Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 13 Noiembrie 2018
Abonamente

Interviu 24 Mai 2016, ora 10:22    Din editia print

INTERVIU cu Norica Nicolai, europarlamentar: „Nu mi se pare onest ca toată lumea să suporte o fraudă”

Marime Font

Patru europarlamentari s-au aflat, în perioada 18-19 mai, într-o vizită de lucru la Chișinău. Grupul condus de Andi Cristea s-a întâlnit cu deputații moldoveni în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova și a avut un schimb de opinii cu privire la starea actuală a cooperării dintre UE și Republica Moldova, progresele înregistrate în implementarea agendei de reforme și evenimentele politice recente din țara noastră.

În interviul de mai jos, deputatul european Norica Nicolai aduce primele impresii rămase în urma întrevederilor.

- Cu ce sarcini ați venit dvs. și ceilalți colegi din Parlamentul European la Chișinău?

- Noi nu plecăm niciodată cu sarcini sau idei preconcepute, pentru că nu vrem să demonstrăm nimic. Pur şi simplu, este o acţiune formală, din punctul de vedere al Comitetului de Asociere, care are loc de două ori pe an, o dată la Chişinău și o dată la Bruxelles. Pentru noi era foarte important, în acest moment, să avem o evaluare, reală, pe teren a reformelor implementate pe care și le-a asumat R. Moldova atunci când a semnat Acordul de Asociere.

- Despre ce ați discutat la întâlnirea cu deputații moldoveni?

- În prima zi, am avut discuții cu privire la reforma în justiţie, anticorupţie, reforma în sistemul bancar, reforma electorală, reforma financiară. Au fost prezentări din partea autorităţilor de la Chişinău, iar din partea noastră - luări de poziţie, după care a fost o sesiune de dezbateri.

- Există momente critice asupra cărora ați insistat?

- Eu am avut o intervenţie pentru primele două componente: reforma justiţiei şi reforma sistemului anticorupţie. Pentru mine a fost surprinzător că, în momentul de faţă, foarte multe reforme care sunt aparent implementate, inclusiv Legea Procuraturii, Legea cu privire la integritate, sunt suspendate, deoarece contravin Constituţiei. Am spus-o public, prioritatea este să respectăm regulile constituţionale. Constituţia e lege fundamentală, lege de viziune cu privire la sistemul politic, drepturile şi libertăţile fundamentale într-o ţară. Cred că era foarte normal să fi fost mai întâi o reformă constituţională, o dezbatere cu cetăţenii. Dar colegii de la Chișinău au luat-o înainte. Asta face ca o parte din legislaţia specifică să fie suspendată şi, ca atare, nu asistăm la o implementare foarte rapidă. Și termenul la care s-a angajat Guvernul mi se pare destul de riscant, pentru că o lege trebuie totuşi dezbătută, trebuie cunoscută de către public, şi în primul rând, e nevoie de consultări serioase cu cetăţenii. Am suspiciunea că unele reforme s-au făcut în mod formal.

- Guvernul Filip a dorit probabil să liniștească oamenii care protestau în stradă și au promis reforme pe bandă rulantă.

- Sunt convinsă că guvernul a vrut să demonstreze că este unul proeuropean, şi atunci s-a angajat într-un ritm accelerat al reformelor. Nu e neapărat un lucru rău, singurul risc major este ca aceste reforme să rămână formale, şi să nu fie reforme de substanţă, care într-adevăr să schimbe instituţiile din R. Moldova.

- Au existat intervenții din partea opoziției?

- Am remarcat poziţia fostului premier Leancă, pentru că eu am recomandat ca o măsură de combatere a corupţiei şi de consolidare fiscală interzicerea participării companiilor înregistrate în off-shoruri la procesul de achiziţie la licitații organizate de Guvern şi administraţie publică. El mi-a spus că Domnia Sa a depus un proiect de lege în acest sens. Eu cred că aceasta ar fi o soluţie foarte bună, fiindcă asta ajută capitalul autohton să se consolideze, să participe la licitaţie în mod real, altfel vin companii înregistrate în off-shoruri, câştigă licitaţiile, profiturile nu se impozitează şi se duc în paradisuri fiscale. Am vorbit și despre frauda bancară. Ce este surprinzător pentru mine ca fost procuror este că nimeni nu vorbeşte unde s-au dus banii. Nimeni nu vorbeşte despre rolul autorităţilor statului care trebuiau să supravegheze mişcările financiare. Nu vorbeşte în mod real despre cei care au făcut aceste tranzacţii. Eu pot să accept că şi politicienii sunt de vină, fie că au luat nişte măsuri în exces, fie că nu au luat nicio măsură, dar pentru Moldova este foarte important ca aceşti bani să se întoarcă înapoi, şi văd că nu există, o preocupare pentru această sumă colosală.

- De fapt, a fost trecută la datorie de stat.

- Nu e o soluţie. Datoria de stat o suportă cetăţeanul. Nu mi se pare onest ca toată lumea să suporte o fraudă, iar cei care au comis-o să fie beneficiarii integrali ai sumelor de bani.

- Credeți că noul guvernator al Băncii Naționale va face ordine în sistemul bancar?

- Ascultându-l pe guvernatorul băncii centrale, Sergiu Cioclea, am văzut o speranţă că sistemul financiar-bancar are şansa să fie pus pe nişte baze oneste de control, de responsabilitate. Am văzut un om care nu e neapărat sensibil la conveniențe politice. Nu cred că trebuie să-i mulţumească vreunui partid sau altul pentru funcţia pe care o are. Acest tip de independenţă profesională m-a impresionat pozitiv. Văd o persoană determinată să pună cumva lucrurile într-o mişcare corectă şi onestă.

- Am văzut că și în statele membre UE corupția este o problemă majoră. Când se poate spune că lupta cu acest fenomen este eficientă? Sau când UE ar putea aprecia pozitiv eforturile de luptă cu corupția în R. Moldova?

- Fenomenul de corupţie este destul de prezent, în diverse forme, și în unele state model, cum ar fi Luxemburgul, care a tolerat o serie de tranzacţii financiare oneroase, contrar legilor europene (vezi Lux Leacks), acum asistăm la Panama Leaks, care arată că foarte mulţi oameni de afaceri occidentali, dar şi din Europa de Est, au scurs profituri în paradisuri fiscale. Sigur e foarte uşor să dai lecţii celor mai slabi, şi eventual, ultimilor veniţi, dar trebuie să recunoaştem că acolo există şi o eficienţă a actului de guvernare, care face mai uşor suportabilă de către cetăţean corupţia.
Am afirmat că guvernanții nu vor reuşi să combată corupţia decât dacă o previn. Or asta este un proces de guvernanţă politico-administrativă foarte dificilă. Atâta vreme cât legea este doar în beneficiul unor grupuri de interese, nu în beneficiul marelui public atunci această lege va fi încălcată foarte uşor.

- Cum ați descrie starea relațiilor din UE și R. Moldova în prezent?

- Mărturisesc că personal nu mi-a plăcut maniera în care foarte mulţi dintre vorbitori foloseau cuvântul „raportez”. Dacă R. Moldova îşi priveşte statutul de asociat ca un format de subordonare este foarte greşit. În momentul în care aderi şi eşti parte a acestui club care se numeşte Uniunea Europeană, trebuie să ai conştiinţa apartenenţei la el cu drepturi egale. Eu nu-mi doresc ca guvernele Moldovei să se comporte ca un şcolar ieşit la tablă, şi nu am venit în niciun caz pe post de profesoară, sau pentru a da lecţii.

- Totuși, unul din scopurile urmărite de Guvernul Filip este ca UE să deblocheze finanțarea Republicii Moldova. Ați vorbit când ar fi posibil acest lucru?

- Criza politică a fost definitorie pentru suspendarea finanţării din partea UE. Nimeni nu dă bani vreunei ţări pe care nu ştii cine o administrează. Nu fac partizanat politic, dar e bine că Moldova are un guvern, pentru că o criză politică prelungită ar fi destabilizat mai mult ţara. Moldova nu e Belgia care să stea doi ani fără Guvern şi să se administreze singură.

UE şi FMI vor să aibă o evaluare foarte clară de parcurs şi probabil ele vor merge mână în mână. Am înţeles că două misiuni ale FMI au fost deja în decembrie 2015 şi februarie 2016 la Chişinău, cu siguranţă că UE va avea acelaşi tip de abordare ca şi fondul monetar. În iunie se aşteaptă a treia misiune şi sper să avem o declaraţie fermă cu privire la aceşti bani. Dar asta nu scuteşte Guvernul să încerce să-şi consolideze propriile resurse. Sper eu că nu o face prin taxe şi impozite mai ridicate. Este foarte bine ca multe venituri ale statului să vină din mediul economic, din încercarea de a stimula afacerile care să producă şi locuri de muncă, şi profit, pentru că asta produce în mod real taxe, care compensează celelalte cheltuieli din sfera neproductivă, nu neapărat din împrumuturi sau din majorări de taxe şi impozite. Într-o ţară săracă nu asta este soluţia. Trebuie să stimulezi foarte mult economia, şi asta obţii când o faci atractivă.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)