Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Politică 26 Februarie 2012, ora 11:02

INTERVIU cu Vlad Filat despre alegerea PREȘEDINTELUI, votul UNINOMINAL și integrarea în UE

Marime Font

Foto: timpul.md

 Vlad Filat: "Nu ne putem permite sa tratam cu iresponsabilitate momentul politic important in care sintem"

Într-un interviu acordat Agenţiei MOLDPRES, Vlad Filat vorbeşte despre vizita la Chişinău a Comisarului european, Karel de Gucht, despre alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, dar şi despre posibila modificare a sistemului electoral.

Î: Dle Prim-ministru, mîine în Republica Moldova, la invitaţia Dvs., soseşte Comisarul European pentru Comerţ, Karel de Gucht. Care este scopul vizitei?

V.F.: Este o vizită importantă, care se înscrie în dialogul moldo-comunitar aflat în continuă ascensiune în ultimii mai bine de doi ani. În cadrul acestei vizite urmează să fie lansate oficial negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv dintre Moldova şi UE, dar şi abordate aspecte ce ţin de cooperarea în domeniul comercial-economic. Lansarea oficială a negocierilor semnifică, dacă doriţi, şi o nouă etapă în relaţiile noastre cu UE. În ultima perioadă s-a muncit mult pentru atingerea acestui obiectiv şi constat cu satisfacţie că efortul depus s-a încununat cu un rezultat pe măsură.


Semnarea Acordului va deschide noi oportunităţi pentru agenţii economici din ţara noastră, va conduce la crearea noilor locuri de muncă şi va spori atractivitatea Moldovei pentru eventualii investitori. Acest lucru este extrem de important în situaţia în care, se ştie, pentru a continua dezvoltarea începută, Moldova are nevoie de investiţii.

De asemenea, semnarea Acordului va însemna încă un pas important spre realizarea priorităţii de integrare europeană, inclusiv spre semnarea ulterioară a Acordului de Asociere.

Revenind la vizita dlui Comisar, aş vrea să remarc că ea se înscrie perfect în şirul vizitelor întreprinse în Republica Moldova de prietenii noştri din exterior, care sprijină Moldova în procesul de reforme, democratizare şi integrare europeană. Aş vrea să amintesc cu această ocazie că la Chişinău au fost anterior: Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Vicepreşedinta Comisiei Europene, Catherine Ashton, comisarii europeni Stefan Fule, Gunther Oettinger, Algirdas Semeta, Cecilia Malmstrom, Premierul polonez, Donald Tusk, Premierul ungar, Victor Orban etc.

Î: De obicei, emisarii europeni vin la Chişinău cînd se ajunge în situaţii de impas politic. Are vreo legătură vizita lui Karel de Gucht cu procesele politice ce au loc acum la Chişinău?

V.F.: Nu. Această vizită este una programată din timp şi, evident, la acea etapă noi nu puteam şti care va fi situaţia politică la zi în Moldova. Din alt punct de vedere, însă, nu pot să nu remarc că partenerii noştri externi urmăresc cu mare atenţie procesele politice din Republica Moldova şi acele evenimente care au loc aici. Pentru a continua cursul de dezvoltare ales, Moldova are nevoie de stabilitate, iar această stabilitate poate fi asigurată prin alegerea Preşedintelui ţării. Acest lucru îl înţeleg şi partenerii noştri externi, de aceea, desigur că urmăresc ce se întîmplă în ţara noastră. Dar, repet, vizita Comisarului Karel de Gucht nu are legătură cu aceste evenimente.

Î: Şi dacă tot vorbim de evenimentele politice din ţara noastră, nu pot să nu Vă întreb: ce şanse sînt că se va reuşi alegerea Preşedintelui în viitorul apropiat?

V.F.: Sîntem mai aproape ca oricînd în ultimii mai bine de doi ani de alegerea Preşedintelui. Avem 62 de voturi necomuniste în Parlament, am identificat candidatul care corespunde calităţilor enunţate de partidele parlamentare, care şi-au spus anterior punctul de vedere referitor în acest sens. Doamna Veronica Bacalu este un profesionist desăvîrşit, are o reputaţie ireproşabilă şi nu are afilieri politice. Cred că poate fi un bun Preşedinte şi nu văd de ce nu ar fi votată în această funcţie. Tot de ce avem nevoie pentru moment este voinţă politică şi responsabilitate faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul ţării. Şi eu sincer sper că partidele parlamentare, liderii politici, deputaţii înţeleg acest lucru, că ambiţiile personale vor fi lăsate la o parte şi va fi asigurată alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Dacă sînt anumite neclarităţi, dorinţe ascunse, cei care le au ar trebui să le enunţe. Să vedem care sînt acestea şi ce trebuie să facem pentru a ne mişca mai departe. Situaţia este mult prea responsabilă pentru ca cineva să-şi permită să facă jocuri sau să trateze iresponsabil momentul politic în care am ajuns.

Î: Şi dacă, totuşi, nu se va reuşi să se ajungă la un consens în această problemă?

V.F.: Sper că nu va fi aşa, dar eu pot să răspund doar de acţiunile mele şi ale colegilor mei din Partidul Liberal Democrat. Însă, evident, dacă vom rata şansa unică pe care o avem acum de a alege şeful statului, vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate, efectele cărora Moldova le va resimţi din plin şi din punctul de vedere al promovării reformelor, şi din punctul de vedere al capacităţii de a reacţiona adecvat la un nou val de criză etc.

Î: Dle Prim-ministru, există ideea ca următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau ordinare, să se desfăşoare în baza unui nou sistem, care ar presupune alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Este gata partidul pe care-l conduceţi să facă acest pas?

V.F.: PLDM dintotdeauna a pledat pentru o mai bună legătură între alegători şi cei aleşi. În acest sens, ţin să amintesc că anume PLDM a venit cu iniţiativa trecerii la sistemul de alegere a şefului statului direct de către cetăţeni, dar şi cu iniţiativa trecerii la sistemul mixt în cadrul căruia jumătate din deputaţi ar fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate - în circumscripţii uninominale. În acest sens, am colectat peste 240 de mii de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot. Şi chiar dacă, din motive obiective, aceste iniţiative nu au ajuns să fie implementate în practică, ele continuă să rămînă obiective ale PLDM. Sperăm că vom putea reveni la iniţiativa privind alegerea şefului statului direct de către cetăţeni şi mizăm pe sprijinul colegilor de Alianţă în acest sens. La fel, vom acţiona şi în vederea realizării obiectivului privind trecerea la sistemul mixt de alegere a deputaţilor.

Deşi şi iniţiativa de care aţi pomenit Dvs. are drept scop apropierea deputaţilor de cetăţeni şi responsabilizarea acestora, noi trebuie să luăm în calcul şi alte aspecte. În primul rînd, nu trebuie să uităm de rolul pe care-l joacă partidele într-un stat democratic. Partidele sînt o platformă de realizare a unor idei, idealuri politice, de aceea rolul lor nu trebuie diminuat. Or, acest lucru se va întîmpla inevitabil în cazul alegerii tuturor deputaţilor în circumscripţii uninominale. Nu trebuie să uităm nici faptul că partidele sînt cele care asigură formarea majorităţii parlamentare, constituirea organelor de lucru ale Parlamentului, crearea puterii executive. Nu prea văd cum ar fi posibile toate acestea în condiţiile în care Parlamentul va fi constituit exclusiv din deputaţi aleşi în circumscripţii uninominale. În plus, partidele au un anumit rol şi la formarea organelor administraţiei publice locale şi în plan internaţional. Lucrurile trebuie privite mult mai larg, de aceea revin şi menţionez încă o dată că o responsabilizare a aleşilor poporului, o apropiere a acestora de cetăţeni e necesară, dar ea poate fi realizată perfect prin introducerea unui sistem mixt de alegere a deputaţilor.

Î: Anterior, cînd s-a discutat problema alegerii deputaţilor în circumscripţii uninominale, a fost expusă şi opinia că, în consecinţă, ar putea beneficia oamenii cu bani mulţi, care pur şi simplu ar putea cumpăra voturile alegătorilor într-o circumscripţie anume.

V.F.: Dacă vom ajunge să discutăm în termeni concreţi despre alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale, va trebui să revenim şi la altă problemă - finanţarea campaniilor electorale. Va trebui să prevedem un mecanism clar în acest sens, pentru a ne asigura că acei care au furat bani, i-au dobîndit pe căi mai puţin legale, nu "cumpără" voturi şi, prin urmare, locuri în Parlament. De asemenea, va trebui să ne asigurăm că astfel de persoane nu vor afecta procesele politice normale, promovîndu-şi interesele personale.

Şi acum există riscul ca astfel de oameni să ajungă în Legislativ. Însă, dacă în prezent putem vorbi de una-două persoane care-şi pot cumpăra locurile pe lista unui partid, atunci, în cazul alegerilor în circumscripţii uninominale, numărul acestora ar putea fi şi mai mare. De aceea, repet, cînd vom ajunge să discutăm despre modificarea actualului sistem de alegere a deputaţilor, numaidecît va trebui să perfecţionăm şi mecanismul de control asupra finanţării campaniilor electorale.

Î: Vă mulţumim pentru interviu.

Sursa: agenția de stat Moldpres

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)