Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Social 23 Septembrie 2013, ora 15:22

Între dreptate și ilegalitate: „SCUTUL SOCIAL” vânează potențialii PEDOFILI din R. Moldova

Marime Font

Își creează un cont fals pe rețele de socializare, cu nume de băieți sau fete de 10-14 ani, primesc mesaje din partea unor bărbați necunoscuți, încep conversația din numele așa-zișilor copii și încearcă să afle care este scopul lor. Este vorba despre grupul de tineri „Scutul Social”, care încearcă astfel să identifice potențialii pedofilii din R. Moldova și să ofere informația obținută organelor competente.

Cristian Roșca, unul dintre activiștii grupului, susține că ei nu scriu niciodată mesaje în numele copiilor, ci așteaptă ca potențialii pedofili să acționeze primii. „De asemenea, noi nu provocăm persoana la discuții intime și nici nu propunem să ne vedem. Acestea sunt niște reguli de bază ale grupului, care sunt respectate cu strictețe”, spune Cristian Roșca.

„Societatea noastră se află într-o criză morală”

Grupul „Scutul Social” s-a format acum jumătate de an și a devenit cunoscut prin faptul că „vânează” potențiali pedofili. În prezent, sunt cinci tineri în echipă, însă încă mulți alți tineri vor să li se alăture. „Noi nu prindem pedofili, noi doar identificăm potențialii agresori. Chiar dacă în urma discuțiilor pe rețelele de socializare sau la telefon suntem convinși că acesta este pedofil, nu avem dreptul să-l numim astfel până nu va apărea decizia judecății. Grupul nostru încearcă să combată un fenomen care există în societatea noastră și este neglijat”, afirmă Cristian. Așadar, dacă inițial tinerii credeau că nu vor reuși să identifice agresorii, după doar câteva zile de activitate au observat că sunt foarte mulți bărbați suspicioși. „La doar jumătate de an de activitate, am reușit să ne întâlnim cu aproximativ zece oameni suspectați că ar fi pedofili”, povestește tânărul.
Mai mult, Cristian Roșca precizează că societatea noastră se află într-o profundă criză morală și, anume din acest motiv, sunt necesare asemenea grupuri sociale, care i-ar putea responsabiliza pe unii oameni. „Activitatea noastră se desfășoară astfel: așa-zișii adolescenți de 10-14 ani sunt contactați pe rețelele de socializare de potențiali pedofili. Ulterior, după o discuție online, se efectuează o captură de ecran, care, ulterior, servește drept dovadă că individul propune un act sexual unui minor. La fel este necesar ca în conversație să se vadă clar că agresorul stabilește întâlnirea într-un anumit loc. Mai mult, este important ca în timpul întâlnirii tânărului să-i fie adresate următoarele întrebări: „Ce vom face? Ai mai întreținut relații sexuale cu băieți de 12-14 ani?”, dezvăluie Cristian Roșca. Respectiv, după obținerea tuturor informațiilor necesare, „Scutul Social” furnizează datele Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.


„Oamenii se bucură, dar este ilegal”

Șeful secţiei urmărire penală de la Centrul de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, Iurie Podarilov, a menționat că este foarte bine când cineva cooperează cu organizațiile de profil. „Noi nu negăm nicio informație care parvine la centru. Fiecare situație este investigată în mod obligatoriu. Dacă se confirmă, urmează ca persoanele vinovate să răspundă în fața legii. Din păcate, noi nu putem confirma sau nega faptul că acest grup ne difuzează informații, pentru că este confidențial și ținem la sursele noastre”, precizează Iurie Podarilov.

Juristul Valeriu Jereghi, de la Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că această situație este una destul de dificilă. El spune că acest grup, chiar dacă identifică potențiali pedofili, fac aceasta mai mult ilegal decât legal. „Pentru asemenea situații sunt departamente speciale, care ar trebui să ia atitudine. Am văzut un video unde acești tineri s-au întâlnit cu o persoană și i-au divulgat numele, i-au arătat fața și, ulterior, au postat video pe internet, unde poate să-l vadă oricine. Dacă se confirmă că acest om este nevinovat și că a fost o greșeală, viața lui va fi distrusă”, relatează juristul.

Valeriu Jereghi este de acord că aceste persoane trebuie identificate, dar spune că de aceasta ar trebui să se ocupe poliția. „Eu cred că este o situație similară cu cea în care s-a propus castrarea chimică. Oamenii aplaudă și se bucură că există un asemenea grup, dar nu se gândesc că poate fi ceva ilegal”, conchide juristul Valeriu Jereghi.

Pedofilii, oameni-cameleon

Psihologul Larisa Mămăligă este de părere că, dacă un copil cu vârsta cuprinsă între 10 și14 ani ar vorbi cu un potențial pedofil, acesta s-ar putea alege cu o traumă psihologică. „De regulă, pedofilii abordează copii din familii social vulnerabile. Ei sunt tipul de persoane-cameleon. Le promit copiilor dulciuri, jucării, bani sau haine și astfel le câștigă atenția. Copiii se lasă convinși ușor de persoanele care se poartă bine cu ei și, ulterior, ar putea avea de suferit”, a subliniat psihologul.

Întrebată cine poate ajunge pedofil și cum acesta ar putea fi identificat, Larisa Mămăligă a răspuns că pedofilii, de regulă, ajung persoane care de mici au avut o traumă psihologică - fie au fost abuzați fizic, fie sexual. „Per ansamblu, un pedofil este destul de blând, știe cum să comunice cu toți copiii și este un bun manipulator, de aceea este destul de dificil ca acesta să fie depistat. Este important ca părinții să știe permanent unde sunt copiii lor și cu cine comunică”, afirmă Larisa Mămăligă.

De altfel, psihologul vine cu mai multe recomandări pentru părinți. Aceștia trebuie să fie mereu gata să-și asculte copilul. Ei trebuie să cultive la odraslele lor încrederea și să nu-i sperie cu orice ocazie. De asemenea, nu trebuie să lase copiii să se informeze singuri de pe internet.
Totodată, Larisa Mămăligă se arată mulțumită de ceea ce fac membrii grupului „Scutul Social” și speră că numărul pedofililor de la noi din țară se va micșora.

NOTĂ: Întreţinerea raporturilor sexuale sau săvârşirea acţiunilor perverse faţă de o persoană despre care se ştia cu certitudine că nu a atins vârsta de 16 ani se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)