Ultima oră

Investirea noului guvern reprezintă un pas înapoi în relaţiile cu UE, opinii

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, are prognoze pesimiste pentru Guvernul Gaburici. „Noul guvern nu ne inspiră optimism. Nu este un guvern, care să aibă un scop ambiţios. Premierul proaspăt învestit va fi o persoană amorfă comparativ cu predecesorul său. Comparativ cu Guvernul Leancă, Guvernul Gaburici reprezintă un pas înapoi. Leancă avea relaţii, credibilitate la partenerii europeni”, a precizat Chitcă.

Jurnalistul Vladimir Soloviov, de asemenea, şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu învestirea Guvernului Gaburici. „Dacă nu este Iurie Leancă, nu mai are importanţă cum se numeşte persoana, care conduce guvernul. Cu Leancă ar fi fost interesant, el ar fi avut poziţia sa. Acum Guvernul va fi condus de către cele două partide, care fac coaliţia minoritară, PLDM şi PD. Iar intriga principală va consta în aceia, dacă vor găsi limbaj comun cu comuniştii. Este mai mult decât clar că ne aşteaptă timpuri foarte grele”, a spus jurnalistul.

Prin votarea unui alt guvern decât guvernul Leancă politicienii de la Chişinău au comis două rupturi esenţiale, una cu electoratul, iar alta, cu partenerii europeni. Declaraţia a fost făcută de către Dan Dungaciu, director al Institutului de Studii Politice al Academiei Române, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

În opinia lui Dungaciu, aceste două rupturi sunt mai periculoase pentru Republica Moldova decât scindarea societăţii. „Leancă avea un nivel de popularitate extrem de ridicat. Dacă Guvernul Leancă ar fi fost votat cu ajutorul comuniştilor, nu era atât de grav. După ce va trece supărarea, Leancă în calitate de simplu deputat nu va avea aceiaşi trecere la partenerii europeni pe care o avea atunci când era premier, iar din această cauză va avea de suferit Republica Moldova. În cazul dacă Iurie Leancă va încerca să se lanseze într-un proiect politic personal, atunci va trebui să-şi asume răspunderea pentru gafele comise la concesionarea aeroportului şi în cazul Băncii de Economii”, a precizat analistul.

Prorectorul Universităţii Liber Internaţionale din Moldova, fostul deputat liberal-reformator Ana Guţu, a sugerat că ar fi binevenită lansarea lui Iurie Leancă într-un proiect politic personal. „Iurie Leancă dispune de capital politic. Dacă la alegerile din toamna trecută el era cap de listă, PLDM ar fi luat şi mai multe voturi. Cred că pe Leancă l-ar urma foarte multă lume, iar formaţiunea politică condusă de el ar deveni acea a treia forţă atât de necesară pentru ţara noastră”, a declarat fosta parlamentară.

Deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi, şi-a exprimat regretul că la timpul său Guvernul Leancă n-a întrunit numărul necesar de voturi, dar a precizat că formaţiunea din care face parte nu a avut altă cale. „Nu pot să nu-i dau dreptate lui Iurie Leancă că un guvern minoritar se va mişca mai încet. Dar să nu uităm de configuraţia actualului legislativ, configuraţie pe care au decis-o cetăţenii”, a conchis deputatul.

 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *