Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 19:55
Abonamente

Cultură 9 Ianuarie 2016, ora 09:22

Interviu cu fostul redactor-șef al revistei românești „Dilema veche”

Marime Font

"Dilema veche" este singura revistă culturală românească vizibilă pentru publicul larg, la peste 22 de ani de la lansare. 17 din aceşti 22 de ani ea a fost condusă de Mircea Vasilescu, care, acum o săptămână, s-a retras de la conducerea revistei.

Reporter: 17 ani la acelaşi titlu e mult. Cum a fost?

Mircea Vasilescu: Nici prin cap nu mi-ar fi trecut vreodată să fiu redactor-şef în altă parte şi nici acum nu mi-ar trece prin cap. Nu ştiam meseria de redactor-şef în 1998, evident, am învăţat-o din mers. Am avut două treburi de făcut de atunci până acum, partea editorială, unde e o plăcere să lucrezi cu oamenii din redacţie, şi povestea asta de management şi de organizare, care s-a amplificat pe măsură ce a trecut timpul şi mai ales, evident, după ce am ajuns într-un trust de presă (Adevărul – n.r.).

Loading...


R: Aţi spus că plecaţi fiindcă doriţi să faceţi mai puţin management şi să vă concentraţi pe cariera universitară. Care a fost cel mai dificil clenci managerial pe care l-aţi avut în cei 17 ani?

M. V.: Mă oftică – ăsta-i termenul, nu găsesc altul – situaţia foarte proastă a distribuţiei de presă. Asta-i o luptă pe care România a pierdut-o, după părerea mea. Se străduiesc oamenii, care cum pot, să facă un ziar, o revistă, o gazetă şi constaţi că ea nu poate să ajungă unde ai dori. A fost un veşnic chin să facem noi abonamente, în timp ce lumea spunea: „Nu facem abonamente, că poşta ni le aduce târziu” sau „le pierde”... Am tot primit mesaje din toate colţurile ţării, de la oameni care spuneau: „Păi, la noi, la chioşcul din centru sunt două «Dileme», deşi sunt zece doritori.”

R: Dar ştiţi că ăsta-i un răspuns uşor, fără nume sau detalii spectaculoase.

M. V.: Ca să intru la obiect, trecerea asta de la Fundaţia Culturală Română, care ne edita iniţial, la un trust de presă („Adevărul” - n.r.) a însemnat o echilibristică între ceea ce trebuie să fie gazeta, ca să-şi păstreze spiritul, şi mizele, scopurile comerciale ale unui trust de presă. Care-s legitime. Cum să faci „Dilema” un produs rentabil şi autonom? Am făcut-o. „Dilema” a ieşit pe profit vreme de câţiva ani. Să nu înţeleagă cineva că s-a îmbogăţit vreun patron din banii aduşi de „Dilema” că nu e cazul. Dar a făcut profit.

R: Dacă e să dăm nişte cifre, „Dilema veche” vinde în prezent 6.000 de exemplare de hârtie, după ce multă vreme a vândut în jur de 9.000, iar la ediţia online s-au abonat câteva mii de cititori de-a lungul timpului. Majoritatea publicaţiilor au pierdut, pe criză, între 50 şi 80% din tirajul tipărit vândut. La o publicaţie de factura asta, e remarcabil dacă reuşeşti să nu pierzi sau să nu pierzi mult.

M. V.: Da, asta e ceea ce am reuşit. Asta ne-a spus Dinu Patriciu, atunci când ne-a preluat. S-a întâlnit cu redacţia şi l-am întrebat: „Ce vreţi să faceţi cu «Dilema»? Faceţi afaceri la nivel mare. La ce vă foloseşte o gazetă ca asta? S-ar putea să pierdeţi bani cu ea”, i-a spus domnul Pleşu. La care el a răspuns: „Nu mă interesează să câştig bani dintr-o revistă de asta, mă interesează să stea pe picioarele ei, ca să apară şi mâine.”

R: În 1993, la lansarea „Dilemei”, pe piaţă existau, şi erau influente, „România literară”, „Luceafărul”, „Contemporanul”, „22” şi multe alte titluri. Acum, deşi unele din aceste titluri supravieţuiesc, „Dilema” e mai singură.

M. V.: Toate revistele pe care le-aţi numit şi altele care existau la vremea respectivă au, după părerea mea, o altă accepţie a termenului „cultură” decât o are „Dilema”. Ele sunt predominant literare (mai puţin 22, desigur), chiar dacă se ocupă şi cu alte domenii ale artei, dar au o accepţie restrânsă a culturii, sensul tare al termenului. Într-o astfel de revistă, găsim proză, poezie, critică, cronică de artă, de muzică... La noi, accepţia termenului „cultură” a fost mai largă. În primul rând, prin dosarele tematice pe care le făceam noi, care ne-au şi individualizat. Am vorbit despre comportamente, mentalităţi, atitudini, şi aşa-zisa cultură populară, şi subculturile, şi altele. La început eram acuzaţi de frivolitate, ni se spunea că asta nu-i cultură, ce facem noi. Mi-aduc aminte că am făcut două dosare despre înjurătură. Cum să nu fie cultură? În sensul nostru, da, este. De ce am făcut două dosare? Pentru că am vrut să facem unul şi am avut un material prea bogat, nu încăpea într-un număr de revistă. Erau atâtea lucruri de spus, antropologic, sociologic, lingvistic, despre înjurătură... În baza de date de pe site-ul nostru, fiindcă acolo m-am apucat să număr, se adunaseră la un moment dat aproape 2.000 de oameni care au scris, măcar odată, în „Dilema”. Foarte diferiţi, de la Andreea Esca şi cîntăreţi pop, până la filozofi şi doctori în ştiinţe.

Continuarea aici.

sursa: mediafax.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Iulie 2020, ora: 19:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)