Cultură

Învăţăm toleranţa şi diversitatea

Beneficiarii acestei acţiuni au fost cadrele didactice preuniversitare, dar şi universitare din capitală. Lucrările seminarului s-au desfăşurat la Liceul teoretic „Spiru Haret” şi au fost moderate de către Larisa Apreutesei, profesoară de limba franceză la acest liceu.

Tematica dezbătută a vizat o serie de probleme ce caracterizează fenomenul educaţiei, dezvoltării cunoştinţelor şi a competenţelor profesorilor în domeniul educaţiei toleranţei la etapa actuală. Timp de două zile, grupuri de profesori au analizat natura conflictelor, stereotipurile existente şi modalităţile de aplanare şi depăşire a lor. Moderatoarea Larisa Apreutesei, participantă la trainingurile organizate sub egida Consiliului Europei pe tema toleranţei şi a diversităţii, a reuşit să convingă auditoriul că „sălile de clasă, omogene din punct de vedere social şi cultural, aparţin trecutului. Diversitatea este o regulă în societatea de astăzi, elevii vin cu o multitudine de viziuni şi cunoştinţe, aducând astfel şi diversitatea de capacităţi şi dispoziţii”. În situaţia creată, profesorii din învăţământul preuniversitar trebuie să fie în măsură să înţeleagă ce implică eterogenitatea, să fie capabili să-şi organizeze activitatea, ţinând cont de această diversitate.

Grupurile de lucru s-au antrenat într-o serie de activităţi practice, au prezentat „teme de acasă”, acţiuni diferite ca gen, dar care au pledat acelaşi adevăr: suntem diferiţi, dar avem nevoie de o societate, o şcoală, o familie armonioase şi tolerante.

La seminar a participat şi Natalia Caranfil, ofiţer de legătură adjunct al Programului educaţional Pestalozzi ce se desfăşoară sub egida Consiliului Europei.

Alexandra Tănase,
profesoară la Liceul teoretic „Gaudeamus”, Chişinău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *