Ultima oră

Într-o lună vom asista la semnarea Acordului de Asociere între Moldova şi UE, declaraţii

Ceremonia oficială a fost deschisă de președintele Nicolae Timofti care a menționat că celebrarea Zilei Europei este un prilej de a ne reafirma atașamentul față de valorile care constituie pietrele de temelie ale Uniunii Europene – libertatea, pacea, toleranța și unitatea în diversitate. „Îndeplinirea angajamentelor luate în cadrul Parteneriatului Estic ne-a permis să câștigăm încrederea statelor UE. Iar în viitorul apropiat va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care va institui şi o Zonă de liber schimb cu o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. Efectele benefice ale acestui tratat vor fi resimțite de toți cetățenii țării”, a explicat șeful statului.

Șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a ținut un discurs în limba română. Astăzi celebrăm Ziua Europei pentru a marca începutul procesului de integrare europeană, care a adus pace și prosperitate continentului european. Republica Moldova s-a angajat în acest proces de integrare, iar luna viitoare vom vedea semnarea Acordului de Asociere între țara voastră și Uniunea Europeană”.

El a menționat că Uniunea Europeană sprijină țara noastră pe calea spre modernizare și salută turiștii moldoveni care călătoresc fără vize în UE începând cu 28 aprilie. Acest fapt va contribui la consolidarea contactelor între țara noastră și statele membre UE, susține oficialul european.

Șeful Executivului a menționat că Ziua Europei în acest an are o semnificație deosebită, odată cu scoaterea vizelor pentru spaţiul Schengen. „Este o zi importantă, inaugurarea drapelului Republicii Moldova și al Uniunii Europene m-a mișcat profund. Mi-am imaginat pentru o secundă că iată arborăm drapelele cu ocazia aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este o ocazie foarte bună să mai vedem cu ce ne va bucura fiecare ambasadă a țărilor membre ale Uniunii Europene, să vedem aceste proiecte susținute de UE și care totodată să explice concetățenilor noștri care sunt avantajele Uniunii Europene”, a declarat Iurie Leancă.
Solicitat de reprezentanții mass-media, președintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că „anul 2014 va intra în istoria relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Tot ceea ce vom face în continuare are un singur scop – să ne mișcăm pas cu pas spre statutul de membru al Uniunii Europene, să modernizăm țara și să ridicăm nivelul de bunăstare al cetățenilor”, a menționat Președintele Parlamentului.

Oficialii: politicieni, membri ai Parlamentului și Guvernului, ambasadori ai statelor europene, au vizitat Orășelul European, amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, au gustat din bucatele tradiționale europene și a asistat la ceremonia festivă de arborare a Drapelului de Stat al Republicii Moldova şi a Drapelului Uniunii Europene în faţa clădirilor Guvernului și Parlamentului.

Evenimentele dedicate Zilelor Europei sunt organizate de Delegaţia UE în Republica Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și Primăriile de la Chişinău şi Comrat.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *