Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Actualitate 13 Noiembrie 2011, ora 09:25    Din editia print

Interviu cu Mihnea Blidariu (Luna Amară) de Alexandru Vakulovski: „Ieşiţi în stradă şi arătaţi-le cartonaşul roşu!”

Marime Font

Pe 7 noiembrie, un grup de tineri din Cluj au ocupat Hotelul „Continental”, unde au afişat pancarte de susţinere a Campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, dar şi împotriva companiei canadiene RMGC, ce vrea să distrugă Roşia Montană. Printre ei se afla şi Mihnea Blidariu, scriitorul şi liderul trupei deja îndrăgite de chişinăuieni – „Luna Amară”. Mihnea a acordat un interviu în exclusivitate pentru TIMPUL.

- Mihnea, cum ai ajuns să ocupi Hotelul „Continental” din Cluj?
- Am ajuns la acest tip de acţiune deoarece modul agresiv de publicitate prin care RMGC a ales să-şi promoveze interesele, inclusiv prin lobby-ul preşedintelui Băsescu, ne-a obligat să luăm o atitudine mult mai radicală decât înainte. Şi, oricum, în România, vremea petiţiilor cam trece. E timpul pentru altceva...

- Eşti muzician şi scriitor. Crezi că o persoană publică, un artist, trebuie să se implice în acţiuni sociale?
- Da, categoric. Mai ales într-o societate ca a noastră, unde puterea exemplului funcţionează greu de tot.


- Presa din România a cam tăcut despre acţiunea voastră. Banii vorbesc?
- Pentru o parte din presă - da, banii vorbesc. De exemplu, am fost numiţi „anarhiştii Soros" (!?!???!??) şi făcuţi bolşevici... Dar evenimentul a fost acoperit. Au apărut reportaje la TVR info, TVR2, „Realitatea”, în presa locală, presa internaţională.

- Nu ţi-e frică să devii în ochii oamenilor, la un moment dat, un huligan sau membrul unei organizaţii destabilizatoare, aşa cum se întâmplă acum în Moldova cu participanţii la 7 aprilie? Adică banii de la RMGC să cumpere adevărul şi să-l prezinte cum au ei chef?
- Nu poţi cumpăra o ţară întreagă. Chiar nu poţi. Nu ai cum cumpăra conştiinţa colectivă. Şi în condiţiile în care oricum tinerii din România stau mai mult pe internet, unde informaţia circulă liber, e cam greu. Opinia publică este defavorabilă proiectului. Şi va rămâne aşa, din multe motive, legate de patriotism, de conştiinţa civică, de neîncredere în sistem.

- Printre poliţiştii care v-au arestat erau mulţi în civil. Alt deja-vu legat de 7 aprilie. Cum te simţi într-o ţară în care te poate aresta „oricine"?
- Ah, dacă participi la câteva proteste, începi să-i „înveţi", he-he... şi ştii să te fereşti de ei şi să nu vorbeşti chestii importante în preajma lor. Pe mine m-a anchetat la secţie unul de ziceai că-i scos din telenovele... un pretty boy, aşa... foarte la modă îmbrăcat şi extrem de amabil... înţelegi ce vreau să zic.

- De data asta nu v-au bătut, crezi că mai e mult până acolo?
- Depinde în ce fel alegi să protestezi. Nu au dreptul să te lovească decât dacă îi loveşti tu primul sau îi ameninţi direct. Dacă te pui jos, au voie să te ia pe braţe sau să te târască, dar tot nu te pot lovi. Însă depinde şi cât de tare îi enervezi, s-ar putea ca unii dintre ei să cedeze nervos şi să te pocnească. Ceea ce, ulterior, e rău pentru ei. Dar nu, de data asta nu a fost vorba de aşa ceva.

- Până la urmă, ai fost anunţat că ţi s-a făcut proces penal?
- Nu, aspectele juridice nu sunt încă lămurite pe deplin şi aşteptăm să vedem ce şi cum. Însă avem un avocat bun, pe domnul Ekstein Kovacs, sunt convins că o vom scoate la capăt.

- Mai speri că Roşia Montană nu va fi ştearsă de pe faţa pământului?
- Bineînţeles. Altfel, de ce aş fi ocupat Hotelul Conti?

- Ce le-ai transmite protestatarilor din Chişinău, care văd acum cum 7 aprilie se transformă într-un eveniment în care toţi politicienii din Moldova aruncă gunoaie?
- Să iasă din nou în stradă şi să-i amendeze, astfel, pe politicienii care i-au minţit. Nu se poate să te foloseşti de revolta sinceră a unor tineri ca să ajungi la putere, şi apoi să dai cu noroi în ei. Ieşiţi în stradă şi arătaţi-le cartonaşul roşu!

- Aţi scos un album nou. Când reveniţi în Moldova pentru a-l lansa?
- Sperăm că în ianuarie. Am fi vrut în decembrie, dar nu am reuşit.

- Ce înseamnă pentru tine democraţie? Crezi că trăim în democraţie?
- Nu, nu trăim. Românii confundă capitalismul cu democraţia şi opţiunea la cumpărături cu opţiunea la vot. Dacă ai o piaţă liberă, nu înseamnă că ai şi o societate liberă. Dacă ai fost şi ai votat o data la patru ani, nu înseamnă că rolul tău de cetăţean s-a încheiat şi gata, eşti în democraţie şi eşti liber. Democraţia înseamnă participare, înseamnă activitate socială, înseamnă informare, înseamnă să-ţi pese, să ajuţi, să critici, să lupţi pentru idei. Înseamnă să participi la viaţa cetăţii. Asta din partea cetăţenilor. Din partea politicienilor, înseamnă cu totul altceva decât a sta şi a dormita într-un fotoliu în parlament, deschizând gura de două ori pe an...

- Ce căuta tricolorul cu tine la Conti?
- Este simbolul naţiunii. Al istoriei acestui popor. Şi, oricât de mult ne-ar fi dezamăgit politicienii şi unii dintre semenii noştri, noi credem că România poate avea un destin mai bun, sub acest tricolor. Am ocupat Conti pentru acest destin mai bun: al Roşiei Montane, al României.

- Mersi mult şi te aşteptăm la Chişinău cu „Pietre în alb”! 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)