Editorial

Întrebări rămase fără răspuns în cazul morţii lui Vadim Pisari

De unde a avut ambasadorul Federaţiei Ruse aceste informaţii? De ce Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse nu aminteşte în comunicatul oficial nici unul din aceste detalii? Diferenţele dintre ceea ce a spus ambasadorul Valeri Kuzmin şi comunicatul oficial al Ministerului de Externe înseamnă că Moscova se dezice – cel puţin parţial – de ambasadorul său la Chişinău? În aceste condiţii mai poate rămâne Valeri Kuzmin în funcţia de ambasador la Chişinău?

Cum este posibil ca o rafală trasă spre roţile unui autovehicul să îl lovească în spate pe şofer? Cum va fi efectuată expertiza balistică în acest caz în condiţiile în care este de presupus că deja toate urmele de la locul tragediei au fost şterse? Cine l-a expertizat pe militarul rus care a deschis focul pentru a verifica dacă nu cumva a consumat băuturi alcoolice? Unde se găseşte acum militarul rus care a deschis focul? Va fi el audiat de o comisie comună de investigaţie? Există o comisie comună care investighează acest caz, sau fiecare din părţi face expertize şi rapoarte separate? Când au de gând oficialii de la Chişinău să solicite formarea unei comisii de experţi internaţionali care să analizeze acest caz? De ce nu sunt făcute publice regulamentele care guvernează activitatea forţelor de menţinere a păcii? Care sunt condiţiile în care militarii din forţele de menţinere a păcii au dreptul să deschidă focul? A reprezentat maşina lui Vadim Pisari un pericol mortal care necesita deschiderea focului? Este adevărat că muniţia folosită de militarii ruşi este una interzisă de ONU? Când va fi făcut public un raport al autorităţilor de la Chişinău care să prezinte o expertiză cât mai completă a evenimentelor de la Vadul lui Vodă?

Cât va mai dura expertiza realizată la Chişinău care să lămurească dacă Vadim Pisari era sau nu în stare de ebrietate? Ce au avut de spus despre această tragedie militarii Republicii Moldova prezenţi la postul de menţinere a păcii? Au fost prezenţi militarii Republicii Moldova la posturile lor în momentul producerii tragediei? Au fost testaţi din punctul de vedere al alcoolemiei toţi militarii prezenţi la faţa locului? Cine a realizat această testare? Unde se găseşte în acest moment autovehiculul implicat în incident? Cine expertizează acest autovehicul şi cât va dura această expertiză? Vom afla dacă glonţul ucigaş a avut o traiectorie dreaptă sau a ricoşat din asfalt?

Se va mulţumi guvernul de la Chişinău cu scoaterea blocurilor de beton şi micşorarea numărului de militari de la posturile de menţinere a păcii sau va cere o schimbare a componenţei acestor forţe de menţinere a păcii? Au fost sesizate pe canale oficiale toate organismele internaţionale relevante pentru acest caz? Există o viziune comună a AIE asupra a ceea ce trebuie făcut în legătură cu acest caz sau fiecare partid are iniţiative separate? Este posibilă o acţiune comună a AIE în cazul uciderii lui Vadim Pisari pentru a se obţine garanţii suplimentare – pe cât posibil – că astfel de tragedii nu vor mai avea loc?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *