Astăzi 16 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 15 Ianuarie 2019
Abonamente

Editorial 29 Aprilie 2015, ora 08:01    Din editia print

Marime Font

Intrăm în mai, dar CSM încă tace…

Acum o lună, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se arăta aproape încrezut că, pe la începutul lui aprilie, va anunța public rezultatele controlului privind modul de distribuire a dosarelor în instanțele de judecată din mun. Chișinău, inclusiv la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).  

Declaraţia respectivă a fost făcută după ce, inițial, Consiliul a refuzat cerințelor insistente ale lui Dumitru Visterniceanu, care este membru al acestei instituții, de a efectua un asemenea control în toată ţara. În cele din urmă, CMC a cedat doar după ce 17 ONG-uri au solicitat acelaşi lucru.

Dar timpul trece şi noi pășim în luna mai, iar la orizont nu se întrevede nici zare de schimbare. Doar în culise, dacă credem unor surse din sistemul judecătoresc, se întâmplă ciudățenii. Ar fi foarte bine de-am spera că sursele noastre greşesc, deoarece, în caz contrar, ar trebui să tragem concluzia că grangurii justiției autohtone nu sunt interesați de a scoate la iveală lacunele prin care este manipulat Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), implementat în RM, în 2009, cu mult fast și cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Mai pe scurt, asta înseamnă că, dacă, Doamne ferește, ajungi în judecată, iar adversarul tău are bani și relații, atunci judecătorul poate fi ales de către acesta. Şi pierderea îţi este garantată!


Totuși, să vedem ce se întâmplă în culise. În primul rând, potrivit surselor noastre, deși hotărârea prin care CSM solicita Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS) informații despre distribuirea dosarelor datează cu 10 februarie 2015, aceasta a fost trimisă destinatarului tocmai peste o lună. În al doilea rând, recent, nu se înțelege cu ce ocazie, Ministerul Justiției a solicitat de la CTS printr-un ordin general să ofere asemenea informații în exclusivitate Departamentului de Administrare Judecătorească (DAJ). Prin urmare, ministerul face trimitere la contractul cu privire la implementarea PIGD, încheiat între DAJ și CTS, care stipulează că orice informație din program poate fi oferită doar la solicitarea DAJ.

Poate că şi există o asemenea prevedere în contract, însă, dacă s-ar juca cinstit, nimic nu ar putea exclude din joc CSM - instituția care verifică activitatea sistemului judecătoresc. Dar dacă tocmai acum cineva şi-a amintit despre contractul cu pricina, putem admite că astfel Ministerul Justiției şi CSM încearcă să găsească modalităţi de tergiversare a anunţării rezultatelor controlului aşteptat, până când lumea va uita povestea.

De altfel, ministerul ar trebui să fie foarte interesat de a scoate la iveală adevărul, care ar soluţiona probleme extrem de grave din sistemul nostru judecătoresc. Aici ar trebui să amintim de o altă întâmplare ciudată. În februarie 2015, Victor Micu a anunțat CNA că judecătoarea Svetlana Filincova, vicepreședintele CSJ, şi-ar fi luat în gestiune, cu de la sine putere, 20 de cauze civile. Micu spunea că a aflat acest lucru, după ce ar fi solicitat de la CTS, fără să-şi anunţe colegii din CSM, informații despre manipulările PIGD. Însă, explica el, din cauza volumului mare de lucru, CTS a reușit să verifice doar situaţia de la Curtea Supremă de Justiţie, unde singura vinovată era Filincova… Apare întrebarea: de ce Ministerul Justiției nu i-a interzis lui Micu să încalce contractul dintre DAJ şi CTS, iar acum pune piciorul în prag și își amintește despre acest contract?

De fapt, cazul Filincova trezeşte o mulţime de alte întrebări, care ne conduc la gândul că acesta putea să reprezinte doar un act de răfuială cu judecătoarea. Unu la mână, de ce Micu a solicitat informaţii de la CTS fără ştirea colegilor săi? Doi la mână, să fie Filincova chiar singura magistrată de la CSJ care ar fi manipulat programul de distribuire a dosarelor? Trei la mână, de ce, după ce a obţinut informaţiile despre Filincova, Micu a anunţat CNA cu aceeaşi discreţie? Patru la mână, de ce Micu declara atunci în presă că Filincova este vinovată, fără să ţină cont de prezumţia nevinovăţiei? Cinci la mână, de ce toate atacurile verbale la adresa Svetlanei Filincova au încetat brusc din clipa în care ea și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție?

Interesantă este şi rapiditatea cu care sistemul a scăpat de Filincova. Conform procedurii, în asemenea cazuri, cererea de demisie este examinată de CSM, apoi de Comisia juridică a Parlamentului, după care este discutată în plenul Legislativului. Deşi, de regulă, procedura durează în jur de 10-30 de zile, în acest caz totul s-a rezolvat în trei-patru zile. Ulterior, Filincova a rămas să activeze în calitate de simplă judecătoare şi toţi au uitat de ea…

În această ordine de idei, parcă ar avea dreptate gurile rele, care afirmă că scopul campaniei anti-Filincova nu a fost cel de a descoperi adevărul privind manipularea PIGD, ci de a o constrânge pe judecătoare să-şi elibereze postul. Cu atât mai mult, cu cât șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, susține că dosarul respectiv nici nu este pornit contra Svetlanei Filincova, ci pe faptul acțiunilor persoanelor cu funcții de răspundere, care au repartizat unele dosare astfel, încât au ajuns la această judecătoare. Iar în cadrul dosarului, nu există nici un învinuit, ci doar trei angajați ai secretariatului CSJ au calitatea de bănuiţi. Mai mult, potrivit lui Harunjen, procurorii încă nu sunt convinşi că bănuiții au folosit PIGD cu rea-intenţie şi nu au deocamdată nicio probă contra magistratei Filincova.

Mai bine zis, această femeie nu are nicio calitate într-un dosar în care se credea că este cel mai odios personaj. Şi dacă deja cărţile au fost jucate, dosarul va fi clasat peste vreun an din lipsă de probe sau se va sfârşi în judecată, prin condamnarea vreunui amărât de secretar al CSJ la vreun an de detenție condiționat. Cât privește adevărul despre manipularea distribuirii dosarelor în instanțele de judecată, acesta pare-se că va rămâne ascuns. Pentru a limpezi apele, CSM ar putea să anunţe nişte rezultate parțiale ale controlului şi să găsească vreun țap ispășitor printre judecătorii mici. Însă cei mari, care au bani şi pile, vor rămâne cu siguranţă neatinşi, în timp ce sistemul va putrezi în continuare.

În speranța că nu am dreptate, dle Victor Micu, aștept şi eu cu nerăbdare rezultatele controlului. Chiar dacă aştept deja de TREI luni, admit că nici dvs., nici colegii de la CTS nu aţi avut timp să ni le prezentaţi la începutul lui aprilie, deoarece aţi avut de pregătit pască pentru Paști și de cumpărat pomeni pentru Blajini. Dar sărbătorile s-au dus şi mâine-poimâine intrăm în luna a PATRA…  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:45

 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:41

 Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:39

 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 22:21

 Reunită în şedinţă specială, marţi seara, Camera Comunelor a respins, cu o largă majoritate, acordul negociat de guvernul de la Londra şi oficialii UE pentru Brexit, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:16

Trei primari din raionul Străşeni acuză Asociaţia Promo-LEX de falsificarea datelor în cel mai recent raport de monitorizare a perioadei electorale. Aleșii locali resping categoric afirmațiile potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 18:11

Moldova continuă să majoreze exporturile de mărfuri. În 11 luni din anul trecut, în străinătate au fost livrate produse în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari sau cu 13,5% mai mult decât în ianuarie-noiembrie 2017. Doar în ultima lună de toamnă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 17:01

În 11 luni ale anului trecut, mortalitatea în Rusia a depășit rata natalității cu 193.000 de persoane, a anunțat, marți, la sesiunea Forumului Gaidar, vicepremierul rus Tatiana Golikova, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Se pare că de așa-numitele filtre la care făcea referire Maia Sandu înainte de întocmirea listei electorale, au trecut nu doar transfugi din PL și PLDM, dar chiar și din Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Astfel, candidatul blocului ACUM pentru circumscripția nr. 6,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 14:50

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Constantin Codreanu anunță schimbări în 2019

Anul 2019 vine cu schimbări importante în cariera deputatului Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării. Parlamentarul a vorbit într-un interviu acordat publicației QMagazine că acestea vor avea consecințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 13:26

Svetlana Conea, unul dintre candidații binomului PAS - PPDA, despre care presa a scris că ar fi certată cu legea, și-a prezentat averea. Potrivit declarației, în 2018, Conea a ridicat o pensie de 12 mii de lei pe lună, mai mare decât pensia medie în multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 11:23

În anul 2015, ministrul de atunci al Educației, Maia Sandu, s-a opus aprobării unui proiect care prevedea majorarea alocației lunare pentru familiile cu copii cu 200 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 10:21

Un bărbat din Bălți a ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Nord a CNA şi procurorilor anticorupție, după ce ar fi cerut şi primit 7000 de lei de la o femeie pentru organizarea eliberării unui permis de conducere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:31

Ninsorile căzute în cantităţi excepţionale au creat haos în Austria şi Bavaria, unde viaţa publică este complet paralizată în regiuni vaste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:18

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu societatea pe acțiuni „Belavtodor” din Belarus, care prevede reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale, inclusiv traseul Chișinău-Leușeni. Mai exact, pe acest traseu ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Ianuarie 2019, ora: 05:33

Horoscop 15 ianuarie 2019. Multe surprize frumoase pentru nativi astăzi. Ieşiţi din casă, chiar dacă vremea rece nu vă prea convinge şi mergeţi la plimbare. În oraş, poate chiar în parc, dacă vă îmbrăcaţi destul de gros încât să rezistaţi gerului, ori...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 15 Ianuarie 2019, ora: 00:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Un bărbat din Orhei a privit „Televiziunea Centrală” și a câștigat un automobil

Ieri, în ajun de Sfântul Vasile, la cel mai grandios Târg de Crăciun din ţară, la OrheiLand, mii de oameni, telespectatori fideli ai posturilor noastre de televiziune, au așteptat cu sufletul la gură extragerea pentru desemnarea câștigătorului marelui premiu al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:27

 Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:20

 Preşedintele armean Armen Sarkissian l-a desemnat luni pe reformatorul Nikol Pashinyan în funcţia de prim-ministru, cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Uniunea Europeană ar urma să amâne Brexitul până cel puțin în luna iulie, considerând că premierul britanic Theresa May nu va obține aprobarea Parlamentului în ceea ce privește acordul negociat de Londra și Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Ianuarie 2019, ora: 13:49

Președintele Organizației de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Anastasia Cojocari, afirmă că vrea ca în Parlamentul Republicii Moldova să o reprezinte „oameni care au trecut prin filtrele vremii, nu desenate, nu trecute prin blat și ghidate de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)