Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Social 23 Septembrie 2013, ora 15:22

Între dreptate și ilegalitate: „SCUTUL SOCIAL” vânează potențialii PEDOFILI din R. Moldova

Marime Font

Își creează un cont fals pe rețele de socializare, cu nume de băieți sau fete de 10-14 ani, primesc mesaje din partea unor bărbați necunoscuți, încep conversația din numele așa-zișilor copii și încearcă să afle care este scopul lor. Este vorba despre grupul de tineri „Scutul Social”, care încearcă astfel să identifice potențialii pedofilii din R. Moldova și să ofere informația obținută organelor competente.

Cristian Roșca, unul dintre activiștii grupului, susține că ei nu scriu niciodată mesaje în numele copiilor, ci așteaptă ca potențialii pedofili să acționeze primii. „De asemenea, noi nu provocăm persoana la discuții intime și nici nu propunem să ne vedem. Acestea sunt niște reguli de bază ale grupului, care sunt respectate cu strictețe”, spune Cristian Roșca.

„Societatea noastră se află într-o criză morală”

Grupul „Scutul Social” s-a format acum jumătate de an și a devenit cunoscut prin faptul că „vânează” potențiali pedofili. În prezent, sunt cinci tineri în echipă, însă încă mulți alți tineri vor să li se alăture. „Noi nu prindem pedofili, noi doar identificăm potențialii agresori. Chiar dacă în urma discuțiilor pe rețelele de socializare sau la telefon suntem convinși că acesta este pedofil, nu avem dreptul să-l numim astfel până nu va apărea decizia judecății. Grupul nostru încearcă să combată un fenomen care există în societatea noastră și este neglijat”, afirmă Cristian. Așadar, dacă inițial tinerii credeau că nu vor reuși să identifice agresorii, după doar câteva zile de activitate au observat că sunt foarte mulți bărbați suspicioși. „La doar jumătate de an de activitate, am reușit să ne întâlnim cu aproximativ zece oameni suspectați că ar fi pedofili”, povestește tânărul.
Mai mult, Cristian Roșca precizează că societatea noastră se află într-o profundă criză morală și, anume din acest motiv, sunt necesare asemenea grupuri sociale, care i-ar putea responsabiliza pe unii oameni. „Activitatea noastră se desfășoară astfel: așa-zișii adolescenți de 10-14 ani sunt contactați pe rețelele de socializare de potențiali pedofili. Ulterior, după o discuție online, se efectuează o captură de ecran, care, ulterior, servește drept dovadă că individul propune un act sexual unui minor. La fel este necesar ca în conversație să se vadă clar că agresorul stabilește întâlnirea într-un anumit loc. Mai mult, este important ca în timpul întâlnirii tânărului să-i fie adresate următoarele întrebări: „Ce vom face? Ai mai întreținut relații sexuale cu băieți de 12-14 ani?”, dezvăluie Cristian Roșca. Respectiv, după obținerea tuturor informațiilor necesare, „Scutul Social” furnizează datele Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.


„Oamenii se bucură, dar este ilegal”

Șeful secţiei urmărire penală de la Centrul de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, Iurie Podarilov, a menționat că este foarte bine când cineva cooperează cu organizațiile de profil. „Noi nu negăm nicio informație care parvine la centru. Fiecare situație este investigată în mod obligatoriu. Dacă se confirmă, urmează ca persoanele vinovate să răspundă în fața legii. Din păcate, noi nu putem confirma sau nega faptul că acest grup ne difuzează informații, pentru că este confidențial și ținem la sursele noastre”, precizează Iurie Podarilov.

Juristul Valeriu Jereghi, de la Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că această situație este una destul de dificilă. El spune că acest grup, chiar dacă identifică potențiali pedofili, fac aceasta mai mult ilegal decât legal. „Pentru asemenea situații sunt departamente speciale, care ar trebui să ia atitudine. Am văzut un video unde acești tineri s-au întâlnit cu o persoană și i-au divulgat numele, i-au arătat fața și, ulterior, au postat video pe internet, unde poate să-l vadă oricine. Dacă se confirmă că acest om este nevinovat și că a fost o greșeală, viața lui va fi distrusă”, relatează juristul.

Valeriu Jereghi este de acord că aceste persoane trebuie identificate, dar spune că de aceasta ar trebui să se ocupe poliția. „Eu cred că este o situație similară cu cea în care s-a propus castrarea chimică. Oamenii aplaudă și se bucură că există un asemenea grup, dar nu se gândesc că poate fi ceva ilegal”, conchide juristul Valeriu Jereghi.

Pedofilii, oameni-cameleon

Psihologul Larisa Mămăligă este de părere că, dacă un copil cu vârsta cuprinsă între 10 și14 ani ar vorbi cu un potențial pedofil, acesta s-ar putea alege cu o traumă psihologică. „De regulă, pedofilii abordează copii din familii social vulnerabile. Ei sunt tipul de persoane-cameleon. Le promit copiilor dulciuri, jucării, bani sau haine și astfel le câștigă atenția. Copiii se lasă convinși ușor de persoanele care se poartă bine cu ei și, ulterior, ar putea avea de suferit”, a subliniat psihologul.

Întrebată cine poate ajunge pedofil și cum acesta ar putea fi identificat, Larisa Mămăligă a răspuns că pedofilii, de regulă, ajung persoane care de mici au avut o traumă psihologică - fie au fost abuzați fizic, fie sexual. „Per ansamblu, un pedofil este destul de blând, știe cum să comunice cu toți copiii și este un bun manipulator, de aceea este destul de dificil ca acesta să fie depistat. Este important ca părinții să știe permanent unde sunt copiii lor și cu cine comunică”, afirmă Larisa Mămăligă.

De altfel, psihologul vine cu mai multe recomandări pentru părinți. Aceștia trebuie să fie mereu gata să-și asculte copilul. Ei trebuie să cultive la odraslele lor încrederea și să nu-i sperie cu orice ocazie. De asemenea, nu trebuie să lase copiii să se informeze singuri de pe internet.
Totodată, Larisa Mămăligă se arată mulțumită de ceea ce fac membrii grupului „Scutul Social” și speră că numărul pedofililor de la noi din țară se va micșora.

NOTĂ: Întreţinerea raporturilor sexuale sau săvârşirea acţiunilor perverse faţă de o persoană despre care se ştia cu certitudine că nu a atins vârsta de 16 ani se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)