Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Femeia 21 Februarie 2011, ora 06:33    Din editia print

Interviu în exclusivitate cu Stela Moldovanu

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan

A absolvit Facultatea de Litere, dar trăieşte printre culori. Căci anume culoarea, aşternută pe pânză sau pe hârtie, are nevoie, pentru a fi pusă plenar în valoare, de produsul oferit de protagonista noastră. Este vorba de ramele pentru tablouri sau fotografii - banale la prima vedere, dar care, aşa cum spune Stela Moldovanu, proprietara Art-salonului „molDeco” (unde se găsesc cele mai originale rame din ţară), sunt ca şi rochia pentru o femeie. Iar ea a ştiut din start cu ce va cuceri publicul: varietate, calitate, inspiraţie. Deziderate valabile şi pentru viaţa privată...

- Stela eşti femeie de afaceri sau eşti artistă?
- Nu pod să vă dau un răspuns univoc. Încerc să trăiesc creativ, dar respect regulile inerente pentru o afacere. Nu sunt artistă pentru că nici nu am studii în domeniu, nici nu fac ceea ce face un artist. Dar lucrez cu arta şi asta mă inspiră şi-mi dă aripi.

- Totuşi, să confecţionezi rame pentru tablouri sau fotografii e o chestie destul de tehnică, iar pentru unii - chiar banală...
- Din punct de vedere tehnic, am noroc de un soţ foarte bine organizat şi care ştie exact cum să „materializeze” gândurile mele creative. Eu inventez, Sergiu e cel care pune mâna şi face. Prin mâna şi ochiul lui vigilent trece totul: el are grijă de calitatea lucrărilor efectuate de cei câţiva meşteri, el vine cu soluţii tehnice. Acest lucru îmi dă siguranţa că, dacă îmi apare o idee, aceasta va putea fi realizată. Cât priveşte banalitatea... banal e atunci când munceşti fără inspiraţie. De fapt, tocmai fuga de banalitate ne-a făcut să ne apucăm de meşterit rame. Era în 2004, eu eram pasionată de broderii şi, ca să le înrămez, mergeam la un atelier care le făcea cam... „palide”. Ceea ce căutam eu era aproape de negăsit. Şi mi-am zis: „De ce să nu existe şi la noi rame interesante?!”. În momentul în care am văzut câte posibilităţi există şi că poţi îmbina o excursie în Italia cu vizita producătorilor, „molDeco” a început să prindă contur. Ne-am cucerit clienţii prin calitate, asortiment, deservire.


- Cum faci faţă conceptului, potrivit căruia nu este bine să munceşti alături de partenerul de viaţă, aceasta amplificând oboseala reciprocă?
- Cred că acest lucru e valabil pentru oamenii care deja au obosit în relaţie. Şi nu mai contează unde muncesc... Atunci când este armonie la nivel sentimental, la nivel de gândire, atunci când ambii privesc în aceeaşi direcţie şi merg înainte cot la cot, totul este bine. Noi, dacă avem o problemă, o discutăm şi o rezolvăm împreună.

- Cum s-au produs primele contacte cu artiştii? Îi aveţi pe Platon, Ţăruş, Tabac...
- Acestea au venit de la sine, în momentul în care artiştii plastici au văzut că la noi se lucrează calitativ. Chiar dacă nu pretindem să fim o galerie de artă, am expus lucrările mai multor oameni de valoare, care aduc prestigiu salonului şi le sunt recunoscătoare pictorilor pentru colaborare. Dar expunem şi „neprofesionişti”, ultima expoziţie fiind cea a jurnalistului Vasile Botnaru. A fost o experienţă specială, pentru că mulţi vizitatori ai salonului abia cum i-au descoperit grafica.

- Vi s-a întâmplat să vi se reproşeze că aveţi lucruri prea simple, care nu corespund unui anumit decor?
- În general, ne străduim să fim accesibili pentru toate gusturile şi buzunarele. Astfel, am încercat să promovăm posterele-reproduceri după lucrările unor mari artişti. Sunt foarte în vogă în Europa, pentru că lucrările originale sunt mult mai costisitoare, dar şi cer o anumită atitudine, un anumit spaţiu. Încercăm să fugim de kitsch, nu avem de a face cu lucrări chinezeşti. Încercăm să cultivăm nişte gusturi.

- Ai putea să faci o radiografie a gustului moldovenilor?..
- Ieftin, bun şi mult în kilă ar fi un aspect. Dar nu e general-valabil, din fericire. Când am pornit afacerea, am decis să confecţionăm rame doar din lemn importat, pentru că în Moldova e încă destul de greu să produci rame, mai ales când ştii că niciodată nu vom depăşi designul şi tradiţia italienilor în acest domeniu... Mai târziu am înţeles că plasticul poate fi la fel de decorativ şi că poate fi un avantaj mai ales pentru cei care se gândesc la preţ. Acum avem un raport de circa 60 la 40 la sută: 60 de procente rame din lemn, 40 din plastic, pentru a menţine echilibrul...

- Care au fost cele mai excepţionale lucrări pe care le-aţi înrămat?
- Aş menţiona colecţii foarte scumpe de arme, monede sau medalii. Dar şi scrisori de dragoste de valoare sau broderiile bunicilor, scoase de prin poduri sau dulapuri. Lumea începe să înţeleagă că acestea reprezintă o valoare sentimentală de nepreţuit.

- La un moment dat, editorul Gheorghe Erizanu căuta librar care să fie nu doar vânzător, ci şi iubitor de cărţi. Tu cum stai cu „vânzătorii de frumos”?
- Fetele care lucrează cu clienţii au studii în domeniul designului interior sau cel vestimentar. Şi eu am studiat suficient domeniul, deşi nu am vreo diplomă în acest sens. M-a bătut gândul să fac o facultate de design, dar am renunţat, pentru că o asemenea facultate merită făcută doar peste hotare. Cred că acest pas va fi deja al fetiţelor mele - în cazul în care vor fi pasionate de aşa ceva, bineînţeles. E devreme, totuşi, să vorbim de planuri mari de viitor: chiar dacă ele ştiu deja ce înseamnă rame şi passepartout, şi mă ajută la bijuterii, cea mai mare este abia în clasa a doua.

- Apropo de bijuterii, acestea cum au apărut?
- „Bia Bijou” a apărut din aceeaşi necesitate de a crea ceva nou. Apoi, când am văzut că sunt mai multe doritoare de a le purta, am extins niţel producţia lor. Am mai zis: creativitatea nu are capăt. Noi mergem pe ideea că permanent trebuie să oferim ceva inedit, care să impresioneze. Când te opreşti, e mai bine să te retragi.

- De aici vine şi mottoul tău: „Există doar un singur drum - înainte”?
- Probabil, şi cred că e un motto ce trebuie urmat în fiecare zi. Este ca orizontul.

- Într-un interviu, spuneai că rama pentru tablou este ca rochia pentru o femeie. Cum sunt rochiile tale?
- În culori modeste, dar nelipsite de materiale fine. De fapt, port rochii foarte rar, doar la anumite evenimente festive. Înainte eram adepta blugilor, rar când mă despărţeam de ei; în ultimii ani însă am adoptat un stil mai business, cu bluze, fuste, pantaloni. Aşa e când reprezinţi un salon de artă... Sunt foarte romantică şi de aceea, poate, port foarte multe floricele. Port bijuterii nu pentru că sunt la modă, dar pentru că sunt convinsă că o bijuterie adevărată înfrumuseţează orice ţinută. Încerc să am haine originale şi îmi este foarte greu să cumpăr hainele în Moldova. O fac preponderent în străinătate - e şi mai divers, şi mult mai ieftin decât la noi.

- O persoană creativă, cum eşti, mai are loc pentru alte pasiuni?
- Pentru pasiunea călătoriilor - da! Vacanţele noastre constau din vizitarea unor locuri noi. Nu obişnuim să mergem unde am mai fost - excepţie fac doar unele locuri pe care le-am vizitat anterior doar în doi cu soţul şi pe care, pentru că ne-au marcat, ţinem neapărat să le arătăm şi fiicelor noastre. Investim în călătorii şi în ceea ce ne îmbogăţeşte spiritual. Sunt încă atâtea locuri care trebuie descoperite!..

- Multă lume consideră că o femeie de afaceri a reuşit pentru că cineva i-a creat ori i-a dăruit afacerea...
- Nu mi-am dorit să fiu fiică ori soţie de miliardar. Cu soţul suntem de o vârstă, am mers de la primul bănuţ împreună şi asta ne-a apropiat şi mai mult. Sunt fericită că-l am, că avem o afacere şi doi copii împreună, că nu e stresat de colecţia mea de pisici - figurine, nu vii! - şi că-mi face cele mai originale cadouri. Ultimul a fost o floare pe care a sculptat-o, el însuşi, în bronz. A fost o surpriză nemaipomenită.

- Îţi dorim ca acestea să fie cât mai multe şi să nu vă părăsească inspiraţia!

Un articol de: Sorina Stefârţă
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)