Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Politică 26 Februarie 2012, ora 11:02

INTERVIU cu Vlad Filat despre alegerea PREȘEDINTELUI, votul UNINOMINAL și integrarea în UE

Marime Font

Foto: timpul.md

 Vlad Filat: "Nu ne putem permite sa tratam cu iresponsabilitate momentul politic important in care sintem"

Într-un interviu acordat Agenţiei MOLDPRES, Vlad Filat vorbeşte despre vizita la Chişinău a Comisarului european, Karel de Gucht, despre alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, dar şi despre posibila modificare a sistemului electoral.

Î: Dle Prim-ministru, mîine în Republica Moldova, la invitaţia Dvs., soseşte Comisarul European pentru Comerţ, Karel de Gucht. Care este scopul vizitei?

V.F.: Este o vizită importantă, care se înscrie în dialogul moldo-comunitar aflat în continuă ascensiune în ultimii mai bine de doi ani. În cadrul acestei vizite urmează să fie lansate oficial negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv dintre Moldova şi UE, dar şi abordate aspecte ce ţin de cooperarea în domeniul comercial-economic. Lansarea oficială a negocierilor semnifică, dacă doriţi, şi o nouă etapă în relaţiile noastre cu UE. În ultima perioadă s-a muncit mult pentru atingerea acestui obiectiv şi constat cu satisfacţie că efortul depus s-a încununat cu un rezultat pe măsură.


Semnarea Acordului va deschide noi oportunităţi pentru agenţii economici din ţara noastră, va conduce la crearea noilor locuri de muncă şi va spori atractivitatea Moldovei pentru eventualii investitori. Acest lucru este extrem de important în situaţia în care, se ştie, pentru a continua dezvoltarea începută, Moldova are nevoie de investiţii.

De asemenea, semnarea Acordului va însemna încă un pas important spre realizarea priorităţii de integrare europeană, inclusiv spre semnarea ulterioară a Acordului de Asociere.

Revenind la vizita dlui Comisar, aş vrea să remarc că ea se înscrie perfect în şirul vizitelor întreprinse în Republica Moldova de prietenii noştri din exterior, care sprijină Moldova în procesul de reforme, democratizare şi integrare europeană. Aş vrea să amintesc cu această ocazie că la Chişinău au fost anterior: Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Vicepreşedinta Comisiei Europene, Catherine Ashton, comisarii europeni Stefan Fule, Gunther Oettinger, Algirdas Semeta, Cecilia Malmstrom, Premierul polonez, Donald Tusk, Premierul ungar, Victor Orban etc.

Î: De obicei, emisarii europeni vin la Chişinău cînd se ajunge în situaţii de impas politic. Are vreo legătură vizita lui Karel de Gucht cu procesele politice ce au loc acum la Chişinău?

V.F.: Nu. Această vizită este una programată din timp şi, evident, la acea etapă noi nu puteam şti care va fi situaţia politică la zi în Moldova. Din alt punct de vedere, însă, nu pot să nu remarc că partenerii noştri externi urmăresc cu mare atenţie procesele politice din Republica Moldova şi acele evenimente care au loc aici. Pentru a continua cursul de dezvoltare ales, Moldova are nevoie de stabilitate, iar această stabilitate poate fi asigurată prin alegerea Preşedintelui ţării. Acest lucru îl înţeleg şi partenerii noştri externi, de aceea, desigur că urmăresc ce se întîmplă în ţara noastră. Dar, repet, vizita Comisarului Karel de Gucht nu are legătură cu aceste evenimente.

Î: Şi dacă tot vorbim de evenimentele politice din ţara noastră, nu pot să nu Vă întreb: ce şanse sînt că se va reuşi alegerea Preşedintelui în viitorul apropiat?

V.F.: Sîntem mai aproape ca oricînd în ultimii mai bine de doi ani de alegerea Preşedintelui. Avem 62 de voturi necomuniste în Parlament, am identificat candidatul care corespunde calităţilor enunţate de partidele parlamentare, care şi-au spus anterior punctul de vedere referitor în acest sens. Doamna Veronica Bacalu este un profesionist desăvîrşit, are o reputaţie ireproşabilă şi nu are afilieri politice. Cred că poate fi un bun Preşedinte şi nu văd de ce nu ar fi votată în această funcţie. Tot de ce avem nevoie pentru moment este voinţă politică şi responsabilitate faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul ţării. Şi eu sincer sper că partidele parlamentare, liderii politici, deputaţii înţeleg acest lucru, că ambiţiile personale vor fi lăsate la o parte şi va fi asigurată alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Dacă sînt anumite neclarităţi, dorinţe ascunse, cei care le au ar trebui să le enunţe. Să vedem care sînt acestea şi ce trebuie să facem pentru a ne mişca mai departe. Situaţia este mult prea responsabilă pentru ca cineva să-şi permită să facă jocuri sau să trateze iresponsabil momentul politic în care am ajuns.

Î: Şi dacă, totuşi, nu se va reuşi să se ajungă la un consens în această problemă?

V.F.: Sper că nu va fi aşa, dar eu pot să răspund doar de acţiunile mele şi ale colegilor mei din Partidul Liberal Democrat. Însă, evident, dacă vom rata şansa unică pe care o avem acum de a alege şeful statului, vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate, efectele cărora Moldova le va resimţi din plin şi din punctul de vedere al promovării reformelor, şi din punctul de vedere al capacităţii de a reacţiona adecvat la un nou val de criză etc.

Î: Dle Prim-ministru, există ideea ca următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau ordinare, să se desfăşoare în baza unui nou sistem, care ar presupune alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Este gata partidul pe care-l conduceţi să facă acest pas?

V.F.: PLDM dintotdeauna a pledat pentru o mai bună legătură între alegători şi cei aleşi. În acest sens, ţin să amintesc că anume PLDM a venit cu iniţiativa trecerii la sistemul de alegere a şefului statului direct de către cetăţeni, dar şi cu iniţiativa trecerii la sistemul mixt în cadrul căruia jumătate din deputaţi ar fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate - în circumscripţii uninominale. În acest sens, am colectat peste 240 de mii de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot. Şi chiar dacă, din motive obiective, aceste iniţiative nu au ajuns să fie implementate în practică, ele continuă să rămînă obiective ale PLDM. Sperăm că vom putea reveni la iniţiativa privind alegerea şefului statului direct de către cetăţeni şi mizăm pe sprijinul colegilor de Alianţă în acest sens. La fel, vom acţiona şi în vederea realizării obiectivului privind trecerea la sistemul mixt de alegere a deputaţilor.

Deşi şi iniţiativa de care aţi pomenit Dvs. are drept scop apropierea deputaţilor de cetăţeni şi responsabilizarea acestora, noi trebuie să luăm în calcul şi alte aspecte. În primul rînd, nu trebuie să uităm de rolul pe care-l joacă partidele într-un stat democratic. Partidele sînt o platformă de realizare a unor idei, idealuri politice, de aceea rolul lor nu trebuie diminuat. Or, acest lucru se va întîmpla inevitabil în cazul alegerii tuturor deputaţilor în circumscripţii uninominale. Nu trebuie să uităm nici faptul că partidele sînt cele care asigură formarea majorităţii parlamentare, constituirea organelor de lucru ale Parlamentului, crearea puterii executive. Nu prea văd cum ar fi posibile toate acestea în condiţiile în care Parlamentul va fi constituit exclusiv din deputaţi aleşi în circumscripţii uninominale. În plus, partidele au un anumit rol şi la formarea organelor administraţiei publice locale şi în plan internaţional. Lucrurile trebuie privite mult mai larg, de aceea revin şi menţionez încă o dată că o responsabilizare a aleşilor poporului, o apropiere a acestora de cetăţeni e necesară, dar ea poate fi realizată perfect prin introducerea unui sistem mixt de alegere a deputaţilor.

Î: Anterior, cînd s-a discutat problema alegerii deputaţilor în circumscripţii uninominale, a fost expusă şi opinia că, în consecinţă, ar putea beneficia oamenii cu bani mulţi, care pur şi simplu ar putea cumpăra voturile alegătorilor într-o circumscripţie anume.

V.F.: Dacă vom ajunge să discutăm în termeni concreţi despre alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale, va trebui să revenim şi la altă problemă - finanţarea campaniilor electorale. Va trebui să prevedem un mecanism clar în acest sens, pentru a ne asigura că acei care au furat bani, i-au dobîndit pe căi mai puţin legale, nu "cumpără" voturi şi, prin urmare, locuri în Parlament. De asemenea, va trebui să ne asigurăm că astfel de persoane nu vor afecta procesele politice normale, promovîndu-şi interesele personale.

Şi acum există riscul ca astfel de oameni să ajungă în Legislativ. Însă, dacă în prezent putem vorbi de una-două persoane care-şi pot cumpăra locurile pe lista unui partid, atunci, în cazul alegerilor în circumscripţii uninominale, numărul acestora ar putea fi şi mai mare. De aceea, repet, cînd vom ajunge să discutăm despre modificarea actualului sistem de alegere a deputaţilor, numaidecît va trebui să perfecţionăm şi mecanismul de control asupra finanţării campaniilor electorale.

Î: Vă mulţumim pentru interviu.

Sursa: agenția de stat Moldpres

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)