Moldova

INTERVIU cu Iurie Leancă: „Dacă ajungem să îndeplinim, cu ajutorul UE, standardele de aderare, deja vom trăi într-o Moldovă mai bună”

– Ați mers săptămâna asta în Germania. Care a fost scopul vizitei?

Încerc, ori de câte ori am ocazia, să-mi folosesc relațiile pentru a sprijini drumul spre vest al Moldovei. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu mai mulți oficiali germani, cea mai importantă întrevedere fiind, bineînțeles, cea cu cancelarul Angela Merkel. Este important să păstrăm legătura cu partenerii din Vest, să ii asigurăm că Moldova vrea și poate să se apropie de UE pentru că numai în acest fel putem să ducem Moldova pa calea prosperității.

– Sunteți un susținător foarte activ al apropierii Moldovei de Europa. Dar putem noi să facem să ajungem ca în Europa, chiar și cu ajutor dinafară? Cineva, să zicem, de 60 de ani, ce speranță să mai aibă la o pensie ca în Germania?

Nimeni nu zice ca mâine, sau peste doi ani, sau peste șapte ani va fi și la noi fix ca în Germania. În Europa există țări mai bogate sau mai puțin bogate, mai organizate, sau mai puțin organizate. Dar aceste țări își pun resursele în comun și învață unele de la altele astfel încât fiecare să se ridice.

Dar chiar și înainte de aderare, cetățeanul moldovean va simți beneficii. Dacă ajungem să îndeplinim, cu ajutorul UE, standardele de aderare, deja vom trăi într-o Moldovă mai bună, o Moldovă în care cetățenii controlează statul.

– Totuși, sunt mulți moldoveni care nu vor Uniunea Europeană. Ce ne facem cu cei ce vor să intrăm în Uniunea Vamală?

Dincolo de geopolitică, toți moldovenii vor același lucru, să o ducă bine în țara lor. În momentul de față numai Vestul, numai Europa ne poate ajuta. Rusia, cu siguranță știți, are problemele ei. De unde să aștepți ajutor economic de la Rusia, când ei sunt preocupați acuma de propria lor economie. Nu am nimic cu rușii, am bune contacte diplomatice, dar stâlpul nostru de sprijin nu poate fi decât Uniunea Europeană.

În actualul context mondial, lucrul acesta va fi înțeles din ce în ce mai mult de moldoveni. Dacă Uniunea trimite o misiune anticorupție, vă dau un exemplu, credeți că rușii din Moldova se vor opune? Eu nu cred. Iar banii și tot suportul care vine din UE pentru dezvoltarea rurală, pentru diverse proiecte sociale, pentru susținerea antreprenorilor, inclusiv cei din Gagauzia și Taraclia, oare vor fi refuzați de locuitorii acestor regiuni? Cred că vor fi acceptați cu mult entuziasm.

În același timp, eu nu cred că trebuie să ne separăm economic de Est. O bună parte din exporturi merge în fostul spațiu sovietic și lucrul acesta nu se va schimba prea curând. Dar aceasta este o temă falsă. Credeți că Rusia nu are nevoie de Europa? Vă spun eu că are. Credeți că Europa nu vrea să colaboreze economic cu Rusia? Vă spun eu că vrea, chiar dacă politic există diferențe.

– Domnul Dodon, care vorbește pentru mulți din cei ce nu se vor alături de Europa, poate nu ar fi de acord.

Probabil că nu. Dar dânsul are o gândire din secolul trecut. Marea Uniune Sovietică împotriva Marelui Pericol din Vest. Timpurile acelea au trecut. Rusia este acum ocupată de propriile sale confruntări, nu mai are timp și resurse pentru războaiele imaginare din capul domnului Dodon.

Eu am zis mai devreme și spun și acum: dacă Uniunea Europeană va trimite o misiune pe justiție, eu cred că și alegătorii domnului Dodon se vor bucura. La fel, dacă vom putea accesa fonduri europene, credeți că va zice cineva – nu, eu nu vreau? Eu nu cred asta.

– Unii adversari vă aduc critici că vorbiți numai de Dodon, că nu vorbiți de corupție, că nu vorbiți de Plahotniuc. Adversarii vă implică pe dumneavoastră personal în scandaluri de corupție.

Dodon va fi adversarul meu din turul doi. Plahotniuc nu candidează, iar pe domnul Lupu, candidatul PDM, nu îl văd să treacă de primul tur.

Dar aș vrea să stăm puțin pe subiect. Dacă doar vorbim împotriva corupției – nu facem nimic. Corupților nu le pasă dacă avem o părere bună despre ei. Eu am susținut investigația Kroll, eu vreau să aduc Uniunea Europeană să ne ajute în lupta împotriva corupției pentru a schimba întreg sistemul în felul în care toți cei care au băgat mâna în buzunarul public, să fie pedepsiți după fapte. Acestea sunt lucruri concrete și ele înseamnă mai mult decât vorbele.

Și încă ceva. Tocmai adineaori am vorbit cu Angela Merkel, cancelarul german. Credeți dumneavoastră că un cancelar german nu este pregătit înaintea acestor întâlniri? Credeți că dacă există, fie și cea mai mică suspiciune, doamna Merkel dădea mâna cu mine?

– Dumneavoastră candidați la Președinție și spuneți că vreți să apropiați Moldova de Vest. Dar puteți face asta? Lumea zice că sunteți mai mult diplomat decât politician, că nu cunoașteți cum funcționează statul.

Eu nu cred că în Moldova este o mare laudă să zici că ești politician și nu diplomat. Chiar dintre politicienii care își fac treaba, eu nu prea știu vreunul care să poată spune „eu am făcut mari reforme fără nici un ajutor extern”.

Mie nu mi-e rușine dacă îmi ziceți că sunt diplomat. Așa, diplomatic, am obținut posibilitatea ca moldovenii să călătorească în UE. Și, știți prea bine, mulți dintre concetățenii noștri merg acolo să muncească. Din banii câștigați își întrețin părinții sau copiii și ajută și economia națională.

Să vă dau un alt exemplu. Avem în Moldova SMURD care nu a fost inventat de un politician sau un birocrat moldovean. SMURD a venit din afară și acum salvează vieți și la noi.

În rest, cariera mea nu este doar una diplomatică, eu am fost ministru și prim ministru în Guvern. Știu cum funcționează statul, știu ce pot să cer de la instituții. Nu am nevoie, precum alți candidați, să petrec un an numai calificându-mă la locul de muncă.

– Și față de adversarii dumneavoastră de pe zona de dreapta cum vă poziționați?

Eu nu cred că are sens să ne luptăm între noi. Am avut unele schimburi de replici, dar acuma cred că fiecare dintre noi trebuie să vină cu programe, cu idei și cu soluții. Eu am în pregătire un document care detaliază viziunea mea despre Moldova. Aștept să văd documente similare și de la contracandidații mei și apoi cu plăcere voi discuta despre acestea.

Timpul.md (A.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *