Moldova

Iohannis: Brexit-ul nu va duce la ruperea UE, dar nici la o integrare mai profundă

‘Cred că Brexit-ul va genera nenumărate discuții, dar nu cred că va duce la ruperea Uniunii, dar cred că nici nu va duce la o integrare mai aprofundată pe partea fiscală, de exemplu, cum nu se va produce nici o armată comună a UE’, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, Brexit-ul poate fi un accelerator, atât a aspectelor pozitive, cât și a celor negative.

‘Brexit-ul în sine poate fi văzut ca un fel de accelerator, atât pentru chestiunile pozitive, cât și pentru cele problematice. Brexit-ul nu s-a produs, dar deja produce urmări care nu sunt neașteptate. Mă număr printre optimiștii din Consiliul European și spun că sunt oportunități și trebuie și noi ca români să le vedem, să le negociem și să profităm. Sunt și foarte multe probleme apărute, nu datorită Brexit-ului, ci au fost repuse pe tapet’, a menționat șeful statului.

Klaus Iohannis s-a referit și la câteva dintre probleme.

‘Sunt probleme legate de libertățile fundamentale, în special de libera circulație a forței de muncă, sunt legate de suveranitate. Cei din Marea Britanie, la vremea respectivă, au împachetat chestiunea suveranității într-o chestiune legată de parlamentarism, dar în fond este o problemă de suveranitate. Mai este veșnica problemă a faptului că vrem sau nu o Uniune Europeană în care toată lumea progresează și toți se străduiesc să îi ajute pe ceilalți sau dacă acceptăm ideea unei Uniuni cu mai multe viteze. Aceste probleme sunt în discuție, dar nu neapărat sunt discutate cu prioritate și asta este păcat, dar până când nu găsim soluții, nu vom face pași foarte hotărâți. Discuția pe suveranitate a apărut pe o falie care apăruse din cauza gestionării migranților. Falia dintre Est și Vest, au fost țări care nu au vrut să primească migranți, alte țări au fost de părere că trebuie împărțiți între toate statele, și de fapt este problema suveranității. Este o problemă ce ține de faptul că vrem să avem o uniune integrată sau să avem o uniune de state în care fiecare face ce vrea și ne înțelegem cum abordăm chestiunile. Aceste lucruri sunt în discuție, dar noi credem că UE trebuie să fie integrată și noi vrem să fim mai profund integrați’, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, la dezbaterea ,,Uniunea Europeană între dezintegrare și reformare. Contribuția României la consolidarea construcției europene’, organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *