Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2018, ora 11:37    Din editia print

Întrebare pentru weekend: Familia este constituită „între soţi” sau „între un bărbat şi o femeie”?

Marime Font

Pe 6 și 7 septembrie, toți românii sunt invitați să-și exprime votul cu privire la modificarea art. 48, alin. (1) din Constituția României. Inițiativa, care vizează înlocuirea sintagmei din definiţia familiei „între soți” cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”, a stârnit o serie de controverse în societatea românească.

Ideea acestui referendum a apărut în toamna anului 2015, când Coaliția pentru Familie - o inițiativă civică din care fac parte 41 de asociații și ONG-uri, a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României privind modificarea art. 48, alin.1. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională.

Inițiativa cetățenească

În forma actuală, art. 48, alin. (1) din Constituția României, prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, dar fără a specifica sexul sau numărul soților. Noul proiect de lege își propune „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” (...) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”.

Astfel, pe 20 iulie 2016, Curtea Constituțională a României (CCR), a avizat propunerea de modificare, reținând că ea nu aduce nicio ingerință vreunui drept individual. La 27 martie 2017, propunerea de revizuire a fost avizată pozitiv și de Camera Deputaților. Cu toate acestea, organizarea referendumului a fost amânată, după ce, în septembrie 2017, mai mulți senatori au atacat noua formă a Legii referendumului la CCR. Însă ulterior sesizarea a fost respinsă de Înalta Curte a României. În cele din urmă, pe 11 septembrie 2018, Senatul a adoptat propunerea de revizuire a Constituției cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri. Astfel, pe 17 septembrie, judecătorii CCR au decis că legea pentru revizuire în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, adoptată de forul superior al Parlamentului României, respectă dispozițiile constituționale. În consecință, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot, Guvernul României a stabilit printr-o ordonanță de urgență că referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, adică pe 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7:00-21:00.

Unde şi cum pot vota cetățenii români din R. Moldova

Persoanele cu cetățenie română, aflate în R. Moldova, își pot exprima votul la cele 35 de secții de votare, amenajate în toată țara, 12 dintre care vor fi deschise la Chișinău. Cetățenii pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu sau pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.


Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, a precizat că secțiile de votare vor fi asigurate cu număr suficient de buletine și că la stabilirea numărului de secții s-a luat în calcul posibilitatea participării unui număr mare de alegători. Ambasadorul și-a exprimat încrederea că nu se vor forma cozi ca în cazul altor scrutine, inclusiv pentru că exercițiul electoral se va desfășura pe parcursul a două zile.

Întrebarea la care trebuie să răspundă românii

Întrebarea, care se pune la vot, la care cetățenii ar trebui să răspundă cu „DA” sau „NU”, va suna așa: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea explicit este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului prevede ca întrebarea din buletinele de vot să fie formulată în sensul prevăzut anterior. Totuși, în România nici în prezent nu este permisă căsătoria între persoane de același sex. Acest fapt este prevăzut explicit în articolul 258 din Codul Civil al României. De aceea, unele formațiuni politice, organizații neguvernamentale, dar și persoane publice din România, au făcut apel la boicotarea referendumului, invocând că drepturile cetățenești nu pot fi supuse votului și că revizuirea Constituției nu are niciun efect juridic. Însă dacă se va ajunge la modificarea Constituției României, aceasta va fi o procedură mult mai grea. Deoarece Legea Supremă este actul juridic cel mai puternic din România, este și cel mai greu de modificat. Nu la fel este în cazul Codului Civil.

„Decizia de a participa la consultarea cetățenilor este liberă și individuală”

Istoricul român George Damian consideră că românii trebuie să participe la acest referendum, însă, până la urmă, „este alegerea personală a fiecăruia, în funcție de convingeri”. „Legislația României nu prevede obligativitatea participării la niciun vot, decizia de a participa sau nu la consultarea cetățenilor este una liberă și individuală. Boicotarea unei consultații cetățenești, fie că e vorba de referendum sau alegeri, este o opțiune îndreptățită. Într-un fel poate fi considerată o delimitare față de evoluțiile din societate, o renunțare de a participa la viața politică. Boicotul în cazul referendumului, unde este necesar un prag de participare pentru validare, este de asemenea îndreptățit, este o metodă de a te opune respectivei consultări. Într-o democrație, ideea de bază este circulația liberă a ideilor și opiniilor și stabilirea unei agende publice în baza votului majoritar”, a declarat Damian pentru TIMPUL.

„Toți românii ar trebui să participe la acest scrutin”

Deputatul român, Constantin Codreanu, îndeamnă cetățenii români din R. Moldova să iasă la vot și să-și exprime, în mod democratic opinia. „Referendumul din 6 și 7 octombrie este un exercițiu absolut democratic. Prin urmare, consider că toți românii ar trebui să participe la acest scrutin. Înainte de orice, suntem cetățeni ai statului român cu drept de vot și ține de responsabilitatea noastră să ni-l exercităm la orice exercițiu electoral, indiferent de subiect”, a adăugat parlamentarul.

De asemenea, deputatul român, originar din R. Moldova, a menționat că importanța acestui referendum transcende orice încercare de manipulare politică. Codreanu a specificat că personal va vota „DA” la referendum, deoarece acest exercițiu democratic nu este despre iubire, nici despre persoanele cu orientări sexuale diferite, nici despre Dumnezeu. „Subiectul este expus clar: definirea căsătoriei ca fiind constituită între un bărbat și o femeie. „DA-ul pe care îl voi vota este pentru că mă interesează definiția celei mai importante instituții umane în fața legii”, a conchis Codreanu.

Parlamentarul recunoaște că și boicotul este o formă de exprimare, însă acesta crede în afirmarea poziției publice prin participarea la exercițiile democratice organizate și își dorește ca orice decizie pe care o iau românii să fie una întemeiată. „De aceea îi invit pe toți să se documenteze și vor vedea că „acest referendum nu este al PSD, ci al milioane de români care au semnat pentru inițierea lui. Îi îndemn, mai ales pe unioniști, să-și regândească poziția, întrucât vom avea și noi de chemat românii la un referendum pentru revizuirea Constituției în favoarea proiectului Re-Unirii, pentru care se adună semnături acum. Chiar dacă gândim diferit și votăm diferit, să nu fie aceasta un impediment în calea reunificării”, a remarcat Codreanu.

Pentru ca referendumul să fie validat, la el ar trebui să participe 5,4 milioane de români, înscriși pe listele electorale permanente. Costul total al organizării referendumului se ridică la aproximativ 35,5 milioane de euro.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)