Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente

Moldova 7 Septembrie 2016, ora 09:05

Interviu cu Prim-ministrul Pavel Filip: „Vom sta departe de politica partizană și vom guverna cu un singur gând - rezultatele”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Cu ocazia recentei celebrări a celor 25 de ani de la declararea Independenței Republicii Moldova, ziarul TIMPUL a discutat cu Premierul Pavel Filip despre parcursul țării noastre în acest sfert de secol. Despre reușitele și eșecurile Moldovei, despre planuri și perspective, dar și despre mândira de țară - toate le găsiți în răspunsurile lui Pavel Filip. 

- Dle prim-ministru, Republica Moldova împlinește 25 de ani de la proclamarea Independenței. În opinia Dvs, ce au însemnat acești 25 de ani pentru țara noastră?

Au fost 25 ani în care am învățat, pe picioarele noastre, din alegeri mai bune sau mai puțin inspirate, ce înseamnă democrația și economia de piaţă. Timp de 25 ani ne-am căutat drumul ca țară, am făcut alegeri și schimbări, ne-am maturizat democratic. Cel mai important este că astăzi Moldova știe ce vrea, că are clar stabilit un proiect de țară, care este integrarea europeană. Mai mult, angajamentele politice ale Guvernului și majorității parlamentare depășesc stadiul de discurs și sunt urmate de măsuri și reforme cu efect în viața de zi cu zi a oamenilor. Republica Moldova trece acum într-o altă etapă, cea a rezultatelor economice și sociale de pe urma căreia să beneficieze fiecare cetățean. Creșterea nivelului de trai va fi principala consecință a procesului de apropiere de Europa.

- Probabil deja e banală întrebarea, dar am vrea să aflăm și opinia Dvs: este Republica Moldova un stat independent?

Suntem, fără doar și poate, un stat independent. Nu suntem încă un stat puternic, iar asta ne creează vulnerabilități interne și externe. Conflictul din Transnistria este încă o rană deschisă, instituțiile nu sunt suficient de puternice, avem prea multă sărăcie și prea puține oportunități, mulți cetățeni aleg să părăsească țara. În aceste condiții, este nevoie de accelerarea investițiilor în infrastructură, în educație și în sănătate, dar și de o reformă din temelii a felului în care se face politică în Moldova - mai puțin scandal, mai multă seriozitate, iar asta înseamnă mai multe măsuri care pun accent pe problemele oamenilor și pe reforme bine gândite. Anume această atitudine încercăm să o promovăm în activitatea noastră. Alături de membrii Guvernului și de Parlament, de partenerii de dezvoltare din UE, prin intermediul acordului pe care îl vom semna cu FMI, prin politicile de reformă importante pe care le punem în aplicare, lucrăm la întărirea statului și la respectarea contractului social pe care îl avem cu cetățenii Republicii Moldova. Iar acest lucru, vă asigur, ne va face mai puternici și va consolida independența noastră.


- Dle prim-ministru, am văzut recent un sondaj în care cei mai mulți respondenți se declarau mândri de țara lor, în pofida tuturor problemelor  cu care se confruntă. Dvs sunteți mândru de Republica Moldova?

Sunt, împreună cu concetățenii mei, mândru de țara noastră, de felul în care și-a păstrat independența, demnitatea și libertatea, de felul în care și-a luat singură deciziile și a căutat progresul. Vreau, ca prim-ministru al Republicii Moldova, să mulțumesc fiecărui cetățean care a muncit, în felul său, pentru ca țara noastră să aibă un prezent și viitor mai bun. Personal, cunosc foarte mulți astfel de oameni, iar ei mă inspiră în activitatea mea de la Guvern.

- Ați preluat mandatul de premier într-o situație de profundă criză socială, politică și economică. Republica Moldova aniversează cei 25 de ani, cel puțin aparent, într-o altă atmosferă. S-a schimbat ceva față de acum jumătate de an? Cum ați reușit?

Mă bucur că Moldova este astăzi în cel mai stabil moment al său din ultimii ani. Știu că nu a fost deloc ușor să ajungem aici. Știu că sunt unii care, fie înainte de prezidențiale, fie după, își doresc reizbucnirea scandalului și a protestelor de stradă doar pentru că așa pot ei să-și urmărească propriile interese. Pentru acești oameni nu contează măsurile bune pe care a reușit să le ia acest Guvern, nu contează acordul cu FMI, nu contează Foaia de Parcurs îndeplinită și aprecierile partenerilor externi, nu contează reluarea finanțării dinspre România și măsurile sociale pentru a face viața oamenilor mai ușoară. Ei își doresc putere cu orice preț, chiar și cu prețul instabilității. Lor le transmit un singur lucru – nu veți reuși domnilor!

Vom continua în același mod serios să ducem la îndeplinire reformele, să implementăm Acordul de Asociere și să creștem standardele de viață ale oamenilor. Ne vom vedea de activitatea noastră, vom sta departe de politica partizană și vom guverna cu un singur gând - rezultatele. Vrem să dezvoltăm Moldova, să ne ducem la îndeplinire angajamentele luate și nimeni să nu mai poată întoarce opțiunea pentru integrare europeană. Avem și voința, și priceperea să ne ținem de cuvânt.

- Chiar dacă nu ține în mod direct de Ziua Independenței, nu putem să nu abordăm subiectul alegerilor prezidențiale, mai ales că acesta va fi primul pe agendă publică în următoarele luni, iar rezultatul acestor alegeri va influența soarta țării în următorii câțiva ani. Premierul român Dacian Cioloș cu care v-ați întâlnit zilele trecute, dar și alți oficiali occidentali spun că este foarte importantă stabilitatea, chiar și în această campanie, pentru a continua reformele. Dvs cum vedeți aceste alegeri din acest punct de vedere – vor afecta activitatea executivului? Cât de mare este riscul unor scenarii similare celor de la începutul acestui an?

Stabilitatea este temelia oricărui progres. Ce spune premierul Cioloș afirmă și partenerii de la Washington și Bruxelles. Credibilitatea noastră externă, integrarea europeană, crearea de noi locuri de muncă și investițiile străine depind de stabilitatea la nivelul Guvernului și al majorității parlamentare. Vă asigur că noi, în Executiv și Legislativ, suntem uniți și vrem să ne ducem mandatul la bun sfârșit, în 2018.
Îmi doresc să avem, după alegerile din octombrie-noiembrie, un Președinte responsabil și echilibrat, care să înțeleagă rolul fundamental al stabilității și construcției pentru actualul context prin care trece țara noastră. Există întotdeauna riscul ca unii, de capul lor sau manevrați de alții, să dorească să realizeze în stradă ceea ce nu pot realiza la vot. Dar eu știu că moldovenii sunt oameni serioși și nu se lasă păcăliți de aventurieri politici. Oamenii vor lucruri și fapte concrete, nu circ. Ei au reușit deja să se convingă că doar stabilitatea și un Guvern pus pe treabă pot aduce venituri mai mari și prețuri mai mici. Am încredere, deci, în oamenii politici responsabili și în înțelepciunea cetățenilor țării noastre, care nu vor permite ca țara să alunece din nou în haos și instabilitate.

- La 25 de ani de independență, societatea din Republica Moldova continuă să fi divizată pe criterii etnice, lingvistice, politice. Credeți că Republica Moldova are nevoie de un proiect de țară care să-i unească pe toți locuitorii săi? Care ar trebui să fie acest proiect?

Nevoia unui proiect de țară este una dintre lecțiile învățate ale ultimilor 25 ani. De aceea, eu, ca prim-ministru, am vorbit în repetate rânduri despre integrarea europeană ca fiind proiectul de țară, ca fiind acel lucru care să ne dea motivația să mergem drept pe calea reformelor și să aducem acea schimbare în bine pe care o așteaptă oamenii de la noi, politicienii. Noi vrem în UE pentru că acest lucru înseamnă oportunități pentru cetățenii noștri, înseamnă bani pentru drumuri, școli și spitale, înseamnă susținerea directă a celor mai puternice țări ale continentului. De aceea am făcut un apel către societate să se solidarizeze în jurul acestui obiectiv fundamental. Cred că o Moldovă demnă în Europa este un proiect care poate vindeca diviziunile care există astăzi în politica și societatea moldovenească. Sper foarte mult ca realizările acestui Guvern să îi convingă chiar și pe cei mai sceptici, că putem reuși în obiectivele pe care ni le propunem.

Singura noastră șansă la dezvoltare și la un trai decent trece prin Europa. Stă doar în puterea noastră să ne respectăm angajamentele și să ne ocupăm locul pe care îl merităm.

- Dle prim-ministru, tot mai mulți cetățeni moldoveni părăsesc țara spunând că nu-și văd viitorul în Republica Moldova și nu mai au încredere că se va schimba ceva. Dvs cum vedeți viitorul țării noastre? Credeți că Republica Moldova va reuși?

Sunt convins de acest lucru. Dacă ne luăm soarta în propriile mâini, putem deveni campioni și nu victime ale istoriei. Așa cum am mai spus în ultimele săptămâni, atât timp cât suntem stabili, serioși și orientați spre reforme, nu avem cum să nu reușim.

D.C. (Timpul.md)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:59

Fostul director de știri de la Jurnal TV, Gabriel Călin, care de mai mult timp muncește în calitate de șofer de camion în Statele Unite, i-a făcut o ofertă liderului PPDA, Andrei Năstase, care s-a plâns că salariul de deputat este prea mic și nu-i ajunge pentru nimic....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:56

În spatele PPDA-ului condus de Andrei Năstase stă oligarhul condamnat Victor Ţopa, care a fugit la Frankfurt după ce a fost condamnat pentru atacul raider asupra Victoriabank. Este punctul de vedere exprimat de preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, exprimat în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 12:07

Air Moldova este una din companiile aviatice din întreaga lume în care Uniunea Europeană are încredere. Agenția de Siguranță Aeronautică Europeană a certificat Air Moldova ca fiind în conformitate cu standardele sale, ceea ce îi permite să efectueze fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 09:50

Deputații fracțiunii PDM vor dona salariile pe care le-au primit de la Parlament pentru luna martie. Anunțul, a fost făcut de lideru fracțiunii, Pavel Filip, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:57

PROGNOZA METEO /// Azi vor mai cădea ploi izolat, însă, sfârşitul săptămânii ne va readuce soarele. Câte grade vor fi

Mâine vor cădea ploi doar izolat. Vântul va sufla din Nord-Est, slab, iar presiunea atmosferică va fi ridicată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:07

(FOTO) Mercenar în Ucraina /// Un bărbat din Taraclia a fost reţinut de SIS

(FOTO) Mercenar în Ucraina /// Un bărbat din Taraclia a fost reţinut de SIS

Un bărbat a fost retinut în aceasta seară de ofiţerii SIS pe Aeroportul din Chişinău. Potrivit surselor publika.md, acesta ar fi un mercenar, care lupta în Estul Ucrainei. Banuitul a fost escortat la PCCOCS. Mercenarul de 32 de ani este originar din Taraclia şi este fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:06

TRAGEDIE /// Cel puțin 29 de turiști străini au murit într-un accident în Madeira (VIDEO)

Cel puţin 29 de turişti germani, 11 bărbaţi şi 18 femei, şi-au pierdut viaţa miercuri într-un accident rutier petrecut pe insula portugheză Madeira, informează agenţiile de presă internaţionale, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:01

CAZ BIZAR /// Patru oameni răniţi de fulger în Atena, pe Acropole. “O furtună neobişnuită”

CAZ BIZAR /// Patru oameni răniţi de fulger în Atena, pe Acropole. “O furtună neobişnuită”

Incident neobişnuit în cea mai vizitată zonă turistică din capitala Greciei, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:57

Deutsche Bank se pregătește de procese și amenzi imense pentru SPĂLAREA BANILOR din Rusia

Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă din Germania, se așteaptă la amenzi, procese și posibila urmărire penală a conducerii superioare pentru rolul său în schema de spălare a banilor clienților ruși în valoare de până la 20 miliarde de dolari, scrie The Guardian, care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Aprilie 2019, ora: 06:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 APRILIE 2019. BALANȚELE POT INTRA ÎN CONFLICTE CU CEI DIN JUR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 APRILIE 2019. BALANȚELE POT INTRA ÎN CONFLICTE CU CEI DIN JUR

Horoscopul zilei de 18 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:16

Această plantă este ucigaşă! Se vinde la toate florăriile

Această plantă este ucigaşă! Se vinde la toate florăriile

Narcisele se vând în această perioadă a anului în toate florăriile din România. Puţin ştiu cât de periculoasă este. Bulbii sunt foarte toxici, dozele peste 10 g pot fi letale.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Aprilie 2019, ora: 06:13

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

 La mesele din perioada Paştelui, alături de ouăle fierte, toată lumea pune şi platouri cu legume. Cea mai populară este ceapa verde. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:12

Dacia a cucerit Europa, de la începutul anului. Vânzările grupului Renault, care deține marca românească, pe creștere, în timp ce restul marilor producători scad

Dacia a cucerit Europa, de la începutul anului. Vânzările grupului Renault, care deține marca românească, pe creștere, în timp ce restul marilor producători scad

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în martie un avans de 21,6% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,7% în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)