Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Carte 27 Decembrie 2014, ora 20:11    Din editia print

VORBIM CORECT!Investit şi învestit

Marime Font

După terminarea alegerilor, s-au mai rărit şi bâlbele generate de confundarea paronimelor campanie/companie, dar acum presa este preocupată de alt subiect important şi incitant: când vom avea un nou guvern, despre care unii scriu că trebuie învestit, iar alţii – că trebuie investit.  

Titlurile, mai vechi şi mai noi, de pe internet etalează când investit, când învestit, astfel că găsim: “Învestirea noulu guvern, în imagini”, “Învestirea guvernului Leancă”, apoi apar alte variaţii pe aceeaşi temă - “Investirea noului guvern”, “Neafiliații despre votul privind investirea noului Guvern”, “nu avem o claritate când va fi investit noul guvern”, “nu voi discuta despre investirea noului guvern” şi tot aşa mai departe, din învestire în investire.

Regretabila confuzie se face între două cuvinte foarte asemănătoare, mai ales la pronunţare, dar care au sensuri total diferite. Când este vorba de oficializarea unor organe de conducere sau de accederea într-o funcţie, se foloseşte verbul a învesti - a acorda cuiva în mod oficial un drept, o autoritate, o demnitate, o atribuție; iar învestitura este un act prin care cineva este învestit cu o demnitate. Anume despre învestirea noului guvern (şi nu investirea) este vorba în toate exemplele de mai sus.Or, în general, lumea este mai bine familiarizată cu lexemul a investi şi cu derivatele acestuia investiţie şi investire, care se referă la economie şi mijloace financiare sau materiale. Sensurile lor sunt următoarele: a investi – a plasa, a aloca, a cheltui un fond, un capital, diverse mijloace materiale într-o întreprindere; a face o investiție. investiţie - 1. plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri; (concr.) capitalul plasat. 2. alocare (de către stat) a unei sume și a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea și modernizarea celor existente; (concr.) suma alocată, fondurile alocate; investire - acțiunea de a investi și rezultatul ei.
Trebuie să mai menţionăm că a investi şi investiţie se folosesc şi în alte contexte, care nu se referă doar la finanţe şi mijloace materiale. De exemplu, afirmaţia Investim în viitorul tău! trebuie înţeleasă mai curând ca Ne preocupăm de viitorul tău, Îţi ajutăm să-ţi creezi viitorul. Se mai spune despre cineva că a investit mult timp şi efort pentru a obţine un rezultat dorit sau despre părinţii care investesc în copiii lor tot ce consideră că este mai bun.

Perechea paronimică a învesti/a investi nu trebuie lăsată la voia întâmplării, iar sensurile trebuie respectate cu stricteţe. S-ar putea ca erorile citate iniţial să fie rezultatul neatenţiei, al grabei, dar acestea nu sunt o scuză, cu atât mai mult, cu cât confuziile respective apar la tot pasul.

Irina Condrea, conf. univ., dr.habilitata în filologie, USM
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md