Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 19 Octombrie 2013, ora 20:50

Interviu cu directorul vinăriei "SĂLCUȚA", Eugen Pâslaru

Marime Font

Solul, temperaturile și apele formează o simbioză perfectă pentru producerea unui vin moldovenesc calitativ. R. Moldova poate concura cu vinurile albe nu doar la nivel european, ci și mondial. Totuși, mai avem mult de lucrat la capitolele calitate și promovare a vinurilor moldovenești. 

Despre provocările vinurilor moldovenești, dar și despre Ziua Națională a Vinului și inovațiile ei ne vorbește directorul vinăriei „Sălcuța” și unul dintre organizatorii Sărbătorii Vinului, Eugen Pâslaru.

- Peste 100 de mii de vizitatori, printre care și turiști, au participat la Ziua Națională a Vinului. Mai mult, au fost vândute circa 80 de mii de sticle de vin, un număr record, în comparație cu celelalte ediții. Drept urmare, Ziua Vinului din acest an a luat alte dimensiuni?
- Anul acesta, ne-am propus să promovăm cultura vinului și am început cu aceea că am cumpărat pahare pentru servirea vinului, cu logoul sărbătorii. Așadar, la dispoziția vizitatorilor au fost două feluri de pahare: de sticlă și din plastic dur, mai acceptabile ca preț, astfel încât oamenii să aibă posibilitatea să simtă aroma și mirosul vinului și să existe o cultură a băutului. Consider că aceasta este o încercare și o strategie care trebuie să o menținem și în viitor. De asemenea, au avut loc master-class-uri, unde, la fiecare oră, pentru prima dată, au fost organizate degustări pentru vizitatori. M-a bucurat faptul că oamenii erau curioși, iar corturile erau pline și că vor să afle mai multe despre vinurile moldovenești.

Ziua Națională a Vinului a devenit Ziua Internațională a Vinului

- Anul acesta, ca și anul trecut au participat zeci de mii de turiști. A fost organizat un program special pentru ei?

- În premieră, am lucrat cu asociațiile de turism și am organizat pentru doritori Drumul Vinului la cele mai solicitate vinării: „Cricova”, „Mileștii Mici”, „Vartely”, „Purcari”, „Etcetera”, „Brănești” ș.a. La fiecare oră erau doritori, mai ales turiști, care au avut posibilitatea să vadă vinăriile. Toate biletele au fost vândute. Ne-am bucurat că se auzea vorbă în limbi străine, lucru care a făcut din Ziua Națională a Vinului o Zi Internațională a Vinului. Vinul e un produs care trebuie promovat, deoarece e bazat pe legende, cultură, tradiții.

Loading...


- Totuși, pe parcursul sărbătorii au fost văzuți oameni în stare avansată de ebrietate, mult gunoi, grătare etc., lucruri, care, oarecum, parcă ar știrbi din imaginea Zilei Naționale a Vinului?
- N-aș fi de acord. Eu am participat la toate cele 12 ediții și vreau să vă spun că se schimbă și publicul. Dacă acum 8-10 ani, făceai observație și te așteptai la un răspuns brutal, acum a fost un alt public, o altă generație. Pentru prima dată am observat că a fost menținută curățenia. Da, poate au fost puține coșuri și trebuia să rugăm publicul să păstreze curățenia, însă, când am plecat la 11 seara, era curat în piață. E nevoie de o colaborare mutuală între vizitatori și organizatori pentru menținerea curățeniei. Nu e sărbătoare în lume fără gunoi. 

- Apropo de sărbători ale vinului în lume. Cum se sărbătorește în alte țări zilele dedicate licorii lui Bachus?
- Deși în alte țări, precum Cehia, Spania, Franța, e mai multa tradiție, aș vrea să precizez că și noi suntem pe o cale dreaptă, civilizată. Totuși, trebuie să provocăm vizitatorul mai mult, mereu cu ceva nou, astfel încât să nu se plictisească. Trebuie să deguste nu doar vinul, ci și bucatele, tradițiile, legendele, cultura noastră. 

- Drept urmare, va fi și anul viitor organizată o Zi Națională a Vinului?
- Atâta timp cât Moldova va exista, atâta va fi și vinul, dar și sărbătoarea lui. Așa că ne punem speranțele că anul viitor va fi o sărbătoare și mai bună.

- Moldova are resurse naturale pentru podgoriile de viță-de-vie: sol, climă prielnică etc., însă rar vezi vinurile noastre pe rafturile europene? Cum ar putea să ajungă?
- Prin promovare și calitate, care trebuie să fie stabilă pe tot parcursul anului. Aici este mult de lucru. Ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu că avem o asemenea părticică. În zona dintre Centru și Sud e o regiune unde vinurile albe și unele roșii pot fi produse la cea mai înaltă calitate. Aici solul, temperaturile și apele formează o simbioză perfectă pentru a produce un vin calitativ. 

- Recent, Uniunea Europeană a anunțat că își deschide ușile pentru vinurile moldovenești, dar, având în vedere concurența serioasă, cum pot face față vinurile moldovenești?
- E greu ca să pătrunzi pe o piață nouă, în special din punct de vedere financiar. Intrarea în rețelele comerciale externe e destul de costisitoare pentru orice producător. Cred că putem concura cu vinurile albe la cel mai înalt nivel european, chiar și mondial. Totuși, dacă ar fi să comparăm cu alte țări, fiecare producător european are subvenții destul de mari la producerea vinului. Spre exemplu, în România, producătorii primesc 10 mii de euro la fiecare hectar pentru plantarea viei noi. Și Ucraina primește subsidii destul de mari din partea guvernului. 

- Cu ce vin s-ar putea mândri R. Moldova?
- În ultimul timp, am început să producem vinurile „Feteasca Regală”, „Feteasca Neagră”, care sunt foarte apreciate pe piața europeană. Însă avem și soiurile noastre tradiționale: „Rara neagră”, „Viorica”, „Feteasca”, „Feteasca neagră”, „Feteasca Albă”, „Feteasca regală”. 

- Ce strategii de marketing ar trebui să aibă R. Moldova pentru promovarea vinului pe piețele europene?
- Este un proces îndelungat și complex. Cred că atunci când vorbim despre promovare, trebuie să începem de la plantații, de la vii, continuând cu producerea și apoi cu promovarea. Trebuie să învățăm multe de la europeni: începând de la tehnologie până la marketing. Trebuie de luat de la toți ce e mai bun pentru noi.

- Este oare viticultura o mină de aur pentru R. Moldova?
- Este una dintre minele țării noastre. Luați Europa, Asia. Noi avem puțin spațiu, unde se produce cu adevărat vinul. Mai mult, avem o istorie a strugurelui și e păcat că această ramură nu este exploatată. E un aur, un tezaur al nostru, pe care trebuie să-l îngrijim și să-l transmitem generațiilor viitoare. 

- În comparație cu tehnologiile europene, cum stau vinăriile noastre la acest capitol?
- Noi am rămas în urmă cu mult față de tehnologiile europene, dar mai ales cu cele mondiale, întrucât în ultimii ani au avansat destul de mult. În alte țări, chiar și vinul de casă se produce altfel. Spre exemplu, în Slovenia, Croația, Spania, omul care are struguri îi dă să fie prelucrați la fabrică, unde sunt tratați după tehnologiile noi și apoi are un vin de casă de calitate și cu aceeași aromă pe tot parcursul anului. Totuși, mă bucur că în ultimii ani, noi am înțeles că trebuie să ne debarasăm de soiuri hibrid, întrucât ele sunt interzise în toată lumea. 

- În ce măsură au fost afectați producătorii noștri de embargoul rusesc?
- Embargoul dăunează tot timpul producătorilor, dar aș spune că nu e o situație similară cu cea din 2006. Noi știam că e posibilă o asemenea acțiune din partea Rusiei. În ultimii ani, embargourile apar odată cu evenimentele politice. Destul de puține firme au fost afectate. Dar vreau să vă spun că pe piața Rusiei noi am fost, suntem și vom fi. Vinurile noastre sunt populare pe piața Rusiei. Calitatea vinurilor putem să o ridicăm la nivelul Europei, dar costul la vinurile noastre va fi tot timpul mai mic, din cauza distanței. Vinul va fi întors pe piața Rusiei. Este o piață enormă. Mai mult, Rusia și Moldova fac parte din Organizația Mondială a Comerțului și sunt unele prevederi care trebuie respectate reciproc. 

- Dvs., în calitate de director al unei vinării, cu ce mărci de vin vă mândriți?
- Cu soiurile albe. Mă mândresc că în ultimii ani am obținut niște vinuri de calitate, ca „Pinot Griggio”, „Chardonnay”, „Sauvignon”, „Traminer” și mă bucur că anul acesta ne promovăm cu aceste vinuri și pe piața internă.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)