Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:49
Abonamente

Carte 1 Octombrie 2012, ora 07:13    Din editia print

Întoarcerea acasă a lui Paul GOMA

Marime Font

Foto: Filip Goma

La începutul lui octombrie, în cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” va avea loc un amplu colocviu consacrat literaturii lui Paul Goma. 

E timpul ca Paul Goma să se întoarcă acasă. E timpul ca romanele lui Paul Goma să devină o parte importantă a literaturii româneşti contemporane. E timpul ca Paul Goma să intre în manualele şcolare şi universitare. E timpul să vorbim deschis despre Paul Goma.

Mesajul lui Paul Goma

„Mă prezint - pentru cei care nu au auzit de mine: Numele meu: Paul Goma, născut în 1935, în satul Mana, Orhei. Am plecat în refugiu, în iunie 1940, prea târziu; am devenit cetăţeni sovietici până în 22 iunie 1941, când Armata Română ne-a liberat pe mama şi pe mine, tata fusese arestat în 13 ianuarie 1941 şi deportat în Siberia; Am plecat în refugiu a doua oară - de data asta (25 martie 1944) am reuşit să ne refugiem în Transilvania. De atunci nu mai am casă, nici masă. Nici ţară. - Din 22 noiembrie 1977: am fost expulzat şi din România. De atunci locuiesc în Franţa, la Paris, ca refugiat politic. Am scris câteva cărţi: 30. Sau 40, sau 50, nu le-am mai ţinut socoteala. Le-am scris ca un orfan de ţară: cu durere, cu bucurie, cu jubilaţie. Unele au fost tipărite şi la Chişinău. Altele, tipărite în România, au fost aduse şi la Chişinău.
Acesta sunt. Restul vieţii mele se află în cărţi. Lectură plăcută.”
19 septembrie 2012, Paris

„Măcar în somn să nu fim refugiaţi”

„– Când o să vină tata, Domnul Director o să ne invite la masă? Mi-e foame, mamă… – şi încep să plâng. Mi-e aşa de foameee…
– Uite ce e, puiul mamii: eşti mare de-acum; de-acum trebuie să înţelegi cum stau lucrurile pe lumea asta; şi cu noi în ea. Noi suntem, de-acum, nişte refugiaţi…
– Eu nu vreau să fiu refugiat!
– Ei, dac-ar fi după noi…
– Eu nu vreau să fiu refugiat, adică culcat pe jos, în cancelarie, pe-ntuneric şi, în plus, lung de foame!
– Se spune: lat de foame. Sau: mort de foame - nu lung.
– Eu spun cum spun. Nu sunt mort şi nu sunt lat. Eu sunt viu şi mi-e aşa de foame, încât simt cum mă lungesc. Simt cum cresc. Sunt lung şi mare, de foame, mamă…
– Închide ochii şi gata!
– I-am închis…
– Bine-ai făcut. Când închizi ochii, nu mai vezi întunericul – toate de la întuneric ne vin, ascultă-mă pe mine! Şi foamea, şi setea, şi dorul, şi toate – de la întuneric ni se trag…
Cui îi spune mama asta? Eu l-am auzit pe Moş Iacob zicând că vine întunericul – el îi spunea: întunecime… Că vine, nu numai peste noi, cei din Mana, nu numai peste Basarabeni – peste toată lumea! zicea el. Fireşte, exagera, cum zice mama.
Mama continuă să zică:
– Aşa că ce facem noi? Noi închidem ochii şi dormiiim…
Şi încă:
– Când dormi, nu mai simţi nimic, nici foame, nici durere, nici supărare – numai viaţă veşnică…
Astea le-a spus încet-încetişor, de parcă nu mie mi-ar fi vorbit.
Iar acum, deşi mie-mi vorbeşte, nu doar mie:
– Să dormim, puiul-mamii. Măcar în somn să nu fim refugiaţi.”
(„Din Calidor”)

Un superb imn al vieţii

Perceperea feminităţii ca necesitate imuabilă are rădăcini în relaţia mamă-fiu, intensă în timpul copilăriei, adâncă la maturitate. Romanul Din Calidor consacră figura tutelară a mamei, de a cărei lume fiul rămâne legat pentru totdeauna „prin ombilicul intact”. Imaginea mamei iradiază infinite semnificaţii, ea înseamnă siguranţa adăpostului, a căldurii şi se suprapune pe înţelesul de pământ, glie. Totul începe şi se termină cu ea. Relaţia mamă-copil transgresează actul fenomenal exprimând raporturile dintre individ şi univers. Memorabilele scene dispuse teleologic din debutul şi finalul romanului reprezintă viaţa ca o stare în calidor, în „acel vestibul deschis spre ambele părţi, acel afară proxim şi nu definitiv, acel loc la aer şi lumină şi umbră şi căldură înăuntrică, supus agresiunilor, dar nu mortale: oricând pot face pasul înapoi, la adăpost”, viaţa ca o stare de născut deja, dar ţinut în poala protectoare a mamei. După înstrăinări, „refugii” şi „definitive dusuri”, pe care viaţa inevitabil le provoacă, întoarcerea e simţită ca o stare de beatitudine. Copilul se opune destinului prin nestăvilită vitalitate („Eu nu vreau să fiu refugiat”), întoarcerea ciclică la mamă, casă, satul natal, fețele copilăriei constituind progresiv un superb imn al vieţii.

Aliona Grati

„Cea mai grozavă mamă din lumea-mare”

„Mama mea nu s-a schimbat aproape deloc. Mama mea e mama mea, nu se schimbă - să nu plângi, că…
Mama mea. Mama mea. Mama-mama-mama. Cea mai grozavă mamă din lumea-mare.
Se opreşte la doi paşi de mine. Ţine buzele strânse. I-s strânse de tot buzele. Nu înţeleg, dar aşa e mama mea, grozavă; cu gura închisă, cu gura strânsă-pungă, zice tărişor:
– Regulamentul permite unei mame să-şi îmbrăţişeze copilul? (…)
Mă îndepărtează de la pieptul ei, mă priveşte, îmi râde, apoi iar mă apropie şi mă strânge tare-tare. O strâng şi eu – nu prea tare, am crescut mult, nu-mi pot controla forţele. O strâng, cu toate că mama miroase a mucegai – de la beci, desigur; şi a jeg, a slin, a nespălare; şi a pipicaca miroase mama mea, mama mea, mama. Aşa că o strâng tare, tare de-i trosnesc oasele.
Dar mama râde şi face din cap, aşa, că adică, ia te uită ce forţă! Mă îndepărtează, mă apropie, râde, în continuare, însă cu lacrimi; râde cu icnituri de plâns, suspină cu chicote de râs. Şi tot plângând şi tot râzând şi tot mirosind a jeg şi a cacapipi şi a muced, mama mea îmi strecoară, îmi picură în ureche, pe silabe – cuvinte: scurte, numai subiecte, fără predicate.”
(„Arta Refugii”)

Tragica istorie a basarabenilor

Scena zguduitoare din finalul romanului Arta Refugii reprezintă întâlnirea lui Paul cu mama sa în sediul Securităţii, unde, de câteva luni, ea şi soţul ei sunt ţinuţi în arest. La vederea mamei, copilul, devenit de curând un tânăr, plânge copleşit de emoţii. Lacrimile sunt dovada faptului că trauma psihologică nu l-a abrutizat. Reiese de aici o întreagă gamă de teme călăuzitoare: relaţia mamă-fiu, sublima inocenţă a începuturilor, iubirea în forma ei cea mai pură pentru „eternul feminin”, înălţarea prin suferinţa, simbolul omenescului cu toată căldura, dar şi cu toate limitele lui, drama copilului refugiat/înstrăinat de ţară, simbolul unui destin, tragica istorie a basarabenilor, obsesia morţii care însă nu umbreşte niciodată pe deplin dorinţa de a trăi.

Loading...


Aliona Grati

Teroarea comunistă şi literatura lui Paul Goma

Dumitru Crudu

Toată lumea ştie că Paul Goma s-a opus deschis sistemului comunist din Romania, spre deosebire de foarte mulţi scriitori „de vârf” ca Nichita Stănescu sau Marin Sorescu etc., cu atât mai ciudat e faptul că după prăbuşirea comunismului, nu se ştie din ce motive, acestui scriitor incomod nu i-au fost recunoscute meritele literare şi nu i s-a reîntors nici măcar cetăţenia de care a fost văduvit într-un mod abuziv. Şi azi, în multe cercuri literare, despre literatura sa se discută ca şi pe vremea socialismului, cu reticenţă sau cu dispreţ. Dar Paul Goma a fost unul dintre puţinii scriitori care nu şi-a schimbat libertatea artistică interioară pe tentaţii materiale (o carte de proză ideologică era remunerată gras, cam la preţul unui apartament). El nu şi-a negociat substanţa literară pentru un pumn de arginţi, alegând să scrie despre teroarea la care a fost supusă familia sa şi el personal, şi nu despre dilemele morale şi intelectuale ale intelectualilor din anii şaizeci şi şaptezeci, dacă să protesteze contra unui şef de întreprindere sau nu. Alegând să protesteze contra sistemului şi nu contra unor reprezentanţi corupţi ai acestuia (ca şi cum dacă aceştia ar fi fost înlocuiţi cu unii mai breji sistemul ar fi devenit mai perfect), a plătit cu imposibilitatea de a-şi publica romanele la editurile din România şi de-a fi luat în vizor de criticii literari serioşi. Din această cauză, după cum se ştie, aproape toate cărţile sale apărute în străinătate au fost şi recenzate masiv în revistele literare europene, parcă sfidând tăcerea criticii literare româneşti serioase. Unii critici români, printre care şi N. Manolescu, mai consideră şi astăzi că literatura sa nu prea are valoare estetică. Chiar şi romanelor sale celebre - „Din Calidor”, „Bonifacia” sau „Arta Refugii” - le sunt refuzate orice merit literar, fiindu-le recunoscute doar dimensiunea etică, sau politică, de natură protestatară. După părerea acestor critici, literatura lui Paul Goma are cel mult o valoare de document şi cam atât. Da, e adevărat că în romanele lui Paul Goma este radiografiată alienarea individului în timpul comunismului, ca şi acea cumplită teroare a istoriei, dar de ce oare acest lucru nu ar putea avea şi o valoare estetică? Criticii serioşi îi mai reproşează şi faptul că prozele sale se nasc din viaţa trăită de autor. Dar, după părerea noastră, în cazul prozei sale, biograficul nu poate fi un defect, ci e o calitate, mai ales că ceea ce a trăit Paul Goma depăşeşte fruntariile imaginaţiei literare. Culmea e că, asumându-şi în scris biografia sa, scriitorul şi-a asumat o idee literară înnoitoare pentru acea vreme care, peste ocean, făcea furori. Dincolo însă de faptul că romanele lui Paul Goma explorează capacitatea de rezistenţă a individului la rău, acestea mai vorbesc şi despre acei oameni care pur şi simplu vor să trăiască firesc şi natural, dar acest lucru în acea epocă de tristă amintire nu însemna nimic altceva decât să fii contra sistemului.  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)