Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Moldova 7 Septembrie 2016, ora 09:05

Interviu cu Prim-ministrul Pavel Filip: „Vom sta departe de politica partizană și vom guverna cu un singur gând - rezultatele”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Cu ocazia recentei celebrări a celor 25 de ani de la declararea Independenței Republicii Moldova, ziarul TIMPUL a discutat cu Premierul Pavel Filip despre parcursul țării noastre în acest sfert de secol. Despre reușitele și eșecurile Moldovei, despre planuri și perspective, dar și despre mândira de țară - toate le găsiți în răspunsurile lui Pavel Filip. 

- Dle prim-ministru, Republica Moldova împlinește 25 de ani de la proclamarea Independenței. În opinia Dvs, ce au însemnat acești 25 de ani pentru țara noastră?

Au fost 25 ani în care am învățat, pe picioarele noastre, din alegeri mai bune sau mai puțin inspirate, ce înseamnă democrația și economia de piaţă. Timp de 25 ani ne-am căutat drumul ca țară, am făcut alegeri și schimbări, ne-am maturizat democratic. Cel mai important este că astăzi Moldova știe ce vrea, că are clar stabilit un proiect de țară, care este integrarea europeană. Mai mult, angajamentele politice ale Guvernului și majorității parlamentare depășesc stadiul de discurs și sunt urmate de măsuri și reforme cu efect în viața de zi cu zi a oamenilor. Republica Moldova trece acum într-o altă etapă, cea a rezultatelor economice și sociale de pe urma căreia să beneficieze fiecare cetățean. Creșterea nivelului de trai va fi principala consecință a procesului de apropiere de Europa.

- Probabil deja e banală întrebarea, dar am vrea să aflăm și opinia Dvs: este Republica Moldova un stat independent?

Suntem, fără doar și poate, un stat independent. Nu suntem încă un stat puternic, iar asta ne creează vulnerabilități interne și externe. Conflictul din Transnistria este încă o rană deschisă, instituțiile nu sunt suficient de puternice, avem prea multă sărăcie și prea puține oportunități, mulți cetățeni aleg să părăsească țara. În aceste condiții, este nevoie de accelerarea investițiilor în infrastructură, în educație și în sănătate, dar și de o reformă din temelii a felului în care se face politică în Moldova - mai puțin scandal, mai multă seriozitate, iar asta înseamnă mai multe măsuri care pun accent pe problemele oamenilor și pe reforme bine gândite. Anume această atitudine încercăm să o promovăm în activitatea noastră. Alături de membrii Guvernului și de Parlament, de partenerii de dezvoltare din UE, prin intermediul acordului pe care îl vom semna cu FMI, prin politicile de reformă importante pe care le punem în aplicare, lucrăm la întărirea statului și la respectarea contractului social pe care îl avem cu cetățenii Republicii Moldova. Iar acest lucru, vă asigur, ne va face mai puternici și va consolida independența noastră.


- Dle prim-ministru, am văzut recent un sondaj în care cei mai mulți respondenți se declarau mândri de țara lor, în pofida tuturor problemelor  cu care se confruntă. Dvs sunteți mândru de Republica Moldova?

Sunt, împreună cu concetățenii mei, mândru de țara noastră, de felul în care și-a păstrat independența, demnitatea și libertatea, de felul în care și-a luat singură deciziile și a căutat progresul. Vreau, ca prim-ministru al Republicii Moldova, să mulțumesc fiecărui cetățean care a muncit, în felul său, pentru ca țara noastră să aibă un prezent și viitor mai bun. Personal, cunosc foarte mulți astfel de oameni, iar ei mă inspiră în activitatea mea de la Guvern.

- Ați preluat mandatul de premier într-o situație de profundă criză socială, politică și economică. Republica Moldova aniversează cei 25 de ani, cel puțin aparent, într-o altă atmosferă. S-a schimbat ceva față de acum jumătate de an? Cum ați reușit?

Mă bucur că Moldova este astăzi în cel mai stabil moment al său din ultimii ani. Știu că nu a fost deloc ușor să ajungem aici. Știu că sunt unii care, fie înainte de prezidențiale, fie după, își doresc reizbucnirea scandalului și a protestelor de stradă doar pentru că așa pot ei să-și urmărească propriile interese. Pentru acești oameni nu contează măsurile bune pe care a reușit să le ia acest Guvern, nu contează acordul cu FMI, nu contează Foaia de Parcurs îndeplinită și aprecierile partenerilor externi, nu contează reluarea finanțării dinspre România și măsurile sociale pentru a face viața oamenilor mai ușoară. Ei își doresc putere cu orice preț, chiar și cu prețul instabilității. Lor le transmit un singur lucru – nu veți reuși domnilor!

Vom continua în același mod serios să ducem la îndeplinire reformele, să implementăm Acordul de Asociere și să creștem standardele de viață ale oamenilor. Ne vom vedea de activitatea noastră, vom sta departe de politica partizană și vom guverna cu un singur gând - rezultatele. Vrem să dezvoltăm Moldova, să ne ducem la îndeplinire angajamentele luate și nimeni să nu mai poată întoarce opțiunea pentru integrare europeană. Avem și voința, și priceperea să ne ținem de cuvânt.

- Chiar dacă nu ține în mod direct de Ziua Independenței, nu putem să nu abordăm subiectul alegerilor prezidențiale, mai ales că acesta va fi primul pe agendă publică în următoarele luni, iar rezultatul acestor alegeri va influența soarta țării în următorii câțiva ani. Premierul român Dacian Cioloș cu care v-ați întâlnit zilele trecute, dar și alți oficiali occidentali spun că este foarte importantă stabilitatea, chiar și în această campanie, pentru a continua reformele. Dvs cum vedeți aceste alegeri din acest punct de vedere – vor afecta activitatea executivului? Cât de mare este riscul unor scenarii similare celor de la începutul acestui an?

Stabilitatea este temelia oricărui progres. Ce spune premierul Cioloș afirmă și partenerii de la Washington și Bruxelles. Credibilitatea noastră externă, integrarea europeană, crearea de noi locuri de muncă și investițiile străine depind de stabilitatea la nivelul Guvernului și al majorității parlamentare. Vă asigur că noi, în Executiv și Legislativ, suntem uniți și vrem să ne ducem mandatul la bun sfârșit, în 2018.
Îmi doresc să avem, după alegerile din octombrie-noiembrie, un Președinte responsabil și echilibrat, care să înțeleagă rolul fundamental al stabilității și construcției pentru actualul context prin care trece țara noastră. Există întotdeauna riscul ca unii, de capul lor sau manevrați de alții, să dorească să realizeze în stradă ceea ce nu pot realiza la vot. Dar eu știu că moldovenii sunt oameni serioși și nu se lasă păcăliți de aventurieri politici. Oamenii vor lucruri și fapte concrete, nu circ. Ei au reușit deja să se convingă că doar stabilitatea și un Guvern pus pe treabă pot aduce venituri mai mari și prețuri mai mici. Am încredere, deci, în oamenii politici responsabili și în înțelepciunea cetățenilor țării noastre, care nu vor permite ca țara să alunece din nou în haos și instabilitate.

- La 25 de ani de independență, societatea din Republica Moldova continuă să fi divizată pe criterii etnice, lingvistice, politice. Credeți că Republica Moldova are nevoie de un proiect de țară care să-i unească pe toți locuitorii săi? Care ar trebui să fie acest proiect?

Nevoia unui proiect de țară este una dintre lecțiile învățate ale ultimilor 25 ani. De aceea, eu, ca prim-ministru, am vorbit în repetate rânduri despre integrarea europeană ca fiind proiectul de țară, ca fiind acel lucru care să ne dea motivația să mergem drept pe calea reformelor și să aducem acea schimbare în bine pe care o așteaptă oamenii de la noi, politicienii. Noi vrem în UE pentru că acest lucru înseamnă oportunități pentru cetățenii noștri, înseamnă bani pentru drumuri, școli și spitale, înseamnă susținerea directă a celor mai puternice țări ale continentului. De aceea am făcut un apel către societate să se solidarizeze în jurul acestui obiectiv fundamental. Cred că o Moldovă demnă în Europa este un proiect care poate vindeca diviziunile care există astăzi în politica și societatea moldovenească. Sper foarte mult ca realizările acestui Guvern să îi convingă chiar și pe cei mai sceptici, că putem reuși în obiectivele pe care ni le propunem.

Singura noastră șansă la dezvoltare și la un trai decent trece prin Europa. Stă doar în puterea noastră să ne respectăm angajamentele și să ne ocupăm locul pe care îl merităm.

- Dle prim-ministru, tot mai mulți cetățeni moldoveni părăsesc țara spunând că nu-și văd viitorul în Republica Moldova și nu mai au încredere că se va schimba ceva. Dvs cum vedeți viitorul țării noastre? Credeți că Republica Moldova va reuși?

Sunt convins de acest lucru. Dacă ne luăm soarta în propriile mâini, putem deveni campioni și nu victime ale istoriei. Așa cum am mai spus în ultimele săptămâni, atât timp cât suntem stabili, serioși și orientați spre reforme, nu avem cum să nu reușim.

D.C. (Timpul.md)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)