Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2018, ora 11:37    Din editia print

Întrebare pentru weekend: Familia este constituită „între soţi” sau „între un bărbat şi o femeie”?

Marime Font

Pe 6 și 7 septembrie, toți românii sunt invitați să-și exprime votul cu privire la modificarea art. 48, alin. (1) din Constituția României. Inițiativa, care vizează înlocuirea sintagmei din definiţia familiei „între soți” cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”, a stârnit o serie de controverse în societatea românească.

Ideea acestui referendum a apărut în toamna anului 2015, când Coaliția pentru Familie - o inițiativă civică din care fac parte 41 de asociații și ONG-uri, a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României privind modificarea art. 48, alin.1. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională.

Inițiativa cetățenească

În forma actuală, art. 48, alin. (1) din Constituția României, prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, dar fără a specifica sexul sau numărul soților. Noul proiect de lege își propune „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” (...) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”.

Astfel, pe 20 iulie 2016, Curtea Constituțională a României (CCR), a avizat propunerea de modificare, reținând că ea nu aduce nicio ingerință vreunui drept individual. La 27 martie 2017, propunerea de revizuire a fost avizată pozitiv și de Camera Deputaților. Cu toate acestea, organizarea referendumului a fost amânată, după ce, în septembrie 2017, mai mulți senatori au atacat noua formă a Legii referendumului la CCR. Însă ulterior sesizarea a fost respinsă de Înalta Curte a României. În cele din urmă, pe 11 septembrie 2018, Senatul a adoptat propunerea de revizuire a Constituției cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri. Astfel, pe 17 septembrie, judecătorii CCR au decis că legea pentru revizuire în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, adoptată de forul superior al Parlamentului României, respectă dispozițiile constituționale. În consecință, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot, Guvernul României a stabilit printr-o ordonanță de urgență că referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, adică pe 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7:00-21:00.

Unde şi cum pot vota cetățenii români din R. Moldova

Persoanele cu cetățenie română, aflate în R. Moldova, își pot exprima votul la cele 35 de secții de votare, amenajate în toată țara, 12 dintre care vor fi deschise la Chișinău. Cetățenii pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu sau pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.


Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, a precizat că secțiile de votare vor fi asigurate cu număr suficient de buletine și că la stabilirea numărului de secții s-a luat în calcul posibilitatea participării unui număr mare de alegători. Ambasadorul și-a exprimat încrederea că nu se vor forma cozi ca în cazul altor scrutine, inclusiv pentru că exercițiul electoral se va desfășura pe parcursul a două zile.

Întrebarea la care trebuie să răspundă românii

Întrebarea, care se pune la vot, la care cetățenii ar trebui să răspundă cu „DA” sau „NU”, va suna așa: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea explicit este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului prevede ca întrebarea din buletinele de vot să fie formulată în sensul prevăzut anterior. Totuși, în România nici în prezent nu este permisă căsătoria între persoane de același sex. Acest fapt este prevăzut explicit în articolul 258 din Codul Civil al României. De aceea, unele formațiuni politice, organizații neguvernamentale, dar și persoane publice din România, au făcut apel la boicotarea referendumului, invocând că drepturile cetățenești nu pot fi supuse votului și că revizuirea Constituției nu are niciun efect juridic. Însă dacă se va ajunge la modificarea Constituției României, aceasta va fi o procedură mult mai grea. Deoarece Legea Supremă este actul juridic cel mai puternic din România, este și cel mai greu de modificat. Nu la fel este în cazul Codului Civil.

„Decizia de a participa la consultarea cetățenilor este liberă și individuală”

Istoricul român George Damian consideră că românii trebuie să participe la acest referendum, însă, până la urmă, „este alegerea personală a fiecăruia, în funcție de convingeri”. „Legislația României nu prevede obligativitatea participării la niciun vot, decizia de a participa sau nu la consultarea cetățenilor este una liberă și individuală. Boicotarea unei consultații cetățenești, fie că e vorba de referendum sau alegeri, este o opțiune îndreptățită. Într-un fel poate fi considerată o delimitare față de evoluțiile din societate, o renunțare de a participa la viața politică. Boicotul în cazul referendumului, unde este necesar un prag de participare pentru validare, este de asemenea îndreptățit, este o metodă de a te opune respectivei consultări. Într-o democrație, ideea de bază este circulația liberă a ideilor și opiniilor și stabilirea unei agende publice în baza votului majoritar”, a declarat Damian pentru TIMPUL.

„Toți românii ar trebui să participe la acest scrutin”

Deputatul român, Constantin Codreanu, îndeamnă cetățenii români din R. Moldova să iasă la vot și să-și exprime, în mod democratic opinia. „Referendumul din 6 și 7 octombrie este un exercițiu absolut democratic. Prin urmare, consider că toți românii ar trebui să participe la acest scrutin. Înainte de orice, suntem cetățeni ai statului român cu drept de vot și ține de responsabilitatea noastră să ni-l exercităm la orice exercițiu electoral, indiferent de subiect”, a adăugat parlamentarul.

De asemenea, deputatul român, originar din R. Moldova, a menționat că importanța acestui referendum transcende orice încercare de manipulare politică. Codreanu a specificat că personal va vota „DA” la referendum, deoarece acest exercițiu democratic nu este despre iubire, nici despre persoanele cu orientări sexuale diferite, nici despre Dumnezeu. „Subiectul este expus clar: definirea căsătoriei ca fiind constituită între un bărbat și o femeie. „DA-ul pe care îl voi vota este pentru că mă interesează definiția celei mai importante instituții umane în fața legii”, a conchis Codreanu.

Parlamentarul recunoaște că și boicotul este o formă de exprimare, însă acesta crede în afirmarea poziției publice prin participarea la exercițiile democratice organizate și își dorește ca orice decizie pe care o iau românii să fie una întemeiată. „De aceea îi invit pe toți să se documenteze și vor vedea că „acest referendum nu este al PSD, ci al milioane de români care au semnat pentru inițierea lui. Îi îndemn, mai ales pe unioniști, să-și regândească poziția, întrucât vom avea și noi de chemat românii la un referendum pentru revizuirea Constituției în favoarea proiectului Re-Unirii, pentru care se adună semnături acum. Chiar dacă gândim diferit și votăm diferit, să nu fie aceasta un impediment în calea reunificării”, a remarcat Codreanu.

Pentru ca referendumul să fie validat, la el ar trebui să participe 5,4 milioane de români, înscriși pe listele electorale permanente. Costul total al organizării referendumului se ridică la aproximativ 35,5 milioane de euro.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 11:51 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)