Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente

Actualitate 8 Decembrie 2017, ora 13:31

Interzicerea propagandei rusești, între populism și necesitate

Marime Font

Igor Dodon ar putea fi suspendat din funcție pentru alte cinci minute, după ce va refuza să promulge Legea privind interzicerea propagandei ruse.

Propaganda prin intermediul știrilor, programelor analitice și cu caracter militar din Rusia, va deveni istorie pentru R. Moldova. Parlamentul a votat ieri un proiect de lege, care prevede modificarea Codului Audiovizualului și prin care se propune interzicerea propagandei prin intermediul mass-media din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Autorii inițiativei spun că astfel va fi securizat spațiul informațional moldovenesc. La rândul lor, experții media consideră că o astfel de acțiune este necesară, dar se arată convinși că proiectul PDM este orientat mai mult spre soluționarea intereselor personale ale liderilor acestui partid, decât spre lupta cu propaganda. 

Proiectul de lege privind interzicerea propagandei ruse pe teritoriul R. Moldova prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile legale cu privire la transmisia și retransmisia produselor mass-media din străinătate. Totodată, canalele rusești vor fi în continuare emise pe teritoriul țării noastre. Conform unei note informative, semnată de către deputaţii PDM şi PPE, proiectul de lege vine să asigure securitatea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării stricte a emisiunilor informativ-analitice, care pot aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi.Deputatul Lilian Carp

Deputatul liberal Lilian Carp a venit cu un amendament la respectivul proiect de lege, când acesta era discutat în cadrul comisiei de profil. El a propus completarea alineatului trei din Codul Audiovizualului cu următorul text: „Radiodifuzorii și distribuitorii vor difuza programe autohtone cu caracter informativ și analitic în proporție de 100%, dintre care minimum 80 la sută vor fi în limba română. Se permite difuzarea programelor informative și emisiunilor politico-analitice, produse în state membre ale UE, SUA, Canada, precum și statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Carp se arată convins că, odată cu votarea acestui proiect, propaganda din Federația Rusă nu va mai prezenta un pericol pentru securitatea informațională a cetățenilor R. Moldova.

Şi democratul Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului, a declarat că propaganda și manipularea externă atentează la securitatea naţională a statului. În opinia sa, pericolul respectiv este sesizat nu doar de R. Moldova, dar și de SUA sau Uniunea Europeană. „Cel târziu, începând cu luna februarie, toate televiziunile care retransmit ştiri şi dezbateri politice străine, urmează să se conformeze şi să le excludă din grila de programe”, a declarat Sârbu.

„CCA ar trebui să decidă suspendarea retransmiterii unor emisiuni”


Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente

Potrivit lui Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, R. Moldova are mare nevoie să-și protejeze spațiul informațional de propaganda rusească și trebuie să ia măsuri pentru diminuarea influenței rusești pe piața media, însă acestea nu trebuie să fie disproporționate. „Nu sunt adeptul interzicerii retransmiterii și nu cred că exemplul Ucrainei, țară care se află practic în război nedeclarat cu Rusia, este aplicabil și pentru statul nostru. Consider că proiectul PDM este orientat mai mult spre soluționarea interesului personal al dlui Plahotniuc, decât spre lupta cu propaganda. Iată de ce îl consider populist. Metaforic vorbind, Partidul Democrat și Plahotniuc vor să prindă mai mulți iepuri: să se răzbune pe ruși pentru că aceștia le creează probleme de natură penală și nici nu mai vor să semneze un contract de prelungire a retransmisiei postului „Pervîi Kanal”. Se doresc aceste lucruri cu riscuri minime pentru interesele de afaceri ale președintelui PDM, inclusiv prin blocarea posibilității ca altcineva, Dodon, de exemplu, să retransmită acest post în R. Moldova”, consideră directorul API. Totodată, el este convins că în acest mod vor fi excluși de pe piața de publicitate și radiodifuzorii care retransmit alte canale TV rusești, iar sursele din publicitate vor fi redistribuite inclusiv către holdingul controlat de liderul PD.

Petru Macovei mai spune că, deși legea a fost deja votată în Parlament, Igor Dodon nu o va promulga și atunci am putea ajunge iarăși în situația când șeful statului va fi suspendat din funcție pentru cinci minute. În viziunea sa, CCA ar trebui să fie obligat prin lege să monitorizeze permanent programele informative și analitice retransmise, iar dacă va constata tendințe de propagandă, să poată decide suspendarea temporară a retransmiterii unor emisiuni. „Iar în cazul în care încălcarea se va repeta, CCA ar trebui să apeleze la instanța de judecată”, a menționat Macovei.

„Inițiativa pare a fi mai mult populistă…”

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, consideră că la prima vedere inițiativa de a combate propaganda este binevenită, însă menţionează că la noi legile sunt bune, dar implementarea lor în practică este defectuoasă. „Prin urmare, nu se va schimba nimic. R. Moldova are nevoie de o strategie foarte bună de securizare a spațiului informațional. Asupra acestui fapt ar trebui să lucreze în prezent guvernarea. Inițiativa pare mai mult populistă, pentru ochii lumii, mai ales că vine din partea Partidului Democrat, a cărui lider controlează câteva posturi TV, care tocmai fac propagandă. Chiar dacă vor fi restricționate doar emisiunile analitice, nu știu cum se va face acest lucru, pentru că există suficient de multă propagandă și în cadrul emisiunilor de divertisment”, consideră Cornelia Cozonac.

În viziunea jurnalistei, pentru eliminarea reuşită a propagandei, avem nevoie de argumente bine puse la punct și de soluții clare pentru implementarea cadrului normativ care a fost votat.

„Este o blocadă informațională a propriului popor”

Încă în iunie 2017, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, a reacţionat la decizia PDM de a interzice propaganda rusă pe teritoriul R. Moldova. În viziunea sa, cel mai mult vor avea de suferit cetățenii moldoveni. „Trezeşte un sentiment de regret faptul că, în esenţă, este o blocadă informaţională a propriului popor”, a comentat Karasin pentru Ria Novosti.

La rândul său, preşedintele Igor Dodon a dat asigurări că proiectul de lege, privind interzicerea propagandei ruseşti la televiziunile din R. Moldova, va fi blocat. Şeful statului a atenţionat majoritatea parlamentară că nu va promulga legea, chiar dacă Constituţia îl obligă, afirmând că este o chestiune principială pentru el.


Proiectul PDM prevede sancţiuni de la 40.000 până la 70.000 de lei pentru încălcarea acestei legi. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la 100.000 de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:59

Fostul director de știri de la Jurnal TV, Gabriel Călin, care de mai mult timp muncește în calitate de șofer de camion în Statele Unite, i-a făcut o ofertă liderului PPDA, Andrei Năstase, care s-a plâns că salariul de deputat este prea mic și nu-i ajunge pentru nimic....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:56

În spatele PPDA-ului condus de Andrei Năstase stă oligarhul condamnat Victor Ţopa, care a fugit la Frankfurt după ce a fost condamnat pentru atacul raider asupra Victoriabank. Este punctul de vedere exprimat de preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, exprimat în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 12:07

Air Moldova este una din companiile aviatice din întreaga lume în care Uniunea Europeană are încredere. Agenția de Siguranță Aeronautică Europeană a certificat Air Moldova ca fiind în conformitate cu standardele sale, ceea ce îi permite să efectueze fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 09:50

Deputații fracțiunii PDM vor dona salariile pe care le-au primit de la Parlament pentru luna martie. Anunțul, a fost făcut de lideru fracțiunii, Pavel Filip, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:57

PROGNOZA METEO /// Azi vor mai cădea ploi izolat, însă, sfârşitul săptămânii ne va readuce soarele. Câte grade vor fi

Mâine vor cădea ploi doar izolat. Vântul va sufla din Nord-Est, slab, iar presiunea atmosferică va fi ridicată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:07

(FOTO) Mercenar în Ucraina /// Un bărbat din Taraclia a fost reţinut de SIS

(FOTO) Mercenar în Ucraina /// Un bărbat din Taraclia a fost reţinut de SIS

Un bărbat a fost retinut în aceasta seară de ofiţerii SIS pe Aeroportul din Chişinău. Potrivit surselor publika.md, acesta ar fi un mercenar, care lupta în Estul Ucrainei. Banuitul a fost escortat la PCCOCS. Mercenarul de 32 de ani este originar din Taraclia şi este fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:06

TRAGEDIE /// Cel puțin 29 de turiști străini au murit într-un accident în Madeira (VIDEO)

Cel puţin 29 de turişti germani, 11 bărbaţi şi 18 femei, şi-au pierdut viaţa miercuri într-un accident rutier petrecut pe insula portugheză Madeira, informează agenţiile de presă internaţionale, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:01

CAZ BIZAR /// Patru oameni răniţi de fulger în Atena, pe Acropole. “O furtună neobişnuită”

CAZ BIZAR /// Patru oameni răniţi de fulger în Atena, pe Acropole. “O furtună neobişnuită”

Incident neobişnuit în cea mai vizitată zonă turistică din capitala Greciei, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:57

Deutsche Bank se pregătește de procese și amenzi imense pentru SPĂLAREA BANILOR din Rusia

Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă din Germania, se așteaptă la amenzi, procese și posibila urmărire penală a conducerii superioare pentru rolul său în schema de spălare a banilor clienților ruși în valoare de până la 20 miliarde de dolari, scrie The Guardian, care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Aprilie 2019, ora: 06:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 APRILIE 2019. BALANȚELE POT INTRA ÎN CONFLICTE CU CEI DIN JUR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 APRILIE 2019. BALANȚELE POT INTRA ÎN CONFLICTE CU CEI DIN JUR

Horoscopul zilei de 18 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:16

Această plantă este ucigaşă! Se vinde la toate florăriile

Această plantă este ucigaşă! Se vinde la toate florăriile

Narcisele se vând în această perioadă a anului în toate florăriile din România. Puţin ştiu cât de periculoasă este. Bulbii sunt foarte toxici, dozele peste 10 g pot fi letale.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Aprilie 2019, ora: 06:13

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

 La mesele din perioada Paştelui, alături de ouăle fierte, toată lumea pune şi platouri cu legume. Cea mai populară este ceapa verde. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:12

Dacia a cucerit Europa, de la începutul anului. Vânzările grupului Renault, care deține marca românească, pe creștere, în timp ce restul marilor producători scad

Dacia a cucerit Europa, de la începutul anului. Vânzările grupului Renault, care deține marca românească, pe creștere, în timp ce restul marilor producători scad

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în martie un avans de 21,6% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,7% în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)