CSI / Rusia

Investiţiile străine directe din Rusia au scăzut cu 92%

În Rusia, volumul ISD a scăzut cu 92%, conform raportului mondial privind investiţiile, pregătit de Conferinţă Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), „Interfax”.

Anul trecut, investiţiile străine directe au atins un nou vârf, după criză economică şi financiară mondială din 2008-2009.

În acelaşi timp, SUA au recâştigat primul loc, depăşind China cu Hong Kong.

Afluxul de investiţii străine directe în economia Statelor Unite s-a ridicat la 384 de miliarde de dolari. SUA sunt la conducerea acestui top de la începutul anilor 1980, când UNCTAD a început colectarea datelor, până în anul 2014, când au fost depăşite de China.

Clubul ţărilor celor mai atractive pentru investitorii în 2015 a mai inclus Hong Kong (China) cu 163 miliarde de euro, China continentală (136 miliarde de dolari), Olanda, Marea Britanie, Singapore, India, Brazilia, Canada şi Franţa.

Principalul factor de creştere a investiţiilor străine directe la nivel mondial a fost afluxul de fonduri în ţările industrializate, care aproape că s-a dublat.

Cu toate acestea, această creştere a fost determinată în principal de fuziuni şi achiziţii transfrontaliere, cu o contribuţie minimă în proiectele aferente activelor de producţie. Volumul tranzacţiilor de achiziţii şi fuziuni a crescut cu 61% – până la 644 miliarde dolari.

Fluxul de investiţii în ţările în curs de dezvoltare a crescut cu doar 5%, în comparaţie cu anul 2014 şi a fost de 741 miliarde de dolari. Investiţiile în ţările în curs de dezvoltare din Asia au crescut cu 15%, în timp ce în India s-au dublat şi au constituit 59 de miliarde de dolari.
Raportul constată că în ţările cu economie în tranziţie fluxul de investiţii străine directe a scăzut cu 54%. Acest declin este atribuit creşterii numărului de conflicte armate şi scăderii preţurilor materiilor prime.

Cea mai mare scădere a investiţiilor străine directe în acest grup a fost observat în Rusia şi Kazahstan, cu 92%, respectiv 66%. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *