Astăzi 26 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Actualitate 24 Octombrie 2018, ora 14:28

Investiție imensă în Portul Constanța

Marime Font

Un nou cheu va fi construit în Portul Constanța.

Acesta ar trebui să pună facilitatea de la Marea Neagră pe același plan cu marile porturi europene, în ceea ce privește accesul navelor cu încărcături din sfera produselor energetice, precum țițeiul ori gazele, potrivit unui proiect de HG al Guvernului, inițiat de Transporturi.

Proiectul va fi derulat prin intermediul Administrației Porturilor Maritime, va acoperi o suprafață desfășurată de 24 de hectare, din care 11 hectare reprezintă lucrări de infrastructură portuară, 7 hectare teren câștigat mării și 13 hectare lucrări de dragaj de până la 19 metri în fața cheului. Acesta va deservi viitoarea platformă industrială din port, care se prefigurează a apărea în următorii ani.


„Dezvoltarea insulei–cheu de acostare pe latura de Nord a insulei artificiale, inclusiv amenajarea zonei de legătură mal–insulă, în vederea deservirii viitoarei platforme industriale din Portul Constanța“, este textul din proiectul de HG. Această platformă industrială se referă la capacitățile de stocare pe cheu care se vor dezvolta la fața locului. Investițiile vor fi private, pe modelul silozurilor pentru cereale, care s-au înmulțit în port. “Pe insula care se va crea vor fi dezvoltate terminale specializate pentru produse vrac lichide, ceea ce va conduce la creșterea traficului și, implicit, la crearea unei platforme specializate pentru stocarea, manipularea sau tranzitul mărfurilor”, spune Elena Petrașcu, președintele CA APMC și secretar general la Transporturi.

Costul pentru un nou cheu în Constanța este estimat de minister la 413 milioane lei (aproximativ 90 de milioane de euro), în 3 ani, din care contribuția UE ar fi 346 de milioane de lei. Cele patru proiecte subsecvente din cadrul proiectului mare sunt construcția cheului de acostare, dana estică și dana vestică, dragajul și racordul utilităților.

Finanţarea obiectivului de investiţii se face din fonduri europene externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), și din surse proprii.

Teritoriul pe care se va realiza investiția este situat în Portul Constanța, în zona insulei artificiale, cea mai mare parte fiind acvatoriu portuar. Cheul va fi construit din virole de beton armat de 100 t/buc., în extremitatea nordică a insulei artificiale, iar legătura între mal și insulă va fi amenajată între taluzul neamenajat în prelungirea danei 85 și pintenul de pe mal până în zona de Nord-Vest a insulei. Cheul și platformele portuare sunt bunuri nou-create și sunt de utilitate publică. 100 de oameni vor lucra la realizare acestui cheu.


Premisa

Portul Constanța s-a tot dezvoltat, după Revoluție, până la momentul în care este printre cele mai importante din Europa, din punct de vedere al volumului de mărfuri tranzitat. Însă capacitățile nu s-au dezvoltat pe măsura traficului și, mai ales, a specificității tranzitului. Astfel, s-a ajuns la situația în care, spre exemplu, Constanța să fie, în general, bine pregătită pentru comerțul cu cereale, dar total nepregătită pentru cel cu produse energetice.

„Orice nou operator care dorește să opereze cu nave de 150.000 tdw nu mai are posibilitatea de a-și amplasa echipamentele de încărcare/descărcare pe danele existente. Capacitățile de stocare a produselor vrac-lichide, în special a celor energetice (majoritatea purtătoare de accize, taxe etc.) din zona liberă a portului sunt de cca. 108.000 mc în total. Chiar dacă S.C. Oil Terminal S.A. dispune (teoretic) de capacități de 1,7 milioane mc, din care operabile circa 1,1 milioane mc, acestea se află în afara zonei libere a portului, ceea ce impune tuturor clienților săi costuri suplimentare legate de garantarea accizelor și limitări ale operațiunilor de blending de care marii jucători cu mărfuri în tranzit au mare nevoie pentru a-și adapta produsele la specificațiile cerute pentru fiecare comandă”, arată MT.

Pentru a face o comparație cu principalele porturi europene, trebuie spus că portul Rotterdam dispune de peste 30 milioane mc în zona liberă a portului, Anwerp de peste 9,8 milioane mc, Amsterdam de circa 10 milioane mc. Diferența este uriașă.

Ca urmare a acestei discrepanțe de capacitate dintre Constanța și alte porturi europene și pentru că România importă din ce în ce mai multe produse energetice (rafinăria Petromidia este foarte aproape de port), necesitatea investiției ar fi argumentată de nevoia de capacități de stocare/manipulare în zona liberă a portului (în prezent neutilizată). Aceasta, pe de o parte. Pe de alta, nevoia racordării portului la sistemele de transport existente în regiune (în special spre Europa) prin cele două dane de mare adâncime dinspre mare pe de o parte și a posibilității de tranzit direct și creșterea traficului în port prin atragerea fluxurilor de mărfuri pentru care stocarea, manipularea sau tranzitul să se facă în zona liberă (ca de exemplu mărfurile de tranzit sau mărfurile accizabile, adică țiței, cu precădere).

La Constanța-n port…

Portul Constanța beneficiază de o poziționare geografică avantajoasă, fiind situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european: Coridorul IV, Coridorul IX și Coridorul VII (Dunărea) - care leagă Marea Nordului de Marea Neagră prin culoarul Rhin-Main-Dunăre. Portul Constanța are un rol major în cadrul rețelei europene de transport intermodal, fiind favorabil localizat la intersecția rutelor comerciale care leagă piețele țărilor fără ieșire la mare din Europa Centrală și de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrală și Extremul Orient.

În apropierea Portului Constanța sunt situate cele două porturi-satelit Midia și Mangalia, care fac parte din complexul portuar maritim românesc aflat sub coordonarea Administrației Porturilor Maritime SA Constanța.

Portul Constanța este unul dintre principalele centre de distribuție care deservesc regiunea Europei Centrale și de Est, oferind o serie de avantaje, printre care cele mai importante sunt, potrivit APMC:

- Acces direct la țările Europei Centrale și de Est prin Coridorul Pan-European VII - Dunărea;

- Centru de distribuție a containerelor către porturile din Marea Neagră;

- Conexiuni bune cu toate modalitățile de transport: cale ferată, rutier, fluvial, aerian și conducte;

- Terminale Ro-Ro și Ferry Boat care asigură o legătură rapidă cu porturile Mării Negre și Mării Mediterane;

- Facilități moderne pentru navele de pasageri;

- Disponibilitatea suprafețelor pentru dezvoltări viitoare;

- Portul Constanța are statutul de Zonă Liberă, fapt care permite stabilirea cadrului general necesar pentru facilitarea comerțului exterior și a tranzitului de mărfuri către/dinspre Europa Centrală și de Est.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 16:12

Europa va trece printr-o nouă zi caniculară. Este un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a verii, spun experţii. Temperaturile ar putea creşte cu până la 17 grade peste medie până la sfârşitul acestei săptămâni. Deja mai multe state printre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:21

Judecătorii Curții Constituționale au DEMISIONAT in corpore

Judecătorii Curții Constituționale au DEMISIONAT in corpore

„Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:11

Alianța ACUM-PSRM ignoră Comisia de la Veneția care a CRITICAT pragurile de 6% pentru partide

Alianța ACUM-PSRM ignoră Comisia de la Veneția care a CRITICAT pragurile de 6% pentru partide

Maia Sandu: „Cât timp va exista acest Guvern, actele Comisiei de la Veneția vor fi considerate ca fiind obligatorii și urmează a fi respectate”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:03

BREAKING NEWS /// Judecătorii N-AU EMIS mandat de arestare pe nume lui Șor / Ședința a fost amânată pentru trei săptămâni

BREAKING NEWS /// Judecătorii N-AU EMIS mandat de arestare pe nume lui Șor / Ședința a fost amânată pentru trei săptămâni

Judecătorii nu s-au pronunțat cu privire la cererea procurorilor de a fi emis mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor din motiv că nici avocatul nu a fost prezent la ședință. Astfel, ședința de azi a fost amânată cu aproximativ trei săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:58

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei” la Teatrul Național "Mihai Eminescu"

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei” la Teatrul Național "Mihai Eminescu"

  2 iulie 2019 la 11:00, invităm reprezentanții mass-media şi critici de teatru în Sala Mare a Teatrului Național Mihai Eminescu la o repetiţie generală a spectacolului-eveniment Dosarele Siberiei, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:42

Se pregătește MODIFICAREA codului electoral - circumscripțiile sunt anulate, votul în diasporă va dura 2 zile, iar pragul electoral rămâne neschimbat de 6% pentru partide, 8% - blocuri și 2% - independenți

Se pregătește MODIFICAREA codului electoral - circumscripțiile sunt anulate, votul în diasporă va dura 2 zile, iar pragul electoral rămâne neschimbat de 6% pentru partide, 8% - blocuri și 2% - independenți

Deși 744 529 de alegători au votat pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și doar 266 188 de alegători – contra, alianța ACUM-PSRM păstrează numărul actual de deputați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:20

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, Președintele României nu l-a invitat pe Igor Nicolaevici la București

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, Președintele României nu l-a invitat pe Igor Nicolaevici la București

Președintele Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:13

INFOGRAFICE /// ATENȚIE! Moldovenii care lucrează „afară” trimit TOT MAI PUȚINI bani acasă

INFOGRAFICE /// ATENȚIE! Moldovenii care lucrează „afară” trimit TOT MAI PUȚINI bani acasă

Moldovenii de peste hotare trimit acasă mai puţini bani. În luna mai, în țară, au intrat 108,35 milioane de dolari, în scădere cu 14,2 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, arată datele Băncii Naţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:11

Robert De Niro, Martin Sheen, Stephen King, Laurence Fishburne au acuzat autoritățile ruse că intervin în alegeri /// VIDEO

Robert De Niro, Martin Sheen, Stephen King, Laurence Fishburne au acuzat autoritățile ruse că intervin în alegeri /// VIDEO

 Actori și alte celebrități americane celebre au participat la un videoclip dedicat interferenței rusești în alegerile prezidențiale din SUA, raportează portalul de știri NowThis. "În 2016, autoritățile ruse au atacat democrația noastră", spune actorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:10

PLDM despre votul rușinos dat de Năstase în favoarea Federației Ruse: „Putea fi EVITAT”

PLDM despre votul rușinos dat de Năstase în favoarea Federației Ruse: „Putea fi EVITAT”

Partidul Liberal Dmeocrat din Moldova (PLDM) consideră votul din APCE, acordat pentru întoarcerea Rusiei în APCE, un „vot al ruşinii” şi spune că acesta reprezintă o „trădare faţă de ţara prietenă - Ucraina”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:03

Menta: beneficii pentru sănătate

Menta: beneficii pentru sănătate

 Despre mentă, numai de bine! Este o plantă ierboasă aromatică folosită de mii de ani, nu doar pentru gustul sau mirosul pe care-l are, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate. O regăsim tot mai des în jurul nostru, de la produse de îngrijire, până la alimente,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 13:56

Maia Sandu va întreprinde prima sa vizită OFICIALĂ la București

Maia Sandu va întreprinde prima sa vizită OFICIALĂ la București

Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis, scrie prim-ministra Maia Sandu pe Facebook,

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 Iunie 2019, ora: 13:54

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

Să vrei să faci un documentar în 1986, despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:55

ULTIMA ORĂ /// Procurorii cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor

ULTIMA ORĂ /// Procurorii cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor

Procurorii au înaintat un demers către magistrații de la Judecătoria Cahul prin care cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor. Ședința de judecată ar urma să aibă loc astăzi, iar informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Andriana Bețișor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:52

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Pentru prima dată creditele oferite de sistemul financiar persoanelor fizice a depășit 40% din totalul portofoliului de împrumuturi, cea ce este aproape de trei ori mai mult decât până la criza bancară din 2014, când ponderea persoanelor fizice era la nivel de 14-15%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:32

Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu boala Lyme, transmisă de căpușe

Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu boala Lyme, transmisă de căpușe

 Numărul moldovenilor afectați de mușcăturile de căpușe este în creștere în ultimii ani. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că în 2018, 197 de persoane s-au infectat de boala Lyme, după ce au fost mușcați de căpușe, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 11:58

Cât sunt de bune produsele congelate?

Cât sunt de bune produsele congelate?

  E indicat să achiziţionăm produse congelate sau ele trebuie excluse în totalitate din meniul nostru de viaţă? Pot fi toate alimentele congelate? Iată ce spune specialistul!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 11:54

FLASH /// Ambasada Ucrainei CONDAMNĂ votul pro-Rusia lui Năstase şi Bătrîncea

FLASH /// Ambasada Ucrainei CONDAMNĂ votul pro-Rusia lui Năstase şi Bătrîncea

Reprezentanții Ambasadei Ucrainei la Chișinău condamnă votul deputatului PPDA, Andrei Năstase şi a socialistului Vlad Batrîncea prin care au ajutat Moscova să-și recapete, după cinci ani, dreptul de vot în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Misiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 11:21

De ce e bine să mănânci nuci în fiecare zi

De ce e bine să mănânci nuci în fiecare zi

  Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, consumul de nuci ar putea reduce drastic riscul de atac de cord şi cancer. Studiul, realizat de savanţii de la Imperial College London, arată că oamenii care consumă cel puţin 20 de grame de nuci zilnic au şanse mai mici de a dezvolta...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)