Maia Sandu, care poate fi principalul candidat al forțelor de dreapta la alegerile președintelui RM, îşi propune să constituie un exemplu de partid, pe principii străine tradiţiilor politice moldoveneşti.
De pildă, membrii formațiunii depun angajamente pe proprie răspundere că nu vor pretinde la alte beneficii din activitatea politică, în afară de recunoştinţa generaţiilor viitoare. Deşi pare greu de crezut, fostul ministru al Educaţiei spune că nu-şi va minţi alegătorii şi că partidul său va refuza orice donaţie din partea finanţatorilor lipsiţi de integritate. Maia Sandu optează în continuare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în RM şi nu exclude că, de va ajunge la guvernare, o parte din averile fastuoase ale funcţionarilor publici ar putea fi confiscate în favoarea statului. Congresul de constituire al Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS) urmează să aibă loc în aprilie, la Chişinău.
- Dna Sandu, câtă încredere puteţi avea în persoanele care, intrând în partid, își asumă unele angajamente, pe care ulterior le-ar putea încălca?
- Nu excludem că există și anumiți oportuniști, în sensul prost al cuvântului, dar noi avem în fiecare localitate câte o comisie de etică și integritate, care urmăreşte experiențele noilor membri. Dacă se va dovedi că unii dintre aceștia sunt incompatibili cu lucrurile pe care le promovăm noi, ei vor fi rugați să părăsească partidul. Totodată, în momentul în care aceștia vor înțelege că n-au ce câștiga la nivel personal din activitatea lor partinică, ei vor fi descurajați să vină în echipă.
- Pare ciudat şi faptul că sperați la un scor electoral bun în lipsa unei finanțări serioase. În afară de banii necesari pentru publicitatea electorală, transport și alte cheltuieli, haideţi să recunoaștem că unii moldoveni așteaptă cu sufletul la gură alegerile, pentru a primi vreo bucată de salam, zahăr, crupe sau o votcă…
- Este adevărat. Oamenii ajung, probabil, în situația asta, pentru că duc o viață foarte săracă. Însă noi pornim de la lege, care spune că un partid trebuie să fie finanțat din cotizațiile de membru. Când constituim organizațiile locale, testăm terenul ca să vedem cât ar fi de dispuși viitorii membri să achite pentru bugetul partidului. Este evident că oamenii nu vor putea să vină cu sume prea mari și va trebui să contăm și pe anumite donații. De aceea, după ce vom avea partidul înregistrat, vom deschide un cont bancar al formațiunii, iar în statut vom indica limita maximă a donațiilor, care va fi mai mică decât permite legea astăzi. Noi vrem să fim mai creativi, să obținem rezultate bune fără cheltuieli mari. Și n-am de gând să fur, nici să cumpăr pe cineva. Eu am demonstrat că am capacitatea să-mi câștig banul în mod legal și să-mi iau un salariu decent, acasă sau în străinătate.
- Dvs. ați salutat ideea ca forțele de dreapta să participe la alegerile prezidențiale cu un candidat comun. Credeți că e posibil acest lucru, după ce și Andrei Năstase, și Iurie Leancă s-au arătat dispuși să se înscrie în cursa electorală?
- Eu am vorbit despre aceasta anterior, până a porni un proiect politic. Dar, în aceste condiții, când deja au fost exprimate voințele, probabil că este mai puțin spațiu pentru discuții. Oricum, noi încă nu am luat o decizie.
- Ați fi gata să cedaţi în favoarea lui Năstase, dacă el ar insista să fie candidatul comun?
- Dacă v-aș răspunde acum, aș face negocierile inutile și nu este corect. Trebuie să am o decizie internă, a echipei, dar și discuții cu alți parteneri, dacă va fi posibil.
- Dar aveți încredere în Năstase?
- Iarăși o luați de la zero. Haideți să așteptăm discuțiile, după care o să vin cu un răspuns.
- Vă pun această întrebare, pentru că unele investigații jurnalistice au demonstrat că Platforma DA depinde mai mult sau mai puțin de Viorel Țopa și Victor Țopa…
- Eu nu am dovezi…
- Se mai știe că Năstase este finul de cununie al lui Victor Țopa și că cei doi Țopa sunt condamnați la ani grei de închisoare, fiind anunțați în căutare internațională. Dacă ar veni ei la putere, n-am putea asista la schimbarea unei guvernări corupte cu alta la fel de coruptă?
- Există unele întrebări în raport cu deciziile judecătorilor în privința celor doi, așa că nu mă pronunț. Dovezile trebuie să vină de la instituțiile statului, dar numai în situația în care noi credem în acestea. Părerea mea este că, la noi, aceste instituții sunt vulnerabile. Am văzut captivitatea în timpul regimului Voronin, după care aceasta a trecut în mâinile unui oligarh. De aceea, eu cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă o guvernare este să construiască instituții, după cum s-a întâmplat în România. Adică, instituţiile să fie eliberate de sub controlul unei sau altei persoane, să le fie consolidată independența și să se investească în capacitatea lor. Atunci nici un politician, oricât de puternic, n-ar mai putea să le influențeze.
- Cât ar putea, în opinia dvs., să continue această stare de lucruri?
- Probabil, cel puțin până în vară ar putea să se reușească pe partea de achitare a salariilor, după care o să resimțim cu toții, mai serios, ce înseamnă lipsa de resurse în buget.
- Și dacă veniți la putere, cum veți acoperi acest gol uriaș din buget?
- În primul rând, un guvern nou se adresează partenerilor de dezvoltare, pentru că economia nu poate fi pusă pe picioare într-o lună. Doar după ce cureţi sistemul şi-i permiţi economiei să respire, oamenii vor face investiții și bugetul va beneficia de la aceasta. Dar pentru a restabili relațiile cu partenerii de dezvoltare, trebuie să realizăm câteva reforme majore, pe care ei le așteaptă de mulți ani. În al doilea rând, vorbim despre recuperarea banilor delapidați sub mai multe forme. Nu știm ce se va întâmpla cu miliardul furat, dar mă refer și la altfel de potențiale resurse, cum ar fi, de exemplu, confiscarea extinsă a averilor. Toți acești oameni, în special cei care au lucrat pentru sectorul public și au case și mașini foarte scumpe, dacă nu reușesc să-și probeze proveniența legală a banilor, să fie buni și să întoarcă statului toată averea lor, care depășește salariul oficial primit în ultimii 10-15 ani. Dacă ne uităm la Valea Morilor, se pare că resursele îngropate acolo ar fi o adevărată comoară pentru bugetul de stat.
- Ulterior, vi s-a propus să fiți prim-ministru, iar șefia Ministerului Educației a fost cedată Partidului Liberal. În cele din urmă, ați rămas fără nicio funcție. Nu credeți că astfel s-a urmărit să fiți înlăturată din fruntea ministerului și, în general, din viața politică?
- Nu știu exact și nu vreau să intru în spațiul speculațiilor. În situația în care mi s-a propus să conduc Guvernul, era clar că Ministerul Educației o să meargă la altcineva. Din câte ni s-a spus nouă, PL a insistat pentru acest minister. Dar pentru funcția de prim-ministru nu am fost sprijinită, pentru că am pus două condiții majore: schimbarea procurorului general și a guvernatorului BNM, pentru că ambii, din punctul meu de vedere, se făceau vinovați de furtul de la cele trei bănci. Și apărea întrebarea: care e rostul să fii premier în situația în care te poți pomeni peste trei luni cu altă gaură în sistemul bancar, pe care tot guvernul să fie nevoit să o acopere? Nu cred că astfel a încercat cineva să mă excludă din politică. Acest lucru se putea face mai ușor, pentru că oricum urma să se schimbe Guvernul. Da, atunci poate că s-ar fi aplicat o anumită presiune pe PLDM ca eu să rămân la Ministerul Educației, dar nu avea să se ajungă la scandalul public, care a avut loc după ce am pus cele două condiții.
- Este posibil ca noul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, să fie independent de Vlad Plahotniuc?
- Dacă noii viceguvernatori vor fi numiți iarăși pe linie de partid, oameni de încredere ai vreunui oligarh, atunci va fi clar că guvernatorul nu va avea independență în decizie. Dacă, totuși, dl Cioclea va reuși să se impună și să vină cu viceguvernatori profesioniști, care nu au treabă cu politicul și care au stat departe de sistemul bancar din RM, putem conta pe el. Spun acest lucru, pentru că e un lucru puțin probabil să stai aproape de sistemul bancar de la noi în ultimii 15-20 de ani și să nu ai treabă cu spălările de bani.
- Dar fără o înțelegere prealabilă cu PD, credeți că Cioclea ar fi devenit guvernator?
- Ar fi straniu să admitem că, de data aceasta, PD a fost gata să elibereze din captivitate BNM. Singura explicație ar fi că ei nu mai au treabă acolo, dar haideți să nu excludem această posibilitate.
- Sunteți convinsă că Usatâi și Dodon nu lucrează pentru Plahotniuc?
- Eu sunt convinsă că lucrez pentru popor și pot să răspund doar pentru mine. Timpul va arăta cine și ce prezintă.
- Poate că scopul tuturor acțiunilor de protest, organizate de către ei, a fost arestarea lui Filat, după care, pentru a șterge urmele, cei doi au protestat puțin și contra lui Plahotniuc? Ulterior, aliindu-se Forumului Civic, au pus la dispoziția guvernării 30 de zile, pentru a îndeplini niște condiții. Acest termen e expirat demult, dar toți s-au liniștit… Nu vă pare suspectă această tăcere?
- Protestele s-au oprit, pentru că noi am venit cu un set de condiții și a urmat o pauză și pentru guvernare, și pentru protestatari. Din păcate, guvernarea a luat niște măsuri, dar nu în spiritul reformelor. Mai bine zis, doar a bifat niște lucruri. Apoi a venit această decizie a Curții Constituționale, care cumva a schimbat agenda politică și publică, și astfel a scăzut interesul pentru proteste. Vom vedea ce o să se întâmple.
- Veți insista în continuare să avem anticipate?
- Da, pentru că acest parlament nu mă reprezintă. Nici eu, nici alţi oameni nu au votat pentru ceea ce avem noi astăzi. Cel puțin asta arată sondajele. În acest scop, vom încerca să demascăm guvernarea care merge la Bruxelles și pretinde că este altceva decât este în realitate.
- Credeți că RM are vreo șansă să se integreze în UE?
- Nici un proiect de durată nu are șanse, atâta timp cât societatea ne este divizată. Într-un fel, noi suntem într-un soi de parazitism geopolitic, când așteptăm ca cineva să vină și să ne rezolve problemele. Dar n-o să vină nimeni niciodată! De aceea, ar trebui să ajungem la un numitor comun în societate. Chiar dacă vorbim diferite limbi și admirăm diferite modele de dezvoltare, să lucrăm pentru aceleași obiective, să avem ochii larg deschiși și mintea trează atunci când îi alegem pe cei care trebuie să ne reprezinte în procesul decizional. La fel, trebuie să investim în educație. Doar fiind o societate educată, vom fi convingători atât pentru noi, cât și pentru partenerii din exterior. În prezent, UE se confruntă cu problema migrației majore și este firesc să nu se discute despre o eventuală extindere după hotarele actuale. Totuși, nu putem exclude că, în câțiva ani, când se rezolvă problema migrației, va exista un alt discurs la Bruxelles. Noi trebuie să ne facem temele până atunci, pentru a avea șanse.
|
Urmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolulO persoană şi-a pierdut viaţa joi şi alte câteva au fost rănite, dintre care patru grav, într-un atac armat într-un magazin de mobilă din statul american Texas, a anunţat poliţia locală, potrivit AFP.
( ) Citeşte tot articolulPoliţia a fost chemată la locuinţa prinţului Harry şi a soţiei sale, Meghan, din sudul Californiei de nouă ori în nouă luni, potrivit cifrelor oficiale publicate joi, relatează dpa.
( ) Citeşte tot articolul