Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:57
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2018, ora 11:37    Din editia print

Întrebare pentru weekend: Familia este constituită „între soţi” sau „între un bărbat şi o femeie”?

Marime Font

Pe 6 și 7 septembrie, toți românii sunt invitați să-și exprime votul cu privire la modificarea art. 48, alin. (1) din Constituția României. Inițiativa, care vizează înlocuirea sintagmei din definiţia familiei „între soți” cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”, a stârnit o serie de controverse în societatea românească.

Ideea acestui referendum a apărut în toamna anului 2015, când Coaliția pentru Familie - o inițiativă civică din care fac parte 41 de asociații și ONG-uri, a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României privind modificarea art. 48, alin.1. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională.

Inițiativa cetățenească

În forma actuală, art. 48, alin. (1) din Constituția României, prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, dar fără a specifica sexul sau numărul soților. Noul proiect de lege își propune „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” (...) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”.

Astfel, pe 20 iulie 2016, Curtea Constituțională a României (CCR), a avizat propunerea de modificare, reținând că ea nu aduce nicio ingerință vreunui drept individual. La 27 martie 2017, propunerea de revizuire a fost avizată pozitiv și de Camera Deputaților. Cu toate acestea, organizarea referendumului a fost amânată, după ce, în septembrie 2017, mai mulți senatori au atacat noua formă a Legii referendumului la CCR. Însă ulterior sesizarea a fost respinsă de Înalta Curte a României. În cele din urmă, pe 11 septembrie 2018, Senatul a adoptat propunerea de revizuire a Constituției cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri. Astfel, pe 17 septembrie, judecătorii CCR au decis că legea pentru revizuire în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, adoptată de forul superior al Parlamentului României, respectă dispozițiile constituționale. În consecință, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot, Guvernul României a stabilit printr-o ordonanță de urgență că referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, adică pe 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7:00-21:00.

Unde şi cum pot vota cetățenii români din R. Moldova

Persoanele cu cetățenie română, aflate în R. Moldova, își pot exprima votul la cele 35 de secții de votare, amenajate în toată țara, 12 dintre care vor fi deschise la Chișinău. Cetățenii pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu sau pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.


Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, a precizat că secțiile de votare vor fi asigurate cu număr suficient de buletine și că la stabilirea numărului de secții s-a luat în calcul posibilitatea participării unui număr mare de alegători. Ambasadorul și-a exprimat încrederea că nu se vor forma cozi ca în cazul altor scrutine, inclusiv pentru că exercițiul electoral se va desfășura pe parcursul a două zile.

Întrebarea la care trebuie să răspundă românii

Întrebarea, care se pune la vot, la care cetățenii ar trebui să răspundă cu „DA” sau „NU”, va suna așa: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea explicit este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului prevede ca întrebarea din buletinele de vot să fie formulată în sensul prevăzut anterior. Totuși, în România nici în prezent nu este permisă căsătoria între persoane de același sex. Acest fapt este prevăzut explicit în articolul 258 din Codul Civil al României. De aceea, unele formațiuni politice, organizații neguvernamentale, dar și persoane publice din România, au făcut apel la boicotarea referendumului, invocând că drepturile cetățenești nu pot fi supuse votului și că revizuirea Constituției nu are niciun efect juridic. Însă dacă se va ajunge la modificarea Constituției României, aceasta va fi o procedură mult mai grea. Deoarece Legea Supremă este actul juridic cel mai puternic din România, este și cel mai greu de modificat. Nu la fel este în cazul Codului Civil.

„Decizia de a participa la consultarea cetățenilor este liberă și individuală”

Istoricul român George Damian consideră că românii trebuie să participe la acest referendum, însă, până la urmă, „este alegerea personală a fiecăruia, în funcție de convingeri”. „Legislația României nu prevede obligativitatea participării la niciun vot, decizia de a participa sau nu la consultarea cetățenilor este una liberă și individuală. Boicotarea unei consultații cetățenești, fie că e vorba de referendum sau alegeri, este o opțiune îndreptățită. Într-un fel poate fi considerată o delimitare față de evoluțiile din societate, o renunțare de a participa la viața politică. Boicotul în cazul referendumului, unde este necesar un prag de participare pentru validare, este de asemenea îndreptățit, este o metodă de a te opune respectivei consultări. Într-o democrație, ideea de bază este circulația liberă a ideilor și opiniilor și stabilirea unei agende publice în baza votului majoritar”, a declarat Damian pentru TIMPUL.

„Toți românii ar trebui să participe la acest scrutin”

Deputatul român, Constantin Codreanu, îndeamnă cetățenii români din R. Moldova să iasă la vot și să-și exprime, în mod democratic opinia. „Referendumul din 6 și 7 octombrie este un exercițiu absolut democratic. Prin urmare, consider că toți românii ar trebui să participe la acest scrutin. Înainte de orice, suntem cetățeni ai statului român cu drept de vot și ține de responsabilitatea noastră să ni-l exercităm la orice exercițiu electoral, indiferent de subiect”, a adăugat parlamentarul.

De asemenea, deputatul român, originar din R. Moldova, a menționat că importanța acestui referendum transcende orice încercare de manipulare politică. Codreanu a specificat că personal va vota „DA” la referendum, deoarece acest exercițiu democratic nu este despre iubire, nici despre persoanele cu orientări sexuale diferite, nici despre Dumnezeu. „Subiectul este expus clar: definirea căsătoriei ca fiind constituită între un bărbat și o femeie. „DA-ul pe care îl voi vota este pentru că mă interesează definiția celei mai importante instituții umane în fața legii”, a conchis Codreanu.

Parlamentarul recunoaște că și boicotul este o formă de exprimare, însă acesta crede în afirmarea poziției publice prin participarea la exercițiile democratice organizate și își dorește ca orice decizie pe care o iau românii să fie una întemeiată. „De aceea îi invit pe toți să se documenteze și vor vedea că „acest referendum nu este al PSD, ci al milioane de români care au semnat pentru inițierea lui. Îi îndemn, mai ales pe unioniști, să-și regândească poziția, întrucât vom avea și noi de chemat românii la un referendum pentru revizuirea Constituției în favoarea proiectului Re-Unirii, pentru care se adună semnături acum. Chiar dacă gândim diferit și votăm diferit, să nu fie aceasta un impediment în calea reunificării”, a remarcat Codreanu.

Pentru ca referendumul să fie validat, la el ar trebui să participe 5,4 milioane de români, înscriși pe listele electorale permanente. Costul total al organizării referendumului se ridică la aproximativ 35,5 milioane de euro.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)