm asistență de dezvoltare deja de aproape zece ani. E vorba de peste un milion de euro oferit anual pentru diverse proiecte. Ambasada coordonează peste zece proiecte în sumă de peste o sută de mii de euro care se referă la diferite forme de ajutor: consolidarea democrației, proiecte de caracter social, campanii de caritate, reparaţia spitalelor etc. De asemenea, am contribuit la deschiderea unui centru de asistenţă la Ialoveni care ajută autorităţile locale să acceseze surse de finanţare pentru proiectele lor.

Putem să ne împărtăşim experienţa, pentru că Polonia a reuşit să ducă la bun sfârşit modernizarea fundamentală a statului după ieşirea dintr-un sistem totalitar. Dar vreau să menţionez că niciodată ajutorul oferit nu va fi suficient. Contează, în primul rând, munca şi deciziile pe care le iau cetăţenii moldoveni.

- Pe 1 mai au fost anulate taxele consulare pentru vizele naționale poloneze. Ce urmări a avut această modificare?

- Polonia cu siguranţă nu este o destinaţie atât de populară cum ar, de exemplu, Italia pentru moldoveni. Cu toate acestea, în fiecare an acordăm circa 15 mii de vize de mai multe tipuri. Trebuie să remarc faptul că deputaţii ţărilor noastre colaborează foarte bine. Ministrul de Externe Radosław Sikorski a dat curs iniţiativei lor de a anula taxele consulare pentru vizele poloneze de lungă durată. Primim multe apeluri şi cereri pentru vize. Interesul din partea cetăţenilor a crescut.

- Oamenii de afaceri din Polonia au fost mereu îndemnați să vină în Republica Moldova. Ce i-ar stimula să investească în ţara noastră?

- Acum doi ani, polonezii au procurat Fabrica de zahăr din Cupcini. Sper că vor urma şi alte investiţii mari, deoarece Moldova este un stat binevoitor. Climatul de investiţii se bazează pe încredere. Se ştie că încrederea se obţine greu, dar poate fi pierdută într-o clipă. Investiţiile vin atunci când are loc reformarea consecventă a statului, aplicarea mecanismelor eficiente de luptă împotriva corupţiei, când există previzibilitate şi, înainte de toate, stabilitate politică. Turbulenţele îi fac pe investitori să ia deciziile mai greu. Cred că în acest domeniu sunt multe lucruri de făcut, dar trebuie să fim conştienţi că este un proces îndelungat.

„Adevărul istoric ajută la construirea unui viitor mai bun”

- Ați declarat odată în cadrul unei conferințe polono-ruse că destalinizarea ar fi în folosul Rusiei. Credeți că e valabilă această afirmație și în R. Moldova, care a fost afectată grav de politica stalinistă?

- În formarea unei societăţi moderne şi a unui stat democratic este important de a revedea propria istorie. Nu pentru a fi prizonierul ei, ci pentru a învăţa o lecţie şi a făuri un viitor mai bun. Perioada stalinistă este foarte bine cunoscută în Polonia, a fost un regim totalitar care a comis o mulţime de crime. Noi am reuşit să stabilim adevărul despre trecutul nostru nu doar în privinţa stalinismului. Clarificarea trecutului este necesară oriunde. Adevărul ajută la construirea viitorului, chiar dacă la început pare inutil sau dureros. Societatea moldovenească singură trebuie să decidă în ce mod va duce acest dialog cu trecutul său.

- Recent Ziua Europei a fost sărbătorită la Tiraspol. Are șanse Uniunea Europeană să fie atractivă în fața locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului?

- Consider că a fost un eveniment important. Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită la Tiraspol. Orăşelul european a avut mulţi vizitatori. Oamenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului nu au avut până atunci ocazia să se întâlnească direct cu europenii. Iar din lipsă de informaţie şi cunoaştere apar stereotipurile. Mi se pare că cel puţin astfel de evenimente apropie Europa de cetăţeni. Asta e important mai ales pentru generaţia tânără.

- Dle ambasador, locuiţi deja de câteva luni în Republica Moldova. Aţi reuşit să o cunoaşteţi mai bine?

- Călătoresc mult nu doar în scopuri de serviciu, dar şi cu familia. Chiar dacă nu sunt prea multe monumente de arhitectură, Republica Moldova are locuri pitoreşti şi mănăstiri foarte frumoase.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)