Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Interviu 24 Mai 2016, ora 10:22    Din editia print

INTERVIU cu Norica Nicolai, europarlamentar: „Nu mi se pare onest ca toată lumea să suporte o fraudă”

Marime Font

Patru europarlamentari s-au aflat, în perioada 18-19 mai, într-o vizită de lucru la Chișinău. Grupul condus de Andi Cristea s-a întâlnit cu deputații moldoveni în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova și a avut un schimb de opinii cu privire la starea actuală a cooperării dintre UE și Republica Moldova, progresele înregistrate în implementarea agendei de reforme și evenimentele politice recente din țara noastră.

În interviul de mai jos, deputatul european Norica Nicolai aduce primele impresii rămase în urma întrevederilor.

- Cu ce sarcini ați venit dvs. și ceilalți colegi din Parlamentul European la Chișinău?

- Noi nu plecăm niciodată cu sarcini sau idei preconcepute, pentru că nu vrem să demonstrăm nimic. Pur şi simplu, este o acţiune formală, din punctul de vedere al Comitetului de Asociere, care are loc de două ori pe an, o dată la Chişinău și o dată la Bruxelles. Pentru noi era foarte important, în acest moment, să avem o evaluare, reală, pe teren a reformelor implementate pe care și le-a asumat R. Moldova atunci când a semnat Acordul de Asociere.

- Despre ce ați discutat la întâlnirea cu deputații moldoveni?

- În prima zi, am avut discuții cu privire la reforma în justiţie, anticorupţie, reforma în sistemul bancar, reforma electorală, reforma financiară. Au fost prezentări din partea autorităţilor de la Chişinău, iar din partea noastră - luări de poziţie, după care a fost o sesiune de dezbateri.

- Există momente critice asupra cărora ați insistat?

- Eu am avut o intervenţie pentru primele două componente: reforma justiţiei şi reforma sistemului anticorupţie. Pentru mine a fost surprinzător că, în momentul de faţă, foarte multe reforme care sunt aparent implementate, inclusiv Legea Procuraturii, Legea cu privire la integritate, sunt suspendate, deoarece contravin Constituţiei. Am spus-o public, prioritatea este să respectăm regulile constituţionale. Constituţia e lege fundamentală, lege de viziune cu privire la sistemul politic, drepturile şi libertăţile fundamentale într-o ţară. Cred că era foarte normal să fi fost mai întâi o reformă constituţională, o dezbatere cu cetăţenii. Dar colegii de la Chișinău au luat-o înainte. Asta face ca o parte din legislaţia specifică să fie suspendată şi, ca atare, nu asistăm la o implementare foarte rapidă. Și termenul la care s-a angajat Guvernul mi se pare destul de riscant, pentru că o lege trebuie totuşi dezbătută, trebuie cunoscută de către public, şi în primul rând, e nevoie de consultări serioase cu cetăţenii. Am suspiciunea că unele reforme s-au făcut în mod formal.

- Guvernul Filip a dorit probabil să liniștească oamenii care protestau în stradă și au promis reforme pe bandă rulantă.

- Sunt convinsă că guvernul a vrut să demonstreze că este unul proeuropean, şi atunci s-a angajat într-un ritm accelerat al reformelor. Nu e neapărat un lucru rău, singurul risc major este ca aceste reforme să rămână formale, şi să nu fie reforme de substanţă, care într-adevăr să schimbe instituţiile din R. Moldova.

- Au existat intervenții din partea opoziției?

- Am remarcat poziţia fostului premier Leancă, pentru că eu am recomandat ca o măsură de combatere a corupţiei şi de consolidare fiscală interzicerea participării companiilor înregistrate în off-shoruri la procesul de achiziţie la licitații organizate de Guvern şi administraţie publică. El mi-a spus că Domnia Sa a depus un proiect de lege în acest sens. Eu cred că aceasta ar fi o soluţie foarte bună, fiindcă asta ajută capitalul autohton să se consolideze, să participe la licitaţie în mod real, altfel vin companii înregistrate în off-shoruri, câştigă licitaţiile, profiturile nu se impozitează şi se duc în paradisuri fiscale. Am vorbit și despre frauda bancară. Ce este surprinzător pentru mine ca fost procuror este că nimeni nu vorbeşte unde s-au dus banii. Nimeni nu vorbeşte despre rolul autorităţilor statului care trebuiau să supravegheze mişcările financiare. Nu vorbeşte în mod real despre cei care au făcut aceste tranzacţii. Eu pot să accept că şi politicienii sunt de vină, fie că au luat nişte măsuri în exces, fie că nu au luat nicio măsură, dar pentru Moldova este foarte important ca aceşti bani să se întoarcă înapoi, şi văd că nu există, o preocupare pentru această sumă colosală.

- De fapt, a fost trecută la datorie de stat.

- Nu e o soluţie. Datoria de stat o suportă cetăţeanul. Nu mi se pare onest ca toată lumea să suporte o fraudă, iar cei care au comis-o să fie beneficiarii integrali ai sumelor de bani.

- Credeți că noul guvernator al Băncii Naționale va face ordine în sistemul bancar?

- Ascultându-l pe guvernatorul băncii centrale, Sergiu Cioclea, am văzut o speranţă că sistemul financiar-bancar are şansa să fie pus pe nişte baze oneste de control, de responsabilitate. Am văzut un om care nu e neapărat sensibil la conveniențe politice. Nu cred că trebuie să-i mulţumească vreunui partid sau altul pentru funcţia pe care o are. Acest tip de independenţă profesională m-a impresionat pozitiv. Văd o persoană determinată să pună cumva lucrurile într-o mişcare corectă şi onestă.

- Am văzut că și în statele membre UE corupția este o problemă majoră. Când se poate spune că lupta cu acest fenomen este eficientă? Sau când UE ar putea aprecia pozitiv eforturile de luptă cu corupția în R. Moldova?

- Fenomenul de corupţie este destul de prezent, în diverse forme, și în unele state model, cum ar fi Luxemburgul, care a tolerat o serie de tranzacţii financiare oneroase, contrar legilor europene (vezi Lux Leacks), acum asistăm la Panama Leaks, care arată că foarte mulţi oameni de afaceri occidentali, dar şi din Europa de Est, au scurs profituri în paradisuri fiscale. Sigur e foarte uşor să dai lecţii celor mai slabi, şi eventual, ultimilor veniţi, dar trebuie să recunoaştem că acolo există şi o eficienţă a actului de guvernare, care face mai uşor suportabilă de către cetăţean corupţia.
Am afirmat că guvernanții nu vor reuşi să combată corupţia decât dacă o previn. Or asta este un proces de guvernanţă politico-administrativă foarte dificilă. Atâta vreme cât legea este doar în beneficiul unor grupuri de interese, nu în beneficiul marelui public atunci această lege va fi încălcată foarte uşor.

- Cum ați descrie starea relațiilor din UE și R. Moldova în prezent?

- Mărturisesc că personal nu mi-a plăcut maniera în care foarte mulţi dintre vorbitori foloseau cuvântul „raportez”. Dacă R. Moldova îşi priveşte statutul de asociat ca un format de subordonare este foarte greşit. În momentul în care aderi şi eşti parte a acestui club care se numeşte Uniunea Europeană, trebuie să ai conştiinţa apartenenţei la el cu drepturi egale. Eu nu-mi doresc ca guvernele Moldovei să se comporte ca un şcolar ieşit la tablă, şi nu am venit în niciun caz pe post de profesoară, sau pentru a da lecţii.

- Totuși, unul din scopurile urmărite de Guvernul Filip este ca UE să deblocheze finanțarea Republicii Moldova. Ați vorbit când ar fi posibil acest lucru?

- Criza politică a fost definitorie pentru suspendarea finanţării din partea UE. Nimeni nu dă bani vreunei ţări pe care nu ştii cine o administrează. Nu fac partizanat politic, dar e bine că Moldova are un guvern, pentru că o criză politică prelungită ar fi destabilizat mai mult ţara. Moldova nu e Belgia care să stea doi ani fără Guvern şi să se administreze singură.

UE şi FMI vor să aibă o evaluare foarte clară de parcurs şi probabil ele vor merge mână în mână. Am înţeles că două misiuni ale FMI au fost deja în decembrie 2015 şi februarie 2016 la Chişinău, cu siguranţă că UE va avea acelaşi tip de abordare ca şi fondul monetar. În iunie se aşteaptă a treia misiune şi sper să avem o declaraţie fermă cu privire la aceşti bani. Dar asta nu scuteşte Guvernul să încerce să-şi consolideze propriile resurse. Sper eu că nu o face prin taxe şi impozite mai ridicate. Este foarte bine ca multe venituri ale statului să vină din mediul economic, din încercarea de a stimula afacerile care să producă şi locuri de muncă, şi profit, pentru că asta produce în mod real taxe, care compensează celelalte cheltuieli din sfera neproductivă, nu neapărat din împrumuturi sau din majorări de taxe şi impozite. Într-o ţară săracă nu asta este soluţia. Trebuie să stimulezi foarte mult economia, şi asta obţii când o faci atractivă.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)