Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:05
Abonamente

Femeia 21 Februarie 2011, ora 06:33    Din editia print

Interviu în exclusivitate cu Stela Moldovanu

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan

A absolvit Facultatea de Litere, dar trăieşte printre culori. Căci anume culoarea, aşternută pe pânză sau pe hârtie, are nevoie, pentru a fi pusă plenar în valoare, de produsul oferit de protagonista noastră. Este vorba de ramele pentru tablouri sau fotografii - banale la prima vedere, dar care, aşa cum spune Stela Moldovanu, proprietara Art-salonului „molDeco” (unde se găsesc cele mai originale rame din ţară), sunt ca şi rochia pentru o femeie. Iar ea a ştiut din start cu ce va cuceri publicul: varietate, calitate, inspiraţie. Deziderate valabile şi pentru viaţa privată...

- Stela eşti femeie de afaceri sau eşti artistă?
- Nu pod să vă dau un răspuns univoc. Încerc să trăiesc creativ, dar respect regulile inerente pentru o afacere. Nu sunt artistă pentru că nici nu am studii în domeniu, nici nu fac ceea ce face un artist. Dar lucrez cu arta şi asta mă inspiră şi-mi dă aripi.

- Totuşi, să confecţionezi rame pentru tablouri sau fotografii e o chestie destul de tehnică, iar pentru unii - chiar banală...
- Din punct de vedere tehnic, am noroc de un soţ foarte bine organizat şi care ştie exact cum să „materializeze” gândurile mele creative. Eu inventez, Sergiu e cel care pune mâna şi face. Prin mâna şi ochiul lui vigilent trece totul: el are grijă de calitatea lucrărilor efectuate de cei câţiva meşteri, el vine cu soluţii tehnice. Acest lucru îmi dă siguranţa că, dacă îmi apare o idee, aceasta va putea fi realizată. Cât priveşte banalitatea... banal e atunci când munceşti fără inspiraţie. De fapt, tocmai fuga de banalitate ne-a făcut să ne apucăm de meşterit rame. Era în 2004, eu eram pasionată de broderii şi, ca să le înrămez, mergeam la un atelier care le făcea cam... „palide”. Ceea ce căutam eu era aproape de negăsit. Şi mi-am zis: „De ce să nu existe şi la noi rame interesante?!”. În momentul în care am văzut câte posibilităţi există şi că poţi îmbina o excursie în Italia cu vizita producătorilor, „molDeco” a început să prindă contur. Ne-am cucerit clienţii prin calitate, asortiment, deservire.


- Cum faci faţă conceptului, potrivit căruia nu este bine să munceşti alături de partenerul de viaţă, aceasta amplificând oboseala reciprocă?
- Cred că acest lucru e valabil pentru oamenii care deja au obosit în relaţie. Şi nu mai contează unde muncesc... Atunci când este armonie la nivel sentimental, la nivel de gândire, atunci când ambii privesc în aceeaşi direcţie şi merg înainte cot la cot, totul este bine. Noi, dacă avem o problemă, o discutăm şi o rezolvăm împreună.

- Cum s-au produs primele contacte cu artiştii? Îi aveţi pe Platon, Ţăruş, Tabac...
- Acestea au venit de la sine, în momentul în care artiştii plastici au văzut că la noi se lucrează calitativ. Chiar dacă nu pretindem să fim o galerie de artă, am expus lucrările mai multor oameni de valoare, care aduc prestigiu salonului şi le sunt recunoscătoare pictorilor pentru colaborare. Dar expunem şi „neprofesionişti”, ultima expoziţie fiind cea a jurnalistului Vasile Botnaru. A fost o experienţă specială, pentru că mulţi vizitatori ai salonului abia cum i-au descoperit grafica.

- Vi s-a întâmplat să vi se reproşeze că aveţi lucruri prea simple, care nu corespund unui anumit decor?
- În general, ne străduim să fim accesibili pentru toate gusturile şi buzunarele. Astfel, am încercat să promovăm posterele-reproduceri după lucrările unor mari artişti. Sunt foarte în vogă în Europa, pentru că lucrările originale sunt mult mai costisitoare, dar şi cer o anumită atitudine, un anumit spaţiu. Încercăm să fugim de kitsch, nu avem de a face cu lucrări chinezeşti. Încercăm să cultivăm nişte gusturi.

- Ai putea să faci o radiografie a gustului moldovenilor?..
- Ieftin, bun şi mult în kilă ar fi un aspect. Dar nu e general-valabil, din fericire. Când am pornit afacerea, am decis să confecţionăm rame doar din lemn importat, pentru că în Moldova e încă destul de greu să produci rame, mai ales când ştii că niciodată nu vom depăşi designul şi tradiţia italienilor în acest domeniu... Mai târziu am înţeles că plasticul poate fi la fel de decorativ şi că poate fi un avantaj mai ales pentru cei care se gândesc la preţ. Acum avem un raport de circa 60 la 40 la sută: 60 de procente rame din lemn, 40 din plastic, pentru a menţine echilibrul...

- Care au fost cele mai excepţionale lucrări pe care le-aţi înrămat?
- Aş menţiona colecţii foarte scumpe de arme, monede sau medalii. Dar şi scrisori de dragoste de valoare sau broderiile bunicilor, scoase de prin poduri sau dulapuri. Lumea începe să înţeleagă că acestea reprezintă o valoare sentimentală de nepreţuit.

- La un moment dat, editorul Gheorghe Erizanu căuta librar care să fie nu doar vânzător, ci şi iubitor de cărţi. Tu cum stai cu „vânzătorii de frumos”?
- Fetele care lucrează cu clienţii au studii în domeniul designului interior sau cel vestimentar. Şi eu am studiat suficient domeniul, deşi nu am vreo diplomă în acest sens. M-a bătut gândul să fac o facultate de design, dar am renunţat, pentru că o asemenea facultate merită făcută doar peste hotare. Cred că acest pas va fi deja al fetiţelor mele - în cazul în care vor fi pasionate de aşa ceva, bineînţeles. E devreme, totuşi, să vorbim de planuri mari de viitor: chiar dacă ele ştiu deja ce înseamnă rame şi passepartout, şi mă ajută la bijuterii, cea mai mare este abia în clasa a doua.

- Apropo de bijuterii, acestea cum au apărut?
- „Bia Bijou” a apărut din aceeaşi necesitate de a crea ceva nou. Apoi, când am văzut că sunt mai multe doritoare de a le purta, am extins niţel producţia lor. Am mai zis: creativitatea nu are capăt. Noi mergem pe ideea că permanent trebuie să oferim ceva inedit, care să impresioneze. Când te opreşti, e mai bine să te retragi.

- De aici vine şi mottoul tău: „Există doar un singur drum - înainte”?
- Probabil, şi cred că e un motto ce trebuie urmat în fiecare zi. Este ca orizontul.

- Într-un interviu, spuneai că rama pentru tablou este ca rochia pentru o femeie. Cum sunt rochiile tale?
- În culori modeste, dar nelipsite de materiale fine. De fapt, port rochii foarte rar, doar la anumite evenimente festive. Înainte eram adepta blugilor, rar când mă despărţeam de ei; în ultimii ani însă am adoptat un stil mai business, cu bluze, fuste, pantaloni. Aşa e când reprezinţi un salon de artă... Sunt foarte romantică şi de aceea, poate, port foarte multe floricele. Port bijuterii nu pentru că sunt la modă, dar pentru că sunt convinsă că o bijuterie adevărată înfrumuseţează orice ţinută. Încerc să am haine originale şi îmi este foarte greu să cumpăr hainele în Moldova. O fac preponderent în străinătate - e şi mai divers, şi mult mai ieftin decât la noi.

- O persoană creativă, cum eşti, mai are loc pentru alte pasiuni?
- Pentru pasiunea călătoriilor - da! Vacanţele noastre constau din vizitarea unor locuri noi. Nu obişnuim să mergem unde am mai fost - excepţie fac doar unele locuri pe care le-am vizitat anterior doar în doi cu soţul şi pe care, pentru că ne-au marcat, ţinem neapărat să le arătăm şi fiicelor noastre. Investim în călătorii şi în ceea ce ne îmbogăţeşte spiritual. Sunt încă atâtea locuri care trebuie descoperite!..

- Multă lume consideră că o femeie de afaceri a reuşit pentru că cineva i-a creat ori i-a dăruit afacerea...
- Nu mi-am dorit să fiu fiică ori soţie de miliardar. Cu soţul suntem de o vârstă, am mers de la primul bănuţ împreună şi asta ne-a apropiat şi mai mult. Sunt fericită că-l am, că avem o afacere şi doi copii împreună, că nu e stresat de colecţia mea de pisici - figurine, nu vii! - şi că-mi face cele mai originale cadouri. Ultimul a fost o floare pe care a sculptat-o, el însuşi, în bronz. A fost o surpriză nemaipomenită.

- Îţi dorim ca acestea să fie cât mai multe şi să nu vă părăsească inspiraţia!

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)