Iohannis: Trebuie să ne angajăm să facem din punerea în valoare a operei lui Brâncuși o cauză națională

publicat în Artă pe 19 Februarie 2016, 17:50

Punerea în valoare a operei lui Constantin Brâncuși trebuie să reprezinte o cauză națională, iar cunoașterea și protejarea creației marelui sculptor au nevoie de acțiuni concrete, dincolo de bune intenții, afirmă Klaus Iohannis într-un mesaj transmis vineri cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși.

„Ziua lui Constantin Brâncuși este mai mult decât o aniversare. Opera sa va exercita de-a pururi fascinația marilor mistere. Toți cei care poposesc în umbra Coloanei ori pășesc pe Calea Eroilor spre Poarta Sărutului și Masa Tăcerii sunt moștenitorii și curatorii morali ai unui tezaur al întregii umanități. Pentru toate acestea trebuie să ne angajăm să facem din punerea în valoare a operei lui Constantin Brâncuși o cauză națională", consideră Iohannis.

El a arătat că Brâncuși, la fel ca și alte personalități precum George Enescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran ori Tristan Tzara, reprezintă "piloni fundamentali ai marilor curente moderne".

"Exemplul vieții lor ne arată că respectul și locul pe care ni-l dorim în lume pot fi obținute în primul rând prin creșterea, recunoașterea și fructificarea valorilor, testate în marea competiție a civilizațiilor. Așa cum spunea cel născut acum 140 de ani la Hobița, trebuie să ne plecăm doar 'în fața inteligenței harnice și a meritelor'", a adăugat șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a mai afirmat că apreciază inițiativa înființării Muzeului Brâncuși la Târgu Jiu.

"De asemenea, sper în reluarea și finalizarea negocierilor pentru revenirea Cumințeniei Pământului în domeniul public al statului și doresc un deznodământ favorabil nominalizării Ansamblului Calea Eroilor în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO", a transmis Klaus Iohannis.

Agerpres.ro