Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Moldova 18 Noiembrie 2016, ora 07:38

Iohannis: Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profundă

Marime Font

Președintele Klaus Iohannis, a afirmat joi, la Cluj, că, în opinia sa, Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profundă. 

'Cred că Brexit-ul va genera nenumărate discuții, dar nu cred că va duce la ruperea Uniunii, dar cred că nici nu va duce la o integrare mai aprofundată pe partea fiscală, de exemplu, cum nu se va produce nici o armată comună a UE', a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Brexit-ul poate fi un accelerator, atât a aspectelor pozitive, cât și a celor negative.'Brexit-ul în sine poate fi văzut ca un fel de accelerator, atât pentru chestiunile pozitive, cât și pentru cele problematice. Brexit-ul nu s-a produs, dar deja produce urmări care nu sunt neașteptate. Mă număr printre optimiștii din Consiliul European și spun că sunt oportunități și trebuie și noi ca români să le vedem, să le negociem și să profităm. Sunt și foarte multe probleme apărute, nu datorită Brexit-ului, ci au fost repuse pe tapet', a menționat șeful statului.

Klaus Iohannis s-a referit și la câteva dintre probleme.

'Sunt probleme legate de libertățile fundamentale, în special de libera circulație a forței de muncă, sunt legate de suveranitate. Cei din Marea Britanie, la vremea respectivă, au împachetat chestiunea suveranității într-o chestiune legată de parlamentarism, dar în fond este o problemă de suveranitate. Mai este veșnica problemă a faptului că vrem sau nu o Uniune Europeană în care toată lumea progresează și toți se străduiesc să îi ajute pe ceilalți sau dacă acceptăm ideea unei Uniuni cu mai multe viteze. Aceste probleme sunt în discuție, dar nu neapărat sunt discutate cu prioritate și asta este păcat, dar până când nu găsim soluții, nu vom face pași foarte hotărâți. Discuția pe suveranitate a apărut pe o falie care apăruse din cauza gestionării migranților. Falia dintre Est și Vest, au fost țări care nu au vrut să primească migranți, alte țări au fost de părere că trebuie împărțiți între toate statele, și de fapt este problema suveranității. Este o problemă ce ține de faptul că vrem să avem o uniune integrată sau să avem o uniune de state în care fiecare face ce vrea și ne înțelegem cum abordăm chestiunile. Aceste lucruri sunt în discuție, dar noi credem că UE trebuie să fie integrată și noi vrem să fim mai profund integrați', a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea ,,Uniunea Europeană între dezintegrare și reformare. Contribuția României la consolidarea construcției europene', organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. 

sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul