Nu pot vorbi despre literatura română fără să nu mă gândesc la Ion Creangă. Nu pot vorbi despre literatura universală fără să nu mă gândesc la Ion Creangă.
Într-un context social și cultural în care valoarea e reprezentată de viu sau de recent, cu toate titlurile onorifice (mai mult sau mai puțin pompoase) adăugate numelor ce ar trebui să fie suficiente (fără național, nepereche, identitar ș.a.m.d.), Ion Creangă e, dacă vreți, „cel Mare”" al țării povestirilor. Actual până dincolo de orice așteptare, halucinant în basme și povestiri, savuros în amintiri, delicios în repovestiri.
Marele Creangă, bunelul prozei noastre, a împlinit în prima zi de primăvară 180 de ani de la naștere. Pentru că, dacă ne gândim la figura și personalitatea lui, pare de pe vremea lui Decebal, de la începuturile cele mai vechi ale poporului nostru, așa că mergeți repede și recitiți-l. Dacă citiți, de exemplu, povestea celor cinci pâini, veți spune invers: 180 de ani - cum, acest contemporan de al nostru? Oare pe judecătorii de azi voia să îi dăscălească Ion Creangă? Pe nesătuii și nemulțumiții de azi îi avea în vedere? Oare cum ar fi interpretată azi Punguța cu doi bani?
Pedepsirea cuiva în funcție de feminin / masculin - o temă tabu astăzi. Ar fi taxat de societatea civilă cu mitinguri și proteste (glumesc, desigur).
Dar dincolo de glumă, Ion Creangă e extrem de actual: vreți satiră - e din plin; doriți autobiografie - celebru; poate spargerea tiparelor clare - poftim la basme; oralitatea atât de căutată astăzi în proză - bifată din plin; limbaj licențios - până și asta!
Creangă trebuie prețuit, trebuie sărbătorit, dar mai ales trebuie citit și recitit. Pentru că există trei momente esențiale în cultura noastră, ce corespund celor trei mari genuri literare și de care nu trebuie să ne rupem total, trei scriitori fantastici care au făcut posibilă literatura de azi și care au scris într-un timp mult diferit de al nostru, astfel încât le suntem datori și pentru dezvoltarea limbii. Iar cei trei, desigur, îi știți: Eminescu, Creangă, Caragiale. Deci cum aș putea să las să treacă pe lângă noi 1 martie fără să amintesc de cel de acum 180 de ani?
Mai mult, chiar pe 1 martie, Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut un frumos simpozion intitulat „Actualitatea lui Ion Creangă”, în cadrul căruia s-au spus mai multe (și mai bine) decât am reușit eu în aceste rânduri.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul