De ce au fost condamnați doi oameni de afaceri
Doi oameni de afaceri din Comrat, Vitalie și Vasile Aladov, au fost condamnați, la finele anului trecut, la ani grei de închisoare pentru huliganism. Cei doi susțin că problemele lor au început după numirea lui Alexandr Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale. Mărul discordiei sunt cca 2.000.000 de euro, sumă pe care ar datora-o familiei lor verișorul procurorului general, Serghei Stoianoglo, șef adjunct de direcție în administrația autonomiei găgăuze. Alexandr și Serghei Stoianoglo resping acuzațiile și spun că frații Aladov sunt niște infractori. Pe de altă parte, felul cum a fost instrumentat dosarul fraților Aladov ridică semne de întrebare.
La 21 august 2020, frații Aladov au fost reținuți, iar infracțiunile imputate, conform rechizitorului, ar fi fost comise în zilele de 18 și 19 august 2020.
Procuratura din Găgăuzia i-a învinuit pe frații Aladov de jaf în grup cu producerea prejudiciilor considerabile, amenințarea cu moartea și huliganism agravant. În dosar figurează 11 părți vătămate, dintre care 10 sunt polițiști. Aceștia au solicitat de la cei doi oameni de afaceri prejudicii morale de sute de mii de lei.
Cel mai mult, 250 de mii de lei, pretinde Nicolai Tomailî, șeful poliției din UTA Găgăuzia, care susține că Vitalie Aladov l-a amenințat cu moartea. De fapt, între Tomailî și Aladov există neînțelegeri mai vechi. La Judecătoria Comrat se află în examinare un dosar civil pornit în baza plângerii lui Tomailî, care solicită încasarea pejudiciului moral de la Vitalie Aladov.
Procurorii au cerut pentru frații Aladov 15, respectiv 10 ani de închisoare. Procesul de judecată a durat două luni și jumătate, perioadă în care au avut loc 25 de ședințe de judecată. Vitalie Aladov a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru huliganism și amenințare cu moartea, iar fratele său, la șase ani de închisoare, pentru huliganism. În același timp, celor doi le-au fost aplicate și amenzi de zeci de mii de lei. Instanța i-a achitat pe frații Aladov în partea ce ține de infracțiunea de jaf.
Articolul 187. Jaful
(1) Jaful, adică sustragerea deschisă a bunurilor altei persoane,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.
(2) Jaful săvîrşit:
b) de două sau mai multe persoane;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) prin pătrunderea în încăpere, în alt loc pentru depozitare sau în locuinţă;
e) cu aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării unei asemenea violenţe;
f) cu cauzarea de daune în proporţii considerabile
se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale.
(21) Jaful bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu închisoare de la 6 la 8 ani cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale.
(3) Jaful săvîrşit:
a) în timpul unei calamităţi;
b) de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 10 ani.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 12 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 15 ani.
Acuzațiile aduse în adresa businesmenilor curg lanț – s-au exprimat cu cuvinte necenzurate și jignitoare, au creat situație de accident rutier și au avariat mașina poliției, i-au tras o palmă unei rude de-a vecinului, au spart roțile unui automobil și unei motociclete.
Frații Aladov susțin într-un glas că totul le-a fost înscenat ca să cadă în plasă. „Eram siguri că sunt terenurile noastre. Nu ne-am retras pentru că nu ne-au prezentat dovezi că sunt terenurile lor. Dar noi arendasem tractorul, angajasem muncitorii și nu voiam să ne pierdem banii. Ei au fost cei care ne-au atacat. Nu am tăiat nicio roată, nu știm de unde au luat-o. Chiar au adus și roțile în sala de judecată. Nu am mai văzut până acum aceste roți. Au spus că au înregistrări video, dar au mințit”, se arată nedumerit Vasile Aladov.
O înregistrare video din 18 august îi surprinde pe Vitalie și Vasile Aladov cum le explică polițiștilor care sunt terenurile lor și le prezintă documente. Polițiștii le cer să înceteze lucrările, dar Aladovii refuză. Aceștia le propun polițiștilor să le arate harta cadastrală a terenurilor și să meargă împreună la cadastru pentru a clarifica situația.
Pentru aceste acțiuni Vitalie s-a ales cu șapte ani de închisoare, iar Vasile, cu șase.
Articolul 287. Huliganismul
(1) Huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, de opunerea de rezistenţă violentă reprezentanţilor autorităţilor sau altor persoane care curmă actele huliganice, precum şi acţiunile care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 1050 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:
a) de o persoană care anterior a săvîrşit un act de huliganism;
b) de două sau mai multe persoane
c) pe teritoriul sau în incinta unei instituţii medico-sanitare publice ori private.
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 750 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani.
(3) Huliganismul agravat, adică acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), dacă au fost săvîrşite cu aplicarea sau cu încercarea aplicării armei sau a altor obiecte pentru vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii,
se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani
Drept probe, polițiștii din Comrat au invocat faptul că Aladov l-a sunat pe șeful poliției și declarația a doi martori care l-ar fi văzut pe Vitalie Aladov în apropiere de gospodăria lui Tomailî, precum și urma de la adidașii businesmanului lăsată pe poartă. Cât privește înregistrarea audio a convorbirii telefonice, aceasta lipsește.
Vitalie Aladov recunoaște că l-a sunat și a fost acasă la Tomailî. „Când eram în câmp, l-am întrebat pe un polițist ce vor totuși de la noi. El mi-a dat numărul lui Tomailî și a zis să-l sun, că acesta vrea să discute cu mine. L-am sunat și Tomailî mi-a zis să vin seara la el ca să discutăm. Așa și am făcut. Nu știam exact unde locuiește și am întrebat de oamenii pe care i-am întâlnit în drum. Am bătut mult la poarta lui, dar nu mi-a deschis și am plecat. Unde-i logica? Dacă voiam să-l ameninț și să-l omor, aveam să sun de pe numărul meu de telefon, să las să mă vadă mai multă lume? Mi s-a întins și aici o capcană”, ne-a declarat Vitalie Aladov.
Gheorghe Aladov susține că Nicolai Tomailî îi este dator lui Alexandr Stoianoglo și că îi indeplinește comenzile de fabricare a dosarelor.
Nicolai Tomailî a fost rezervat în declarații. „Eu nu comentez deciziile judecătorești sau acțiunile procurorului general. Eu sunt polițist și pot să execut deciziile procurorului general doar în limitele legii. Dacă a triumfat dreptatea odată cu condamnarea fraților Aladov? Veniți la Comrat și întrebați oamenii simpli”, a punctat șeful poliției din UTA Găgăuzia.
Articolul 155. Ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii
Ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, dacă a existat pericolul realizării acestei ameninţări,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.
Gheorghe Aladov, tatăl celor doi businessmeni încarcerați ne-a declarat că este rudă îndepărtată cu familia Stoianoglo, că erau în relații bune și chiar au avut o afacere comună. „Aduceam alcool etilic de la firma Sherif din Tiraspol. Alexandr Stoianoglo știa și ne proteja în măsura posibilităților. El mi-a garantat personal că ne vor fi restituiți banii. Dar la fel ca și Serghei, a procedat foarte urât cu noi”, ne-a declarat Gheorghe Aladov. Acesta ne-a prezentat și câteva contracte de reeșalonare a datoriilor, semnat de el și Serghei Stoianoglo.
În Registrul de stat al întreprinderilor numele funcționarului apare în calitate de administrator și fondator la mai multe întreprinderi, inclusiv la fabrica Burlacu-Vin din Cahul, care se află în procedură de insolvabilitate. Cu toatea acestea, funcționarul apare foarte sărac în declarația de avere și interese personale, în care indică doar o casă oferită în abitație. Cât despre firme sau datorii, nici pomină.
Datoria pretinsă de către familia Aladov pare să nu fie singura pe care ar avea-o funcționarul. Agricultorii din satul Burlacu, raionul Cahul s-au plâns în repetate rânduri că au vândut roada de struguri fabricii lui Datoria pretinsă de către familia Aladov pare să nu fie singura pe care ar avea-o funcționarul. Agricultorii din satul Burlacu, raionul Cahul s-au plâns în repetate rânduri că au vândut roada de struguri fabricii lui Stoianoglo, dar nu au primit niciun ban. Datoria față de furnizorii de struguri depășește suma de 650 de mii de lei. Totodată, presa găgăuză anunța toamna trecută că firmele lui Stoianoglo datorează bugetului local peste 400.000 de lei.
Serghei Stoianoglo respinge acuzațiile familiei Aladov și susține că a achitat datoria, iar vărul său nu are nicio atribuție. „De unde au luat ei cifra de 2.000.000? E o sumă inventată. A fost un împrumut, dar am întors totul până la ultimul bănuț. Aladovii sunt oameni foarte răi, nici nu știu cum îi ține pământul. Iar Alexandr Stoianoglo este cel mai cinstit găgăuz din lume. Nu am întâlnit om mai onest”, ne-a declarat funcționarul de la Comrat.
Prin intermediul serviciului de presă al Procuraturii Generale, i-am adresat câteva întrebări lui Alexandr Stoianoglo legate de cazul fraților Aladov și învinuirile aduse de aceștia.
L-am întrebat pe procurorul general dacă este verișor cu Serghei Stoianoglo, dacă știe de dosarul fraților Aladov și dacă a discutat cu ei în privința pretinsei datorii. La fel, i-am solicitat să ne spună dacă știe despre afacerile cu spirt etilic ale rudelor sale și ale familiei Aladov.
Răspunsul a venit la puțin timp după ce instanța din Comrat i-a condamnat pe cei doi oameni de afaceri.
În document se arată că Vasile si Vitalie Aladov sunt învinuiți de comiterea a șase episoade de jaf cu producerea de daune în proporții considerabile, huliganism agravat, amenințarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrității corporale și că afaceriștii au fost condamnați.
Alexandr Stoianoglo a refuzat să ne răspundă la celelalte întrebări, invocând că „Procuratura, inclusiv conducerea ei, nu comentează zvonuri, bârfe, declarații politice și alte forme de manifestări ale libertății de exprimare”. În același timp, Procuratura Generală ne-a atras atenția asupra „responsabilității pentru veridicitatea informațiilor diseminate, precum și procedurilor prevăzute de legislație cu privire la modul de sesizare a organelor de drept despre săvârșirea infracțiunilor, prezentarea probelor și verificarea lor”.
|
Felicitari de 8 martie pentru mame. In fiecare an, de 8 martie, se serbeaza Ziua internationala a femeii. In Romania, insa, sarbatoarea are o conotatie si mai speciala, pentru ca la aceasta data se serbeaza MAMA.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolul