Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Editorial 29 Aprilie 2015, ora 08:01    Din editia print

Marime Font

Intrăm în mai, dar CSM încă tace…

Acum o lună, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se arăta aproape încrezut că, pe la începutul lui aprilie, va anunța public rezultatele controlului privind modul de distribuire a dosarelor în instanțele de judecată din mun. Chișinău, inclusiv la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).  

Declaraţia respectivă a fost făcută după ce, inițial, Consiliul a refuzat cerințelor insistente ale lui Dumitru Visterniceanu, care este membru al acestei instituții, de a efectua un asemenea control în toată ţara. În cele din urmă, CMC a cedat doar după ce 17 ONG-uri au solicitat acelaşi lucru.

Dar timpul trece şi noi pășim în luna mai, iar la orizont nu se întrevede nici zare de schimbare. Doar în culise, dacă credem unor surse din sistemul judecătoresc, se întâmplă ciudățenii. Ar fi foarte bine de-am spera că sursele noastre greşesc, deoarece, în caz contrar, ar trebui să tragem concluzia că grangurii justiției autohtone nu sunt interesați de a scoate la iveală lacunele prin care este manipulat Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), implementat în RM, în 2009, cu mult fast și cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Mai pe scurt, asta înseamnă că, dacă, Doamne ferește, ajungi în judecată, iar adversarul tău are bani și relații, atunci judecătorul poate fi ales de către acesta. Şi pierderea îţi este garantată!


Totuși, să vedem ce se întâmplă în culise. În primul rând, potrivit surselor noastre, deși hotărârea prin care CSM solicita Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS) informații despre distribuirea dosarelor datează cu 10 februarie 2015, aceasta a fost trimisă destinatarului tocmai peste o lună. În al doilea rând, recent, nu se înțelege cu ce ocazie, Ministerul Justiției a solicitat de la CTS printr-un ordin general să ofere asemenea informații în exclusivitate Departamentului de Administrare Judecătorească (DAJ). Prin urmare, ministerul face trimitere la contractul cu privire la implementarea PIGD, încheiat între DAJ și CTS, care stipulează că orice informație din program poate fi oferită doar la solicitarea DAJ.

Poate că şi există o asemenea prevedere în contract, însă, dacă s-ar juca cinstit, nimic nu ar putea exclude din joc CSM - instituția care verifică activitatea sistemului judecătoresc. Dar dacă tocmai acum cineva şi-a amintit despre contractul cu pricina, putem admite că astfel Ministerul Justiției şi CSM încearcă să găsească modalităţi de tergiversare a anunţării rezultatelor controlului aşteptat, până când lumea va uita povestea.

De altfel, ministerul ar trebui să fie foarte interesat de a scoate la iveală adevărul, care ar soluţiona probleme extrem de grave din sistemul nostru judecătoresc. Aici ar trebui să amintim de o altă întâmplare ciudată. În februarie 2015, Victor Micu a anunțat CNA că judecătoarea Svetlana Filincova, vicepreședintele CSJ, şi-ar fi luat în gestiune, cu de la sine putere, 20 de cauze civile. Micu spunea că a aflat acest lucru, după ce ar fi solicitat de la CTS, fără să-şi anunţe colegii din CSM, informații despre manipulările PIGD. Însă, explica el, din cauza volumului mare de lucru, CTS a reușit să verifice doar situaţia de la Curtea Supremă de Justiţie, unde singura vinovată era Filincova… Apare întrebarea: de ce Ministerul Justiției nu i-a interzis lui Micu să încalce contractul dintre DAJ şi CTS, iar acum pune piciorul în prag și își amintește despre acest contract?

De fapt, cazul Filincova trezeşte o mulţime de alte întrebări, care ne conduc la gândul că acesta putea să reprezinte doar un act de răfuială cu judecătoarea. Unu la mână, de ce Micu a solicitat informaţii de la CTS fără ştirea colegilor săi? Doi la mână, să fie Filincova chiar singura magistrată de la CSJ care ar fi manipulat programul de distribuire a dosarelor? Trei la mână, de ce, după ce a obţinut informaţiile despre Filincova, Micu a anunţat CNA cu aceeaşi discreţie? Patru la mână, de ce Micu declara atunci în presă că Filincova este vinovată, fără să ţină cont de prezumţia nevinovăţiei? Cinci la mână, de ce toate atacurile verbale la adresa Svetlanei Filincova au încetat brusc din clipa în care ea și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție?

Interesantă este şi rapiditatea cu care sistemul a scăpat de Filincova. Conform procedurii, în asemenea cazuri, cererea de demisie este examinată de CSM, apoi de Comisia juridică a Parlamentului, după care este discutată în plenul Legislativului. Deşi, de regulă, procedura durează în jur de 10-30 de zile, în acest caz totul s-a rezolvat în trei-patru zile. Ulterior, Filincova a rămas să activeze în calitate de simplă judecătoare şi toţi au uitat de ea…

În această ordine de idei, parcă ar avea dreptate gurile rele, care afirmă că scopul campaniei anti-Filincova nu a fost cel de a descoperi adevărul privind manipularea PIGD, ci de a o constrânge pe judecătoare să-şi elibereze postul. Cu atât mai mult, cu cât șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, susține că dosarul respectiv nici nu este pornit contra Svetlanei Filincova, ci pe faptul acțiunilor persoanelor cu funcții de răspundere, care au repartizat unele dosare astfel, încât au ajuns la această judecătoare. Iar în cadrul dosarului, nu există nici un învinuit, ci doar trei angajați ai secretariatului CSJ au calitatea de bănuiţi. Mai mult, potrivit lui Harunjen, procurorii încă nu sunt convinşi că bănuiții au folosit PIGD cu rea-intenţie şi nu au deocamdată nicio probă contra magistratei Filincova.

Mai bine zis, această femeie nu are nicio calitate într-un dosar în care se credea că este cel mai odios personaj. Şi dacă deja cărţile au fost jucate, dosarul va fi clasat peste vreun an din lipsă de probe sau se va sfârşi în judecată, prin condamnarea vreunui amărât de secretar al CSJ la vreun an de detenție condiționat. Cât privește adevărul despre manipularea distribuirii dosarelor în instanțele de judecată, acesta pare-se că va rămâne ascuns. Pentru a limpezi apele, CSM ar putea să anunţe nişte rezultate parțiale ale controlului şi să găsească vreun țap ispășitor printre judecătorii mici. Însă cei mari, care au bani şi pile, vor rămâne cu siguranţă neatinşi, în timp ce sistemul va putrezi în continuare.

În speranța că nu am dreptate, dle Victor Micu, aștept şi eu cu nerăbdare rezultatele controlului. Chiar dacă aştept deja de TREI luni, admit că nici dvs., nici colegii de la CTS nu aţi avut timp să ni le prezentaţi la începutul lui aprilie, deoarece aţi avut de pregătit pască pentru Paști și de cumpărat pomeni pentru Blajini. Dar sărbătorile s-au dus şi mâine-poimâine intrăm în luna a PATRA…  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)