Economie

Învaţă afacerea! Primii paşi în lumea antreprenoriatului

Tudor Lupaşco, şeful Direcţiei legislaţie din cadrul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), consideră că nu doar birocraţia este un obstacol în dezvoltarea unei afaceri de succes, ci şi modul cum acţionează şi cum interacţionează persoana dată cu autorităţile. „Majoritatea refuzurilor din partea băncilor de a acorda credite nu este bazat pe lipsa gajului, acesta fiind un motiv oficial, dar, real, refuzul se bazează pe faptul că solicitantul nu a putut să prezinte conceptul afacerii într-un mod atractiv, nu a convins bancherii că este competent în domeniu. O persoană inteligentă, specialistă în domeniul în care vrea să investească şi care va avea o idee ingenioasă va fi susţinută nemijlocit de bancă pentru că banca va avea încredere că aceasta va reuşi”, consideră Tudor Lupaşco.

Expertul recomandă tinerilor ca, înainte de a crea o întreprindere şi de a demara o afacere, să stabilească dacă sunt sau nu pregătiţi să îşi asume toate riscurile pe care le implică o afacere şi, mai ales, să găsească răspunsul la întrebarea de ce vor să intre în afaceri. De îndată ce tânărul va conştientiza de ce este important pentru el ca să devină antreprenor, el va şti şi în ce direcţie să îşi canalizeze afacerea.
„Primul pas ar fi ca tânărul să-şi stabilească ce vrea cu adevărat, dacă este gata să gestioneze o afacere şi să îşi asume toată responsabilitatea pentru aceasta. Când înregistrezi afacerea, devii automat agent economic, un actor pe piaţă. Tânărul trebuie să calculeze bine puterile şi posibilităţile reale pe care le are ca să se poată manifesta pe piaţă, să facă faţă concurenţei. Dacă persoana este conştientă de toate aceste aspecte şi este sigură că va face faţă situaţiei, atunci poate face următorul pas”, menţionează şeful Direcţiei legislaţie din cadrul ODIMM. 

Următoarea etapă, potrivit expertului, este determinarea statutului juridic al întreprinderii care urmează să fie deschisă, iar apoi stabilirea domeniului în care persoana doreşte să investească. „Începătorul trebuie să studieze piaţa ca să vadă segmentul pe care s-ar putea impune, dar pentru a face asta, tânărul antreprenor trebuie să posede cunoştinţe despre cadrul legal, organizarea afacerii, administrarea afacerii, despre contabilitate, marketing”, subliniază Tudor Lupaşco. 
Abia după ce întreprinde toate aceste acţiuni, tânărul poate începe realizarea unui plan detaliat de afaceri ce urmează a fi pus în practică. 

Instruirea este un punct important când vine vorba de punerea pe picioare a unei afaceri reuşite. Probabil, acest lucru l-au înţeles mulţi devreme ce, în ultimul timp, sunt tot mai numeroşi cei care urmează cursuri de iniţiere în afaceri chiar în schimbul unor sume consistente. Dacă, însă, nu sunteţi dispus să plătiţi câteva sute de euro pentru instruire, puteţi participa gratuit la cursurile organizate de Ministerul Economiei şi realizate de ODIMM. 
La programul Gestiunea Eficientă a Afacerii, finanţat din bugetul de stat, pot participa viitori antreprenori şi antreprenori activi care practică activităţi economice şi sunt înregistraţi în orice formă de organizare juridică. Ei pot beneficia de cursuri gratuite ce vizează: managementul financiar; managementul resurselor umane şi legislaţia muncii; contabilitate; marketing; planificarea afacerii sau activitatea economică externă şi relaţiile vamale.
Potenţialii antreprenori sau cei care deja au demarat afaceri în diverse regiuni ale RM se pot adresa la departamentele economice din cadrul consiliilor raionale, detalii accesând pe site-ul odimm.md.
Din anul 2008, mai mult de 2500 de persoane au fost instruite gratis în cadrul acestui program, din care circa 60% sunt femei.

Oportunităţi de finanţare

PNAET – primul program pentru tinerii antreprenori
Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor este primul program de finanţare destinat, în exclusivitate, tinerilor care doresc să demareze o afacere.
La Program pot participa toţi cei care au vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi care doresc: să înveţe cum să gestioneze o afacere, să îşi lanseze propria afacere în zonele rurale sau să îşi extindă propria afacere, creând noi locuri de muncă. Pentru a participa la program tânărul trebuie să îndeplinească formularul de înscriere şi să prezinte copia buletinului de identitate. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul www.odimm.md.
Grant nerambursabil: Câştigătorii Programului pot obţine credite preferenţiale în valoare maximă de până la 300 mii lei, pe o perioadă maximă de cinci ani, cu o porţiune de grant nerambursabil de 40% din valoarea creditului.
Rezultate: Din 2008 până în prezent, 474 de tineri care şi-au deschis afaceri în mediul rural au primit finanţare în valoare totală de peste 132 milioane de lei. Ei au creat peste 900 de locuri de muncă în domeniul agriculturii, industriei şi prestarea serviciilor.

PARE 1+1 – un program pentru migranţi
Programul-pilot de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1 are drept scop stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe.
Pot participa cetăţenii R. Moldova care au muncit/muncesc peste hotare sau rudele lor de gradul I care doresc să lanseze o afacere proprie sau să dezvolte o afacere existentă. Beneficiarul proiectului va trebui să confirme prin documente justificative că banii investiţi sau care urmează să fie investiţi provin din remitenţe.
Valoarea grantului. Fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului-pilot. Statul oferă până la 50% din valoarea investiţiilor făcute, dar nu mai mult de 200 mii lei.
Condiţii de participare. Solicitantul Programului trebuie să depună formularul de înscriere completat, documentele care justifică provenienţa banilor, precum şi conceptul afacerii pe care doreşte să îl implementeze. Detalii pe site-ul www.odimm.md.
Rezultate până în prezent: 37 de persoane instruite, 17 cereri de finanţare, dintre care nouă acceptate, cu valoarea totală a investiţiilor de 4,5 milioane de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *