Actualitate

Învingătorii nu sunt judecaţi. Dar învinşii ?

AIE îi ajută pe comunişti să se întoarcă la Putere?

„Moldova fără comunişti” ne-a fost promisă înainte de 2009, când eram convinşi că toate personajele marcante din guvernarea Voronin, care au adus prejudicii reale statului şi cetăţenilor, vor fi trase la răspundere. Însă, după 29 iulie 2009, ne-am trezit cu o guvernare cu principii şi valori democratice, care îi apără tacit şi eficient pe… comunişti. Ciudat, dar vedem că AIE joacă pe nota 10 în interesele acestora şi în detrimentul alegătorilor. Comuniştilor li s-au deschis câteva dosare penale mediatizate intens, care ulterior au fost clasate. Cred că despre acestea se va mai vorbi doar în cazul unor noi alegeri anticipate, dacă cei care controlează instituţiile de drept nu vor pactiza cu Voronin. Un exemplu clar în acest sens ne pot sluji şi ultimele alegeri locale.

Falsificarea TIMPULUI şi a „Ziarului de Gardă”, trecută sub uitare

Când Internele au început să investigheze cazul falsificării ziarelor TIMPUL şi ZdG, Gheorghe Malic, şeful Departamentului urmărire penală a MAI, declara că deconspirarea comanditarului celor două „clone” trebuie să se facă până la 5 iunie, deoarece ulterior interesul faţă de acest caz se va pierde. Astăzi suntem în 21 iunie, dar n-am aflat nimic despre comanditarii falsurilor, iar responsabilii de la MAI ne spun că urmărirea penală continuă… Între timp, participanţii la falsificarea ziarelor ne-au prezentat materialele cu care lucrau, din care se observă că aceştia îl promovau pe Igor Dodon. Este puţin probabil că MAI nu are aceleaşi documente. Şi atunci, de ce tace? Aşteaptă să dispară interesul alegătorilor sau i se dictează să tacă? Dacă e aşa, cine din guvernarea actuală este interesat de suspecta tăcere?

Privatizarea ilegală a sanatoriului „Moldova” este acceptată

Săptămâna trecută, TIMPUL a publicat un articol despre privatizarea ilegală a sanatoriului „Moldova” din Ucraina, înstrăinat cu numai 36 mln. lei folosul unei firme-fantomă, „SDY Invest-Grup”, creată în ajunul licitaţiei. Aceasta a fost declarat câştigătoare a concursului de privatizare, deşi a propus cea mai proastă ofertă, pe care nici nu şi-a onorat-o. Într-un mod foarte straniu, în tranzacţie s-a implicat şi Igor Dodon, pe atunci prim-vicepremier şi ministru al Economiei. El a cerut primarului şi procurorului de Odesa să acorde toată susţinerea firmei „SDY Invest-Grup” pentru a-şi înregistra pe numele său toate bunurile sanatoriului şi clădirea Consulatului RM la Odesa. Ultima solicitare e mai degrabă o tentativă de furt în proporţii deosebit de mari, deoarece imobilul misiunii diplomatice din Odesa aparţine Ministerului de Externe şi nu a fost scos la privatizare. În 2009, PG a solicitat judecăţii să declare nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, însă instanţa a luat o decizie în favoarea firmei protejate de Dodon şi în detrimentul statului…

Nefiind sancţionaţi, comuniştii avansează în funcţii

În ultimul timp, presa şi unii contracandidaţi ai lui Dodon au declarat că, în calitate de ministru al Economiei, acesta a favorizat înstrăinarea la preţuri de nimic a unor importante bunuri ale statului, printre care hotelurile „Naţional” şi „Struguraş”. Şi în acest caz, cumpărătorul nu şi-a onorat obligaţiunile şi contractul de vânzare-cumpărare trebuia reziliat, însă Dodon l-a prelungit… În aceeaşi perioadă, au mai fost vândute ilegal Circul, Centrul Naţional de Tineret din Parcul „Valea Trandafirilor” şi alte obiecte de importanţă naţională, unele dintre care se află deja în proces de demolare. În loc să fie traşi la răspundere, participanţii la aceste jafuri avansează în importante funcţii publice. Hotelul „Naţional”, bunăoară, se află în gestiunea unei firme condusă de actualul consilier municipal comunist Nicolae Curtoglo.

Dodon are dreptul la declaraţii pe venit false…

Toate instituţiile abilitate cu verificarea veniturilor cetăţenilor s-au făcut că plouă după ce Dorin Chirtoacă a argumentat că Dodon îşi declară venituri false. De pildă, el indică în declaraţia pe venit că are o maşină „Toyota Land Cruiser” în valoare de 5000 care, de fapt, costă 20.000-25.000. Comunistul nu a declarat nici că mai are un „Mercedes S 320”, primit în folosinţă de la fina sa. Constatăm că Fiscul nu verifică nici provenienţa banilor cu care persoane apropiate de acelaşi Dodon şi-au procurat maşini de lux. Fratele său, Alexandru Dodon, are o „Toyota Land Cruiser” de 30.000 euro. Olga Dodon, una din rudele familiei, are în posesie cinci automobile, preţul cărora variază între 80 şi 255 mii euro: „Mercedes CL 65 AMG”, „Mercedes GL 500”, „Mercedes ML 63 AMG”, „Porsche Panamera” şi BRP CAN AM SPYDER. Sau poate că toţi demnitarii noştri îşi declară venituri false şi preferă ca să-şi scoată cu acestea ochii numai în campaniile electorale?!.

I se permite şi să fure bani de la stat

Să nu uităm şi de dosarul penal pe cazul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), care a fost pornit după 2009, dar în care numele lui Dodon a figurat pur formal. Şi asta chiar dacă Institutul, format şi de el, a secătuit statul cu cel puţin 3,5 mln. lei, achitând salarii nejustificate mai multor funcţionari apropiaţi de Dodon şi, fireşte, lui personal. Numai onestul şi imaculatul comunist Dodon a ridicat de aici o „leafă” lunară de 6000-7000 lei, plus suplimente consistente, delapidând de la stat 72,657 lei. Mai mult, IEFS oferea „în chirie” oficii pentru filiala Buiucani a PCRM, care niciodată nu a achitat întreţinerea, datoriile ridicându-se până la 200 mii lei. Când CCCEC a efectuat o revizie la Institut, Dodon s-a grăbit să-şi întoarcă salariile şi a scăpat basma curată, fără ca instanţa să-i pună barim o amendă.

Procurorii încă nu ştiu dacă-i vor deschide dosar lui Dodon

Acuzaţia cea mai dură adusă lui Igor Dodon în această campanie electorală a fost falsificarea „Monitorului Oficial” al României, în scopul de a-l învinui pe actualul primar că ar fi asigurat un comision de 2,5 mln. euro unei firme româneşti în tranzacţia de procurare a celor 102 troleibuze din Belarus. Frauda este confirmată şi de Procuratura Generală, deşi cel puţin până ieri pe acest caz nu a fost pornit un dosar penal. Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al PG, a declarat pentru TIMPUL că demersul lui Chirtoacă în această privinţă se află în fază de examinare şi încă nu există o decizie finală. Dacă admitem că lui Dodon i se va fi intenta un dosar penal pentru uz de fals, procuratura va trebui să ceară retragerea imunităţii sale parlamentare. Însă la noi acest lucru e practic imposibil, dacă ne amintim că, în 2010, Parlamentul n-a fost în stare să retragă imunitatea comuniştilor Voronin şi Popuşoi.

Murdar de sânge, Tofan încă e consilier municipal

Ştirea care a şocat opinia publică în ajunul turului doi de scrutin a fost cea despre trecutul criminal al consilierului municipal comunist Anatol Tofan. După ce Dodon a asigurat alegătorii că are o echipă de „buni specialişti”, s-a aflat că unul dintre aceştia a stat la răcoare opt ani pentru că a violat şi a ucis o minoră. Familia îndurerată spune că sora lui Tofan ar fi mărturisit pe urmă că şi părinţii săi i-au ajutat fratelui să ascundă cadavrul în beci, au şters cu oţet urmele de sânge şi au nimicit probele. Cu toate astea, faptul că părinţii ucigaşului n-au fost condamnaţi ca şi complici la infracţiune nu o miră pe Elena Mocreac, mama defunctei. Ea spune că tatăl lui Tofan se afla în relaţii bune cu unii deputaţi comunişti, care l-ar fi ajutat să iasă basma curată. Cazul Tofan a devenit cunoscut în toată R. Moldova, însă comuniştii îl menţin pe acesta în fracţiunea lor, ceea ce înseamnă că-i tolerează crima.

De ce AIE îi poartă pe palme pe comunişti?

Toate aceste acţiuni îi protejează evident pe comunişti şi trezesc dubii cu privire la dorinţa AIE de a se menţine la putere. De aceasta ne-a convins în repetate rânduri şi Dodon. La toate acuzaţiile, el răspunde la fel: „Sunt dosarele penale pe numele lui Igor Dodon? Că doar aţi fost doi ani la guvernare!”. Prin cuvintele astea, el dă o palmă zdravănă întregii Alianţe, iar aceasta, în loc să se apere, tace. Tace umilitor! Dar pe cât de stranie e tăcerea actualei guvernări, pe atât de periculos se arată viitorul. Şi atunci, nu trebuie să ne mai mire faptul că atâta lume votează cu ei. Când RM era condusă de Voronin, liderii Alianţei erau purtaţi ca nişte căţei pe la toate procuraturile, poliţiile şi cccec-urile, fiind veşnic ameninţaţi şi intimidaţi. Astăzi, ei îi poartă pe palme pe comunişti, iar pe noi ne mint că luptă contra lor. Nu vreau să zic că acest lucru aduce a trădare, dar nici a bine nu aduce deloc…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *