Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 8 Decembrie 2017, ora 13:31

Interzicerea propagandei rusești, între populism și necesitate

Marime Font

Igor Dodon ar putea fi suspendat din funcție pentru alte cinci minute, după ce va refuza să promulge Legea privind interzicerea propagandei ruse.

Propaganda prin intermediul știrilor, programelor analitice și cu caracter militar din Rusia, va deveni istorie pentru R. Moldova. Parlamentul a votat ieri un proiect de lege, care prevede modificarea Codului Audiovizualului și prin care se propune interzicerea propagandei prin intermediul mass-media din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Autorii inițiativei spun că astfel va fi securizat spațiul informațional moldovenesc. La rândul lor, experții media consideră că o astfel de acțiune este necesară, dar se arată convinși că proiectul PDM este orientat mai mult spre soluționarea intereselor personale ale liderilor acestui partid, decât spre lupta cu propaganda. 

Proiectul de lege privind interzicerea propagandei ruse pe teritoriul R. Moldova prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile legale cu privire la transmisia și retransmisia produselor mass-media din străinătate. Totodată, canalele rusești vor fi în continuare emise pe teritoriul țării noastre. Conform unei note informative, semnată de către deputaţii PDM şi PPE, proiectul de lege vine să asigure securitatea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării stricte a emisiunilor informativ-analitice, care pot aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi.Deputatul Lilian Carp

Deputatul liberal Lilian Carp a venit cu un amendament la respectivul proiect de lege, când acesta era discutat în cadrul comisiei de profil. El a propus completarea alineatului trei din Codul Audiovizualului cu următorul text: „Radiodifuzorii și distribuitorii vor difuza programe autohtone cu caracter informativ și analitic în proporție de 100%, dintre care minimum 80 la sută vor fi în limba română. Se permite difuzarea programelor informative și emisiunilor politico-analitice, produse în state membre ale UE, SUA, Canada, precum și statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Carp se arată convins că, odată cu votarea acestui proiect, propaganda din Federația Rusă nu va mai prezenta un pericol pentru securitatea informațională a cetățenilor R. Moldova.

Şi democratul Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului, a declarat că propaganda și manipularea externă atentează la securitatea naţională a statului. În opinia sa, pericolul respectiv este sesizat nu doar de R. Moldova, dar și de SUA sau Uniunea Europeană. „Cel târziu, începând cu luna februarie, toate televiziunile care retransmit ştiri şi dezbateri politice străine, urmează să se conformeze şi să le excludă din grila de programe”, a declarat Sârbu.

„CCA ar trebui să decidă suspendarea retransmiterii unor emisiuni”


Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente

Potrivit lui Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, R. Moldova are mare nevoie să-și protejeze spațiul informațional de propaganda rusească și trebuie să ia măsuri pentru diminuarea influenței rusești pe piața media, însă acestea nu trebuie să fie disproporționate. „Nu sunt adeptul interzicerii retransmiterii și nu cred că exemplul Ucrainei, țară care se află practic în război nedeclarat cu Rusia, este aplicabil și pentru statul nostru. Consider că proiectul PDM este orientat mai mult spre soluționarea interesului personal al dlui Plahotniuc, decât spre lupta cu propaganda. Iată de ce îl consider populist. Metaforic vorbind, Partidul Democrat și Plahotniuc vor să prindă mai mulți iepuri: să se răzbune pe ruși pentru că aceștia le creează probleme de natură penală și nici nu mai vor să semneze un contract de prelungire a retransmisiei postului „Pervîi Kanal”. Se doresc aceste lucruri cu riscuri minime pentru interesele de afaceri ale președintelui PDM, inclusiv prin blocarea posibilității ca altcineva, Dodon, de exemplu, să retransmită acest post în R. Moldova”, consideră directorul API. Totodată, el este convins că în acest mod vor fi excluși de pe piața de publicitate și radiodifuzorii care retransmit alte canale TV rusești, iar sursele din publicitate vor fi redistribuite inclusiv către holdingul controlat de liderul PD.

Petru Macovei mai spune că, deși legea a fost deja votată în Parlament, Igor Dodon nu o va promulga și atunci am putea ajunge iarăși în situația când șeful statului va fi suspendat din funcție pentru cinci minute. În viziunea sa, CCA ar trebui să fie obligat prin lege să monitorizeze permanent programele informative și analitice retransmise, iar dacă va constata tendințe de propagandă, să poată decide suspendarea temporară a retransmiterii unor emisiuni. „Iar în cazul în care încălcarea se va repeta, CCA ar trebui să apeleze la instanța de judecată”, a menționat Macovei.

„Inițiativa pare a fi mai mult populistă…”

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, consideră că la prima vedere inițiativa de a combate propaganda este binevenită, însă menţionează că la noi legile sunt bune, dar implementarea lor în practică este defectuoasă. „Prin urmare, nu se va schimba nimic. R. Moldova are nevoie de o strategie foarte bună de securizare a spațiului informațional. Asupra acestui fapt ar trebui să lucreze în prezent guvernarea. Inițiativa pare mai mult populistă, pentru ochii lumii, mai ales că vine din partea Partidului Democrat, a cărui lider controlează câteva posturi TV, care tocmai fac propagandă. Chiar dacă vor fi restricționate doar emisiunile analitice, nu știu cum se va face acest lucru, pentru că există suficient de multă propagandă și în cadrul emisiunilor de divertisment”, consideră Cornelia Cozonac.

În viziunea jurnalistei, pentru eliminarea reuşită a propagandei, avem nevoie de argumente bine puse la punct și de soluții clare pentru implementarea cadrului normativ care a fost votat.

„Este o blocadă informațională a propriului popor”

Încă în iunie 2017, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, a reacţionat la decizia PDM de a interzice propaganda rusă pe teritoriul R. Moldova. În viziunea sa, cel mai mult vor avea de suferit cetățenii moldoveni. „Trezeşte un sentiment de regret faptul că, în esenţă, este o blocadă informaţională a propriului popor”, a comentat Karasin pentru Ria Novosti.

La rândul său, preşedintele Igor Dodon a dat asigurări că proiectul de lege, privind interzicerea propagandei ruseşti la televiziunile din R. Moldova, va fi blocat. Şeful statului a atenţionat majoritatea parlamentară că nu va promulga legea, chiar dacă Constituţia îl obligă, afirmând că este o chestiune principială pentru el.


Proiectul PDM prevede sancţiuni de la 40.000 până la 70.000 de lei pentru încălcarea acestei legi. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la 100.000 de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)