Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 14:11
Abonamente

Interviu 20 August 2012, ora 07:30    Din editia print

INTERVIU cu Dan Dungaciu: Bălțiul este problema comuniștilor, nu a unioniștilor!

Marime Font

Interviu cu profesorul universitar Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI)

- Domnule Dungaciu, a trecut suficient de mult timp ca să putem evalua „la rece” evenimentele de la Bălți. Cum apreciați inițiativa unioniștilor de a organiza un marș în capitala de nord a republicii?

- Aveți dreptate când spuneți că a trecut o perioadă în care lucrurile se văd mai clar... Și eu cred că lucrul care se vede cel mai bine acum este că evenimentele de la Bălți ne spun cele mai multe lucruri nu despre unioniști, așa cum a discutat cam toată lumea, ci despre... comuniști! Aici văd eu miza politică a marșului și a efectelor sale. Despre asta e vorba și despre asta va fi de aici înainte. Este vorba despre confruntările din partea stângă a eşichierului politic din RM, despre bătălii interne și lupta pentru supremație între diverse facțiuni stângiste.

O posibilă breșă majoră în electoratul comunist

- Mai concret, la ce vă referiți?


- Spuneam în ultima discuție de la TIMPUL că marea dramă a partidulețelor de buzunar care se înghesuie acum pe stânga extremă este că nimeni nu le bagă în seamă, pentru că nu are de ce. Nimeni nu votează copia când are la îndemână originalul! Și pentru că PCRM acoperea tot palierul, de la rusofonie/rusofilie la patriotism iredentist „moldovenesc”, nimeni nu avea loc pe stânga. Exemplul cel mai bun este al grupusculului lui Dodon, care e ca o sticlă cu un mesaj înăuntru aruncată în mare. Plutește pentru că o duc valurile și curenții, fără să aibă nicio direcție proprie. Ei bine, de data aceasta, la Bălți se consemnează o primă posibilă breșă. Ce a făcut unul dintre reprezentanții unui alt grupuscul, anume Șelin, profitând de acest marș sau ajutat de el, este să revendice pentru grupusculul său un segment de electorat concret, respectiv minoritarii ruși radicali și șovini, pe care vrea să îi atragă într-un proiect politic. Sigur, aceștia nu sunt nici pe departe toți rușii, sunt un segment din ei, nu e clar cât de semnificativ, dar care poate deveni electorat, dacă mai este alimentat de marșuri de genul celui de la Bălți și de fonduri venite din direcția lui Șelin. Dacă sunt de la el sau de la alții, asta e o întrebare bună, vom vedea mai târziu... Oricum, Șelin vrea să devină un soi de Jirinovski local, radical și violent, găsindu-și prin asta un canal de manifestare politică. Care sunt consecințele? Afectate nu sunt în niciun caz partidele din AIE, ci tocmai PCRM, căci de acolo va colecta Șelin electoratul. Și de aici reacția comuniștilor, cel mai bine exprimată prin vocea ideologului lor, care l-a făcut „canalie” sau „jigodie” pe organizatorul Șelin. De ce? Nu cred că din dragoste față de manifestanții unioniști și grijă față de ei, ci pentru că au înțeles pericolul electoral pe care Șelin îl poate reprezenta pentru PCRM și care poate avea efecte politice.

- Care sunt aceste efecte?

- Există o serie de efecte posibile. Primul, cum ziceam, este decuparea unui segment de electorat PCRM, reprezentat de rușii radicali din Bălți, dar nu numai. Sigur, e posibil ca Șelin să nu intre în Parlament cu ei, dar nu înseamnă că nu rupe electorat de la comuniști. Al doilea pericol este că poate obliga, tacit, PCRM-ul să intre în competiție pentru acest electorat extrem, de aici și radicalizarea pe direcția rusească a acestui partid. Or, PCRM nu vrea asta acum, ar fi un dezastru pentru ei, tocmai că are un electorat relativ divers, și dacă apasă la un capăt s-ar putea să piardă celălalt capăt. Adică intrarea pe această nișă prorusească radicală lasă descoperit tronsonul „moldovenist” al partidului, care se va simți iritat de prea mult prorusism din partea PCRM. Al treilea pericol este posibilul succes al lui Șelin la anumite cercuri de la Moscova, șovine și extremiste, unele dintre ele reprezentate la nivel înalt și în RM, care încurajează asemenea manifestări șovine în „vecinătatea apropiată”. Există asemenea cercuri de putere de la Moscova, indiferent de cât de marginale. Un asemenea succes raportat la Moscova e clar că nu ar fi de bun augur pentru comuniști, care oricum nu au acreditări depline acolo după Memorandumul Kozak. Șansa lor la Moscova este tocmai că sunt puternici și au 30% electorat, plus că oricum Putin, care nu îi poate ierta definitiv, îi iubește mai mult decât pe AIE... Deci radicalizarea lui Șelin nu poate fi ignorată, cu atât mai mult cu cât nu e clar cine stă în spatele lui.

Nu unionismul, ci Șelin și premierul Filat sunt problema PCRM la Bălți!

- Dar comuniștii au participat și ei la manifestări...

- Au participat, nu aveau cum să nu participe. Din două motive. În primul rând, tronsonul de electorat rusofon, chiar cei mai radicali dintre ruși, sunt, totuși, electoratul PCRM. Nu aveau cum să îl ignore. În al doilea rând, Bălțiul este fieful roșu prin excelență, deci nu puteau să nu fie prezenți pentru a-l „apăra” în fața „hoardelor” unioniste. Deci au fost acolo, dar nu în prim-plan, nu ca principali organizatori. Au fost că trebuiau să fie. Aș spune că au fost tocmai pentru a-l contracara, tacit, pe Șelin. Doar că acum constată că nu prea au reușit și că pot avea probleme mari la Bălți.

- În afară de pierderea de electorat radical?

- Da, căci nu e vorba doar de Șelin. PCRM are la Bălți două ameninţări. Prima, cum ziceam, este radicalismul și extremismul unei părți a electoratului rusesc, care ar putea să părăsească electoral PCRM considerându-l prea căldicel. A doua este... atitudinea premierului Filat față de revendicările autonomiste ale capitalei de nord și față de primarul comunist al Bălțiului. Premierul vorbind rusa și primarul mulțumindu-i pentru sprijin și înțelegere în ceea ce privește extinderea autonomiei municipiului Bălți, ei bine, acest tablou nu poate fi pe placul comuniștilor. Deci, comuniștii au două probleme la Bălți, deloc simple. Sigur că aceste „cedări” ale premierului și soluții din joben pentru problema revendicărilor autonomiste ale unor orașe gen Bălți se pot face și trăgând cu ochiul la Tiraspol, dar asta e altă chestiune. Oricum, comuniștii simt că pierd prim-planul, pierd teren tocmai pe teritoriul pe care credeau că îl controlează plenar. Bălțiul e problema lor în acest moment și va fi interesant de aici înainte cum o vor gestiona.

Unionismul nu are acum nici reprezentare politică, nici lideri formali

- Am înţeles problemele comuniştilor la Bălţi, dar, totuşi, revenind la unionism, cum putem caracteriza mișcarea unionistă din Basarabia după evenimentele de la Bălți?

- Eu cred că e exagerat să asociem marșul de la Bălți cu unionismul sau să credem că a avut impact major asupra percepțiilor publice din acest punct de vedere. Vedeți, problema esențială pe care trebuie să o spunem este că nimeni în RM, dar nu numai, nu crede că marșul de la Bălți este tot unionismul sau partea lui cea mai consistentă sau că liderii care și-au asumat asemenea manifestări ar fi liderii reali ai acestei stări de spirit. Toată lumea știe că nu e vorba despre asta, sau că nu e vorba numai despre asta. Sigur, nimeni nu neagă că o parte din tinerii aceia care au fost la Bălți cred sincer în ceea ce spun și fac, dar, oricum, ei sunt departe de a reprezenta plenar această stare de spirit...

- Unionismul este o stare de spirit?

- Mai degrabă da. Sau - astăzi, da. După puseurile de la începutul anilor `90, astăzi unionismul este o latență, prezentă în populație, în procente greu de sesizat, mai ales cu instrumente calitative gen sondaj de opinie, o latență care, pentru a deveni manifestă, are nevoie de contexte favorabile. Ca orice latență, poate să se exprime sau poate să se anuleze, depinde de evoluții. Nu e o mișcare și nu poate fi în acest moment, tocmai că problema contextului favorabil nu se pune deocamdată deloc. Şi nu cred că asemenea marşuri sunt capabile să creeze acele contexte favorabile... De aici și absența unei mișcări formale credibile și a unor lideri formali credibili. Nu cred, cum spun unii, că unionismul este un pericol politic în acest moment - acesta este pretextul rusesc favorit -, așa cum nu cred că este o miză ieșită complet din joc. Ar fi să confundăm realitățile cu manifestările lor! Să spui că este iminent este la fel de stupid ca și cum ai spune că nu se va concretiza niciodată sau să sugerezi că ar fi un soi de boală de care trebuie să ne tratăm urgent... Viața e nițel mai complicată și cei care cred că au acum globul de cristal în mâini ar trebui să fie mai temperați, indiferent din ce direcție se pronunță. Oricum, discuția despre unionism politic este superfluă în acest moment...

- Mai putem vorbi, totuşi, despre unionism în Basarabia?

- De ce nu? Cum ziceam, unionismul nu e o boală de care trebuie să ne vindecăm urgent... Putem discuta despre el, cu calm, cu realism. Pot exista cetățeni ai RM care cred, din motive diverse, că cea mai bună soluție pentru cetățenii acestui stat ar fi reunificarea cu România. Au tot dreptul să creadă asta, pentru că cetăţenii sunt, de facto, acţionarii statului şi ei decid direcţia în care trebuie să meargă. Dacă majoritatea va decide unire, pe ambele maluri ale Prutului, va fi! Dacă nu, nu. Motivațiile pentru o asemenea opţiune ipotetică sunt diverse, eu am vorbit nu o dată de „unionismul inimii” și de „unionismul minții”, ca tipologii de lucru, unul sentimental, istoricist, bazat pe jertfă istorică și suferință, pe adevăr și dreptate, pe moștenirea strămoșilor și viitorul nepoților nepoților noștri, altul mult mai pragmatic, ancorat în concret, legat de efecte și consecințe imediate, mai puțin preocupat de trecut, cât de viitor, mai ales de viitorul imediat, nu al nepoților nepoților noștri, ci al copiilor noștri... Unionismul politic este deocamdată absent, dar, repet, este o latență care se poate activa în contexte favorabile așa cum poate să și dispară. Asta urmează să vedem de aici înainte. Dar în niciun caz nu mi se pare realist de a pune sentințe definitive de un fel sau altul.

Redeschiderea forţată a dosarului transnistrean va redeschide şi dosarul identitar

- Credeţi că lupta identitară s-a sfârșit în R. Moldova? Care e legătură cu unionismul?

- Nici vorbă. Bătălia identitară este o constantă de la apariția R. Moldova ca stat. Nu a dispărut și nu are cum să dispară, mai mult, a fost deseori avanpostul oricărei bătălii politice majore. Tot ce se petrece geopolitic sau politic major în RM are legătură cu chestiunea identitară şi va avea şi de aici înainte. Iar chestiunea identitară nu va putea fi ocolită sau ocultată inclusiv în preajma dezbaterilor tot mai încinse despre chestiunea transnistreană. Este un aspect pe care aproape nimeni nu îl abordează, dar care nu cred că poate fi eludat: care va fi, ipotetic vorbind, discursul identitar oficial al unei R. Moldova care trebuie să concilieze și moștenirea istoricismului de tip etnicist „moldovenist” cu postmodernismul de tip „construcție statală polietnică și multiculturală” promovat de regiunea separatistă, cu Ștefan cel Mare și Suvorov braț la braț în acelaşi simbol, vorbind între ei nu e clar în ce limbă... E un aspect care nu trebuie neglijat, chiar dacă se vorbeşte astăzi mai degrabă despre trenuri, comunicaţii etc., etc. Dacă problematica identitară este atât de contorsionată între Prut şi Nistru, iar răspunsul la întrebarea „Cine suntem noi?” e atât de greu de dat, cum va arăta acest răspuns într-o R. Moldova la care se va lipi forţat regiunea separatistă? Nu ştim deocamdată...

- Dacă problema transnistreană redeschide dosarul identitar, cum spuneţi, este posibil să deschidă sau să redeschidă şi discuţia despre unionism?

- Orice forţare în chestiunea transnistreană şi orice tentativă de alipire forţată va deschide dosarul identitar şi, pe cale de consecinţă, va alimenta chestiunea unionistă. Nu cred că lucrurile acestea vor putea fi evitate. De aceea cei care mizează acum pe soluţii de reunificare a R. Moldova artificiale şi croite în laborator se pot trezi, pe teren, cu efectele cele mai contrare.

- Domnule Dungaciu, vă mulţumesc pentru această discuţie! 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:11

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:06

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:34

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Guvernul l-a eliberat astăzi din funcție directorul Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici, în baza cererii depuse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:01

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Curtea de Apel din Chișinău a decis la 19 iunie ca dosarul fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, să fie trimis la reexaminare în prima instanţă. Între timp, Bolboceanu va fi cercetat în stare de libertate. Publika.md a publicat deciziei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:37

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:29

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Operatorul low-cost din Ungaria Wizz Air, cel mai mare transportator aerian din România, anunță un nou contract semnat cu Airbus, pentru achiziționarea a 20 de aeronave noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:22

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)