Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Actualitate 19 Octombrie 2013, ora 20:50

Interviu cu directorul vinăriei "SĂLCUȚA", Eugen Pâslaru

Marime Font

Solul, temperaturile și apele formează o simbioză perfectă pentru producerea unui vin moldovenesc calitativ. R. Moldova poate concura cu vinurile albe nu doar la nivel european, ci și mondial. Totuși, mai avem mult de lucrat la capitolele calitate și promovare a vinurilor moldovenești. 

Despre provocările vinurilor moldovenești, dar și despre Ziua Națională a Vinului și inovațiile ei ne vorbește directorul vinăriei „Sălcuța” și unul dintre organizatorii Sărbătorii Vinului, Eugen Pâslaru.

- Peste 100 de mii de vizitatori, printre care și turiști, au participat la Ziua Națională a Vinului. Mai mult, au fost vândute circa 80 de mii de sticle de vin, un număr record, în comparație cu celelalte ediții. Drept urmare, Ziua Vinului din acest an a luat alte dimensiuni?
- Anul acesta, ne-am propus să promovăm cultura vinului și am început cu aceea că am cumpărat pahare pentru servirea vinului, cu logoul sărbătorii. Așadar, la dispoziția vizitatorilor au fost două feluri de pahare: de sticlă și din plastic dur, mai acceptabile ca preț, astfel încât oamenii să aibă posibilitatea să simtă aroma și mirosul vinului și să existe o cultură a băutului. Consider că aceasta este o încercare și o strategie care trebuie să o menținem și în viitor. De asemenea, au avut loc master-class-uri, unde, la fiecare oră, pentru prima dată, au fost organizate degustări pentru vizitatori. M-a bucurat faptul că oamenii erau curioși, iar corturile erau pline și că vor să afle mai multe despre vinurile moldovenești.

Ziua Națională a Vinului a devenit Ziua Internațională a Vinului

- Anul acesta, ca și anul trecut au participat zeci de mii de turiști. A fost organizat un program special pentru ei?

- În premieră, am lucrat cu asociațiile de turism și am organizat pentru doritori Drumul Vinului la cele mai solicitate vinării: „Cricova”, „Mileștii Mici”, „Vartely”, „Purcari”, „Etcetera”, „Brănești” ș.a. La fiecare oră erau doritori, mai ales turiști, care au avut posibilitatea să vadă vinăriile. Toate biletele au fost vândute. Ne-am bucurat că se auzea vorbă în limbi străine, lucru care a făcut din Ziua Națională a Vinului o Zi Internațională a Vinului. Vinul e un produs care trebuie promovat, deoarece e bazat pe legende, cultură, tradiții.


- Totuși, pe parcursul sărbătorii au fost văzuți oameni în stare avansată de ebrietate, mult gunoi, grătare etc., lucruri, care, oarecum, parcă ar știrbi din imaginea Zilei Naționale a Vinului?
- N-aș fi de acord. Eu am participat la toate cele 12 ediții și vreau să vă spun că se schimbă și publicul. Dacă acum 8-10 ani, făceai observație și te așteptai la un răspuns brutal, acum a fost un alt public, o altă generație. Pentru prima dată am observat că a fost menținută curățenia. Da, poate au fost puține coșuri și trebuia să rugăm publicul să păstreze curățenia, însă, când am plecat la 11 seara, era curat în piață. E nevoie de o colaborare mutuală între vizitatori și organizatori pentru menținerea curățeniei. Nu e sărbătoare în lume fără gunoi. 

- Apropo de sărbători ale vinului în lume. Cum se sărbătorește în alte țări zilele dedicate licorii lui Bachus?
- Deși în alte țări, precum Cehia, Spania, Franța, e mai multa tradiție, aș vrea să precizez că și noi suntem pe o cale dreaptă, civilizată. Totuși, trebuie să provocăm vizitatorul mai mult, mereu cu ceva nou, astfel încât să nu se plictisească. Trebuie să deguste nu doar vinul, ci și bucatele, tradițiile, legendele, cultura noastră. 

- Drept urmare, va fi și anul viitor organizată o Zi Națională a Vinului?
- Atâta timp cât Moldova va exista, atâta va fi și vinul, dar și sărbătoarea lui. Așa că ne punem speranțele că anul viitor va fi o sărbătoare și mai bună.

- Moldova are resurse naturale pentru podgoriile de viță-de-vie: sol, climă prielnică etc., însă rar vezi vinurile noastre pe rafturile europene? Cum ar putea să ajungă?
- Prin promovare și calitate, care trebuie să fie stabilă pe tot parcursul anului. Aici este mult de lucru. Ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu că avem o asemenea părticică. În zona dintre Centru și Sud e o regiune unde vinurile albe și unele roșii pot fi produse la cea mai înaltă calitate. Aici solul, temperaturile și apele formează o simbioză perfectă pentru a produce un vin calitativ. 

- Recent, Uniunea Europeană a anunțat că își deschide ușile pentru vinurile moldovenești, dar, având în vedere concurența serioasă, cum pot face față vinurile moldovenești?
- E greu ca să pătrunzi pe o piață nouă, în special din punct de vedere financiar. Intrarea în rețelele comerciale externe e destul de costisitoare pentru orice producător. Cred că putem concura cu vinurile albe la cel mai înalt nivel european, chiar și mondial. Totuși, dacă ar fi să comparăm cu alte țări, fiecare producător european are subvenții destul de mari la producerea vinului. Spre exemplu, în România, producătorii primesc 10 mii de euro la fiecare hectar pentru plantarea viei noi. Și Ucraina primește subsidii destul de mari din partea guvernului. 

- Cu ce vin s-ar putea mândri R. Moldova?
- În ultimul timp, am început să producem vinurile „Feteasca Regală”, „Feteasca Neagră”, care sunt foarte apreciate pe piața europeană. Însă avem și soiurile noastre tradiționale: „Rara neagră”, „Viorica”, „Feteasca”, „Feteasca neagră”, „Feteasca Albă”, „Feteasca regală”. 

- Ce strategii de marketing ar trebui să aibă R. Moldova pentru promovarea vinului pe piețele europene?
- Este un proces îndelungat și complex. Cred că atunci când vorbim despre promovare, trebuie să începem de la plantații, de la vii, continuând cu producerea și apoi cu promovarea. Trebuie să învățăm multe de la europeni: începând de la tehnologie până la marketing. Trebuie de luat de la toți ce e mai bun pentru noi.

- Este oare viticultura o mină de aur pentru R. Moldova?
- Este una dintre minele țării noastre. Luați Europa, Asia. Noi avem puțin spațiu, unde se produce cu adevărat vinul. Mai mult, avem o istorie a strugurelui și e păcat că această ramură nu este exploatată. E un aur, un tezaur al nostru, pe care trebuie să-l îngrijim și să-l transmitem generațiilor viitoare. 

- În comparație cu tehnologiile europene, cum stau vinăriile noastre la acest capitol?
- Noi am rămas în urmă cu mult față de tehnologiile europene, dar mai ales cu cele mondiale, întrucât în ultimii ani au avansat destul de mult. În alte țări, chiar și vinul de casă se produce altfel. Spre exemplu, în Slovenia, Croația, Spania, omul care are struguri îi dă să fie prelucrați la fabrică, unde sunt tratați după tehnologiile noi și apoi are un vin de casă de calitate și cu aceeași aromă pe tot parcursul anului. Totuși, mă bucur că în ultimii ani, noi am înțeles că trebuie să ne debarasăm de soiuri hibrid, întrucât ele sunt interzise în toată lumea. 

- În ce măsură au fost afectați producătorii noștri de embargoul rusesc?
- Embargoul dăunează tot timpul producătorilor, dar aș spune că nu e o situație similară cu cea din 2006. Noi știam că e posibilă o asemenea acțiune din partea Rusiei. În ultimii ani, embargourile apar odată cu evenimentele politice. Destul de puține firme au fost afectate. Dar vreau să vă spun că pe piața Rusiei noi am fost, suntem și vom fi. Vinurile noastre sunt populare pe piața Rusiei. Calitatea vinurilor putem să o ridicăm la nivelul Europei, dar costul la vinurile noastre va fi tot timpul mai mic, din cauza distanței. Vinul va fi întors pe piața Rusiei. Este o piață enormă. Mai mult, Rusia și Moldova fac parte din Organizația Mondială a Comerțului și sunt unele prevederi care trebuie respectate reciproc. 

- Dvs., în calitate de director al unei vinării, cu ce mărci de vin vă mândriți?
- Cu soiurile albe. Mă mândresc că în ultimii ani am obținut niște vinuri de calitate, ca „Pinot Griggio”, „Chardonnay”, „Sauvignon”, „Traminer” și mă bucur că anul acesta ne promovăm cu aceste vinuri și pe piața internă.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)