Astăzi 20 Iulie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:53
Abonamente

Cultură 20 Iulie 2011, ora 05:45    Din editia print

Invitatul de astăziIoana Căpraru: „Vreau, prin cântecul meu, să-mi unesc neamul”

Marime Font

a

 
 
 

Ioana Căpraru (Serbuşcă), artistă a poporului, este o interpretă de muzică populară cu renume în R. Moldova, dar şi peste hotare. De-a lungul anilor, a colaborat cu mai multe orchestre: „Mioriţa”, „Lăutarii”, „Mugurel”, Fluieraş”, „Plai moldovenesc” şi „Mărţişor”. Născută în Cotihana, Cahul, sat de pe malul Prutului, s-a îndrăgostit de cântec de pe când era copilă. Tatăl ei cânta la fluier, un frate - la acordeon şi altul – la „solzi de peşte”. Cântecul ei, cules din popor cu un discernământ aparte, ţi se aşază la inimă şi este ca un leac pentru amatorii de folclor.

În prezent, Ioana este solistă a Orchestrei de muzică populară „Plai moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de soţul ei, neobositul dirijor şi violonist Vladimir Serbuşcă. Anume cu această formaţie şi recomandată de ministerul în cauză s-a învrednicit, în 2009, de titlul de artistă a poporului.

Ultimul cântec - „Fraţilor, rămâneţi fraţi!” (versuri de Vasile Romanciuc, muzică – Tatiana Popa), l-a lansat cu o lună şi ceva în urmă, înainte de alegerile locale. Piesa are un mesaj adresat, înainte de toate, conaţionalilor noştri, care continuă să se învrăjbească şi să fie dezbinaţi, ceea ce, consideră ea, nu ne face cinste. „Prin acest cântec, îmi doresc să-mi unesc neamul, să-l văd adunat grămăjoară, iar mesajul lui să-l pună pe gânduri, ca să vadă încotro mergem. Pentru mine, acest cântec este ca un imn al neamului nostru, care merită o altă soartă - mai bună, în cadrul Uniunii Europene”, ne mărturiseşte ea. Cântăreaţa îi este recunoscătoare poetului Vasile Romanciuc, care i-a dat un text „de nota 10”, sperând să colaboreze şi în continuare cu el.În altă ordine de idei, marea ei bucurie sunt cele trei fiice - Viorica, Tudoriţa şi Sofia, dar şi cei doi nepoţei - Adriana Ioana Rusu şi Marian Rusu. În curând, pe 23 iulie, Adriana Ioana împlineşte cinci ani, iar Marian, pe 25 iulie - trei anişori, motive de mare fericire şi pentru bunicuţa Ioana.

Exigentă faţă de sine şi faţă de cei din jur, Ioana Căpraru nu-şi pune drept scop să aibă cât mai multe piese şi CD-uri, pentru ea contând calitatea, nu cantitatea. În ultimii ani a lansat două CD-uri: „De dragul fetelor mele”, înregistrat cu mai multe orchestre, şi „Bună vreme, bun găsit” - cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros. Alte piese recente sunt cele intitulate „Puiul bunicuţei, pui” şi „Sârba ca la nord”.

Nu demult a efectuat un turneu la Moscova. „Am mers cu autocarul şi am văzut toată Rusia - o ţară săracă, cu case pustii şi cu pământuri pârloagă. Şi mi-am zis că bine ar fi ca ruşii de la noi, care încearcă să ne înveţe ce limbă vorbim, să se ducă să-şi salveze ţara lor, pentru că e frumoasă, dar duce lipsă de gospodari”, ne-a mai spus Ioana Căpraru.
Acum, fiind în vacanţă, ea visează ca, împreună cu soţul ei, să viziteze mănăstirile şi locurile pitoreşti de la noi. Pentru că a cutreierat mai multă lume, dar aici, acasă, n-a reuşit să le vadă pe toate…

La anul viitor, când rotunjeşte o frumoasă vârstă, are de gând să prezinte un concert în satul natal - Cotihana, Cahul. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2018, ora: 13:05

Poza zilei: sute de mascați bine echipați apără sediul lui Andrei Năstase

Poza zilei: sute de mascați bine echipați apără sediul lui Andrei Năstase

Trotuarul din fața sediului partidului lui Andrei Năstase, plin de mascați, mobilizați ca să asigure ordinea publică în timpul protestului susținătorilor lui Ilan Șor. Polițiștii au format un zid viu la intrare în clădire. Exact la fel ei au procedat și la sediul PAS,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2018, ora: 12:51

Americanii sunt convinși că Rusia va încerca din nou să influenţeze alegerile din SUA

Kirstjen Nielsen, secretarul american pentru Securitate Internă, a declarat că autorităţile SUA ar trebui să fi pregătite pentru noi încercări ale Moscovei de a interveni în alegerile din Statele Unite, site-ul cotidianului The Hill, citat de Mediafax. 

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

Dosarul transnistrean: Decizia ONU și narativul rusesc

Recenta decizie a Adunării Generale a ONU, prin care s-a elaborat o Rezoluție privind retragerea trupelor Federației Ruse din Transnistria, reprezintă un succes diplomatic pentru Chișinău. Asta chiar dacă, pe termen scurt sau mediu, nu vom asista la mari surprize, Moscova putând face uzanță de dreptul...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

Macron și politica externă franceză

Pe 14 iulie, pe marile bulevarde ale Parisului, trupele militare franceze, alături de o parte din trupele aliate, au defilat pe sub Arcul de Triumf. A fost ziua națională a Franței, motiv pentru care trebuie să aruncăm o scurtă privire asupra a ceea ce această țară reprezintă acum, pe scena europeană...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Haz de necaz și minciuni de legat ochii

Povestea banilor continuă. Cum altfel, de vreme ce avem de îndurat dispariția miliardului? De atunci stăm pe datorii tot mai mari chiar dacă nu vom avea de unde să le întoarcem. Însă totul e pentru acum: să supraviețuim acum, să fim siguri că vom avea bani de pâine, să nu ne...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Povara impresionismului (politic) la moldoveni

Eu nu. Răspund celor ce mă (De ce, mă, voi mă?) atacă în presă. Mamei lor de presă gălbuie-vărgată! Eu nu, mai cu seamă. Acum când (precum glăsuiește pe una voce ziarul „Bătrânetul” de sâmbătă), citez: „e sfârșit de toamnă cu semilună pe cer pe la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Din nou – poezie

Poezia, din regina artelor, ajunge de multe ori în edituri să fie o Cenușăreasă. În Republica Moldova cu atât mai mult. Majoritatea poeților fie publică în România, fie – cei mai mulți – își plătesc cărțile. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md