Economie

INVESTIGAŢIE. Escrocherii cu umbrelă

Sub ochii autorităţilor, în R. Moldova activează mai multe firme care de ani buni practică migraţia ilegală, extorcând de la concetăţenii care, ajunşi la limită, încearcă să-şi găsească un loc de muncă peste hotare, sume fabuloase, cele mai mari taxe în spaţiul CSI. Mai mult, o parte din clienţii acestor firme rămân şi fără serviciile solicitate, şi fără bani.

Informaţii în valoare de 40320 de lei

Vadim G. spune că a aflat că SRL „Olvis-Stepanenco” angajează lucrători pentru Finlanda, Polonia, Israel şi alte ţări dintr-un anunţ publicat în ziarul „Makler”. Era în primăvara lui 2009. Vadim lucra într-o gospodărie agricolă. Câştiga bine, dar nu suficient ca să-şi acopere necesităţile. La SRL „Olvis-Stepanenco” i s-au propus câteva variante. Lucrările agricole din Polonia şi construcţiile din Israel nu-l atrăgeau şi Vadim a ales Finlanda, unde, potrivit ofertei, s-ar fi putut angaja la o fabrică de asamblare a telefoanelor mobile, câştigând cel puţin 1500 de euro pe lună. Conform contractului semnat, SRL „Olvis-Stepanenco” îşi asuma angajamentul să-i ofere lui Vadim, contra 2500 de euro, un complex de servicii „pentru obţinerea unor informaţii despre stagiul şi practica” pe care urma să le facă peste hotare.

Punctul 3.3 din contract prevedea că acesta poate fi reziliat în cazul în care una dintre părţi nu respectă prevederile lui. Vizavi de responsabilităţi, punctul 4.2 stipula că „executantul nu poartă răspundere pentru deciziile serviciilor de imigrare şi consulare. Dar dacă aceste servicii tratează cu refuz cererea privind stagiul şi practica, executantul restituie comanditarului plăţile respective şi taxele oficiale achitate organelor de stat din ţara de destinaţie”.

Condiţiile propuse de firmă i s-au părut potrivite şi Vadim, semnând contractul, a achitat, în două tranşe, SRL „Olvis-Stepanenco” 40.320 de lei.

La 3 august 2009, împreună cu alţi câţiva doritori de a munci în Finlanda, au plecat la Kiev să depună actele pentru vize. Îi însoţea un om al Olgăi Coronciuc, directoarea firmei „Olvis-Stepanenco”. Responsabilul de la Ambasada Finlandei le-a declarat că moldovenii nu sunt acceptaţi „la stagiu”. Fiind informată despre problema apărută la ambasadă, directoarea le-a transmis să stea liniştiţi că ea va găsi o soluţie.

Profesionişti în ale escrocheriei

Olga Coronciuc este manager la două firme: SRL „Olvis-Stepanenco” şi SRL „Volaris-Grup”. Potrivit informaţiei expuse pe site-ul www.olvis-stepanenco.com SRL „Olvis-Stepanenco”, fondată în 1996, este o organizaţie profesională, una dintre cele mai mari şi mai experimentate agenţii din R. Moldova în sfera selectării personalului pentru angajarea în câmpul muncii atât în ţară, cât şi în străinătate. Firma activează în baza certificatului de înregistrare şi a licenţei ANII nr. 025848 din 23.08.2007 şi se mândreşte cu nivelul înalt al profesionalismului şi responsabilităţii colaboratorilor săi, printre care sunt specialişti în jurisprudenţă şi drept, psihologie şi sociologie, cu o experienţă unică în domeniul de activitate, se afirmă în informaţia de pe site-ul societăţii.

SRL „Volaris-Grup” este prezentată mai modest. Situată pe aceeaşi adresă cu SRL „Olvis-Stepanenco” (Chişinău, str. Academiei nr.1, of. 329-330), SRL „Volaris-Grup” indică doar două telefoane şi genurile sale de activitate: turism internaţional, turism intern, bilete de avion, turism, închirierea automobilelor.

Am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu Olga Coronciuc. La oficiu ni se spunea că dânsa va fi mai târziu, fără a se preciza o oră concretă. La telefonul mobil 069120766 O. Coronciuc nu răspunde. Managerul Elena a confirmat informaţia expusă pe site, precizând că firma recrutează persoane pentru a le plasa în câmpul muncii în Polonia, Finlanda şi Israel. În sediul din str. Academiei 1 am văzut expuse certificatele de licenţă eliberate de Camera de Licenţiere a R. Moldova pentru firmele „Volaris-Grup” şi SRL „Olvis-Stepanenco”, deşi al doilea din aceste certificate nu mai este valabil. Potrivit dnei Valentina Apostolov, şefa Direcţiei sinteză şi asigurare informaţională la Camera de Licenţiere, în decembrie 2009, Judecătoria Economică de circumscripţie Chişinău a aprobat decizia Camerei de a retrage licenţa SRL „Olvis-Stepanenco” de activitate în domeniul plasării în câmpul muncii. Drept temei a servit prestarea serviciilor de selectare şi plasare a forţei de muncă cu un intermediar străin neindicat în licenţă şi încasarea plăţilor de la cetăţeni pentru serviciile de mediere contrar prevederilor Legii nr. 180-XVI din 10.07.08 cu privire la migraţia de muncă, a remarcat dna V. Apostolov.

Angajaţii organelor de drept protejează prestatorii de servicii ilegale

Analiza activităţii celor două firme denotă foarte clar că ambele se ocupă deschis cu organizarea migraţiei ilegale a cetăţenilor republicii, dobândind prin escrocherie sume solide de bani de la doritorii de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit peste hotare.
Judecând doar după informaţiile plasate pe site-ul Ministerului de Interne, ai impresia că structurile acestuia duc o luptă înverşunată contra traficului de fiinţe umane şi a migraţiei ilegale. Numai că obiectul acestei lupte sunt persoanele fizice şi foarte rar agenţii economici implicaţi în asemenea ilegalităţi. O dovadă a acestei versiuni ar fi şi activitatea celor două firme SRL „Olvis-Stepanenco” şi SRL „Volaris-Grup”. Lumea de mai mulţi ani se plânge pe „serviciile” prestate de firmele în cauză, dar fără niciun rezultat, deşi există destule motive de a interveni.
Un angajat al organelor de forţă, care a solicitat anonimatul, ne-a povestit un caz. Acum câţiva ani, o rudă i s-a plâns că a încheiat un contract cu SRL „Olvis-Stepanenco” prin care firma se angaja să-i găsească un loc de muncă în Portugalia, pentru ce a plătit 2500 de euro. După ce trecuseră câteva luni şi conducerea firmei nu se grăbea să îndeplinească condiţiile contractului, fata s-a adresat după ajutor. „Atunci eu, îmi spunea sursa, i-am telefonat unui cunoscut angajat la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane. Peste câteva zile, fata a plecat în Portugalia.

L-am întrebat pe ofiţerul de la Centru de ce nu pun la respect aceste firme, care practică deschis migraţia ilegală? El mi-a răspuns că Olga Coronciuc şi firmele ei sunt protejate de persoane foarte influente. Dânsa face parte din activul PCRM şi are o acoperire trainică în organele de drept şi nu numai, fiindcă plăteşte foarte bine, a adăugat sursa noastră, făcând trimitere la ofiţerul de la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Apropo, la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova din 30 iunie 2008 s-a recunoscut, prezentându-se şi date concrete, că cele mai răspândite filiere de transportare a cetăţenilor moldoveni peste hotare sunt unele agenţii de turism, care au creat o adevărată reţea de colectare a banilor, Moldova fiind ţara cu cele mai mari taxe în spaţiul CSI pentru organizarea plecării cetăţenilor peste hotare. Conform informaţiilor prezentate în şedinţa dată, 20 la sută din sumele extorcate de la migranţii ilegali se transmit unor colaboratori ai organelor de drept, inclusiv ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, pentru ca aceştia să nu intenteze sau să claseze dosarele pentru organizarea de trafic şi a migraţiei ilegale, să muşamalizeze probele. Pentru a schimba situaţia, şeful statului de atunci, V. Voronin, a dispus… reducerea numărului angajaţilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane cu 50 la sută (!?). Firmele „Olvis-Stepanenco” şi „Volaris-Grup” însă şi-au continuat activitatea nestingherite. Unii clienţi au încercat să-şi apere drepturile, dar fără succes. În maratonul judiciar dintre soţii Daniliuc din Chişinău şi SRL „Volaris-Grup”, care a durat mai mult de trei ani, justiţia a fost de partea Olgăi Coronciuc. Soţii Daniliuc cel puţin au reuşit să-şi scoată banii plătiţi pentru un contract de muncă în Anglia, zădărnicit din vina administraţiei SRL „Volaris-Grup”. Mulţi n-au reuşit nici acest lucru. De fapt, poliţia şi procuratura s-au apucat de capul administraţiei celor două firme abia în toamna lui 2009, după ce în ţară s-a schimbat puterea.

Şi cei care plătesc ar trebui să se mai gândească…

Potrivit lui Eduard Bulat, şeful Secţiei combaterea traficului de fiinţe umane de la Procuratura Generală, în ultimii ani, fenomenul migraţiei ilegale ia amploare. Aparent, firmele respective activează legal, au licenţe, se încheie contracte, ceea ce le oferă o anumită credibilitate. Problemele încep pe urmă, după ce clienţii plătesc banii, iar firmele nu-şi onorează obligaţiunile, a remarcat Bulat, precizând că pentru contractele de angajare peste hotare se plătesc sume solide, de la două până la cinci mii de euro. E. Bulat a confirmat că la procuratură parvin multe adresări la această temă, o bună parte dintre care vizează anume firmele „Olvis Stepanenco” şi „Volaris-Grup”.
„În decembrie 2009, am trimis la Judecătoria Centru un dosar penal, iar în ianuarie – altul, în care Olga Coronciuc, patroana SRL „Olvis Stepanenco”, este învinuită de organizarea migraţiei ilegale”, a adăugat Eduard Bulat. Ulterior, dumnealui concretiza că în unul din aceste dosare firma „Volaris Grup” a fost achitată şi procuratura va face recurs la Curtea de Apel, celălalt dosar încă se examinează. Vizavi de adresarea lui Vadim G., dumnealui a spus că aceasta îşi aşteaptă rândul. Noi primim zilnic cel puţin o plângere la adresa celor două firme ale Olgăi Coronciuc, a mai precizat Eduard Bulat.

Rugat să concretizeze care sunt riscurile patroanei şi a firmei în cazul când judecata va susţine învinuirea, Eduard Bulat a răspuns: conform legii, persoana fizică poate fi supusă unei amenzi în mărime de până la 500 de unităţi convenţionale şi privată de dreptul de a activa în domeniul dat până la cinci ani, iar persoana juridică poate plăti o amendă de 1000 de unităţi convenţionale sau poate fi supusă lichidării.

„În aşa caz, în genere nu vei vedea banii”

Văzând că şansele de a ajunge în Finlanda pe zi ce trece devin tot mai iluzorii, Vadim G. i-a cerut Olgăi Coronciuc să-i întoarcă banii, dânsa tot propunându-i să mai aştepte. După mai multe luni de aşteptare, Vadim a încercat s-o sperie, declarându-i că, dacă nu-i întoarce banii, se va adresa la procuratură. „În aşa caz, în genere nu vei vedea nimic”, i-ar fi răspuns dânsa.

Solicitată să intervină în această situaţie, deputata Liliana Palihovici a făcut o interpelare adresată Procuraturii Generale. În februarie 2010, procurorul Alexandru Nichita, şef interimar al Secţiei investigaţii financiar-economice şi protecţia drepturilor omului, o informa că „ilegalitatea activităţii de antreprenoriat prestată de cet. Olga Coronciuc a fost anterior monitorizată de către organele operative de investigaţii ale procuraturii” şi, la 10.02.2010, „în baza mai multor adresări analogice de la diferiţi cetăţeni, a fost pornită o urmărire penală în baza articolului 190, alineatul 5, al Codului Penal”.

Olga Coronciuc, probabil, nu-şi face mari griji în legătură cu acest dosar. Numai cu banii încasaţi pentru un contract dânsa poate acoperi două-trei amenzi maxime, prevăzute de lege pentru asemenea contravenţii.
Deoarece O. Coronciuc de mult nu mai răspunde la telefon, zilele trecute Vadim G. a plecat la Chişinău. Managera de la sediul SRL „Olvis Stepanenco” i-a spus că şefa nu va fi, propunându-i să plece în Norvegia. Vadim a refuzat categoric, cerând să i se întoarcă banii. „Situaţia financiară a firmei este foarte complicată, dar, dacă aduci un client nou, din banii achitaţi de dânsul imediat îţi restituim datoria”, a venit cu altă propunere reprezentanta firmei. Ea a mai adăugat că, dacă nici această variantă nu-l aranjează, va trebui să mai aştepte. Cât anume, n-a concretizat…

Tudor Iaşcenco, Victor Sofroni,
Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Nota redacţiei:
În ultimul timp, la redacţia ziarului TIMPUL au venit mai multe persoane care s-au plâns că au de suferit de pe urma ilegalităţilor comise de colaboratorii SRL „Olvis-Stepanenco”. Ceea ce se întâmplă acolo ei califică drept jecmăneală în ziua mare. Vom continua această investigaţie în unul din numerele viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *