Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la 31 Mai 2020
Abonamente

Moldova 19 Mai 2020, ora 09:49

Investigație - Ruletă rusească cu viața diabeticilor / Decidenții și culisele scandalului insulinei ucrainene Strim în R. Moldova

Marime Font

 

Sergiu Borozan, 27 de ani, din Racovăț, Soroca, are diabet de tip 1 de la vârsta de patru ani. În vara lui 2019, a mers la Soroca, la o consultație la endocrinologul Angela Belous, avea nevoie de insulină. „Medicul mi-a spus că nu mai au Lantus și că toți pacienții au fost trecuți la Strim. Am acceptat pentru că nu pot fără insulină”, spune Sergiu. 

Mi-a spus că Strim-ul este mult mai bun, continuă tânărul, că ar acționa mai rapid, dar în cazul meu a fost cu totul altfel, poate pentru unii chiar a fost eficient. „După ce am luat Strim, am simțit că glicemia mărită. Am început să lucrez mai mult, să fac efort fizic, dar nu s-a schimbat nimic. Glucoza era la fel de mare.” Cazul lui Sergiu a fost unul fericit până la urmă, căci a reușit să facă rost de medicamentul potrivit. 

„Au fost trecuți la Strim pacienții de sex masculin cu diabet de tip 1. Alternativa pentru pacienții de sex feminin (vârstă de reproducere) a fost Levemirul. Bărbații cu diabet care se opuneau categoric să ia Strim au fost trecuți de asemenea la Levemir. Pentru unii, am obținut donații de la diabeticii din România”, a relatat Veronica Volcov, președinta Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, situația provocată de responsabilii de sănătate.

Saga abuzurilor instituționale

Problemele acestor oameni au început după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, în frunte cu pedemista Silvia Radu, a decis să achiziționeze 413.860 de penuri (seringi – n.r.) de Insulină Glargină Strim, în loc de 67.590 de doze de Insulină Glargină Lantus, cât au indicat medicii endocrinologi. 

Această cantitate de penuri de Insulină Strim a fost destinată nu pentru cei 2.826 de adulți și 454 de copii, care luau anterior Lantus, indicați de Spitalul Clinic Republican, ci pentru 15.350 de persoane. Ministerul și-a justificat transferul la biosimilarul Strim prin faptul că a vrut să îi asigure pe toți diabeticii din Moldova cu tratament cu analogi de insulină. Toată această acțiune s-a desfășurat în contextul campaniei electorale pentru alegerile legislative din februarie 2019. 

Capac la toate astea a fost ordinul Ministerului Sănătății emis la 20 februarie 2019, document unic în felul său în istoria acestei instituții de stat din Moldova.  

„Niciodată în trecutul acestui minister nu a fost introdusă într-un ordin instrucțiunea de folosire a unui medicament”, ne-a declarat fosta șefă a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Zinaida Bezverhni. Dar șirul erorilor nu se oprește aici, angajații ministerului merg și mai departe. Astfel că au băgat în ordinul cu pricina niște instrucțiuni eronate. 

Punctul trei din instrucțiunea ministerului prevede, negru pe alb, următoarele: „Transferul persoanei tratate cu analogul de Insulină Glargină (Lantus) la biosimilarul (Strim) se efectuează în raportul de 1:1”. Cu alte cuvinte, funcționarii ministerului au aplicat celor circa 16.000 de pacienți, vorbind în limbaj medical, aceeași „schemă de tratament”. 

Transferul imediat al tuturor pacienților de la analogi de insulină la biosimilare este imposibil fără un regulament clar, a atenționat Zinaida Alexa, coordonatoarea Programului Național de Prevenire și Control al Diabetului Zaharat, deoarece implică modificarea schemelor de tratament.

Culmea erorilor ministerului este faptul că însuși Rezumatul caracteristicilor produsului atenționează că biosimilarul Strim trebuie dozat individual și personalizat pentru fiecare pacient: „Aceste unități sunt valabile exclusiv pentru Strim şi nu sunt identice cu UI sau unităţile utilizate pentru a exprima potenţa altor analogi de insulină”.

Zinaida Bezverhni, fosta șefă a Agenției Medicamentului, și Zinaida Alexa nu sunt convinse astăzi, după investigațiile efectuate, că produsul ucrainean Strim are o calitate îndoielnică. Toate problemele au pornit, susțin oamenii din domeniu, de la ordinele pripite și eronate ale Ministerului în frunte cu Silvia Radu.   

„Medicii nu au respectat instrucțiunea medicamentului Strim, ci instrucțiunea greșită a Ministerului Sănătății publicată la 20 februarie 2019. Mai exact, nu au fost titrate corect dozele”, susține Zinaida Bezverhni. Trebuie subliniat că administrarea unei doze incorecte de insulină poate să provoace comă diabetică.

Ordinul antimedical al Ministerului Sănătății 

Ordinul cu bucluc a fost semnat de secretarul de Stat, Boris Gîlca. „Mi-a fost pus spre semnare un ordin avizat de un secretar de stat și de experții Comisiei de specialitate a ministerului (procedură obligatorie!), cu planul de distribuire a analogilor de insulină. Indicații repetate au venit și de la ministra pe atunci [Silvia Radu], cu mențiunea că frigiderele depozitului sunt arhipline, iar preparatele trebuie urgent distribuite.”

„Am completat ordinul cu sintagma clară că decizia de transfer la analogii de insulină să fie luată de medicul endocrinolog, cu urmărirea minuțioasă a contraindicațiilor”, a explicat  fostul secretar general de stat.

„Ulterior, am aflat că cineva dintre membrii Comisiei care s-a opus procurării preparatului Strim și-a dat demisia [Zinaida Alexa s-a retras din comisia de profil a ministerului în decembrie 2018 după analiza tuturor contestărilor legate de transferul la Strim]. După asta, am demarat investigația personală și am informat oficial autoritățile despre o nouă schemă de spălare de bani în detrimentul sănătății pacienților cu diabet zaharat”, a concluzionat Gîlca.

Responsabila de elaborarea proceselor-verbale ale comisiei de specialitate și cea care a pregătit actele pentru semnare a fost Tatiana Zatîc, șefa Direcției Asistență Medicală Primară a ministerului. 

Zatîc ne-a declarat că a „pregătit multe ordine” la viața ei și că nu își amintește de care ordin este vorba. Ea a refuzat dialogul cu reporterii CIJM, pentru că nu s-ar afla „la procuratură”. 

Odată emis ordinul cu pricina, problemele au curs gârlă. Din cauza că în raioane nu există un număr suficient de medici endocrinologi, iar în altele opt – aceștia lipsesc complet, nu avea cine să supravegheze transferul la Strim. Pacienții au fost lăsați de izbeliște.   

Valul de reacții adverse 

Toate aceste erori și deficiențe sistemice, cauzate de un contract de insulină cu iz de corupție anchetat în prezent, au început să afecteze inevitabil beneficiarii finali – pacienții care suferă de diabet. La Agenția Medicamentului erau raportate tot mai multe cazuri de reacții adverse sau de ineficiență a Strimului. 

Începând cu sfârșitul lui aprilie și până la 25 iulie 2019, ziua în care Agenția Medicamentului a decis suspendarea certificatelor de înregistrare a medicamentelor Strim, au fost înregistrate 90 de cazuri de reacții adverse. 

Asta înseamnă, potrivit estimărilor Zinaidei Bezverhni, o pătrime din reacțiile adverse raportate la toate medicamentele. Agenția Medicamentului ne-a comunicat că a înregistrat 112 cazuri din aprilie 2019 până în prezent.

Potrivit datelor instituției preluate de la compania Farmak, și nu cele ale autorităților de resort din Ucraina, în țara vecină, în decursul perioadei ianuarie–martie 2019, au fost „plasate” 77.500 de flacoane de Strim (Ilar) și au fost înregistrate doar trei reacții adverse. Prin urmare, numărul de reacții adverse și ineficiență a Strimului în Moldova, la 64.500 de flacoane folosite, este de circa 37 de ori mai mare decât în Ucraina.    

După suspendarea certificatelor de înregistrare a Strimului, Agenția Medicamentului a dispus verificarea cauzelor care au provocat valul de reacții adverse în rândul pacienților cu diabet. 

Angajații instituției au constatat că, în mare, singura sursă de informare a medicilor despre modalitatea de transfer la biosimilarul Strim a fost ordinul eronat și incomplet nr. 239 din 20 februarie 2019 al Ministerului Sănătății. 

Grave probleme tehnice

În raionul Cimișlia au fost înregistrate, potrivit endocrinologului local, Ludmila Calancea, o pătrime din cazurile de reacții adverse din cele 112 semnalate la nivel național. Calancea a fost printre medicii care au raportat cele mai multe cazuri de reacții adverse și de ineficiență a medicamentului Strim.

„Am fost verificată de reprezentanții Agenției Medicamentului. Scopul insulinei este să scadă glicemia. La vreo 60–70% din pacienți a scăzut, iar la 30–40% a fost ineficient. Aceștia din urmă au fost trecuți la alt medicament.”

Doctorul ne-a spus că în timpul instruirii a fost informată că pacienții cu diabet de tip I, gravidele și copiii nu trebuie să fie trecuți categoric la Strim. În regiunea de care este responsabilă au fost trecuți doar pacienții cu diabet de tip II, „care nu au agravări”.

De cealaltă parte, Jan Sîli, șeful companiei Esculap-Farm, care a distribuit în Moldova biosimilarul Strim, susține că valul de reacții adverse a fost provocat de incompetența medicilor care nu au știut cum să titreze (să potrivească – n.r.) corect dozele de Strim. 

Mai mult, omul de afaceri a ținut să precizeze că reacțiile adverse și ineficiență au fost înregistrate doar în cazul transferului pacienților de la insulină umană – Humulin, ActRapid, Protaphane – la Strim, și nu de la analogul de insulină Lantus la biosimilarul Strim. „Toate aceste fișe de raportare au fost scrise pe genunchi de o persoană”, bănuiește Sîli.  

Atât medicii, cât și pacienții, potrivit Agenției Medicamentului, au raportat funcționarea defectuoasă a stiloului injectabil, precum: scurgerea insulinei prin stiloul injectabil; blocarea periodică a butonului. Astfel, pacientul nu era sigur dacă doza de insulină a fost injectată sau nu. 

Pixul este rigid, dificil de utilizat; butonul de injectare este incomod și necesită o forță destul de mare pentru apăsare, ceea ce este dificil de manevrat pentru vârstnici. 

Insulina este injectată deseori cu dificultate, foarte lent și tardiv. Este necesară menținerea butonului apăsat un timp îndelungat, ceea ce pacienții nu respectă întotdeauna. Drept urmare, nu toată doza recomandată ajunge să fie absorbită sau chiar introdusă.

În cazul în care în stilou rămân două miligrame de insulină, nu poate să fie injectată și sunt astfel  constatate pierderi de medicament. Dacă pacientul, din neatenție, după injecție nu pune capacul pe acul injector, soluția restantă din ac se coagulează și injectarea ulterioară este imposibilă. Toate aceste concluzii sunt menționate într-un ordin al Agenției Medicamentului din octombrie 2019. 

 

În replică, Sîli insistă că „penul Farmak este similar seringei Sanofi [furnizor de Lantus] pe care l-au folosit cei peste 3.000 de pacienți până în 2019”. „Nu a parvenit nicio reacție și nicio sesizare a Agenției Medicamentului în baza cărui act normativ ne-a fost suspendat medicamentul [Strim] din nomenclator. Ea [Zinaida Bezverhni] a admis o încălcare de serviciu.” 

„Dacă iei Strim, mori!”

În pofida numărului mare de reacții adverse, cantitatea de Strim trebuia distribuită în instituțiile medicale. Acestea, la rândul lor, potrivit fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco, nu aveau unde să o stocheze și solicitau distribuirea Strimului în funcție de numărul pacienților care se tratează cu acest medicament. 

Cea mai răspândită avertizare contra Strim, constatată de angajații Agenției Medicamentului, a fost: „Dacă iei Strim, mori!”. Pentru a se scuza pentru randamentul scăzut în administrarea Strimului, Agenția Medicamentului a motivat „influența mass-media”. 

  

Cum a intrat Strimul pe piața R. Moldova

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a anunțat la 20 august 2018 Ministerul Sănătății că în Moldova sunt 18.000 de pacienți dependenți de insulină. Dintre aceștia, 3.280 – 454 de copii și 2.826 de adulți – beneficiază de tratament cu analogi. La 28 septembrie 2018, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a organizat licitația în funcție de calculele stabilite de medicii Spitalului Clinic Republican.

Agenția Medicamentului a înregistrat, la 29 octombrie 2018, biosimilarul Strim în nomenclatorul medicamentelor din R. Moldova.

Decidenții combinației

Cu câteva zile înainte, șeful companiei Esculap-Farm, Jan Sîli, făcuse un demers către CAPCS în care a solicitat modificări în caietul de sarcini. „Statul a solicitat inițial numai seringă preumplută. Dacă a fost autorizat un alt medicament [Strim], cu aceeași substanță activă, nu în seringă preumplută, ci în cartuș, ei sunt obligați să îl includă în lista de oferte. Deci, eu, nu ei, am insistat să fie respectată legea.”

La 5 noiembrie 2018, un grup din angajați ai ministerului și ai CAPCS – Silvia Radu, Rodica Scutelnic, Gheorghe Gorceag, Daniela Demișcan, Tatiana Zatîc, Lilia Oleinic, Lilia Gantea, Anatol Gudumac, Ivan Antoci – a decis că sistemul medical are nevoie 413.850 de penuri de analogi de insulină, în valoare de 62.077.500 de lei, pentru 13.350 de pacienți. 

Trebuie menționat că în grupul de mai sus nu a mai rămas niciun endocrinolog. Aceștia fuseseră solicitați să se pronunțe într-o ședință din 31 octombrie, în aceeași zi cu înregistrarea medicamentului Strim în registrul medicamentelor din Moldova, după care nu au mai fost convocați.   

La 19 noiembrie 2018, CAPCS a modificat criteriile de evaluare a ofertelor – „cel mai mic preț”. În final, după licitația din 30 noiembrie 2018, preparatul Strim a câștigat licitația cu un preț de 62,74 de lei pentru un cartuș. Acest preț a fost mai mic cu 15% față de insulina glargina originală (Lantus).

Solicitat să comenteze acuzațiile că ar fi fost favorizat de Partidul Democrat, omul de afaceri Jan Sîli a ținut să sublinieze că nu a avut niciodată activitate politică.

„De ce în 2016 o seringă preumplută de insulină a fost procurată cu 289 de lei, iar în 2018 – cu 62 de lei? Unde este favorizarea mea? Comparați: 289 și 62 de lei. [...] Ce are aici cantitatea? Chiar și această cantitate este mică pentru toți diabeticii. Sunt mult mai mulți oameni care vor să fie printre cei ce beneficiază de tratament cu analogi de insulină.”

Farmak a acționat în judecată Agenția Medicamentului pentru suspendarea Strim din nomenclator, în timp ce Esculap-Farm a solicitat în instanță ca statul să ridice cantitatea contractată și neridicată. 

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

https://anticoruptie.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)