Astăzi 19 Septembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2019
Abonamente

Femeia 27 Septembrie 2012, ora 06:21    Din editia print

INTERVIU cu Raisa Bârnaz: Se mai cântă şi acum la Tabăra, dar nu ca odinioară...

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Toată lumea o cunoaşte pe profesoara de muzică de la Tabăra, raionul Orhei. Şi când zicem „toată lumea”, nu exagerăm deloc.

Talentul ei a fost recunoscut nu doar în R. Moldova, ci şi în România, Turcia, Rusia, Ucraina. Chiar în aceste zile s-a întors din îndepărtata Suedie, unde a dus faima cântecului românesc. Şi chiar dacă despre Raisa Bârnaz nu s-au scris articole prin ziare, munca i-a fost apreciată - cu Ordinul „Meritul Civic”, cu titlul de Eminent al Învăţământului, cu multe aplauze din partea publicului şi, nu în ultimul rând, cu bucuriile pe care i le aduc cei cinci copii şi cei cinci nepoţi ai săi...

- Dragă Raisa Bârnaz, se zice că la Tabăra toată lumea cântă… De la cine aţi moştenit dragostea pentru cântec?

- Eu m-am trezit cu cântecul mamei care şi acum, la 86 de ani, cântă foarte frumos. La sărbătorile religioase mama ne cânta, iar tata ne citea din cărţile sfinte. Tot în casa părinţilor mei am ascultat şi primele romanţe, pe care le-am îndrăgit şi le cânt şi acum cu mult drag.

- Întreaga copilărie aţi petrecut-o în preajma mănăstirii din sat. Ce vă amintiţi despre acei ani?

- Frumoase timpuri au fost! Casa noastră se afla chiar lângă mănăstire, iar noi, copiii, stăteam mereu în preajma măicuţelor, care ne răsfăţau cu bunătăţi. Am început să cânt mai întâi în corul mănăstirii din sat, a fost o continuare a educaţiei muzicale de acasă. De Crăciun, măicuţele inundau satul cu cele mai frumoase colinde. Era o muzică ce părea că vine din ceruri. Şi-a lăsat amprenta în sufletul meu pentru totdeauna. Din păcate, prin anii `60 mănăstirea a fost închisă şi s-au stins şi acele sărbători ale sufletului. În 1990 a fost redeschisă - se mai cântă şi acum la Tabăra, dar nu ca odinioară.

- Deci, nu întâmplător aţi ajuns la Şcoala Pedagogică din Călăraşi...
- Am ales să-mi continui studiile la Călăraşi, pentru că acolo exista o secţie de pedagogie muzicală. Această școală, cu profesori extraordinari, mi-a oferit tot ce a avut mai bun în plan didactic şi muzical şi a fost de o importanţă capitală în munca mea de profesoară de muzică. Şi la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi am avut parte de cei mai buni profesori: S. Croitoru, V. Popovici, I. Gagim şi mulţi alţii, etalon de profesionalism, înţelepciune şi tact pedagogic.

- V-aţi întors în sat, unde munciţi de 36 de ani... Cum aţi reuşit să organizaţi acel renumit cor, cu care aţi cucerit inimile atâtor oameni? Au fost părinţii de acord să-şi lase odraslele la repetiţii, în condiţiile când la ţară copiii sunt ocupaţi şi cu munca fizică?


- Am fost remarcată şi apreciată atât la Călăraşi, cât şi la Bălţi şi am avut posibilitatea să-mi construiesc o carieră muzicală în capitală. Dar am ales să mă întorc în satul natal, lângă părinţii mei. Tata era o figură legendară, o mare personalitate. Şi mama - mereu aproape, o mamă adevărată. Nu ştiu, cred că voiam să fiu lângă oamenii dragi. Şi nu-mi pare rău, muncesc şi până acum în şcoala din satul natal. Corul l-am organizat încă de la începuturi, am mai înfiinţat şi un ansamblu vocal, un ansamblu folcloric, cu care am ieșit în lume. Eram prezenţi la toate evenimentele muzicale importante din raion şi din republică şi întotdeauna ne întorceam cu premii. Ulterior am organizat şi un cor de băieţi şi... când au văzut băieții mei ce rezultate avem, veneau şi mă rugau să fie înscrişi la cor, chiar şi cei care nu aveau calităţile vocale necesare. Găseau timp şi pentru repetiţii, şi pentru muncile câmpului unde, aveţi dreptate, erau foarte solicitaţi de către părinţi.

- Aveţi un repertoriu de calitate. Cum aţi ales cântecele pentru cor?

- Le alegeam ținând cont de posibilităţile vocale ale elevilor. Am interpretat şi muzică clasică (Ave Maria de Acadelt, Iisus Prunc de Ceaikovski, Corul sclavilor evrei din opera Nabucco de G. Verdi etc.), cântece haiduceşti, colinde, cântece pascale şi populare, muzică uşoară. Repertoriul variat îi fascina pe copii şi ei cântau cu plăcere. Am creat şi dansuri după o anumită muzică. De exemplu, dansul Nimfele, după o melodie găsită într-o carte foarte veche la Biserica din Tabăra. Cu acest dans am participat la un festival de la Bucureşti de unde ne-am întors cu Marele Premiu. Un alt dans, pe muzica Habarera din opera Carmen, a fost prezentat de elevii mei pe scena Palatului Republicii de la Chişinău şi însuşi maestrul Eugen Doga, prezent în sală, ne-a felicitat pentru prestaţie.

- În multe şcoli, lecţiile de muzică sunt înlocuite cu cele de matematică. Se consideră că a cânta ştie toată lumea, în timp ce matematica trebuie învăţată serios. Ce credeţi despre această atitudine?
- Cred că este greşită. Asemenea practici nu-i fac pe elevi mai buni la matematică, dar în mod sigur, îi direcţionează spre muzica de proastă calitate şi de prost gust. Educația muzicală este foarte importantă, ea îi conferă omului nu doar cultură şi eleganţă, ci îl face mai bun, mai optimist, mai tolerant, mai fericit.

- Aţi concertat împreună cu elevii în multe ţări. Care dintre ele v-a lăsat o impresie mai puternică?
- Cum vă spuneam, am fost mereu prezenţi şi invitaţi la cele mai importante concursuri şi evenimente muzicale, la zeci de concursuri organizate în R. Moldova, România, Turcia, Ucraina, Rusia, Cehia. Acum două săptămâni ne-am întors din Suedia. Publicul ne-a primit foarte bine peste tot unde am mers, chiar şi în răcoroasa Suedie am fost primiţi nemaipomenit de călduros. Calitatea şi sinceritatea sunt apreciate oriunde, e greu să compari…

- Sunteţi printre puţinii profesori de muzică, despre care se poate spune că sunt şi cântăreţi de profesie.
- Îmi place să cânt. Începând cu 1992, am participat în mod constant la Concursul Naţional „Tamara Ciobanu”, ocupând la diferite ediţii locurile 3, 2, 1. „Crizantema de Argint” este sărbătoarea mea de suflet, o aştept şi mă pregătesc pentru ea tot anul. Merg să cânt nu pentru a concura, ci pentru a celebra romanţa, a onora acest gen muzical care este cel mai aproape de sufletul meu. „Crizantema de Argint” m-a răsplătit cu Premiul III, în 1993 şi Premiul II, în 2006. Am bucuria de a cânta pe aceeaşi scenă cu sora mea, Silvia Goncear, care a obținut în 2007 Marele Premiu la „Crizantema de Argint” şi în 2008 Trofeul la „Crizantema de Aur” de la Târgovişte. Acum mă pregătesc cu mare emoţie de ediţia 2012 a „Crizantemei de Aur”. Pe lângă cele două mari festivaluri, particip constant la Festivalul Naţional al Lucrătorilor din Învăţământ, la care am luat Premiul I în 2005 şi în 2011, precum şi Premiul I la Festivalul Republican al Creaţiei Artistice a Colaboratorilor instituţiilor preuniversitare de învăţământ.

- Aveţi discipoli care au ales să facă o carieră muzicală?
- Am avut foarte mulţi elevi talentaţi, înzestraţi cu deosebite calităţi muzicale. Din păcate, nu toţi au avut posibilitatea să-şi continue studiile muzicale. Dar sunt mândră de cei care au reuşit s-o facă. De exemplu, Anişoara Cebotari este una dintre cele mai talentate discipole ale mele. Mi-a fost elevă de la vârsta de cinci ani. Are calităţi vocale excepţionale, a fost apreciată la toate concursurile şi concertele la care a participat. La Festivalul „Micul Prinț”, în 1996 şi în 1997, pe lângă premii, a câştigat şi o bursă de studii la Liceul „Dinu Lipati” din Bucureşti, din partea Guvernului român. A studiat la acest liceu, apoi a urmat Academia de Muzică din Bucureşti. Acum s-a stabilit la Bucureşti şi este interpretă de operă. O altă discipolă a mea este Vera Laşcu din Vatici, satul vecin. Am lucrat individual cu ea, a absolvit şi ea Liceul „Dinu Lipati”, apoi Academia de Muzică din Bucureşti. Fiii fratelui meu, Radu şi Igor Goncear, au studiat la Academia de Muzică din Chişinău, Radu Guţu, Maria Pşeneac şi Victoria Goncear îşi fac studiile la Şcoala Pedagogică din Călăraşi, Secţia muzică. Şi alţi elevi au participat la concursuri şi festivaluri muzicale, au fost premiaţi, numai că ulterior au ales să facă studii în domenii mai pragmatice.

- Aţi reuşit să descoperiţi talentul muzical în mulţi copii de la Tabăra, dar aţi avut grijă şi de cei cinci copii ai dumneavoastră. Câte nunţi aţi jucat până acum în familie? Aveţi şi nepoţi?
- Dumnezeu m-a binecuvântat şi sunt împlinită şi ca mamă. Am cinci copii, două fiice şi trei feciori. Fiica mai mare a făcut Facultatea de Limbi Străine la Chişinău, apoi doctoratul la Universitatea din Bucureşti şi s-a specializat în literatura franceză. Locuieşte în România, e căsătorită şi are doi copii minunaţi. Feciorii mai mici şi-au făcut studiile la Oradea şi s-au stabilit acolo, încă nu s-au căsătorit. A doua fiică a făcut Politehnica din Chișinău, are o fetiţă deşteaptă foc. Fiul cel mai mare e alături de noi, lucrăm în aceeaşi şcoală, este cadru didactic. Are şi el un fiu şi o fiică. Am cinci copii şi cinci nepoţi, cu care mă mândresc foarte mult. Iar soţul meu e învăţător de matematică, tot la Tabăra.

- Şi cum se împacă cifrele cu notele muzicale în familia dumneavoastră?

- Deşi la prima vedere nu pare aşa, muzica este o artă care se bazează pe principii exacte, matematice. Pe de altă parte, şi matematica este o artă. Soţul meu m-a susţinut profesional întotdeauna, este un om deştept, drept şi foarte generos.

- De ce principiu vă conduceţi în viaţă şi aţi dori să-l respecte şi copiii dumneavoastră?
- Apa trece, pietrele rămân. Şi munca nu trădează niciodată...Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:29

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

VIDEO / Octavian Țîcu candidează la funcția de primar al Chișinăului și a părăsit fracțiunea PPDA

Deputatul Octavian Țîcu a decis să candideze la șefia capitalei și a făcut un apel către partidele de dreapta, îndemnându-le să-și unească forțele, pentru a nu admite ca fotoliul de primar al Chișinăului să fie ocupat de socialistul Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:21

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Dumitru Țîra candidează pentru funcția de primar general al capitalei! Actele pentru înregistrarea în cursă au fost depuse astăzi la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 17:19

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

CNA şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarul fraudei bancare şi au ridicat 11 automobile de lux

Centrul Naţional Anticorupţie, prin intermediul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI), şi procurorii anticorupţie au aplicat zilele acestea sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare. Printre bunurile indisponibilizate sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

HIV - simptome, transmitere, diagnostic, tratament

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

3 sandwichuri sănătoase, perfecte pentru pachetul de la muncă

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

RM a fost condamnată la CEDO, alături de Rusia, pentru că a predat persoane miliției transnistrene

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Separarea puterii în stat a coaliției ACUM-PSRM /// Legislativul îi cheamă pe Harunjen și Cavcaliul la AUDIERI

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)