Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Moldova 2 Septembrie 2016, ora 07:32    Din editia print

Întrebarea potrivită: Cu ce m-am ales în acești 25 ani de independență?

Marime Font

La data de 27 august 1991, în Parlament, 278 deputați au adoptat și semnat Declarația de Independență a Republicii Moldova. Respectiv, în fiecare an, pe 27 august se marchează Ziua Independenței. Anul acesta, este o dată specială, întrucât se împlinesc 25 de ani de la acel eveniment. E un sfert de veac în care Republica Moldova a avut posibilitatea să se afirme ca țară independentă, ghidată de o Constituție, de un regim democratic și valori europene. 

Evenimentul în cauză este arhimediatizat, chiar cu o lună înainte de desfășurarea propriu-zisă a acestuia. S-au făcut tot felul de spoturi publicitare, articole, nemaivorbind de spațiul virtual, unde fiecare al doilea blogger se face peste noapte as în materie de valori europene și regimuri democratice. Lecturând o serie de articole și postări pline de deznădejde, mie, cititorului, îmi vin mai multe întrebări. La ce ne referim atunci când rostim noțiunea de stat democratic? De la latinescul demos și cratos e lesne să ne dăm seama că un stat democrat e unul în care puterea aparține poporului, respectiv absolut simplu e să realizăm că cei care ne guvernează sunt aleși de nimeni alții, decât de noi. Este ca și cum ai fi dezamăgit de o haină, pe care ai procurat-o și de care ești nemulțumit, însă pe care chiar tu ai ales-o, fiindcă ți-a plăcut cum arăta și ai dorit-o atât de mult. Suntem responsabili de alegerile pe care le facem, respectiv trebuie să ne asumăm și consecințele.

Mi se pare deja banală și lipsită de sens întrebarea care bântuie spațiul virtual: Cu ce ne-am ales în acești 25 de ani de independență? În primul rând, de ce să utilizăm în conținutul acestei întrebări pluralul pronumelui personal, oare nu ar fi mai potrivit ca fiecare să se întrebe: Cu ce m-am ales în acești 25 de ani de independență? Dorim să câștigăm la loterie, însă măcar nu cumpărăm un bilet, care ne-ar asigura participarea. Stat corupt, stat în care parlamentarii îndrumă tinerii să își continue studiile aici, unde s-au născut, deși își trimit odraslele la cele mai prestigioase universități din Europa, stat în care fiecare notă are un preț, ce depinde doar de materie și doleanțele profesorilor. În postările pline de deznădejde finalul e la fel de lipsit de speranță, utilizându-se formule de genul: oare cât vom mai fi în captivitatea acestui sistem sau ce folos că suntem de 25 de ani independenți. Fiecare știe mult prea bine partea componentă a cărui stat e. Cine te pune pe tine, cel care te plângi de statul în care trăiești să dai șpagă ori să plătești fiului iubit examenul, pentru a nu se alege la sfârșit de an cu două-trei restanțe?
Nimeni nu are puterea de a alege pentru tine și e o problemă acută dacă ești atât de vulnerabil și ușor de manipulat, iar argumentul conform căruia poporul face ceea ce fac și demnitarii mi se pare lipsit de logică și sens.Fie că statul e captiv și legea e doar la nivel normativ, fie că guvernarea nu face nimic pentru poporul care a ales-o, dar ce faci TU pentru statul din care faci parte, de câte ori ieși la protest atunci când nu ești de acord cu ceea ce se întâmplă, de câte ori refuzi să dai mită, chiar dacă știi ca această din urmă acțiune ar soluționa mai repede problema cu care te confrunți? Cu ce te-ai ales tu în cei 25 de ani de independență? Nu mai utiliza pluralul, furișându-te în mulțime, gândește-te la măcar un lucru pe care l-ai făcut tu pentru statul din care faci parte.

Sabina Semeniuc,
stagiară
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul